Bezienswaardigheden Dublin: 23x doen in Dublin

door Esther

De mooiste Dublin bezienswaardigheden? Dwaal langs de historische bezienswaardigheden die de Ierse stad zo bijzonder maken. Van eeuwenoude kerken, goede musea en kleurrijke wijken, maar ontdek ook de hippe, bruisende kant van de stad. En natuurlijk mag je de leukste Ierse pubs niet missen. Wil je van alles wat meepakken? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Dublin.

Stedentrip Dublin plannen

  • Je vliegt al voordelig naar Dublin met Ryanair of AerLingus, vanaf Schiphol of Eindhoven airport. Ook vanaf luchthavens in de grensstreek zijn genoeg opties. De vlucht naar Dublin duurt ongeveer anderhalf uur. Vergelijk vliegtickets Dublin en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Er zijn een heleboel hotels in Dublin, maar een hotel vinden dat leuk én betaalbaar is, is nog niet zo gemakkelijk. Wat dat betreft vind ik Hotel The Hendrick Smithfield en Point A Hotel Parnell Street echte aanraders.
  • Een kant-en-klare stedentrip kan soms voordelig uitpakken, omdat reisorganisaties groot inkopen. Het is in ieder geval een vergelijking waard.

Dublin bezienswaardigheden: wat te doen in Dublin? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Dublin (foto: Roof Garden Temple Bar)

Dublin bezienswaardigheden: de voorbereidingen

  • Tijdens een stedentrip Dublin is een Dublin Go City Pass bijna onmisbaar, want met deze pas heb je gratis toegang tot alle attracties, museum en andere Dublin bezienswaardigheden. En met deze pas kun je gratis mee met een fietstour en stadswandeling én maak je één dag gebruik van de Hop on hop off bus. Dikke aanrader.
  • Steek voor een weekend Dublin de Time to Momo Dublin in je koffer. Want met deze reisgids maak je tijdens verschillende wandelingen kennis met de leukste wijken in de stad en kom je als vanzelf langs de leukste cafés, winkels, restaurants en bezienswaardigheden in Dublin.
  • Meer te weten komen over de bezienswaardigheden in Dublin en het roerige verleden van de stad? Ga dan mee met een stadswandeling.

Bezienswaardigheden Dublin

Fietsen in Dublin

Fietsen in Dublin, Baja Bikes Dublin

Als je een weekend Dublin hebt gepland of de stad gewoon op een bijzondere manier wilt ontdekken, kun je altijd mee met deze fietstour. Je fietst met een Nederlandse of Engelstalige gids langs de mooiste bezienswaardigheden in Dublin, zoals St. Patrick´s Cathedral, Temple Bar, O’Connel Street, the Grand Canal, River Liffey en Dubh Linn Gardens. Je komt alles te weten over de roerige geschiedenis van Dublin en de Ierse cultuur.

Guinness Storehouse

Dublin bezienswaardigheden, Guinness Storehouse

Bezienswaardigheden in Dublin, Guinness Storehouse

Het Guinness Storehouse is echt één van de leukste bezienswaardigheden in Dublin en je mag het wat mij betreft echt niet missen. De brouwerij van het beroemde donkere bier hier ooit een enorm deel van de bevolking van Dublin aan het werk. En Guinness is in de stad dan ook veel meer dan alleen een biermerk. Het is een instituut. Over zeven verdiepingen kom je alles te weten over het brouwproces van Guinness en zie je prachtige historische plaatjes en de zo beroemde vintage reclameposters. Helemaal bovenin vind je de Gravity Bar waar een pint Guinness en een schitterend uitzicht op Dublin op je wacht.

Temple Bar

Dublin bezienswaardigheden, Temple Bar

Dublin bezienswaardigheden, Temple Bar

Eén van de populairste wijken van de stad en het bekendste uitgaansgebied van Dublin is Temple Bar. Je vindt het gebied rondom de gelijknamige pub The Temple Bar met de zo iconische rode gevel. Overal zijn leuke Ierse pubs te vinden waar het ’s avonds gegarandeerd gezellig is met live muziek. Maar overdag is Temple Bar ook interessant om te bezoeken, zoals Photo Museum Ireland, Temple Bar Book Market, Porterhouse Brewery en een heleboel street art.

