A place to stay: Mercure Taksim, Istanbul

Dat ik in dit deel van Istanbul wilde verblijven, wist ik meteen tijdens mijn vorige bezoek aan de stad, bijna drie jaar geleden. Destijds sliep ik in Sultanahmet, het oude en traditionele deel van Istanbul met highlights als de Blauwe Moskee, het Topkapi Paleis en Grote Bazaar. Prachtig natuurlijk, maar er was één nadeel. 's Avonds was het er ontzettend saai. In de restaurants was geen local te bekennen en de 'tourist menus' prijkten overal. Toen ik op een avond wat langer in Beyoğlu, aan de andere kant van de Galatabrug, bleef hangen, was me meteen duidelijk dat het ook anders kon. Hier propvolle terrassen waar toeristen en locals schouder aan schouders zaten, hippe cafés en bruisende buurten. Hier wilde ik logeren! En zo geschiedde: ik vond het echte Istanbul, gezelligheid en rust in het Mercure Taksim.

Mercure Taksim, Istanbul

De buschauffeur zet mij af midden op een chaotisch Taksim Plein. Overal toeteren taxi's en razen bussen en touringcars langs me heen, het is warm en stoffig. Rond het plein zie ik enkele hotels, maar niet die ene die ik zoek. Gewapend met Google Maps wandel ik langs het Taksim Plein een glooiende straat in die omzoomd is door bomen. Lekker, die schaduw. Een paar minuten lopen verder lijkt de drukte ineens mijlenver van me vandaan. Ik zie niets anders dan groen, grote statige gebouwen en kleine restaurants. En ik word ook nog eens getrakteerd op een prachtig uitzicht over de Bosporus. Voordat ik het weet loop ik tegen het Mercure Taksim aan, waar 'Mr and Mrs Smile' me al verwelkomen. 

Kaasjes, fruit en crackers, met een goed glas rood erbij

Koelte, een ruime lobby en vriendelijk personeel dat net doet of ik totaal onbezweet en relaxt voor ze sta. Mijn tassen worden opgepakt en vlotjes naar mijn kamer gebracht en nog voordat ik klaar ben met het bewonderen van de enorme badkamer met regendouche, die groter is dan mijn eerste studentenkamer, wordt er op de deur geklopt en krijg ik een bordje lekkernijen aangeboden. Kaasjes, fruit en crackers, met een goed glas rood erbij. Het is ver na het middaguur en ik had nog niet geluncht. Blijkbaar kunnen ze hier gedachten lezen. Ik zak neer op wat misschien wel, zonder te overdrijven, het beste bed is waar ik ooit in heb geslapen en bijt in een aardbei. Terwijl ik een slokje wijn neem, geniet ik van het uitzicht over de stad. Mijn kamer ligt op de zesde verdieping en ik kijk mijlenver over de stad uit. Ik kan alleen maar lichtelijk jaloers zijn op de gasten aan de andere kant van de gang, die vanaf deze hoogte over de Bosporus uitkijken. 

Mercure Taksim, Istanbul

Mercure Taksim, Istanbul

Dakterras met uitzicht over de Bosporus

Dat laatste wordt mij overigens niet ontzegd. Omdat ik in een Privilege Room logeer, heb ik namelijk toegang tot de executive lounge op de zevende en bovenste etage van het hotel. Steeds meer hotels richten een speciale lounge in voor gasten en ik vind het een aanrader. In het geval van het Mercure Taksim kun je er lekker neerzakken in grote lederen clubstoelen, je boardingpass uitprinten, de hele dag wat te drinken pakken en er koekjes, chocolaatjes of fruit bij eten. Maar het allerbeste: er zijn twee dakterrassen. Eén met uitzicht over de stad en één met uitzicht over de Bosporus. Tijdens mijn verblijf piep ik aan het begin van de avond regelmatig naar boven om naar de bedrijvigheid op de Bosporus te kijken en de zon achter de bergen te zien zakken. 

Onverwacht pluspunt

Nu vond ik de enorme badkamer met regendouche al erg fijn, maar dit bleek een enorm onverwacht pluspunt te zijn tijdens mijn stedentrip Istanbul. Ik was er namelijk half augustus, misschien wel de warmste tijd van het jaar. En dat betekende: zweten geblazen. Ik ben vrij creatief in het hoofd koel houden, weet altijd de beste schaduwplekjes te vinden en laat de temperaturen van ruim boven de 30 graden mij niet weerhouden van een leuke ontdekkingstocht door leuke wijken als Cihangir en Çukurcuma. Er zijn immers overal gezellige terrasjes te vinden, winkels met airco of bankjes in de schaduw waar je mensen kunt kijken. Maar na een dagje zomerhitte wil ik toch niets liever dan even afkoelen en daar leende mijn hotelkamer zich prima voor. De jongen die zo vriendelijk was mijn tassen naar boven te sjouwen, stelde ook de klimaatinstallatie in (nee geen airco, een klimáátinstallatie) en daar heb ik de rest van mijn verblijf niets meer aan hoeven doen. De perfecte temperatuur en geen airco-kuchje te bekennen. De regendouche, het uitgebreide wellness assortiment en de grote fluffy badjas deden de rest.  

Mercure Taksim, Istanbul

Mercure Taksim, Istanbul

Mercure Taksim, Istanbul

De 5 leukste hotspots vlakbij het Mercure Taksim

Goed, what's in a name. Het hotel ligt dus niet aan het Taksim Plein, maar zo'n zeven minuten wandelen verderop. En dat heeft eigenlijk alleen maar voordelen, want het hotel ligt letterlijk overal dichtbij. Het is zo gemakkelijk om heel Istanbul vanuit dit hotel te ontdekken. Als je de trapjes naast het hotel afdaalt, kom je namelijk bij de bedrijvige haven Beşıktaş terecht. Hier vandaan gaan diverse ferry's en bussen, maar je kunt ook de tram nemen die je in een kwartier voor de Blauwe Moskee afzet. Dit zijn mijn 5 favoriete hotspots die je vanuit het Mercure Taksim gemakkelijk kunt bereiken.

1. Istanbul Modern
Wat mij betreft het leukste museum in Istanbul. De locatie alleen al is een topper. Neem de tram bij Beşıktaş en stap een paar haltes verderop uit bij Tophane. Dit is een upcoming wijk in Istanbul waar het wemelt van de studenten en leuke cafés. Het Istanbul Modern ligt aan de oevers van de Bosporus en hier hangen de beste Turkse moderne werken. Turkse tijdgenoten van Van Gogh en Gaugin, maar ook recente installatie em multimediale werken. Ga ook vooral even lunchen bij het restaurant. Vanaf het dakterras heb je een spectaculair uitzicht op het Topkapi Paleis en de Haia Sophia.

2. Dagtrip naar Kadiköy
Een dagje naar Aziatisch Istanbul is een aanrader. Natuurlijk kun je een georganiseerde tour maken, maar je kunt ook heel gemakkelijk zelf naar dit deel van de stad. Pak de ferry naar Kadiköy en wandel vervolgens naar het centrum van dit deel van Istanbul. Geniet van de bijzondere zoetigheden van Şekerci Cafer Erol, snuffel tussen de antiek in de Tellazade Sokak en eet versie vis bij één van de restaurants in de zijstraten. 

Dagtrip Aziatisch Istanbul, Kadiköy

The house café, Ortaköy

3. The House Café Ortaköy 
The House Café heeft meerdere vestigingen in Istanbul, maar die in Ortaköy heeft het beste terras. Vanaf de haven neem je bus 25 naar Ortaköy (of een andere bus waar Ortaköy op staat) en wandel naar het hart van deze wijk. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de Bosporus-brug en de schitterende ernaast gelegen moskee. The House Café is een goede plek om te lunchen, maar 's avonds is het een geweldige plek om uit eten te gaan en vervolgens tot in de late uurtjes met een Turks wijntje van het uitzicht te blijven genieten. 

4. Cihangir
Cihangir wordt ook wel het Parijs van Istanbul genoemd en als je door deze buurt in Beyoğlu loopt, snap je dat wel. De huizen zijn hoog en smal, geschiderd in pasteltinten en zijn voorzien van smeedijzeren balkonnetjes. Onmiskenbaar Frans. Ook de terrasjes en koffietentjes doen je denken aan de Franse hoofdstad. 's Ochtends wordt hier urenlang koffie geleut met de krant en wat lekkers erbij en 's avonds ploffen de buurtbewoners op één van de vele kleine terrassen neer, bestellen een goed glas wijn en blijven vervolgens nog uren hangen. Ook wemelt het in Cihangir van de vintage en tweedehands boekwinkels. Vanaf het hotel hoef je alleen de straat maar uit te lopen en een trapje of twee af te dalen om in Cihangir te geraken.

5. Vis eten bij Savoy Balik
Wil je in een restaurant eten waar je écht alleen tussen de locals zit? Ook dan ben je in Cihangir aan het goede adres. Hier vind je Savoy Balik, het beste visrestaurant van Beyoğlu. Elke avond zit het terras en restaurant stampvol met buurtbewoners die met hun familie of vrienden zich tegoed doen aan de geweldige vismaaltijden die je hier worden voorgeschoteld. Vooral de ovenschotels, zoals de fener kavurma, zijn heerlijk.

Ik logeerde bij het Mercure Taksim op uitnodiging van Accor Hotels, maar dit was niet van invloed op de inhoud van dit artikel. Ik kreeg alle vrijheid om te schrijven wat ik wilde. Alle waarnemingen en meningen zijn dus helemaal van mijzelf. 

Bekijk ook:

Tags: A place to stay Istanbul