Food tour in Malaga: meer dan tapas

Waarschijnlijk zou ik me best een weg door Spanje kunnen eten, als het moest. En daarvoor heb ik maar weinig aanmoediging nodig. De Spaanse keuken is namelijk één van mijn favorieten en er is niets leukers dan het lekkerste proeven dat een stad, en streek, te bieden heeft. Vandaar dat ik tijdens mijn stedentrip Malaga 's avonds een keer meeging met een food tour Malaga: ik koos voor een wine tasting & food tour.

Food tour in Malaga: meer dan tapas | Mooistestedentrips.nl

Bij Spaans eten denk je als vanzelf aan tapas, aan flinterdun gesneden serranoham en salchichon, olijven en manchego kaas. Maar er valt echt nog zo veel meer te ontdekken, en dan vooral in Malaga. Want door de ligging van deze fijne Andalusische stad kun je er eigenlijk alle krijgen wat je je maar kunt voorstellen. Door de ligging aan zee is er in Malaga natuurlijk geen gebrek aan goede vis, sardientjes en schelpdieren. Maar vanwege de nabijheid van de bergen kun je op de markten van Malaga ook truffels, paddenstoelen, wild en goede vleeswaren kopen. En vanwege het bijzondere microklimaat doen tropische vruchten en groenten het er ook prima. Een verse papaja kopen, is in Malaga dus ook geen punt. En daarom was het tijd om lokale lekkernijen te proberen en de leukste restaurantjes te ontdekken. Mijn favorieten uit de food tour? Verassend genoeg: artisjokken, gezouten varkensvlees en ijskoude Vermout.

De charme van ultramarinos

Malaga barst uit haar voegen van de delicatessenwinkels. En hierbij moet je niet denken aan de delicatessenwinkels zoals we die in Nederland kennen, met steriele interieurs, krijtborden met art lettering en hip uitziende flessen, potjes en conserven in designkasten. Nee, in Malaga zijn het meer kruisingen tussen slagers, kruideniers en notenbranders. Ze heten ‘Ultramarinos’ en zijn meestal echte familiezaken. De vaak smalle winkeltjes zijn tot de nok toe gevuld met eetwaren en omdat je er, bijna, door de bomen het bos niet kunt zien, laat je zo’n zaakje misschien al vaak aan je voorbij gaan. Maar doe toch maar niet. Elke Ultramarinos heeft zo een eigen specialisme en, als je vriendelijk lacht, kun je er de lekkerste dingen proeven. Zo kun je bij Juan De Dios Barba, aan de Calle Martínez, terecht voor de beste bacalhau (gezouten kabeljauw) en bij La Mallorquina kun je de beste olijfolies van Spanje krijgen en fijne visconserven, gewoon uit Malaga. De meeste Ultramarinos hebben wel een paar tafeltjes staan. Verwacht er geen wifi, en al helemaal geen frisdrank, maar laat je gewoon verrassen.

Lekker eten in Malaga: Mercado Central de Atarazanas | Mooistestedentrips.nl

Lekker eten in Malaga: Mercado Central de Atarazanas | Mooistestedentrips.nl

Lekker eten in Malaga: Mercado Central de Atarazanas | Mooistestedentrips.nl

Inslaan op en om de Mercado Central de Atarazanas

Zoals in veel Spaanse steden kun je het beste eten in de onopvallende, vaak een beetje simpel uitziende restaurantjes in en rondom de grote overdekte markten. Zo ook in Malaga. Tijdens de food tour is de Mercado Central de Atarazanas al gesloten, maar ik was er overdag natuurlijk al even naar binnen gewandeld en keek met open mond naar de enorme bergen olijven, noten, aardbeien zo groot als tennisballen, mossels, garnalen en inktvisjes. Je kunt op diverse plekken aanschuiven om wat te eten.

Overdag of ’s avonds raad ik je echter aan om tegenover de markt een tafeltje te bemachtigen op de stoep van La Martina. Op het eerste gezicht lijkt dit een gewone slagerij, maar deze delicatessewinkel verkoopt de beste vleeswaren en kazen van Malaga. Ik eet zelf geen kaas, dus deed me tegoed aan héél veel vleesch, wat flinterdun werd gesneden en waanzinnig smaakte met een glas ijskoude Vermout. Tijdens het smullen, zag ik heel wat locals binnenkomen die hun dagelijkse dosis lekkernijen kwamen kopen. Een goed teken.

Food tour in Malaga: tapas bij La Martina | Mooistestedentrips.nl

Food tour in Malaga: tapas bij La Martina | Mooistestedentrips.nl

Wijn drinken in Malaga, Casa del Guardia | Mooistestedentrips.nl

Wijn drinken in Malaga, Casa del Guardia | Mooistestedentrips.nl

Over artisjokken en fijne Spaanse wijn

Wil je voordat je gaat eten ’s avonds (wat je in Malaga echt niet voor half 10 ’s avonds hoeft te doen) nog een aperitief drinken? Zet dan gewoon koers naar Casa de Guardia, een soort ‘vloeibaar erfgoed van Malaga’. Bij deze oerknusse bruine kroeg bestel je de beste wijnen uit de buurt van Malaga, en dan vooral het aperitief Pedro Ximen, een zoete wijn die mij een beetje aan tawny Port deed denken (maar zoeter). Je bestelling wordt op de houten bar gekalkt en als je er een hapje bij bestelt, krijg je eerlijke en lekkere olijven en sardientjes.

Een andere leuke plek waar eigenlijk alleen locals komen, is Mesón Mariano waar één groente de ster van het restaurant is: de artisjok. Je kunt er artisjokken in alle vormen en volgens allerlei bereidingswijzen krijgen. Zonder food tour had ik dit restaurant trouwens nooit gevonden, want het ligt een beetje in een achterafstraatje, naast een parkeergarage. Desalniettemin: een aanrader.

Uit eten in Malaga, Mesón Mariano | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Malaga, Mesón Mariano | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Malaga, Los Patios de Beatas | Mooistestedentrips.nl

Als je wat verder wilt kijken dan alleen Malaga kun je ook aanschuiven bij Los Patios de Beatas (wel even reserveren, het is mateloos populair). Het hart van wijnliefhebbers zal bij binnenkomst meteen een sprongetje maken, want de wanden van het restaurant staan helemaal vol wijnen. Voorin de wijnen uit Malaga en omgeving, in het midden wijnen uit de rest van Spanje en achterin nog wat bijzondere wijnen uit de rest van de wereld. Zelf kiezen is bijna onmogelijk, dus laat je adviseren door de vriendelijke bediening die de perfecte wijn zal serveren nadat je je tafel vol hebt laten zetten met overheerlijke hapjes. Ik proefde hier superlekker gezouten varkensvlees met vers gemaakte chips. Overigens zit het straatje waarin dit restaurantje is gevestigd vol met veel leuke kroegjes, voor als je na al dat proeven nog ruimte hebt voor een borrel. 

Plan een stedentrip Malaga

  • Je vliegt al behoorlijk goedkoop naar Malaga, bijvoorbeeld met Vueling of Transavia vanuit Amsterdam of Eindhoven. Vergelijk vliegtickets naar Malaga en bekijk wat voor jou goed uitpakt.
  • Leuk logeren is niet moeilijk in Malaga, er zijn leuke hotels en appartementen. Ik logeerde bij het gloednieuwe Picnic dreams met vrolijke kamers (sommige hebben een eigen balkon) en een leuke bar en restaurant op de onderste verdieping.
  • Ook 's ochtends lekker eten? Of op zoek naar een fijne kop koffie? Lees mijn artikel Koffie en ontbijten in Malaga: 5 leuke adresjes.
  • De stad verkennen, de leuke wijk Soho ontdekken en naar het strand in Malaga? Dat kan allemaal vrij vlotjes in Malaga: je kunt al goedkoop een fiets huren om de stad te bekijken.
  • Bekijk al mijn tips over een stedentrip Malaga

Tags: Malaga