Temple Bar Food Market

Foto met dank aan Temple Bar Food Market

Temple Bar kent verschillende markten die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan de Ierse hoofdstad. Zet op zaterdag in ieder geval koers naar Meeting House Square in de wijk, want dan is het Temple Bar Food Market. Hier koop je groente en fruit, kaasjes, brood en andere lekkernijen, allemaal van lokale producenten, alleen al vanwege de sfeer zou je even langs moeten gaan.

Trinity College & The book of Kells

Dublin bezienswaardigheden, Trinity College

Trinity College, The Old Library

De 16de-eeuwse, oudste universiteit van Dublin ligt aan de rand van het centrum en je kunt de campus heel gemakkelijk bezoeken. Het is fijn om over de historische paden, langs de verschillende faculteiten te wandelen. Hoogtepunt is The Old Library, misschien wel de mooiste die ik ooit zag. Met daarin een keur aan bijzondere manuscripten, zoals The Origin of Species van Charles Darwin. Maar wat je echt niet mag missen is The Book of Kells, één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Dublin. Het boek is een deel van de bijbel dat in de 9de eeuw door monniken is gemaakt. De tekeningen zijn heel bijzonder, verfijnd en soms zelfs ingekleurd met halfedelstenen.

Dublin Castle

Bezienswaardigheden Dublin, Dublin Castle

Dublin Castle is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Dublin. Het kasteel werd aan het begin van de 13de eeuw gebouwd, al is het gebouw dat er nu staat veel nieuwer. Belangrijker feit is dat dit de plek is van waar de Engelsen 700 jaar over de Ieren regeerden. Het gebouw speelt ook een belangrijke rol in de Paasopstand van 1916. Sinds 1936 is het de plek waar alle Ierse presidenten worden geïnaugureerd. Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over de geschiedenis van het gebouw en zie je de mooiste zalen van dichtbij. Loop na de rondleiding ook vooral de fraaie tuinen even in.

Chester Beatty Library

Bezienswaardigheden Dublin, Chester Beatty Library

Aan de tuinen van Dublin Castle vind je Chester Beatty Library. Dit is een van de mooiste gratis bezienswaardigheden in Dublin. Deze bibliotheek is tevens een museum en huist de zeer indrukwekkende verzameling van de Amerikaanse industrieel Chester Beatty. Na zijn dood liet hij meer dan twintigduizend unieke boeken, manuscripten, schilderijen, kunstobjecten en historische kunstschatten na aan de republiek Ierland. Een bezoek aan het museum is als een reis door lang vervlogen tijden en werelden.

Christchurch cathedral

Christchurch Cathedral

Ooit stond op de plek van Christchurch cathedral een kerk van Vikingen, maar later werd er een christelijke kerk in Romaanse en Gotische stijl overheen gebouwd. Maar de bijzondere geschiedenis trekt al eeuwenlang bezoekers naar de kerk. Sterker nog, vanaf de 15de eeuw is dit al een trekpleister. En terecht, het is een prachtige kerk waarvan ik vooral de crypte erg mooi vond.

St. Patricks Cathedral

Bezienswaardigheden Dublin, St. Patrick's Cathedral

St. Patricks Cathedral is de grootste kerk van Ierland en is schitterend gelegen. De openbare tuinen rondom de kerk zijn eigenlijk minstens zo mooi als de kathedraal zelf. De kerk is gebouwd op de plaats waar St. Patrick, de monnik die het Christendom naar Ierland bracht, in de 5de eeuw vele Ieren doopte. Aan het begin van de vorige eeuw werd zelfs een bron onder de kerk ontdekt met daarop een steen met een Keltisch kruis. Deze steen kun je bekijken in de kerk. In de 19de eeuw betaalde de familie Guinness voor de complete renovatie van de kerk, omdat de kathedraal destijds zo goed als op omvallen stond. Eén graf moet je in de kerk in ieder geval even gaan bekijken, dat van Jonathan Swift, de schrijver van Gulliver’s Travels.

Jameson Distillery

Bezienswaardigheden Dublin, Jameson Distillery

Jameson is waarschijnlijk het meest bekende merk Ierse whiskey en de oude destilleerderij aan Bow street is daarom ook één van de leukste bezienswaardigheden in Dublin. Hoewel de whiskey hier niet meer wordt gemaakt, is het toch leuk om de Jameson Distillery te bezoeken. Je krijgt een bijzonder kijkje in de geschiedenis van het merk en het destilleerproces. En een glaasje Jameson naar afloop hoort er natuurlijk bij.

National Museum of Ireland

National Museum of Ireland

Ierland ken een zeer roerige geschiedenis die van Kelten naar Vikingen via de Engelsen naar onafhankelijkheid ging. Met daar tussenin nogal wat trammelant. Het National Museum of Ireland, gevestigd in oude legerbarakken, laat het allemaal prachtig zien in drie fraaie tentoonstellingen. Als je de wat meer recente geschiedenis wat beter wilt begrijpen, mag je de exhibitie ‘Proclaiming of a Republic’ niet missen en de sieradencollectie is ook heel mooi. Daarnaast is het leuk om de steeds wisselende met de hand gekozen ‘Currator’s Choice’ te bewonderen.

Kilmainham Gaol

Dublin bezienswaardigheden, Kilmainham Gaol

Een bezoek aan Kilmainham Gaol mag je niet missen, het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Dublin. Het is de grootste leegstaande gevangenis in Europa en vertelt het huiveringwekkende verhaal van de weg naar Ierse onafhankelijkheid. Na de bouw van de gevangenis aan het einde van de 18de eeuw hadden de Engelse overheersers er niet zo’n moeite mee om mannen, vrouwen en zelfs kleine kinderen voor minimale vergrijpen in de gevangenis te gooien. De jongste gevangene was pas 7 jaar oud. De cellen waren overbevolkt en de gevangenen werden vreselijk behandeld. Maar Kilmainham Gaol is vooral bekend als plek waar de leiders van de Paasopstand in 1916 werden opgesloten en gefusilleerd. Tijdens de rondleiding lopen de rillingen over je rug.

National Gallery

Dublin bezienswaardigheden, National Gallery

De meeste bezoekers komen naar de National Gallery vanwege de Caravaggio en werken van Yeats. Maar de vier vleugels van het museum bieden nog zo veel meer schone kunst. Je vindt er bijvoorbeeld ook werken van Rembrandt, de Spaanse collectie herbergt werken van El Greco, Goya en Picasso. Sla ook de Millennium Wing niet over met een mooie kleine collectie Ierse kunst uit de laatste eeuw.

Dublinia and the Viking World

Bezienswaardigheden Dublin, Dublinia and the Viking World

De roerige geschiedenis heeft Dublin voor een groot deel te danken aan de Vikingen. En hoe het eraan toe ging in de tijd van de Vikingen zie je in het interactieve en leuke Dublinia and the Viking World. Je komt er alles te weten over het dagelijks leven in de Middeleeuwen in Dublinia. Als je een Dublin Go City Pass hebt, kun je gratis naar binnen bij dit museum.

Little museum of Dublin

Bezienswaardigheden Dublin, Little museum of Dublin

In het mooiste park van Dublin, St. Stephen’s Green, vind je het Little Museum of Dublin. Het herbergt een bonte verzameling snuisterijen die allemaal door Dubliners zijn geschonken. Je maakt in dit museum een heel persoonlijke reis door de laatste honderd jaar in Dublin, langs foto’s, kunst, brieven en reclames. De tweede verdieping staat helemaal in het teken van U2, de bekendste rockband uit de stad.

Pearse Lyons Distillery

Foto met dank aan Pearse Lyons Distillery

De Pearse Lyons Distillery is waarschijnlijk de mooiste in Dublin. Hij is gevestigd in een compleet opgeknapte kerk, waarvan zelfs de glas in lood ramen in whiskey stijl zijn aangepast. Tijdens een rondleiding, neem je ook een kijkje op het aangrenzende kerkhof. Zo sla je twee bezienswaardigheden in Dublin in één klap. En natuurlijk hoort een proeverij naar afloop erbij.

Irish Whiskey Museum

Foto met dank aan Irish Whiskey Museum

Houd jij wel van whiskey of zou je er meer van willen weten? Dan is het Irish Whiskey Museum het museum om in Dublin te bezoeken. Je leert er alles over het productieproces van Ierse whisky en de geschiedenis van de drank. Tijdens één van de twee uitgebreide proeverijen leer je de verschillende ingrediënten van elkaar te onderscheiden en daarna kun jij verschillende soorten whiskey uit elkaar houden.

