Vila Nova de Gaia, Porto | Port proeven in Porto

8x bezienswaardigheden in Vila Nova de Gaia, Porto

door Esther

Port proeven in Porto? Steek tijdens je stedentrip de rivier de Douro over en breng een bezoek aan de wijk Vila Nova de Gaia. Hier kun je op bezoek bij een heleboel verschillende producenten, port proeven, maar ook workshops volgen en street art zien. Een middagje port proeven in Porto? Bekijk mijn tips voor een bezoek aan Vila Nova de Gaia. 

Plan een stedentrip Porto

Vila Nova de Gaia: hoe kom je er?

Vila Nova de Gaia, Porto: Teleférico de Gaia | Mooistestedentrips.nl

Het is heel gemakkelijk om tijdens je stedentrip Porto Vila Nova de Gaia te bezoeken. De Ponte Luís I, ontworpen door de compagnon van Gustave Eiffel, vebindt het het centrum van Porto met Vila Nova de Gaia. Vanuit het centrum kun je de tram nemen, maar het is ook mogelijk om te voet de brug over te steken. De brug heeft twee niveaus. Op het laagste niveau rijden de auto’s en wandel je via een smal trottoir naar de overkant. Op het hoogste deel heb je meer ruimte én een heel mooi uizicht over de rivier en de kathedraal van de stad. Aan de kant van Vila Nova de Gaia kun je te voet verder of maak je met de Teleférico de Gaia een elegante landing in dit deel van de stad.

Over Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia, Porto: bezienswaardigheden in Vila Nova de Gaia | Mooistestedentrips.nl

Ga je port proeven in Porto: dan moet je echt naar Vila Nova de Gaia. Vanuit het centrum ligt het aan de overkant van de rivier de Douro. Hier bevinden zich tientallen kelders van wijnproducenten. Van oudsher kwam de wijn, afkomstig uit de Douro Vallei, per boot naar Porto om daar te worden opgeslagen. En eigenlijk gaat het vandaag de dag nog steeds zo, zij het wat moderner.

Port hebben we te danken aan de Engelsen. Vanwege een conflict met Frankrijk importeerden de Engelsen vanaf de 17de eeuw wijn uit Portugal. Maar naar enkele werken op zee waren de wijnen niet meer te drinken. De oplossing? Brandy bij de wijn. Door het hogere alcoholpercentage bleef de wijn beter houdbaar. Port werd vervolgens een enorme hit en is diensdien niet meer weg te denken. Nog altijd kun je in Vila Nova de Gaia op bezoek bij tientallen grote porthuizen of geniet je van een glas port op één van de terrassen met uitzicht op de stad.

Port proeven in Porto: een korte cursus

Port proeven in Porto, uitleg over port proeven (foto: Daniel Rodrigues)

Port wordt over het algemeen gemaakt van inheemse druiven, als Touriga Nacional, Touriga Francesa en Tinta Barroca. Deze groeien op de steile rotsige heuvels in de Douro Vallei. Veel van de oude wijngaarden staan inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst; de wijnranken groeien op smalle terrassen ondersteund door met de hand gebouwde muurtjes.

Er zijn veel verschillende soorten Port verkrijgbaar, dit zijn de meest bekende:

  • Ruby: gemaakt van goede kwaliteit druiven, zo’n 2 jaar gerijpt in houten vaten. De kleur is donkerrood en smaakt zoet en fruitig.
  • Tawny: gemaakt van goede kwaliteit druiven en 2 tot 7 jaar gerijpt. Tawny heeft wat meer een houtkleur, is vaak complexer en notiger van smaak.
  • Aged tawny: gemaakt van zeer goede druiven en jarenlang gerijpt. Aged tawny kan zich meten met cognac of brandy en heeft vaak een subtiele en zachte smaak.
  • Vintage: wordt alleen gemaakt van de beste druiven van één bepaald jaar, gerijpt voor ongeveer 2 jaar in houten vaten en vervolgens nog jarenlang in de fles, minstens 10 jaar. Vintage port heeft een robijnrode kleur, is fruitig, maar toch zacht en vaak erg complex. Vintage port moet je laten ademen en even filteren voor je hem drinkt en moet je binnen 48 uur opdrinken.
  • Late Bottled Vintage (LBV): ook LBV port wordt van de beste druiven uit één bepaald jaar gemaakt en rijpt vervolgens 5 jaar in houten vaten. Vervolgens gaan ze in de fles voor een bepaald aantal jaar. De kleur en smaak komt enigszins overeen met vintage port, maar is vaak nog iets dieper. Je kunt de port meteen drinken, zodra je de fles opentrekt.

Bezienswaardigheden Vila Nova de Gaia

Taylor’s Port

Port Proeven in Porto, foto met dank aan Taylor's Port

Port Proeven in Porto, foto met dank aan Taylor's Port

Tijd om Port te proeven in Porto. Je ziet Taylor’s, één van de oudste porthuizen van Portugal, op de heuvel al liggen. Het wijnhuis heeft een fijn bezoekerscentrum en is een highlight aan je bezoek aan Vila Nova de Gaia. Als je meegaat met een rondleiding leer je alles over de geschiedenis van port, hoe port wordt gemaakt, welke soorten er zijn en wandel je langs enorme stapels houten vaten. Daarna kun je een aantal glazen verschillende port proeven.

