Trogir, Kroatië: 12x doen in Trogir

door Esther

Trogir is, zonder twijfel, één van de meest betoverende stadjes in Kroatië. Een labyrinth van smalle straatjes boordevol eeuwenoude bezienswaardigheden, ambachtelijke winkeltjes en gezellige restaurantjes. Ik pakte de boot van Split naar Trogir en vond het er zo mooi dat ik er spontaan een paar dagen bleef hangen. Het was er zo mooi en de sfeer was er geweldig. Dus dat gun ik jou ook. Wil je de stad bezoeken tijdens je vakantie in Kroatië? Bekijk dan de leukste bezienswaardigheden in Trogir en alle handige tips voor je bezoek.

Trogir, Kroatië: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Trogir | Mooistestedentrips.nl

Plan je bezoek aan Trogir

  • Grappig genoeg ligt Trogir dichterbij de luchthaven van Split dan de stad Split. Het is dus goed mogelijk om voor een bezoek aan Trogir. Vanuit Nederland vlieg je bijvoorbeeld met Transavia of Easyjet naar Split. Vergelijk vliegtickets Split en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Vanaf het vliegveld neem je Bus 37 naar Trogir. Deze bus rijdt elke 20-30 minuten en je bent binnen een kwartier in Trogir.
  • Vier je vakantie in Split? Dan kun je ook met de boot naar Trogir.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Trogir. Hieronder vind je een aantal echte aanraders.
  • Wil je met het hele gezin naar Trogir? Goed idee: in en rondom Trogir vind je een heleboel leuke campings.

Hotels in Trogir

Brown Beach House

Foto met dank aan Hotel Brown Beach House

Foto met dank aan Hotel Brown Beach House

Brown Beach House is één van de populairste hotels in Trogir en dat is wel te begrijpen. Het hotel ligt niet in de stad, maar tegenover de oude stad in Gradine, een buurt van de stad op het eiland Čiovo, waar nog veel meer mooie strandhotels liggen. Via de brug wandel je zo naar de oude stad en alle bezienswaardigheden in Trogir. Het hotel is simpelweg heerlijk. Met ruime, superfijne kamers. Een terras met zwembad en uitzicht op zee en een eigen strand. Ook het restaurant met dakterras is heerlijk. Tip: reserveer een zonnebedje met bubbelbad, dat is echt heerlijk bijkomen.

Bifora Heritage Hotel

Foto met dank aan Bifora Heritage Hotel

Het Bifora Heritage Hotel ligt in het hart van de stad en is gevestigd in één van de prachtige UNESCO gebouwen die het oude centrum telt. En inderdaad, het pand is echt een plaatje. Met prachtige doorkijkjes en een knusse binnenplaats. De kamers zijn licht, fris, heel comfortabel en van alle gemakken voorzien. Sommige kamers hebben ook een balkon of terras. Bij het hotel kun je ook heerlijk ontbijten en dineren.

Amadria Park Camping

Foto met dank aan Amadria Park Camping Trogir (voor heen Belvedere Trogir) | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Amadria Park Camping Trogir (voor heen Belvedere Trogir) | Mooistestedentrips.nl

Ga je met het hele gezin naar Trogir? Dan is de Amadria Park Camping (voorheen Belvedere) een heel goede keuze. Deze camping ligt wat ten westen van de stad en is de perfecte uitvalsbasis voor een vakantie in Kroatië, want vanaf de Amadria Park Camping rijd je zo naar de mooiste plekken in Kroatië. De camping heeft zowel staanplaatsen, glamping tenten als stacaravans. Er is een heel fijn zwembad en een eigen strand. Kinderen hoeven zich er geen moment te vervelend en voor volwassenen is er ook een heleboel te doen.

Over Trogir, Kroatië

Trogir, Kroatië: de mooiste bezienswaardigheden in Trogir | Mooistestedentrips.nl

Trogir ligt op een heel bijzondere plek in Kroatië. Het is eigenlijk een eilandje dat door twee bruggen is verbonden met enerzijds het Kroatische vasteland en het eiland Čiovo aan de andere kant. De haven van de stad is van nature beschermd, er zijn veel natuurlijke bronnen en het achterland was er altijd al vruchtbaar. Er zijn dan ook genoeg bronnen die aantonen dat Trogir en omgeving al ruim 3500 jaar bewoond zijn. En sinds die tijd trekt de stad grote meesters aan, kunstenaars die er kwamen bouwen en schilderen, maar ook ambachtslieden. De stad maakte een bloeitijd door onder Venetiaanse heerschappij en dat is goed te zien: bijna het hele oude centrum van Trogir staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is echt een plaatje en er is (bijna) niets leukers dan uitgebreid verdwalen in het maas van straatjes, pleintjes en mooie winkels en restaurants.