Street art in Dublin

Street art Dublin (foto met dank aan The Icon Walk)

Street art Dublin

Naar street art hoef je in Dublin eigenlijk niet heel lang te zoeken. Als je door de straten van Temple Bar dwaalt zie je eigenlijk al een heleboel street art en kunstprojecten. Het bekendste straatje is Love Lane, ofwel: Crampton Court, tussen Dame Street en Essex Street waar zowel de muren als de straat een kunstproject is. Neem even de tijd om alle tegeltjes te bekijken. Ga mee met de The Icon Walk om de verhalen achter de vele bijzondere werken in de buurt te horen. In de wijk Smithfield, aan de andere kant van de rivier, vind je rondom Smithfield Square een heleboel street art. De street art cities app helpt een handje bij het vinden van street art in Dublin. Als je net wat meer tijd hebt, kun je met de DART naar Dun Laoghaire, ten zuiden van Dublin, waar je dankzij Dun Laoghaire Anseo een heleboel goede straat art kunt zien.

Kajakken in Dublin

Wat te doen in Dublin? Ontdek de stad vanuit een kajak | Mooistestedentrips.nl

Superleuk om te doen in Dublin: de stad vanaf het water bekijken in een kajak. Tijdens een kajak-tour op de rivier de Liffey krijg je echte een uniek beeld van de stad. Er gaan een instructeur met je mee, die meteen fungeert als gids. Je krijgt, als dat nodig is, uitleg over het kajakken en vervolgens zie je de mooiste bezienswaardigheden in Dublin vanaf het water. Een heel leuk ervaring.

Howth

Wat te doen in Dublin? bezoek Howth

Als je een net iets langere stedentrip Dublin maakt, heb je net even iets meer tijd om ook de fraaie bezienswaardigheden buiten het centrum te bezoeken. Want dankzij de DART kun je heel makkelijk naar de kust en allerlei leuke dorpjes reizen. Zoals Howth. Dat ligt op zo’n 20 minuten met de DART. En als je er aankomt, waan je je helemaal in het echte Ierland. Het dorpje ligt bovenop dramatische kliftoppen, met uitzicht op zee. Wandel de Howth Cliff Path Loop in zo’n twee uur tijd en duik daarna één van de geweldige visrestaurants in die Howth kent.

Malahide

Malahide Castle, Ierland (foto: Brendan Lyon)

Ook Malahide, ten noorden van Dublin, bezoek je vanwege de schitterende ligging aan zee. Als je de Coastal Route volgt, word je getrakteerd op de mooiste uitzichten. Het dorpje is echter ook echt een plaatje: heel knus, met vrolijk gekleurde huisjes en een heleboel leuke restaurants en zelfs een paar food trucks. Hoogtepunt van je bezoek aan Malahide is Malahide Castle: superleuk om te bezoeken of één van de concerten bij te wonen die er worden georganiseerd, er staan soms echt topnamen op het programma. Sla ook een bezoek aan The Butterfly House in Malahide niet over.

Dún Laoghaire

Dún Laoghaire, Ierland

Dún Laoghaire ligt op een uurtje ten zuiden van Dublin en is één van de meest kleurrijke voorsteden van de Engelse hoofdstad. Hier vind je musea, creatieve en onafhankelijke winkels, street art en een lekker kunstzinnig sfeertje. Op zondagen kun je in het Victoriaanse People’s Park terecht voor de Dún Laoghaire CoCo Market waar je heel veel kraampjes met lekker eten en mooi design vindt. Maar wandel ook even over de fraaie pier, maak een boottochtje en eet bij één van de vele hippe en leuke cafés en restaurants. Goede street art vind je op de kaart van Dun Laoghaire Anseo.

Dagtrip naar Wicklow & Glendalough

Glendalough, Ierland

Eén van de mooiste dagtrips vanuit Dublin is naar Wicklow & Glendalough. Ten zuiden van Dublin wordt het landschap glooiender en rijd je door de Wicklow Mountains met haar dramatische in heide beklede heuveltoppen. Middenin het Wicklow Mountains National Park ligt één van de mooiste bezienswaardigheden in Ierland, Glendalough. In de 6de eeuw gesticht door St. Kevin en één van de belangrijkste christelijke vroegmiddeleeuwse plekken in het land. Glendalough ligt in een prachtige vallei waar je mooi kunt wandelen. Vanuit Dublin kun je mee met een mooie tour naar Wicklow & Glendalough.

Dublin bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Dublin bezienswaardigheden: wat te doen in Dublin? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Dublin | Mooistestedentrips.nl

Meer over Dublin en Ierland

Je bevindt je hier:
Mooistestedetrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Dublin > Dublin bezienswaardigheden

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer