Hannover: gratis bezienswaardigheden langs de Roter Faden

Hannover is misschien nog niet zo’n bekende stedentrip bestemming en dat is jammer. Hannover heeft namelijk genoeg te bieden: een mooi oud centrum, lommerrijke tuinen en parken, kastelen en uitmuntende kunst. En het leuke is: je hoeft de ‘Roter Faden’ maar te volgen om (gratis!) langs de mooiste bezienswaardigheden van Hannover te komen.

Hannover: gratis bezienswaardigheden langs de Roter Faden | Mooistestedentrips.nl

Hannover: gratis bezienswaardigheden langs de Roter Faden | Mooistestedentrips.nl

‘Wat moet moet ik volgen?’, hoor ik je denken. Nou, de Roter Faden. Dit betekent in het Duits ‘de rode draad’ en dat ik precies wat het is. Er loopt een rode lijn door en om het centrum van Hannover die langs 36 belangrijke attracties leidt. De rode lijn is zo’n 4,2 kilometer lang en gewoon op de trottoirs geschilderd. Een heel gemakkelijke manier dus om een gratis stadswandeling door Hannover te maken en meteen alle highlights van de stad te bekijken. De Roter Faden begint bij het centraal station en er tegenover vind je het tourist information center waar je voor €3 het boekje ‘Roter Faden’ kunt kopen, maar je kunt ook voor €0,99 kun je ook de app downloaden. Dit zijn mijn favoriete bezienswaardigheden langs de Roter Faden.

Kunst en het Neues Rathaus

Vanaf het centraal station schiet je, als je de rode draad oplopend volgt, de Luisenstraße in om via de Georgstraße de Aegidienkerk te bereiken, of althans: de resten ervan. Waarschijnlijk stond op deze plek in de 10de eeuw al ene kerkje en tegen de 14de eeuw was de kerk uitgegroeid tot een bijzonder gotisch bouwwerk. Maar de bombardementen van 1943 maakten de kerk met de grond gelijk. Nu is de ruïne een gedenkplaats voor slachtoffers van oorlog en geweld. Liefhebbers van moderne kunst kunnen even verderop bij KUBUS hun hart ophalen aan moderne kunstwerken en installaties van talent uit de stad en omgeving.

Aan de overkant lonkt echter het Neues Rathaus al, het huzarenstukje van Hannover. Het werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd, omdat het oude raadhuis uit zijn jasje was gegroeid. Beneden kun je een viertal maquettes van de stad bekijken die niet alleen laten zien hoe Hannover door de eeuwen heen groeide, maar ook hoe de stad eraan toe was na het bombardement van 1943. Veel mensen weten wel van de bombardementen op Berlijn en Dresden, maar niet van de bombardementen van 1943 die ook Hamburg zo hard troffen. Het is minstens net zo interessant om de lift naar de koepel van het stadhuis te nemen. Boven heb je een schitterend uitzicht op het park en de Maschsee. Je kunt na je bezoek je wandeling uitbreiden met de Groene Lijn die je naar het mooie Masch Park, het Landesmuseum, het Sprengel Museum en de Maschsee brengt, maar je kunt ook naast het museum het August Kestner Museum inschieten waar je de bonte en interessante kunstcollectie van August Kestner kunt bezoeken in een bijzonder bouwwerk.

Bezienswaardigheden Hannover: Neues Rathaus | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Hannover: Langs de Leine | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Hannover: de Nana's | Mooistestedentrips.nl

Langs de Leine

Wandel je langs de Friedrichswall weer richting het centrum dan waan je je even in Italië. De brug over de Leine, tegenover het gelijknamige kasteel, lijkt zo uit Venetië geplukt te zijn en de uitzichten vanaf deze brug zijn al even romantisch. Als je doorloopt langs de hoge oever wandel je langs de oudste nederzetting van de stad uit de 12de eeuw toen Hannover zich tot de Hanzesteden mocht rekenen. Je ziet even verderop de enorme kleurrijke en voluptueuze Nana’s al staan, de sculpturen van Niki de Saint Phalle, wiens bijzondere werken je ook kunt spotten in het Sprengel Museum en de Grosser Garten van Schloss Herrenhäusen. In de jaren ’70 wakkerden de Nana’s met hun komst in Hannover de discussie over ‘kunst op straat’ aan en inmiddels is street art, in de breedste zin van het woord, meer dan geaccepteerd in de stad. Langs de oever kun je op zaterdag ook genieten van een rommelmarkt, waar het heel normaal is om lekker af te dingen.

Vakwerkhuizen en Art Deco

Via de Marsalltor betreed je dan eindelijk het knusse oude centrum van Hannover. Een aaneenschakeling van vakwerkhuizen, heren huizen en gezellige pleinen. Een mooie driehoek ligt tussen de Ballhofplatz, Marktkerk en Houtmarkt, waar je een keur aan leuke restaurantjes en cafés vindt. Mijn favoriet is Teestübchen op de Ballhofplatz waar je in dit knusse theehuis of op het terras even helemaal kunt bijkomen. Wandel ook even door de Burgstraße om de oudste panden van Hannover te bewonderen. Het oudste herenhuis stamt er uit de 16de eeuw en is te herkennen aan kleurrijke versierselen op de gevel.

Bezienswaardigheden Hannover: altstadt, oude centrum | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Hannover: Balhoffplatz | Mooistestedentrips.nl

Hannover bezienswaardigheden: altes rathaus | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Hannover: Anzeiger Hochhaus | Mooistestedentrips.nl

Je loopt ook als vanzelf langs het oude Rathaus aan de Karmarschstraße, je kunt het bijna niet missen. Het stamt uit de 14de eeuw en doet tegenwoordig dienst als evenementenlocatie en burgerlijke stand. Voor je via het centrale plein Kröpcke terug loopt naar het station zie je in de verte het Anzieger Hochhaus staan, een kleine detour waard. Dit Art Deco gebouw werd in de jaren ’20 gebouwd en was de eerste wolkenkrabber van Hannover. Op dit moment worden hier nog grote kranten en tijdschriften uitgegeven.

De Roter Faden tijdens een stedentrip Hannover

  • Je kunt de Roter Faden in één dag lopen, maar verdelen over 2 dagen kan natuurlijk ook. Met een Hannover Card kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en kun je gratis of met korting bij de bezienswaardigheden naar binnen.
  • Benieuwd waar je lekker kunt eten in Hannover? Ik zet alle leuke en handige tips voor een stedentrip Hannover overzichtelijk voor je op een rijtje.
  • Maak je een stedentrip Hannover? Ontdekt dan ook de wijk Linden.
  • Wist je dat Hannover ook een leuke stad is rond de kerst?
  • Je vliegt al binnen een uur naar Hannover, rechtstreeks met KLM. Vergelijk vliegtickets naar Hannover om te kijken waar je de goedkoopste tickets kunt boeken. Met de trein naar Hannover kan natuurlijk ook, je koopt al een treinkaartje vanaf €29. 
  • Ik logeerde tijdens mijn stedentrip Hannover in Grand Hotel Mussman, gelegen tegenover het centraal station met heel ruime en comfortabele kamers en een fijn ontbijt ’s ochtends. Ga je met de hele familie of een groep vrienden naar Hannover, dan biedt H50 fijne appartementen.

Tags: Hannover