Dagtrip vanuit Durban: Drakensbergen, Sani Pass en Lesotho

Als je foto’s van de Drakensbergen opzoekt op internet denk je al snel: zo mooi kan het er in het echt nooit uitzien. Maar geloof me, in het echt is ‘het dak van Zuid-Afrika’ nog veel indrukwekkender en doen de foto’s deze bergketen helemaal geen recht. Dus wil je een leuke dagtrip (of meerdaagse trip) maken vanuit Durban: dan zijn de Drakensbergen een echte aanrader.

Dagtrip vanuit Durban: Drakensbergen, Sani Pass en Lesotho | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Durban: Drakensbergen, Sani Pass en Lesotho | Mooistestedentrips.nl

De Drakensberg Mountains in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Nata vormen de natuurlijke grens tussen Zuid-Afrika en het kleine koninkrijk Lesotho en mogen met pieken tot 3450 meter met recht ‘het dak van Zuid-Afrika’ of ‘God’s window’ heten. De naam van deze bergketen laat niets aan de verbeelding over, omdat de vorm van de enorme bergkammen inderdaad aan drakenschubben doen denken. Het ongerepte landschap, de enorme hoeveelheid aan wilde planten en bloemen, wilde dieren en uitgestrekte uitzichten, maken de Drakensbergen een perfecte dagtrip vanuit Durban.

Drakensbergen vanuit Durban: de Sani Pass

Er zijn tientallen plekken waar vandaan je de Drakensbergen kunt ontdekken en er zijn verschillende meerdaagse tours die je door deze mooie bergen gidsen. Maar als je vanuit Durban vertrekt en je wilt een dagtrip maken, dan is Unterberg een goed beginpunt van je tocht door Drakensberg. Je reist vanuit Unterberg namelijk over de Sani Pass naar dwergstaatje Lesotho. Het is niet toegestaan om de pas over te gaan als je geen fourwheeldrive rijdt, dus als je geen gedoe wilt met huurauto’s is het het gemakkelijkst om een tour te boeken, of wat te regelen in Unterberg. 

Dagtrip vanuit Durban: Drakensbergen, Sani Pass | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Durban: Drakensbergen, Sani Pass | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Durban: Drakensbergen, Sani Pass | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Durban: Drakensbergen, Sani Pass - The highest pub in Africa | Mooistestedentrips.nl

Maar daarna kan de lol echt beginnen, want de Sani Pass is een van de mooiste routes die je kunt rijden in Zuid-Afrika. Een smalle weg met tientallen haarspeldbochtjes leidt langs woeste rotsen, van waar ‘dassies’ en ‘bokkies’ je aanstaren, weidse velden met wuivende wilde bloemen en smalle kronkelende riviertjes naar de grensovergang met Lesotho.Voordat je het kleine koninkrijk betreedt, moet je echt even aanleggen bij Sani Lodge, ofwel 'The highest pub in Africa', die nog net voor de grensovergang staat.

Klein koninkrijk Lesotho

Nadat je bij de grensovergang je visum hebt ingevuld en je stempels in je paspoort hebt gekregen, zie je meteen dat het contrast tussen Zuid-Afrika en Lesotho niet grote kan zijn. Reed je zojuist nog tussen de groene bergen, in Lesotho is het landschap een stuk ruiger en misschien wel nog gevarieerder. Je ziet er uitgestrekte vlaktes waarop grote kuddes schapen grazen, terwijl herders met bont gekleurde wanten en mutsen al hakend en breiend toekijken. In de dorpjes komen de bewoners je vooral ter paar tegemoet gereden en de kleine hutjes zijn vaak geweldige plekken om mooie handgemaakte spulletjes, zoals mutsen, handschoenen en poppen te kopen en de Basotho's wat beter te leren kennen. 

Dagtrip vanuit Durban: Lesotho | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Durban: Lesotho | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Durban: Lesotho | Mooistestedentrips.nl

Nog meer zien in de Drakensbergen

  • Giants Castle Nature Reserve. Gelegen in het noordelijke deel van de Drakensbergen. In dit national park word je verwelkomd door elanden, apen en gieren. Een ruig landschap dat eeuwenlang een bijzonder geheim bewaarde: de grotten met prehistorische tekeningen van het San volk.
  • Howick Falls. Op weg terug naar Durban kun je, vlak voor Pietermaritzburg, nog een kleine detour maken naar de Howick watervallen die vlakbij het dorpje Howick van zo’n 100 meter naar beneden kletteren.
  • The Capture Site. Als je dan toch in Howich bent, kun je meteen even langd ‘The Capture Site, dit is de plek waar Nelson Mandela in 1962, langs de weg uit een auto werd gehaald, waarin hij deed alsof hij de chauffeur was. Na deze arrestatie werd hij, zoals bekend, 27 gevangen gehouden op Robbeneiland voor de kust van Kaapstad. Langs de kant van de weg staat nu een kunstwerk dat van een afstandje het hoofd van Nelson Mandela lijkt, maar als je dichterbij komt valt het uiteen in verschillende panelen. The Capture Site is het grootste kunstwerk in Zuid-Afrika.

Lees meer over Durban

  • Durban heeft een totaal ander vibe dan Johannesburg of Kaapstad. Het klimaat is in ieder geval anders, bij subtropisch waardoor de stad boordevol palmbomen staat en is omringd door suikerrietvelden. Durban heeft sterke Indiase invloeden, doordat de Britten er in koloniale tijd massaal Indiase arbeidskrachten vestigden. Ook Mahatma Ghandi woonde jarenlang in Durban en je kunt er zijn huis nog bezoeken. Bekijk nog meer tips over Durban.
  • Zeker doen: spendeer een middagje aan het strand van Durban. Zelfs als je geen zin hebt om te zwemmen, is het heerlijk wandelen langs de kilometers lange boulevard. Je geniet er van mooie zandsculpturen, je kunt een fiets huren of gewoon naar de massa’s bedrijvige surfers kijken. Bekijk alles over een dagje strand in Durban.
  • Logeren in Durban? Ik logeerde tijdens mijn stedentrip Durban in het Balmoral Hotel dat aan de boulevard ligt, een heerlijk en comfortabel hotel waar je kunt genieten van het uitzicht op zee. Het personeel is vriendelijk en je kunt ’s ochtends genieten van een uitgebreid ontbijt.
  • Maak je binnenkort een reis naar Zuid-Afrika? Ik schreef ook een aantal artikelen over Johannesburg en Kaapstad.

Tags: dagtrip Zuid-Afrika Durban