Een perfecte dag in Kaapstad

24 uur genieten in The Mother City

Een maand rondreizen in Zuid-Afrika, wat heb ik genoten. Ik zag The Big 5, glooiende wijnvelden, hartverscheurende townships, spelende walvissen en tientallen prachtige landschappen. En de reis afsluiten in Kaapstad was wederom een hoogtepunt. Ik bracht er 5 dagen door, maar één dag was wel heel bijzonder. Bekijk mijn tips.

24 uur in Kaapstad: beleef een perfecte dag in Kaapstad | Mooistestedentrips.nl

Het was niet mijn eerste kennismaking met Kaapstad. Twee jaar geleden was ik er ook. Helaas had ik toen maar 1,5 dag om de stad te ontdekken en, zoals dat zo maar kan gebeuren in Kaapstad, het regende en door de mist zag ik nauwelijks een hand voor ogen. Gelukkig is het tijdens mijn laatste bezoek beter weer en ga ik samen met mijn man langs de highlights van de stad. Maar op zondag trekken we erop uit om wat bijzonders te doen in Kaapstad.

Wandelen in de Kirstenbosch Gardens

De unieke ligging, tegen de achterkant van Table Mountain national park, en de bijzondere begroeiing maken van de Kirstenbosch Gardens misschien wel de mooiste tuinen ter wereld. Je kunt hier uren dwalen door de prachtig aangelegde tuinen en zo’n 9000 Afrikaanse planten, bomen en bloemen bewonderen. Adembenemend heeft als woord nog nooit zo tekort geschoten. Ik was vooral onder de indruk van de enorme verzameling verschillende protea’s, bloemen die erg goed gedijen in Kaapstad en omgeving. De Tree Canopy Walkway, die ook wel ‘Boomslang’ wordt genoemd, is een aanrader. Je loopt tussen de bomtoppen met schitterende vergezichten op de tuin en omliggende bergen. In de Zuid-Afrikaanse zomermaanden kun je hier ’s zondags ook terecht voor concerten, maar daarvoor bezochten wij de tuinen net te vroeg.

24 uur in Kaapstad: bezoek de Kirstenbosch Gardens | Mooistestedentrips.nl

24 uur in Kaapstad: bezoek de Kirstenbosch Gardens | Mooistestedentrips.nl

24 uur in Kaapstad: bezoek de Kirstenbosch Gardens | Mooistestedentrips.nl

Eén dag in Kaapstad: tips. Wijn proeven bij Groot Constantia | Mooistestedentrips.nl

Eén dag in Kaapstad: tips. Wijn proeven bij Groot Constantia | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven op Groot Constantia

Even verderop rijd je de Constantia Vallei in, de plek net buiten Kaapstad waar het geweldig wijn proeven is. Je kunt immers niet naar Zuid-Afrika zonder lekkere wijn te proeven. Groot Constantia is letterlijk en figuurlijk het vlaggenschip van de Zuid-Afrikaanse wijn, want het is de oudste wijngaard van het land. In 1685 stichtte Simon van der Stel (naar wie Stellenbosch later werd vernoemd) de eerste wijnboerderij. Naast dat je op Groot Constantia wereldberoemde wijnen kunt proeven (héle fijne shiraz!) is het leuk om het oude Manor House te bezoeken, gebouwd in Cape Dutch stijl en ingericht met schitterende oude meubels. Als je even wat wilt drinken is Simon’s daar een goede plek voor. Vergeet ook niet om even over de velden te loeren, je hebt er zo’n mooi uitzicht over de bergen en in de verte zie je zelfs de zee.

Kleine pauze in Hout Bay

Tijdens mijn dagtrip naar Kaap de Goede Hoop twee jaar geleden kwam ik al langs Hout Bay, maar was er niet veel tijd om even rond te kijken. Deze wijk van Kaapstad doet aan als een typisch vissersplaatsje met een flinke haven vol met visrestaurants. Op zondag is het markt en kun je allerlei lekkernijen kopen en genieten van live muziek. Let op, want het is er dan meestal ook wel druk. Nog even de zee op? Ga dan mee met een excursie naar de nabijgelegen zeehondenkolonie.

Eén dag in Kaapstad: tips. Bezoek Hout Bay | Mooistestedentrips.nl

Eén dag in Kaapstad: tips. Lunchen in Camps Bay | Mooistestedentrips.nl

Lunchen in Camps Bay

In Camps Bay draait het om zien en gezien worden. En vooral op zondag. Het weer is goed en het met palmbomen omzoomde strand ligt bomvol zonaanbidders, de terrasjes zitten overvol en de dure bolides rijden expres lekker langzaam de boulevard op en af, op zoek naar een parkeerplaatsje exact voor een flitsende strandtent. In Zuid-Afrika wordt geen meter gelopen, tenzij het niet anders kan. Hoewel het ontzettend druk is in de meeste restaurants vinden we toch relatief gemakkelijk een plaatsje, in de schaduw met goed uitzicht, bij La Belle Bakery waar het fijn lunchen is met vis en seafood. Wij besluiten gewoon old skool voor fish & chips te gaan en kunnen tijdens het eten perfect mensen kijken.

Paragliden vanaf Signal Hill

Tijdens een eerdere wandeling langs Sea Point hadden mijn man en ik ze al gespot: paragliders. Ze kwamen van Signal Hill afgezeild en het zag er eigenlijk heel relaxt uit. En eerlijk: ik ben niet zo’n held, dus ik hield het vooral bij kijken. Maar toen we op zondag het busje van The Tandem Flight Co. zagen staan, trok ik de stoute schoenen aan. ‘Zullen we gewoon’, zei ik tegen mijn man. En die was er meteen voor te porren. Een kwartier later zaten we in een busje richting Signall Hill en weer een kwartier later rende ik samen met mijn piloot Stephen van de berg af om vervolgens over Kaapstad te zweven. Een waanzinnige ervaring! Pilot Stephen had een GoPro bij zich, dus gelukkig heb ik nu ook een superleuke herinnering aan mijn ‘tandem jump’.

Leuk om te doen in Kaapstad: paragliden vanaf Signal Hill | Mooistestedentrips.nl

Leuk om te doen in Kaapstad: paragliden vanaf Signal Hill | Mooistestedentrips.nl

Leuk om te doen in Kaapstad: paragliden vanaf Signal Hill | Mooistestedentrips.nl

Sundowners aan V&A Waterfront

Na de soepele landing kan ik wel zeggen dat ik enigszins euforisch was, en dus: tijd voor een borrel. Sea Point heeft genoeg leuke bars en restaurants, maar we besluiten richting V&A Waterfront te gaan, voor een mooie zonsondergang met uitzicht op de Tafelberg. Het V&A Waterfront is sowieso een must-see tijdens je bezoek aan Kaapstad. De boten naar Robbeneiland vertrekken hier, je kunt hier shoppen in een enorm winkelcentrum of juist items van Indie designers kopen bij Workshop 17. Naast dat je uit tientallen restaurants en cafés kunt kiezen aan de V&A Waterfront kun je ook even langs lopen bij de V&A Food Market waar je bij verschillende producenten het lekkerste kunt kopen dat Kaapstad te bieden heeft. Mijn man en ik besloten neer te ploffen op het terras van de Ferrymans Tavern, waar een bandje speelde en we op gepaste wijze proostten op een perfecte dag in Kaapstad.

Leuk om te doen in Kaapstad: bezoek V&A Waterfront | Mooistestedentrips.nl

Leuk om te doen in Kaapstad: bezoek V&A Waterfront | Mooistestedentrips.nl

Perfecte dag in Kaapstad plannen, met Marco Polo Guide Cape Town | Mooistestedentrips.nl

De perfecte dag in Kaapstad plannen

  • Ik plande mijn dagje met behulp van de Marco Polo Guide Cape Town, zo werd ik bijvoorbeeld op het spoor gezet van paragliden. Maar je vindt in de gids ook 4 wandelingen door de niet-standaard buurten van Kaapstad, zodat je de stad ook van een bijzondere kant kunt leren kennen. Daarnaast vind je een handige stadskaart in de achterkant van dit boekje. Ga je, net als ik, naast Kaapstad ook nog naar de wijnlanden en tuinroute, dan vind je hierover in de gids ook nog genoeg tips.
  • De bezienswaardigheden die ik op deze dag bezocht, waren gemakkelijk te bereiken met de Hop on hop off bus, door de blauwe lijn te nemen. Bij Constantia Neck stapte ik over op de paarse lijn om de Constantia Valley te bezoeken. Een andere goede manier om je in Kaapstad te verplaatsen is met Über.
  • Mijn man en ik logeerden bij het Hippo Boutique Hotel, om de hoek van het hippe Kloof street. Er waren genoeg leuke restaurantjes en bars in de buurt. Onze standaard kamer was ontzettend groot, met balkon en eigen kitchenette.
  • Ook een perfecte dag in Kaapstad plannen? Bekijk dan al mijn tips voor een stedentrip Kaapstad.
  • Ben je tussen juni en november in Kaapstad, dan kun je in de buurt misschien wel walvissen spotten. Ik vertel je waar je in de buurt van Kaapstad en langs de tuinroute walvissen kunt zien.

Tags: Kaapstad Zuid-Afrika