Bratislava voor bierliefhebbers

Bratislava voor bierliefhebbers Bij ‘hoofdstad van het bier’ denk je misschien eerder aan Praag, of de geboorteplaats van het bier Pilsen in Tsjechië. Maar wees gerust, Bratislava neemt bier ook bijzonder serieus en je kunt in de Slowaakse hoofdstad zowel traditionele brouwerijen als hippe nieuwe brewpubs ontdekken. Deze liggen meestal niet in de bekende stukken van de stad, dus je leert meteen een bijzondere kant van Bratislava kennen.

Bratislava voor bierlefhebbers (foto met dank aan: Bratislavská župa) | Mooistestedentrips.nl

Eigenlijk mag bier wel gewoon een bezienswaardigheid heten in Bratislava, net als de bekende Burcht, de knalblauwe Art Nouveau kerk of de UFO-brug. Bratislava neemt bier brouwen, en proeven, serieus. Voor 1990 kon het nog een beetje meeliften op de tradities van grote broer Tsjechië, maar na de afsplitsing, werd al snel duidelijk Bratislava op eigen benen moest staan. Ook op het gebied van bier brouwen. Resultaat? In de afgelopen jaren zijn, naast de traditionele brouwerijen, ook massa’s craft beer brouwerijen en brewpubs opgedoken in de Slowaakse hoofdstad. Sommigen omarmen de aloude tradities nog, anderen gaan totaal hun eigen gang op biergebied. Maar Bratislava telt nu in ieder geval echt mee.

Meštiansky pivovar

Toevallig kwam ik langs deze fijne craft beer brouwerij tijdens de gratis stadswandeling door Bratislava (een aanrader trouwens). Ik rook de brouwerij voordat ik hem zag. De broeierige geur van mout en hop sloeg me in de Drevená straat niet onprettig in het gezicht. Een snelle blik naar binnen liet me gigantische koperen ketels zien, met daarachter een enorm restaurant. Mijn man, de echte liefhebber van ons twee, was meteen nieuwsgierig en dus gingen we ’s avonds terug naar Meštiansky pivovar. We waren niet de enigen. Sterker nog, op een gewone woensdagavond zat Meštiansky pivovar stampvol. En al snel was duidelijk waarom. Naast de huis gebrouwen bieren kwam er ook overheerlijk en eerlijk eten op tafel, gemaakt volgens traditionele recepten uit de stap. Manlief baande zicht een weg door een beenham, terwijl ik me tegoed deed aan steak in pompoensaus met dumplings. Genieten.

Brouwerijen in Bratislava, Meštiansky pivovar | Mooistestedentrips.nl

Brouwerijen in Bratislava, Meštiansky pivovar | Mooistestedentrips.nl

Kláštorný pivovar

Als de gids tijdens de gratis stadswandeling niet had gezegd dat deze brouwerij echt de moeite waard was, was ik er waarschijnlijk zo aan voorbij gelopen. Zonde, want deze brouwerij is in principe het vlaggenschip van de brouwerijen in Bratislava. Sterker nog, de brouwmeester heeft zelfs een ereplekje in de haal of fame van Tsjechische (!) biermakers. Bij Kláštorný drink je eersteklas, traditioneel gebrouwen pils en kun je voor een paar euro heel lekker eten.

Beer palace

De naam van deze brouwerij spreekt niet heel erg tot de verbeelding, maar de locatie en het bier doen dat dan weer wel. Het ligt namelijk in het historische paleis van de Motešický familie in het hartje van de stad en de sfeer is er dan ook heel bijzonder. Je ziet er knus onder de fris witte gewelven.

Bier in Bratislava: Beer Palace (foto met dank aan Beer Palace & Visit Bratislava) | Mooistestedentrips.nl

Bier in Bratislava: Beer Palace (foto met dank aan Beer Palace & Visit Bratislava) | Mooistestedentrips.nl

Zámocký Pivovar

Als je de burcht van Bratislava hebt bezocht, hoef je maar enkele tientallen meters af te dalen om Zámocký Pivovar te bezoeken, tegen de oude stadmuren aan gelegen. Het is een behoorlijk nieuwe microbrouwerij, al zou je bij het zien van het donkere en traditionele interieur denken dat het er al eeuwen zat. Je bestelt er allerlei varianten op het traditionele lichte (svelte) en donkere (tmave) bier.

Fabrika en het LOFT hotel

Niet geheel toevallig, want mijn bier liefhebbende man koos het uit, logeerden wij tijdens onze stedentrip Bratislava boven de nieuwste aanwinst op het gebied van craft beer in de stad: Fabrika. Het is één van de meest recentste hotspots in de stad, zo merkten we: het zat er elke avond stampvol. Achterin de zaak staan de koperen ketels vrolijk te glanzen en je kunt er een zevental huis gebrouwen bieren van de tap krijgen. Naast de traditionele pilsners kun je er ook een pale ale en weizener van de tap krijgen. Daarnaast kun je er fijn moderne kost bestellen.

Craft beer in Bratislava: Fabrika | Mooistestedentrips.nl

Craft beer in Bratislava: Fabrika (foto met dank aan LOFT) | Mooistestedentrips.nl

Craft beer in Bratislava: Fabrika (foto met dank aan LOFT) | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Bratislava: LOFT | Mooistestedentrips.nl

Logeren bij LOFT is trouwens echt een aanrader, en niet alleen omdat je na een bezoekje aan Fabrika binnen twee minuten je bed in rolt. Als je een superior kamer reserveert, zoals wij deden, beland je in een prachtig industrieel ingerichte kamer in boutique stijl. Het bed was enorm en héél comfortabel en de badkamers was één van de fijnste die ik ooit meemaakte.

Zo plan je een stedentrip Bratislava

  • Het is mogelijk om rechtstreeks op Bratislava te vliegen, maar het is handiger en goedkoper om naar Wenen te vliegen. Vanaf Wenen is het nog zo’n 75 minuten naar Bratislava met de trein. Je kunt het beste een Bratislover Card kopen voor €16. Deze treinkaart is namelijk 4 dagen geldig, perfect voor je stedentripje.
  • Bekijk ook mijn 6 favoriete bezienswaardigheden in Bratislava.
  • Benieuwd naar de Slowaakse hoofdstad? Ik zette alle handige en leuke tips over een stedentrip Bratislava voor je op een rijtje.
  • En aangezien Bratislava er zo dichtbij zit kun je deze trip heel gemakkelijk combineren met een stedentrip Wenen.

Tags: Bratislava