Trogir bezienswaardigheden

Katedrala Sv. Lovre

Bezienswaardigheden Trogir, Kroatië: kathedraal van Trogir | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Trogir, Kroatië: kathedraal van Trogir | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Trogir is de Katedrala Sv. Lovre, ofwel: de Sint-Laurevantiuskathedraal. De fraaie Venetiaanse kathedraal werd tussen de 13de en de 15de eeuw gebouwd en is een echte blikvanger. In het Romaanse portaal uit de 13de eeuw zijn Adam en Eva op leeuwen te zien en ook de doopkapel vol cherubijnen mag je niet missen. Daarnaast is het echt de moeite waard om de klokkentoren te beklimmen: boven geniet van een prachtig uitzicht over de oude stad en de zee.

Ćipiko Palace

Bezienswaardigheden Trogir: Grand Cipiko Palace | Mooistestedentrips.nl

Het kan maar zo zijn dat je zo bent afgeleid door de kathedraal dat je een beetje vergeet de rest van het Ivana Pavla plein te bekijken. Hier vind je in ieder geval nog het grote Ćipiko Palace. Dit stadspaleis was in de 15de eeuw van een vooraanstaande familie. Het werd gebouwd door Andrija Aleši, die ook een deel van de bouw van de kathedraal voor zijn rekening nam. Het paleis is niet voor publiek geopend. ’s Zomers worden er wel regelmatig concerten gegeven.

Stadhuis en klokkentoren

Bezienswaardigheden Trogir: stadhuis en klokkentoren | Mooistestedentrips.nl

Als je bovenin de klokkentoren van de kathedraal staat, zie je aan je linkerhand het stadhuis liggen. Ook dit imposante gebouw werd in de 15de eeuw gebouwd. Wandel naar binnen om de gotische binnenplaats met wapenschilden, een wenteltrap en een put met daarop het symbool van Venetië, de gevleugelde leeuw van San Marco. Ernaast op het plein staat één van de bekendste bezienswaardigheden in Trogir, de klokkentoren. Dit is het enige dat nog rest van de Kerk van Sint-Sebastiaan, naast de toren staat een fraaie loggia met zuilen.

Muzej Grada Trogira

Muzej Grada Trogira, foto met dank aan Visit Trogir

Het Muzej Grada Trogira is het stadsmuseum van de stad en huist in het barokke Garagnin-Fanfogna Paleis. Je komt er meer te weten over de rijke geschiedenis van het stadje. Je reist er door de tijd aan de hand van vele boeken, brieven, documenten, schilderijen en klederdracht.

Kaštel Kamerlengo

Trogir, Kroatië: Kaštel Kamerlengo | Mooistestedentrips.nl

Kaštel Kamerlengo staat op de zuidwestelijke punt van de oude stad. Het werd in de 15de eeuw gebouwd en maakte deel uit van de verdedigingsmuren van de stad. Het was daarnaast het huis van de Venetiaanse gouverneur. Vandaag de dag is er binnen niet veel meer te zien, maar het is wel leuk om de vestingsmuren te beklimmen voor een prachtig uitzicht op de promenade en de zee.

Benedictijnenklooster van St. Nicholaas

Bezienswaardigheden Trogir: Benedictijnenklooster van St. Nicholaas | Mooistestedentrips.nl

Aan het begin van de 17de eeuw werd het Benedictijnenklooster van St. Nikolaas gesticht. Het was destijds slechts een kerk met één woonhuis voor de zusters. Later werden daar nog verschillende vertrekken en een paar torens aan toegevoegd. Vooral de klokkentoren is een blikvanger, deze zie je duidelijk staan vanaf de promenade van de stad. Naar verluid is deze gemaakt door Tripun Bokanić. Het klooster is het thuis van verschillende historische religieuze kunstschatten en ook de kloosterkerk is mooi om te zien.

Dominicaans klooster

Trogir bezienswaardigheden: Dominicaans klooster | Mooistestedentrips.nl

Het dominicaanse klooster en de kloosterkerk staan in al hun prachtige eenvoud prachtig langs de promenade van Trogir. Het klooster en de bijbehorende kerk werden in eerste instantie in de 13de eeuw gebouwd en kregen hun huidige uiterlijk twee eeuwen later. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het complex erg beschadigd door bombardementen. Pas enkele jaren geleden was de renovatie helemaal afgerond.

Riva

Trogir bezienswaardigheden: Riva, de boulevard van Trogir | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk kun je de fijne wandelpromenade langs de zee, de riva, niet missen tijdens je bezoek aan Trogir. De promenade is omzoomd door historische gebouwen en tientallen palmbomen en je vindt er tientallen gezellige restaurantjes en bars. Hoewel het ’s ochtends prima wakker worden is met een kop koffie aan de Riva moet je er toch vooral vanaf het einde van de middag naar de promenade. Dan is het hier zien en gezien worden en blijft het tot in de kleine uurtjes gezellig.

Stranden van Trogir

De mooiste stranden van Trogir | Mooistestedentrips.nl

Bezoek je Trogir ergens tussen mei en oktober, dan heb je zeker kans op lekker weer. Gelukkig zijn er vlakbij het stadje verschillende stranden te vinden. Zo ligt Gradska Plaža net even ten westen van het oude centrum, op ongeveer een kwartiertje lopen. Er is een groot kiezelstrand en een promenade met een heleboel bars en terrasjes. Ook Plaža Saldun ligt op een kwartiertje wandelen, maar dan de brug over in Gradine. Dit is het strand waar de meeste lokale bewoners gebruik van maken. Tien minuten verderop ligt Marinova Draga Beach waar je ligbedjes en parasols huurt, terecht kunt bij verschillende bars en waar van alles te beleven is voor jong en oud.

Boottocht naar Drvenik

Boottocht naar Drvenik, Kroatië

Bij een vakantie Kroatië hoort toch wel een boottochtje. Waar je ook naartoe gaat aan de Kroatische kust, er zijn altijd wel mooie eilanden om te ontdekken. En dat geld ook voor Trogir. Vanuit de stad maak je heel gemakkelijk een boottocht naar Drvenik en andere mooie eilandjes maakt. Je kunt op verschillende plekken zwemmen en eten en drinken doe je gewoon, all inclusive, aan boord.

Dagtrip naar Krka National Park

Krka National Park vanuit Trogir | Mooistestedentrips.nl

Krka National Park is één van de mooiste plekken om te bezoeken in Kroatië en vanuit Trogir kun je er heel gemakkelijk een dagtrip naartoe maken. Tijdens de dagtrip bezoek je eerst het wonderschone plaatsje Šibenik. Vervolgens rijd je door naar het nationaal park, waar je een heel mooie wandeling kunt maken en (natuurlijk) zwemt bij de watervallen.

Dagtrip naar Salona

Salona, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Salona ligt dichterbij Split dan bij Trogir, maar met Bus 37 rijd je er in één keer naartoe (Solin) en dat is een prima excuus om de oude Romeinse stad eens te bezoeken. Tweeduizend jaar terug was Salona namelijk een heel belangrijke stad in het Romeinse rijk en volgens de overlevering is Keizer Diocletianus hier ook geboren. Tijdens je bezoek zie je een heleboel overblijfselen, waaronder het amfitheater, badhuizen, tempels, de oude stadsmuren en een bijzondere brug.

Restaurants in Trogir

Franka

Restaurants Trogir: Franka | Mooistestedentrips.nl

Franka is één van de mooiste restaurants in Trogir en bevindt zich in het wirwar dat het labyrint van de oude stad nu eenmaal is. Reserveer een tafeltje en ga lekker op het binnenplaatsje zitten om uitgebreid te dineren. Begin met een bordje charcuterie, burrata of tonijntartaar met appel en daarna kies je voor een heerlijk vega, vlees of visgerecht (tip: de bietenrisotto met truffel is geweldig). Trouwens, bij Franka kun je ook geweldig logeren.

Konoba Trs

Restaurants Trogir: Konoba Trs | Mooistestedentrips.nl

Konoba Trs wordt al jarenlang in de Michelin Gids opgenomen en als je er een keer gaat eten, snap je wel waarom. De sfeer is er goed en de bediening is geweldig. Op het kleine menu prijken prachtige gerechten, gemaakt met lokale seizoensingrediënten. En de borden zijn heel mooi opgemaakt.

Olive

Foto met dank aan Olive

Ook Olive (dat vroeger Vanjaka heette) ligt op een prachtig binnenplaatsje van de oude binnenstad. Hier proef je het beste dat de Damlatische kust te bieden heeft. Start met een fijne cocktail en doe je vervolgens tegoed aan overheerlijke vissoep en pasta met schelpdieren. Liever vlees? De macaroni met rundvlees en prosciutto is een aanrader.

Calebotta

Foto met dank aan Calebotta

Calebotta is een andere echt favoriet restaurant in Trogir. Het is een echt familierestaurant en wordt gerund door dezelfde familie die er honderd jaar geleden een bioscoop opende. Mooi verhaal, toch? Plof neer op het mooie terras en laat je, om te beginnen, een goed glas Kroatische wijn inschenken met een bord vol lokale lekkernijen erbij. Daarna heb je ruim te tijd om de menukaart te bestuderen en te kiezen voor één van de lekkere risotto’s of een vis- of vleesgerecht. Het lamsvlees en de visgerechten zijn hier echte aanraders.

Restaurant Buta

Foto met dank aan Restaurant Buta

Eén van de fijnste restaurants in Trogir is Restaurant Buta. Dit restaurant is buiten de stad gelegen, in Seget Donji. Vanuit het centrum pak je hier gemakkelijk de boot of de watertaxi naartoe. Je eet hier prachtig op het grote terras met uitzicht op zee. Op het menu staan verse pasta’s, pizza’s, de lekkerste gegrilde vis en mooie Kroatische wijnen.

Trogir, Kroatië
Bewaar op Pinterest

Trogir, Kroatië: wat te doen in Trogir? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Trogir | Mooistestedentrips.nl

Meer over Kroatië

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Kroatie > Trogir

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer