Een perfecte dag in Marrakech

Nadat ik ruim drie weken in Marokko had rondgereisd, was het een verademing om in Marrakech aan te komen. Begrijp me niet verkeerd: ik vond rondreizen in Marokko geweldig. De Koningssteden waren prachtig, de landschappen adembenemend en mijn nacht in de Sahara één om nooit te vergeten. Toch was Marrakech een warm bad. De locals waren iets meer gewend aan buitenlandse bezoekers en spreken meer talen, ik verdwaalde níet in de Medina en ik vond Marrakech over het algemeen heel relaxt. Bekijk hoe ik mijn perfecte dag in Marrakech invulde.

Stedentrip Marrakech: een perfecte dag in Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Een ochtend met sultans en grootviziers 

De beste manier om Marrakech te beleven, is om er gewoon in te duiken. Een stedentrip Marrakech zet al je zintuigen op scherp. Er zijn zoveel mooie kleuren, fijne geuren, bijzondere mensen en gebouwen dat het bijna overweldigend is. De beste manier om een stedentrip Marrakech aan te pakken is dan ook: je er helemaal aan overgeven. Ik begon daarom mijn ontdekkingstocht in Marrakech met een flinke portie geschiedenis bij de Saadische tombes, ook nog eens heel mysterieus. Tot 1917 waren deze graftombes uit de 16de eeuw namelijk goed verborgen. Er liggen sultans en hun familieleden begraven. Maar hoeveel, daar zijn de geleerden het niet over eens. Dat maakt eigenlijk ook niet uit, want het is heerlijk om langs de met marmer en mozaïek versierde tombes en de omliggende bloementuin te wandelen.

Stedentrip Marrakech: een dag in Marrakech. Badi Paleis | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrakech: een dag in Marrakech. Palais de Bahia | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrakech: een dag in Marrakech. Palais de Bahia | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrakech: een dag in Marrakech. Palais de Bahia | Mooistestedentrips.nl

Over het Palais de Bahia is meer bekend. Hier woonde ooit de grootvizier Si Moussa en zijn enorme schare vrouwen. Geen wonder dat het paleis maar liefst 150 vertrekken kent. Vandaag de dag is een gedeelte hiervan opengesteld en kun je eindeloos dwalen door de rijkversierde kamers, beschutte binnenplaatsen en lommerrijke tuinen. Even verderop ligt het Museum Dar si Saïd, wat mij betreft een must-see in Marrakech. In dit Volkenkundemuseum zijn kunst- en ambachtswerken tentoongesteld, maar eerlijk gezegd is het 19de eeuwse gebouw met de marmeren vloeren, houtsnijwerk en marmeren vloeren alleen al de moeite waard.

Winkelen en lunchen in de Medina

Marrakech staat bekend om haar Medina, een labyrinth van souks en straatjes provol winkels en kraampjes waar je de meest bijzondere dingen op de kop kunt tikken. Van muziekinstrumenten en meubelen, tot handgemaakte schoenen en tassen. Vergeet vooral niet af te dingen. Waar ik dit aan het begin van mijn reis door Marokko nog een beetje raar vond, was ik er tegen de tijd dat ik in Marrakech aankwam behoorlijk bedreven in. Resultaat? Een paar handgemaakte sandaaltjes en slippers voor mínder dan de helft van de vraagprijs. Dat leverde me goedkeurende blikken van de koopmannen op. Goed afdingen wordt namelijk gerespecteerd.

Ondanks dat het heerlijk is om door de Medina van Marrakech te dwalen, zul je er niet snel verdwalen. In tegenstelling tot de Medina in Fez, waar ik alléén maar verdwaalde, vind je in de Medina van Marrakech veel bordjes en ijkpunten om je te oriënteren. Volg in ieder geval de bordjes naar Terrasse des Épices, het leukste restaurant van Marrakech waar je geweldig kunt lunchen op het dakterras met uitzicht op de stad en omliggende bergen. Je kunt hier traditionele Marokkaanse of westerse gerechten bestellen. Vergeet niet om ook een toetje te bestellen. Dat is een goed excuus om nog iets langer te blijven zitten.