Ferreira

Port proeven in Porto: Ferreira (foto: Daniel Rodrigues)

Port proeven in Porto, foto met dank aan Ferreira

Een mooie volgende stop in Vila Nova de Gaia is Ferreira, het enige wijnhuis dat door de eeuwen heen volledig in Portugese handen is gebleven. Een extra goede reden om hier Port te proeven. Er is een klein museum bij het wijnhuis en vervolgens kun je mee met een rondleiding door de indrukwekkende kelders. In het proeflokaal waakt Dona Antónia Adelaide Ferreira over je. Zij werd legendarisch door het bedrijf te leiden in de 19de eeuw, terwijl dat volstrekt ongebruikelijk was in die tijd.

Graham’s Port

Port proeven in Porto. Foto met dank aan Graham's Port

Graham’s port is ook één van de grootste en bekendste porthuizen in Vila Nova de Gaia. Tijdens je bezoek zie je een film waarin je meer te weten komt over de verschillende druiven waarvan port gemaakt wordt, hoe de wijn precies in elkaar zit en welke soorten er zijn. Daarna ga je mee met een rondleiding door het kleine museum en de grote, indrukwekkende wijnkelders. Het terras, met prachtig uitzicht, is de perfecte plek voor een port proeverij.

Cálem

Pprt proeven in Porto, foto met dank aan Cálem

Voor een echt leuke beleving kun je ook gaan port proeven bij Cálem. Je wandelt middels een heel interactieve tentsoonstelling door de fascinerende historie van het porthuis, alvorens je in de imposante kelders terechtkomt en meer leert over de port van Cálem. Het is mogelijk om verschillende proeverijen te doen. Er is een standaard proeverij, maar ook een port proeverij waarbij je port en verschillende desserts, zoals chocolade, fruit en kazen, leert combineren met port. Calem biedt ook een port proeverij in combinatie met een fadow show, een ontzettend populair uitje tijdens een stedentrip Porto.

WOW Porto

Foto met dank aan WOW Porto

WOW Porto is één van de bekendste en nieuwste bezienswaardigheden in Vila Nova de Gaia. World of Wine Porto is de verzamelnaam voor een grote hoeveelheid pakhuizen in Vila Nova de Gaia die na jaren leegstand zijn omgetoverd tot verschillende restaurants, cafés en musea. Je kunt hier uren doorbrengen. Bezoek bijvoorbeeld The Wine Experience, waar je alles te weten komt over Portugese wijnen of laat je verleiden bij The Chocolate Story. Daarnaast zijn er een heleboel leuke restaurants en bars. Proef bijvoorbeeld het beste van Portigal bij T&C of bestel de mooiste vegetarische gerechten bij Root & Vine.

Street art Vila Nova de Gaia

Street art Vila Nova de Gaia. Foto met dank aan Rute Ferraz & Mistaker Maker

Street art Vila Nova de Gaia. Foto met dank aan Rute Ferraz & Mistaker Maker

Street art Vila Nova de Gaia. Foto met dank aan Rute Ferraz & Mistaker Maker

Porto is een echte street art stad en in 2017 heeft dit zich met festival Gaia Todo Um Mundo uitgebreid naar Vila Nova de Gaia. Het bekendste werk is Half Rabbit van Bordalo II dat zich op de hoek van een huis bevindt en voor de helft bestaat uit straatafval, gevonden in de straten van Porto. Maar er zijn ook bijzondere werken van Isaac Cordal en Jaune in Vila Nova de Gaia te vinden. En ook Third, Pastel en Marco Mendes maakte er heel mooie murals. Op de kaart van Mistaker Maker vind je alle werken in de wijk.

Jardim do Morro

Vila Nova de Gaia, Porto: Jardim do Morro | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de voet van de Ponte Luís I en het kabelbaanstation wandel je zo naar Jardim do Morro, één van de mooiste uitzichtpunten in Vila Nova de Gaia. Het, met palmbomen bezaaide park, is een populaire plek. En dat is niet zo vreemd, want vanuit het park heb je een schitterend uitzicht over de pastelkleurige huisjes van Ribeira en de rivier de Douro.

Mosteiro da Serra do Pilar

Vila Nova de Gaia, Porto: Mosteiro da Serra do Pilar | Mooistestedentrips.nl

Even verderop ligt één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Vila Nova de Gaia. Het 17de-eeuwse klooster Mosteiro da Serra do Pilar ligt dramatisch bovenop een heuveltop.  Klauter naar boven om de Ponte Luís I van bovenaf te kunnen zien en bewonder het vergulde altaar en de bijzondere ronde kloostergangen.

Bonustip: dagtrip naar de Douro Vallei

Dagtrip naar de Douro Vallei | Mooistestedentrips.nl

Vond je port proeven in Porto leuk, maar wil je net even wat meer weten? Maak tijd voor een dagtrip naar de Douro Vallei. Je gata op pad naar één van de meest bijzondere wijngebieden ter wereld. De Douro Valley heeft een bijzonder microklimaat. Het is er meestal warm en zonnig. Perfect voor grote, zoete druiven. Tijdens de dagtrip ga je langs bij twee wijnmakers die je laten zien hoe het verbouwen van de druiven precies werkt en neem je deel aan een paar proeverijen. Bewonder het stadje Pinhão waar je uitgebreid luncht en vervolgens meegaat met een boottocht om het schitterend glooiende landschap vanaf het water aan je voorbij te zien glijden. Lees meer in mijn artikel Dagtrip vanuit Porto: de Douro Vallei

Lees meer over Porto

Vila Nova de Gaia
Port proeven in Porto
Bewaar op Pinterest

Vila Nova de Gaia, Port proeven in Porto: bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Portugal > Stedentrip Porto > Port proeven in Vila Nova de Gaia

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer