Fietsen in Valencia

Valencia is een uitgestrekte stad met een bruisend oud centrum, gezellige wijkjes, enorme parken en natuurlijk, het strand. Al met al is er dus genoeg te bekijken in Valencia, maar om met lekker weer in de metro te zitten, is natuurlijk zonde. Gelukkig is Valencia vlak en heeft de stad goede fietspaden. En daarom ging ik fietsen in Valencia.

Fietsen in Valencia, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Als je de kaart van Valencia openslaat, valt meteen het enorme park op: het Parque Turia. Dit park is aangelegd in de oude bedding van de rivier Turia en maar liefst 8 kilometer lang. Het begint bij de Zoo, baant zich een weg rondom het centrum naar het Ciudad de las artes y las ciencias en komt dan uit aan zee. Dat klinkt als een hele weg, en dat is het ook wel. Maar als je op de fiets stapt, kun je de highlights van Valencia gemakkelijk in een uur of vier bekijken.

Een mooi startpunt van je fietstocht door Valencia is de Torre de Serranos, je kunt deze toren bijna niet missen tijdens je stedentrip Valencia. Deze toren maakte ooit deel uit van de stadswallen en verdedigingswerken van de stad en is nu nog één van de twee overgebleven oude toegangspoorten van de stad. Via de brede Carres de Serrans fiets je naar het centrale plein Plaza de la Virgen met uitzicht op de prachtige fontein en de indrukwekkende kathedraal van Valencia. Fiets even naar de achterkant van de kathedraal, naar de Carrer del Palau. Je ziet dat de kathedraal er dankzij de keuraan bouwstijlen er aan elke kant anders uitziet. Je kunt even een kijkje nemen in het archeologischmuseum, maar loer ook even naar de moderne gevel van Farmacia del Paulau uit 1908.

Fietsen in Valencia: bezienswaardigheden, kathedraal van Valencia | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Valencia: kathedraal van Valencia | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Valencia, langs Farmacia del Palau | Mooistestedentrips.nl

Statige universiteitsgebouwen en reuzenbomen 

De Cerrar del Mar en Carrer del Marquès de Dos Aigües brengen je naar het bombastisch uitziende keramiekmuseum. Het gebouw is woest versierd met zware barok en eerlijk, mijn stijl is het niet. Maar de collectie is wel erg goed. Vervolg je weg langs de Carrer de la Nau met de statige universiteitsgebouwen en het Museo del Partriarca naar het Plaça d'Alfons el Magnànim waar je in het parkje gigantische oude bomen ziet, die meer dan tweehonderd jaar oud zijn. Even verderop zie je de Porta del Mar, de Arc de Triomph van Valencia. Als je de Carrer Colon af zou fietsen, zou je bij het prachtige noordstation uitkomen met de kleurrijke mozaïeken plafonds en de Plaza de la Ayuntamiento met het bescheiden stadhuis, maar oh zo mooie modernistische postkantoor. Echter, het is handiger om via de Ponte de Exposicion het park weer in te schieten. Deze brug is gebouwd door de Santiago Calatrava, geboren en getogen in Valencia, en staat boordevol bloemen.

Fiets huren in Valencia, bekijk het Keramiekmuseum | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Valencia, door Parque Turia | Mooistestedentrips.nl

Ontdekkingsreis door Parque Turia

Het is je misschien al opgevallen dat het Parque Turia er halverwege heel anders uitziet dan toen je er aan het begin doorheen fietste. En dat klopt. Het park is opgesplitst in 8 delen en heeft per kilometer een totaal ander karakter. Er zijn andere bomen geplant, er staan sportvelden of juist speeltuinen. Zo is een fietstocht door het park op zich al een leuke ontdekkingsreis. Stap even af bij het Palau de la Musica de Valencia een enorm glazen gebouw, dat loeiheet schijnt te worden in de zomer, omdat er in de jaren ’80 nog geen airco werd ingebouwd. Aan de buitenkant is het in ieder geval een plaatje en de enorme vijver aan de voorkant is en de fonteinen zorgen regelmatig voor een mooie watershow. Via het enorme speelpark Gulliver, waar de gezinnen van Valencia in het weekend graag met de hele familie komen, fiets je naar de bekendste bezienswaardigheid van Valencia het Ciudad de las artes y las ciencias.

Ciudad de las artes y las ciencias: oogverblindend

De stad van Kunst en Wetenschap (Ciudad de las artes y las ciencias) kun je zelfs al vanuit het vliegtuig zien liggen, het is een enorm complex. Het idee ontsproot aan de breinen van van Santiago Calatrava en Félix Candela en je kunt heerijk tussen de 6 gebouwen doorfietsen, je ontdekt dan Palau de les Arts Reina Sofia, L’Umbracle, het Museu de les Ciències Príncipe Felipe , L’Oceanogràfic, L’Hemisfèric en het Agora. Het thema water is wel duidelijk en als je goed kijkt zie je dat de gebouwen zijn voorzien van miljoenen witte tegeltjes die bijna oogverblindend zijn als de zon erop schijnt. De locals hebben lange tijd veel moeite gehad met het Ciudad de las artes y las ciencias, vooral omdat het kostenplaatje tientallen malen groter bleek uit te vallen dan de bedoeling was, maar inmiddels komen ze er graag en zijn ze trots op dit bijzondere hoogstandje. Heb je de tijd, koop dan een kaartje voor Museo de las Ciencias Príncipe Felipe of L’Oceanogràfic om de gebouwen ook van binnen te bewonderen.

Fietsen in Valencia: Ciudad de las artses y las ciencias | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Valencia: Ciudad de las artses y las ciencias | Mooistestedentrips.nl

La Albufera, het strand of de stad?

Als je aan het einde van het Parque Turia bent gekomen en je hebt het Ciudad de las artes y las ciencia bewonderd, dan is het nog lastig kiezen wat je verder kunt gaan doen. Want vanaf het wetenschapspark kun je heel gemakkelijk verder fietsen naar het natuurpark La Albufera, er leidt een fietspad rechtstreeks naartoe. Hier kun je vogels spotten, een boottochtje maken en heerlijk lunchen. Dat laatste kun je ook verderop aan zee, waar je binnen 10 minuten naartoe kunt fietsen. Er zijn tientallen strandtenten waar je een koel drankje en grote pan paella kunt bestellen. Maar terug naar de stad fietsen is ook geen straf, er is nog zo veel te ontdekken, zoals de wijken Eixample, El Carmen of Russafa. Bekijk 8 bijzondere bezienswaardigheden in Valencia voor meer inspiratie.

Fietsen tijdens een stedentrip Valencia

  • Ik ging mee met de fietstocht Highlights van Valencia en kreeg in een uur of 4 een goed beeld van alle highlights van de stad, perfecte basis om vervolgens de stad zelf te gaan verkennen. De fietstour werd begeleid door een nederlandse gids, een local die al jaren in Valencia woont. Leuk, want zo nu en dan werden we gewezen op haar favoriete restaurantjes of tapas bars, verscholen in straatjes waar de meeste toeristen niet komen. Ik was zo enthousiast over fietsen in Valencia dat ik voor de dagen erna meteen een fiets huurde. Helemaal niet duur en vele male leuker dan enorme afstanden in de warme zon wandelend afleggen of in de bus zitten. 
  • Als je gaat fietsen in valencia is een goede kaart wel handig. Toevallig zit in de ANWB Extra Valencia een goede stadsplattegrond, maar bij de tourist info vlakbij de kathedraal kun je ook een goede kaart halen. 
  • Zin gekregen om Valencia per fiets te ontdekken? Bekijk dan alle tips over een stedentrip Valencia.

Tags: Valencia