Stedentrip Marrakech: een dag in Marrakech. Medina Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrakech: een dag in Marrakech. Medina Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrakech: een dag in Marrakech. Medina Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrakech: een dag in Marrakech. Terrasse des Epice | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrakech: een dag in Marrakech. Terrasse des Epice | Mooistestedentrips.nl

Even rust: Jardine Majorelle, hammam en ooievaars

Tijdens de warmste uren van de dag kun je je in Marrakech maar beter niet al te druk maken. Daarom wandelde ik van de Medina naar de Jardin Majorelle, een wandelingetje van zo'n 15 minuten. Dit is echt een oase van rust. Ruim een eeuw geleden werd de tuin aangelegd door schilder Jacques Majorelle. Later kochten Yves Saint Laurent en zijn partner de tuin en bijbehorende gebouwen en knapten de boel helemaal op. Na zijn dood werd de tuin aan Marrakech geschonken. Gelukkig maar. De tuin met kleurrijke bougainvilles, aardewerken potten en het bijzondere Berber-museum had ik niet willen missen.

Een absolute must in Marrakech is het bezoeken van een hammam. Er zijn een aantal publieke hammams, maar ik vreesde dat ik me daar niet zo op mijn gemak zou voelen. Daarom boekte ik een hammam-behandeling bij Hammam de la Rose, verstopt in één van de mooiste gedeeltes van de Medina. De sauna's en massagekamers van deze hammam zijn prachtig betegeld met groene en blauwe steentjes en het personeel is vriendelijk en respectvol. Zo lieten ze me alle shampoos, zeep en olies ruiken voor gebruik en werd er rekening gehouden met het feit dat ik een gevoelige huid hebt. Nadat ik helemaal was schoon geschrobt en er geen dood huicelletje meer op mijn lijf zat, plofte ik aan het einde van de middag neer op het dakterras van Kosybar, een leuke cockailbar. Terwijl ik van een ijskoud glas witte Marokkaanse wijn (ja, echt!) nipte, genoot ik van het bedrijvige pleintje voor het café en de ooievaars op de ruïnes van het Badi Paleis. 

Stedentrip Marrakech: Jardin Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrakech: Jardin Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrakech, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Eten op het Djemaa del Fna: 'Number 25, you stay alive'

Maar misschien nog wel de leukste ervaring in Marrakech was het eten op het Djemaa el Fna plein 's avonds. Je ziet de dikke rook van de eetkraampjes al van kilometers afstand en er is keuze te over. Veel bezoekers zijn een beetje bang om ziek te worden van het eten op het plein, maar als je geen extreem gevoelige maag hebt, hoef je echt nergens bang voor de zijn. Het eten bij de meeste kraampjes is van erg goede kwaliteit en er wordt water en fristrank in flesjes verkocht. De verkopers weten je op de meest bizarre manieren naar hun eettentje te lokken. Zo werd mijn man, met lange blonde krullen, regelmatig aangesproken met 'Tarzan' en alleen al omdat de jongen van kraampje 25 beloofde dat we zouden blijven leven, besloten we daar aan te schuiven. Spijt heb ik daarvan de niet gehad: de kebabs, geroosterde groenten en worstjes waren heerlijk. Bij kraampje 14 kunnen de visliefhebbers trouwens terecht. En daarna was de avond nog lang niet ten einde op het Djemaa del Fna, waar ik me nog urenlang verbaasde over kraampjes met schapenhoofden, de slangenbezweerders, loslopende apen, acrobaten en verhalenvertellers.

Uit eten in Marrakech, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Marrakech, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Wil je ook een perfecte dag in Marrakech?

  • Logeer in een Riad. Dit zijn oude stadspaleizen en schitterend ingericht. In Marrakech heb je Riads in verschillende prijsklassen. Riad Dar el Aila is een plaatje, met een eigen zwembad en een hammam. Je kunt er heerlijk eten en vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de stad en de bergen van de Atlas in de verte.
  • Wil je ook genieten in een hammam? Ik zette de mooiste hammams van Marrakech op een rijtje en leg ook uit welke behandelingen er zijn. 
  • Je koopt voor een prikkie een vliegticket naar Marrakech. Bijvoorbeeld met Transavia of Ryanair. Vergelijk de prijzen van vliegtickets naar Marrakech en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Zin gekregen in een stedentrip Marrakech? Snap ik! Bekijk al mijn tips over Marrakech.
  • Alle Koningssteden bezoeken? Bekijk Rondreizen langs de Koningssteden in Marokko

Ben jij weleens in Marrakech geweest? Heb je nog bijzondere tips? Laat gerust een comment achter!

Tags: Marrakech