Brussel is delicious

De leukste restaurants en cafés in Brussel

Dat ik groot fan ben van Brussel is helemaal geen geheim. Ik vind het heerlijk om door de Marollen, St. Gilles en Elsene te dwalen, vintage te shoppen in de Vlaamse wijk en te smullen tot ik geen pap meer kan zeggen. Want lekker eten, dat kun je in Brussel. Door de jaren heen verzamelde ik een aantal favoriete cafés en restaurantjes in Brussel. En die deel ik natuurlijk graag met je. Bon appetit! 

De leukste cafés en restaurants in Brussel | Mooistestedentrips.nl

Maison du Peuple
Eén van mijn favoriete cafés in Brussel ligt in de multiculturele wijk Sint Gilles, aan het Gilles Voorplein. Maison du Peuple is zo'n typisch buurtcafé aan een gezellig plein, waar oudjes 's ochtends genieten van een kop koffie en een gebakje, ondernemers zakelijke gesprekken voeren en tegen de middag de buurtbewoners binnen druppelen voor een welverdiend 'Bolleke' of glas wijn. Je bestelt aan de bar. De kaart is heel eenvoudig, maar als je even snel een hapje wilt eten, is het meer dan genoeg. 

Maison du Peuple, Brussel | Mooistestedentrips.nl

The Restaurant, The Hotel BXL | Mooistestedentrips.nl

The Restaurant
Als je mij jaren geleden had verteld dat ik je een restaurant van een hotel zou aanraden, had ik je voor gek verklaard. Maar voor The Restaurant, het restaurant van The Hotel BXL, maak ik een uitzondering. Het uitzicht alleen al, over het knussen Echtmontpark, is al de moeite waard. En het wordt alleen maar beter als je de kaart voor je neus krijgt. Alhoewel, een kaart... je krijg gewoon een tablet voor je neus. Bijzonder is dat er slechts met 9 ingrediënten wordt gekookt en per gang kun je kiezen uit drie verschillende keukens: Frans, Italiaans of Thais. Subliem! En de prijs valt ook reuze mee. Je hebt al een drie-gangen lunch voor €25, wel even reserveren.

L'Orangerie
Een beetje verscholen, vlakbij De Kleine Zavel, ligt het park Egmont verscholen. Op zondag is het hier een komen en gaan van gezinnen die lekker wandelen met de kinderen en stelltjes en vrienden die afspreken bij L'Orangerie voor een fijne brunch. Niet gek ook, want deze is niet te versmaden. Met vleeswaren, vis, kasen, fruit, pannenkoeken en nog veel meer lekkernijen.

Selecto
De Vlaanse wijk is één van de gezelligste buurten in Brussel en een aanrader om 's avonds te gaan eten. Je vindt er een keur aan restaurants en cafés, die pas dicht gaan als de laatste gast vertrokken is. Een aanrader is Selecto, gebaseerd op de Franse keuken. Er wordt enkel gekookt met de beste gerechten. Op verzoek kun je zelfs in de keuken eten en de chef aan het werk zien.

Café Belga
Elsene staat bekend als een internationale wijk, omdat er ontzettend veel expats wonen. En bij Café Belga, aan het altijd bruisende Flagey plein, is dat duidelijk te merken. Of je er nu 's ochtends gaat zitten voor een kop koffie of 's middags aan de bar een wijntje bestelt, je hoort altijd een kakofonie aan talen: Italiaans, Engels, Russisch. Alles komt voorbij. Een fijne plek dus om mensen te kijken en lekker te blijven hangen, want 's avonds kun je er een dansje wagen.

Café Belga, Brussel (foto: Olivier Otelpa) | Mooistestedentrips.nl

Le Peroquet, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Au pays des Merveilles, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Le Peroquet
Eén van mijn favoriete cafés in Brussel, in de rommelige en bruisense Marollen. Precies gelegen tussen de Place Poelaert en de Grote Zavel. Le Peroquet lijkt een simpel buurtcafé waar het terras altijd vol zit met buurtgenoten die genieten van een drankje. Op zich al reden genoeg om een café aan te raden, maar het geweldige Art Nouveau decor is een hele fijne bonus.

Au pays des Merveilles
Zo'n typisch klein kroegje, met een terrasje op de stoep, waar je zo aan voorbij zou lopen. Dat kan, want even verderop vind je aan het Gilles Voorplein mijn favoriet Maison du Peuple en ertegenover het Art Nouveau pareltje La porteuse d'eau, maar toch vind ik dat Au pays des Merveilles een vermelding verdient. Gewoon, omdat het zo'n lekkere hippe stek is temidden van de bruine kroegen en oude Art Nouveau, en omdat de bagels er behoorlijk goed smaken. En zeg nou zelf: vanaf de stoep kun je toch perfect mensen kijken?

De leukste food experiences in Brussel

  • Je kunt natuurlijk niet naar België zonder lekkere frieten te hebben geproefd. Echte fijnproevers kunnen mee met een heuse frietkottenwandeling? Je loopt langs de beste frietkotten van Brussel. Mijn persoonlijke favoriet staat op het Flageyplein: Frit Flagey.
  • De Tramexperience is nog leuker! Stap 's avond op het Poelartplein in de tram en laat je twee uur lang verwennen door de topchefs van Brusselse restaurants. De meest geweldige gerechten worden voor je neus bereid. En tijdens het eten, kun je genieten van mooie uitzichten over de stad.
  • Daarnaast zijn er jaarlijks allerlei evenementen om het lekkerste van Brussel te proeven, zoals de chocoladeweek in November en het weekend van het Belgische bier in Augustus. Redenen genoeg voor een culinaire stedentrip Brussel.

Maak een stedentrip Brussel

  • Sommige bezoekers zijn een beetje teleurgesteld in Brussel en ik moet toegeven, het centrum heb je zo gezien. Maar de wijken van Brussel zijn geweldig. Ik geef je een kijkje in de Brusselse wijken met de leukste tips voor een geweldige stedentrip Brussel. 
  • Op zondag zijn de meeste winkels dicht in Brussel en komt het leven maar langzaam op gang. Dan maar naar huis? Welnee, je moet gewoon weten waar je moet zijn. Ik zette de leukse tips op een rij voor een zondag in Brussel (met 2 gratis wandelingen).
  • Je reist het gemakkelijkst naar Brussel met de trein, je boekt al een treinkaartje naar Brussel vanaf €26. Als je 3 maanden van te voren boekt heb je de beste prijzen. 
  • Brussel heeft een keur aan leuke hotels. En omdat de meeste 's weekends leeg staan, omdat de zakenlui dan naar huis zijn, vind je vaak leuke aanbiedingen. Ik kan The Hotel BXL en The Vintage Hotel van harte aanbevelen.

Tags: Brussel