Restaurants Brussel: 18x lekker uit eten in Brussel

door Esther

De leukste restaurants in Brussel? Dat is nog lastig kiezen. Want Brussel loopt over van de leuke cafés, bars, terrassen en restaurants. De keuze is enorm. Wil jij leuk uit eten in Brussel, maar weet je even niet waar je moet beginnen? Ik zet alvast een aantal heel leuke restaurants in Brussel voor je op een rijtje.

Plan een stedentrip Brussel

Uit eten in Brussel: tips

Uit eten in Brussel, restaurants Brussel. Foto: visit.brussels - Jean-Paul Remy

Tijdens een stedentrip België kom je er altijd goed achter wat nou écht bourgondisch is. En in Brussel is dat al helemaal het geval. Het leven wordt er rustig geleefd, er moet van genoten worden. Hoewel je op een heleboel plekken in de stad al vanaf ’s ochtends vroeg terecht kunt voor een ontbijt en koffie komt het leven pas goed op gang vanaf een uur of tien. Lunchen? Dat kan met een broodje of een salade, maar er wordt ook niet neergekeken op lekker uitgebreid lunchen, zo tussen half één en half drie. Vroeg aan de dis? Welnee. Begin eerst met een aperitief in een leuk café en ga daarna naar één van de geweldige restaurants in Brussen voor een lekker diner. Niet haasten, alles lekker proeven. Bij de meeste restaurants in Brussel moet je ’s avonds reserveren (en in het weekend soms ook voor de lunch). Houd er ook rekening mee dat veel restaurants in Brussel op maandag en dinsdag gesloten zijn. Kijk vooraf dus altijd goed naar de openingstijden.

Restaurants Brussel

Buddy buddy

Foto met dank aan Buddy buddy | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij het Poelaertplein en de beroemde Louiza vind je Buddy buddy. Een heel fijne plek om de dag te beginnen, of om tussendoor te genieten van een kop koffie. Je geniet, in de gezellige bar, van de lekkerste koffie, koekjes, taartjes en broodjes. Allemaal biologisch en vegan. Je koopt hier bovendien allerlei lekkere spreads voor thuis, zoals geweldige biologische pindakaas.

MOK Coffee

Foto met dank aan MOK Coffee | Mooistestedentrips.nl

De beste koffie van Brussel? Die vind je bij MOK Coffee. Ik ontdekte MOK koffie tijdens een stedentrip Leuven, maar er is dus ook een vestiging in Brussel. Naast dat je hier superlekkere koffie koopt, is de bar ook nog eens in een heel leuke straat gelegen. Het perfecte startpunt als je de bezienswaardigheden in de Vlaamse wijk gaat ontdekken.

Café Boudin

Foto met dank aan Café Boudin | Mooistestedentrips.nl

Begin je dag bij Café Boudin, kom er spontaan binnen voor een kop koffie of ga er zitten voor een uitgebreide lunch. Bij Café Boudin wordt biologisch gekookt en uitsluitend gewerkt met seizoensproducten. ’s Ochtends geniet je er van een heerlijk ontbijt en ’s middags bestel je er heel fijne salades en soepen. Allemaal nog heel betaalbaar ook.

Jeanbon

Restaurants Brussel, uit eten in Brussel: Jeanbon | Mooistestedentrips.nl

Hongerig na het winkelen of bezoeken van één van de vele bezienswaardigheden in Brussel? Wip dan naar binnen bij één van de vestigingen van Jeanbon. Dit is één van de leukste restaurants in Brussel voor de lunch. Jeanbon is eigenlijk een traiteur, maar je koopt er ook de lekkerste broodjes, salades en bowls. Is het wat later in de middag? Dan is dit dé plek voor een geweldige borrelplank en een goed glas.

La Fabrique

Restaurant Brussel: La Fabrique. Foto met dank aan visit.brussels - Jean-Paul Remy

Uit eten in Brussel wordt bijna niet leuker dan bij La Fabrique. Dit restaurant is overdag geopend en gelegen in het lommerrijke Egmontpark, één van mijn favoriete plekken om te relaxen tijdens een weekendje Brussel. Het park ligt verscholen tussen de Zavel, de Marollen en de Louiza. Een oase van rust. Bij het restaurant kun je terecht voor een heerlijk ontbijt of een luie brunch, maar is ook een goede plek voor een uitgebreide lunch. Maak je een stedentrip Brussel met kinderen, dan is het restaurant ook een aanrader. Er is sowieso een kinderkaart, maar de kinderen kunnen zich ook prima vermaken in het park.

Fernand OBB

Foto met dank aan Fernand OBB | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste restaurants in Brussel? Die vind je in de wijk Sint-Gilles. Fernand OBB is een geweldige plek voor de lunch. Hoer bestel je, volgens de kenners, de beste garnalenkroketten van Brussel. Maar eerlijk: alles wat je bij Fernand OBB bestelt is heerlijk. Het restaurant staat bekend vanwege de visspecialiteiten en inderdaad, de broodjes met visbeleg zijn echt geweldig. Maar als je niet zo van vis houdt, gaat een broodje pastrami er toch zeker wel in.

Brasserie de la Renaissance

Restaurants Brussel, Brasserie de la Renaissance | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch in Sint Gilles bent, kun je net zo goed blijven hangen voor het eten en aanschuiven bij Brasserie de la Renaissance tegenover het imposante gemeentehuis van Sint Gilles. Dit is één van de leukste restaurants in Brussel. Je kunt hier lekkere Belgische toppers krijgen, zoals vol au vent. En als ze in het seizoen zijn, is dit ook het restaurant om mosselen te eten in Brussel. Het terras van de brasserie is een heerlijke plek als de zon schijnt.

Maison du Peuple

Restaurants Brussel: Maison du Peuple, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Eén van mijn favoriete cafés in Brussel ligt in de multiculturele wijk Sint Gilles, aan het Gilles Voorplein. Maison du Peuple is zo’n typisch buurtcafé aan een gezellig plein, waar oudjes ’s ochtends genieten van een kop koffie en een gebakje, ondernemers zakelijke gesprekken voeren en tegen de middag de buurtbewoners binnen druppelen voor een welverdiend ‘Bolleke’ of glas wijn. Je bestelt aan de bar. De kaart is heel eenvoudig, maar als je even snel een hapje wilt eten, is het meer dan genoeg.

Ballekes

Foto met dank aan Ballekes | Mooistestedentrips.nl

Gehaktballen met frites, Belgischer kan bijna niet. Ballekes is dan ook een superleuke lunchplek. De eerste vestiging zat in Sint Gilles, maar inmiddels is Ballekes door heel Brussel te vinden. De inrichting is eenvoudig, maar toch gezellig en zoiets geldt eigenlijk ook voor het eten. Niet te moeilijk, maar goed. Je kunt kiezen uit verschillende soorten gehaktballetjes, bijvoorbeeld van rund, varken, kip of een vegetarische variant, kiest er een saus bij, dan nog groenten en frites, en binnen een paar minuten staat het voor je neus.

Muziekinstrumentenmuseum

Restaurants Brussel, Muziekinstrumentenmuseum. Foto door: Ricardo de la Riva

Uit eten in Brussel? Op naar het Muziekinstrumentenmuseum, hier iets eten is een echte aanrader. Het museum is namelijk gevestigd in het prachtige Art Nouveau gebouw ‘Old England’, dat misschien wel het mooiste gebouw van Brussel is. Bovenin vind je het restaurant van het museum en hier kun je niet alleen de Art Nouveau van dichtbij bekijken en genieten van het mooie uitzicht over de stad. Je kunt hier ook nog eens behoorlijk goed eten. Ik zou vooral aanschuiven voor de brunch of lunch.

Loft

Foto met dank aan Loft | Mooistestedentrips.nl

Bij dit restaurant in Brussel kwam ik bij toeval terecht, na een middag musea bezoeken aan de Kunstberg, terwijl ik terug wandelde naar metrostation Naamse Poort. De inrichting is er warm en knus, ook al is het best een grote zaak. En er staan goede hamburgers en lekker veel vleesch op de kaart. Als je van gin-tonic of cocktails houdt, zit je bij Loft trouwens ook wel goed. Ik at hier een heel goede burger met een (virgin) cocktail en besloot ter plaatse: één van mijn favoriete restaurants Brussel.

