De mooiste uitzichtpunten in Porto

Als je een stedentrip Porto maakt, merk je naar een paar dagen al goed dat de stad erg heuvelachtig is. Een flinke aanslag op de kuiten, maar de verschillende prachtige uitzichtpunten in Porto maken dit meer dan goed. Wat mij betreft moet je naar deze 9 plekken voor de mooiste uitzichten in Porto.

De mooiste uitzichtpunten in Porto | Mooistestedentrips.nl

Porto mag misschien nog een beetje in de schaduw staan van grote zus Lissabon, toch denk ik dat het niet lang meer gaat duren, voordat Porto haar plaats zal opeisen als de meest populaire stad van Portugal. Porto heeft namelijk alles in zich voor een heerlijke stedentrip. Van bontgekleurde architectuur tot mooie winkels en van historische bezienswaardigheden tot geweldige bars en restaurants. En de mooie uitzichtpunten in Porto mag je ook zeker net overslaan tijdens een stedentrip Porto.

Torre dos Clérigos

Je kunt deze flinke, barokke klokkentoren niet missen als je door het centrum van Porto wandelt. Je moet flink wat treden op om de Torre dos Clerigos te bedwingen, maar dan heb je ook wat. Namelijk een waanzinnig 360° uitzicht over de stad. Sla op je weg terug naar beneden ook de aangrenzende kerk niet over, want het lichte interieur voorzien van roze marmer is echt heel mooi.

Uitzichtpunten in Porto: Torre dos Clerigos | Mooistestedentrips.nl

De mooiste uitzichtpunten in Porto | Mooistestedentrips.nl

De mooiste uitzichtpunten in Porto | Mooistestedentrips.nl

Uitzichtpunten in Porto: Miradouro da Vitoria | Mooistestedentrips.nl

Miradouro da Vitória

Vlak achter de Torre dos Clerigos wandel je de oude Joodse buurt van Porto in. Boordevol bijzondere street art en vergane kerkjes en huisjes vol bontgekleurde tegeltableaus. Als je bij het pleintje voor de kerk van Nossa Senhora da Vitória bent aangekomen, ben je meteen op één van de mooiste uitzichtpunten van Porto beland. Vanaf deze plek heb je een waanzinnig uitzicht over de kathedraal van Porto, de Douro rivier en de portopslagplaatsen aan de andere oever. Je kunt via de andere kant van het pleintje weer afdalen en onderweg ook weer genieten van verschillende mooie vergezichten.

Sé do Porto

De kathedraal van Porto, de Sé do Porto, is sowieso een bezienswaardigheid die je niet mag overslaan. Maar het plein voor de kathedraal heeft als voordeel dat je er ook nog eens een heel mooi uitzicht hebt over de wijk Ribeira, het centrum van de stad en de overkant van de Douro rivier. Ga ook nog even naar binnen bij de kerk, want het aangrenzende klooster is licht en voorzien van prachtige tegeltableaus en vanaf de bovenste verdieping word je wederom getrakteerd op een mooi uitzicht.

Uitzichtpunten in Porto: Sé do Porto | Mooistestedentrips.nl

Uitzichtpunten in Porto: Ponte Luis I | Mooistestedentrips.nl

Ponte Luis I

De Ponte Luis I is een echte blikvanger in Porto. Het enorme bouwwerk werd gemaakt door een leerling van Gustav Eiffel en je kunt de brug op twee manieren oversteken. Onderlangs loop je op hetzelfde niveau als de auto’s. Het is echter leuker om bovenlangs de brug over te steken. Daar rijden verder alleen trams, dus je hebt meer ruimte en vrijheid om uitgebreid van het uitzicht over de Douro en beide oevers te genieten.

Teleférico de Gaia

Als je eenmaal de Ponte Luis I bent overgestoken, sta je eigenlijk niet meer in Porto, maar in Vila Nova de Gaia. Volgens de bewoners hoort deze wijk absoluut niet bij Porto, en inderdaad. Tot enkele tientallen jaren geleden was Vila Nova de Gaia een aparte gemeente. Je kunt bij de brug direct in de kabelbaan naar beneden stappen om deze kant van de Douro eens wat beter te ontdekken. Je vindt in Vila Nova de Gaia heel veel bijzondere street art en natuurlijk de bekende porthuizen. Als je een kaartje voor de kabelbaan koopt, krijg je meteen een vrijkaartje voor een portproeverij (fijne bijkomstigheid) en tijdens de tocht naar beneden kun je de porthuizen en de mooie boulevard goed zien liggen.

Uitzichtpunten in Porto: Teleférico de Gaia | Mooistestedentrips.nl

Porto. Vila Nova de Gaia: Taylor's | Mooistestedentrips.nl

Uitzichtpunten in Porto: uitzicht vanaf Vila Nova de Gaia | Mooistestedentrips.nl

Vila Nova de Gaia

Als je één van de beroemde porthuizen van Porto wilt bezoeken, zit je in Vila Nova de Gaia wel goed. Je kunt in dit artikel lezen waar je wat mij betreft moet zijn en waar je op moet letten bij het port proeven. Sommige porthuizen hebben als fijne bijkomstigheid dat ze ook nog eens een heel mooi uitzicht over Porto bieden. Klauter bijvoorbeeld naar boven om Taylor’s te bezoeken. Vanuit de tuin en het restaurant van dit porthuis bovenop een heuvel heb je een spectaculair uitzicht over de oude stad van Porto.

3x geweldige bars met uitzicht in Porto

  • 17° Bar
    Deze bar en restaurant hoort eigenlijk bij een hotel, maar de bar is ook gewoon open voor het publiek. Gelukkig maar, want je dineert of borrelt er op grote hoogte met een schitterend uitzicht over de hele omgeving. Je zit vanaf het terras alle bekende bezienswaardigheden van Porto.
  • Terrace Lounge 360°, Porto Cruz
    Bij Porto Cruz in Vila Nova de Gaia kun je heel goed port proeven, maar misschien is het dakterras wel de echte trekpleister. Hier is het goed toeven (met een glas port of een cocktail) onder de grote parasols, terwijl je uitkijkt over de Douro en de oude stad.
  • Miradouro Ignez
    Verstopt achter het Jardim do Palácio de Cristal vind je deze relaxte en casual bar. Je koopt er voor een prikkie een drankje terwijl de dieprode daken van Porto zich voor je ontvouwen. 

Tips om een stedentrip Porto te plannen

Tags: Porto