Gazzetta

Uit eten Brussel, restaurants Brussel: Gazzetta | Mooistestedentrips.nl

Leuk uit eten in Brussel? Gazzetta is een heel goed excuus om in de metro naar de wijk Elsene te stappen. Wanneer je hier ook komt, je proeft er altijd het lekkerste dat Italië te bieden heeft. ’s Ochtends bestel je er geweldige koffie met een broodje, later op de dag is het tijd voor een fijn glas wijn of een aperitief. En ’s avonds laat je je een bord superlekkere pasta voorschotelen.

Humus x Hortense

Restaurants Brussel, Humus x Hortense. Foto: quinoxLightPhoto

Bijzonder uit eten in Brussel? Dan moet je bij Humus x Hortense zijn, niet alleen één van de meest duurzame restaurants in Brussel, maar ook van heel België. Het restaurant heeft zelfs een groene ster gekregen, een duurzame variant van een Michelinster. Het restaurant kookt niet alleen met de seizoenen mee, maar met mircoseizoenen. Sommige planten bloeien nu eenmaal maar enkele weken. Op het menu staan de mooiste plantaardige creaties en de zaak zelf is ook een plaatje. Reserveren is een must.

Café Belga

Restaurants Brussel: Café Belga, Flagey | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch in Elsene (of Ixelles in het Frans) bent, dan kun je meteen even langs Café Belga. Dit café ligt aan het bruisende Flagey plein, het hart van de internationale wijk. En dat is aan Café Belga goed te merken. Of je er nu ’s ochtends gaat zitten voor een kop koffie of ’s middags aan de bar een wijntje bestelt, je hoort altijd een kakofonie aan talen: Italiaans, Engels, Russisch. Alles komt voorbij. Een fijne plek dus om mensen te kijken en lekker te blijven hangen, want ’s avonds kun je er een dansje wagen.

Le tram de Boitsfort

Restaurants Brussel, Le tram de Boitsfort. Foto: visit.brussels - Jean-Paul Remy

Foto met dank aan Le tram de Boitsfort | Mooistestedentrips.nl

Bij een stedentrip België hoort natuurlijk friet. Er zijn tientallen, zo niet honderden, frituren in de stad. Maar bijzonder friet eten doe je bij Le tram de Boitsfort, een schitterende vintage tram die is omgebouwd tot frituur. Je bestelt hier niet alleen heel fijne friet, maar ook goede hamburgers, salades en snacks.

Wolf Foodmarket

Foto met dank aan Wolf Foodmarket

Foto met dank aan Wolf Foodmarket | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Brussel, maar weet je nog niet zo goed waar je trek in hebt? Of wil je gewoon uren blijven zitten en zo af en toe eens wat lekkers halen? Op naar Wolf Foodmarket. Wat ooit een industriële plek was, is nu een hele leuke foodhal geworden, met ongeveer een dozijn restaurants. Hier kun je echt van alles proeven, zoals steak, pizza, sushi, bao’s, kreeft en broodjes krab. In de foodhal bevindt zich ook een microbrouwerij waar het bier Flow wordt gebrouwen. Dat moet je zeker even proeven als je bij Wodl Foodmarket langsgaat, maar een fijne cocktail voor of bij het eten kan ook.

Le Lombard

Restaurants Brussel, Le Lombard. Foto: Jean-Pol Lejeune

Ben je in het centrum van Brussel en wil je even wat drinken? Plof dan neer bij Le Lombard, één van de bekendste cafés in de stad, gelegen in een gezellig straatje, omringd door stripmuren. Het café heeft tientallen bieren op de tap en nog veel meer bekende en onbekende bieren op de fles. Een goede plek voor een pauze of om de middag af te sluiten, voordat je uit eten gaat.

Moeder Lambic

Foto met dank aan Moeder Lambic | Mooistestedentrips.nl

Belgisch Bier mag toch zeker niet ontbreken tijdens je stedentrip Brussel en het beste biercafé van Brussel is zonder twijfel Moeder Lambic. Er zijn inmiddels zelfs twee vestigingen. Je kunt bij Moeder Lambic kiezen uit maar liefst 400 soorten bier, waarvan 40 Belgische bieren op de tap. De enthousiaste en vriendelijke bediening voorziet je graag van advies als je even tussen de bomen het bos niet meer ziet.

Restaurants Brussel
Bewaar op Pinterest

Restaurants Brussel, leuk uit eten in Brussel: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over België

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Stedentrip Brussel > Restaurants Brussel

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer