Herfst fietsen in Utrecht

Wil je een weekendje weg naar Utrecht, bijvoorbeeld in de herstvakantie? Groot gelijk! Langs de grachten wandelen, winkelen en natuurlijk lekker uit eten. Utrecht is geweldig. En is het mooi weer? Stap dan op de fiets! Ik deel mijn favoriete fietsroutes in de omgeving van Utrecht met je.

Herfst fietsen in Utrecht: bekijk de leukste fietsroutes | Mooistestedentrips.nl

Utrecht is prachtig in de herfst. De blaadjes aan de bomen staan in vuur en vlam. De grachten en de Dom zijn gedoopt in een gouden gloed en er is niets fijner dan slenteren door het Museumkwartier en één van de vele musea te ontdekken, om vervolgens neer te ploffen voor een lange lunch en een borrel. Maar als het lekker weer is, moet je beslist op de fiets stappen en de omgeving van de stad verkennen. Binnen 10 minuten vanaf Utrecht centrum sta je namelijk middenin de natuur en kun je genieten van prachtige kastelen, bont gekleurde bossen, lieflijke stroompjes en weidse uitzichten.

Fietsen langs de highlights van Utrecht

Ga je een weekendje of een dag naar Utrecht en wil je de stad op een bijzondere manier leren kennen? Dan is een fietstocht langs de highlights van Utrecht echt een aanrader. Je fietst, met een gids, in 2,5 uur langs bekende bezienswaardigheden in Utrecht, zoals Vredenburg, de Dom, het Centraal Museum en het Spoorwegmuseum. Maar je vereert bijzondere en mindere bekende plekken van de stad ook met een bezoekje. 

Fietsen langs de Vecht

Ik woon vlakbij de Vecht en spring, welk seizoen ook, om de haverklap op de fiets om even lekker uit te waaien. Ik heb al honderden keren langs de Vech gefietst, maar blijf genieten van de schitterende en vaak oer-Hollandse uitzichten. Zo kun je even afstappen bij het Middeleeuwse Slot Zuylen. Je kunt dagelijks mee met een rondleiding door het prachtig bewaard gebleven kasteel en door de tuinen wandelen. Er zijn ook regelmatig tentoonstellingen en gezellige evenementen.

Fietsen in Utrecht: Slot Zuylen | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Utrecht: de Vecht, Maarssen | Mooistestedentrips.nl

Even verderop knikken, langs de Groeneweg op weg naar Maarssen, de twee molens van de Polder Buitenweg je vriendelijk toe. Via de Tuinbouwweg en de Maarsseveensestraat rijd je zo Maarssen in. Bij Le Brasseur kun je geweldig op het terras zitten. Verderop, net buiten de dorpskern, ligt het lommerrijke park Goudestein met daarop het Vechtstreekmuseum met een interessante vaste collectie over de geschiedenis van de streek en haar vaak gefortuneerde bewoners.

Ontdek de forten van de Waterlinie

Het Utrechtse landschao ligt er vol mee: bunkers en forten die samen de verdedegingswerken langs de Hollandse Waterlinie vormden. Eeuwenlang lieten legers de linie onderlopen ter verdediging en verschansden zich in de forten. Na de Tweede Wereldoorlog verloren de verdedigingswerken hun nut en raakten velen in verval. Tot voorkort. Forten zijn nu steeds vaker te bezoeken: als bezoekerscentrum van een natuurgebied, maar ook als horecagelegenheid of B&B.

Fietsen in Utrecht: Fort op de Ruigenhoeksedijk | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Utrecht: Molen Geesina | Mooistestedentrips.nl

Een leuk startpunt van een ontdekkingsroute langs de forten is gewoon bij mij om de hoek: bij Fort aan de Klop. Het fort en omringende natuurparkje ligt aan de rand van de stad en is sinds een paar jaar een fijn restaurant waar je heerlijk in de zon op het terras kunt zitten. Via Fort de Gagel fiets je het Noorderpark in, op weg naar Fort op de Ruigenhoekse Dijk. Dit vierpuntige verdedigingswerk was tijdens de Eerste Wereldoorlog nog bezet, maar  inmiddels heeft de natuur het fort weer opgeëist. Het is leuk om bovenop het fort te picknicken of met een rondleiding mee te gaan. 

Voor je het dorpje Groenekan kom je langs de molen 'Geesina' die zijn naam dankt aan de molenaarsvrouw die zelf het geld bij elkaar spaarde om de renovatie in 1941 te betalen. Als je dorst hebt, is dit ook de plek voor een kop koffie. Langs de prachtige boerenhoeves van Westbroek, de Maarsseveenseplassen en uitspanning Heeren van Maarssen fiets je langs de Vecht weer naar Utrecht.

Door de velden en bossen

Voor de laatste fietstocht heis je je fiets in de trein (of je neemt een OV fiets) en stap je uit op station Houten. Zet koers naar de Oud-Wulfseweg waar je je mijlenver van de bewoonde wereld waant. Via de Marsdijk kom je uit bij het Fort bij Vechten waar je het gloenieuwe Waterlinie Museum kunt bezoeken. Net onder de snelweg door is het goed lunchen bij Restaurant Vroeg, met brood uit eigen bakkerij. Je kunt ook de Koningsweg volgen en je op Landgoed Amelisweerd tegoed doen aan een biologische lunch bij de Veldkeuken.

Fietsen in Utrecht: Rhijnauwen | Mooistestedentrips.nl
Fietsen in Utrecht: Rhijnauwen | Mooistestedentrips.nl

Inmiddels fiets je op landgoed Rhijnauwen, één van de populairste stukken natuur vlakbij de Utrechtse binnenstad. Dit grote bos is schitterend om te bezoeken in de herfst en het wemelt er van de wandel- en fietspaden. Via de Rhijnauwenselaan kom je uit bij het grootste fort langs de Waterlinie, het Fort bij Rhijnauwen. Ooit stonden hier 150 kanonnen en waren hier honderden soldaten gelegerd. Maar nu is het een waardevol natuurgebied. Je kunt het fort alleen bezoeken met een gids van Staatsbosbeheer, maar dat is zeker de moeite waard. Via de Weg naar Rhijnauwen en Prins Hendriklaan fiets je de stad weer in en kun je, nadat je door het Wilhelminapark bent gereden, een welverdiend drankje bestellen bij het gezellige Buurten

Fietsen tijdens je weekendje Utrecht? Zo doe je dat!

  • Bij sommige hotels of B&B's kun je een fiets huren. Bekijk hier waar je goedkoop in Utrecht een fiets kunt huren. Als je met de trein naar Utrecht komt, is het net zo gemakkelijk om een OV fiets mee te pakken.
  • Wil je liever met een georganiseerde fietstocht mee, dan organiseert Color Bikes 2 heel leuke tours met een gids. 
  • Overnachten en fietsen? Is allemaal prima te doen. Waar je ook logeert in Utrecht, je kunt er je fiets wel kwijt. Zet hem wel goed op slot, bijvoorbeeld aan een boom of lantaarnpaal. Bijzonder overnachten is het in het Mary K Hotel, een bijzonder designhotel. Geen enkele kamer is hetzelfde, maar ze zijn wel allemaal ingericht in fijne kleuren en met bijzondere meubels en accessoires. Liever een beetje uit de drukte overnachten, langs één van deze fietsroutes? Dan kan ik je de Stayokay in Bunnik aanbevelen, op Landgoed Rhijnauwen. Een mooie en leuke locatie. Handig bovendien als je met een groepje of het hele gezin reist. Er zijn namelijk kamers voor 4 tot 10 personen, maar er zijn ook een paar tweepersoonskamers. De Staokay heeft ook een erg fijn café met terras.  
  • Ga je liever winkelen in Utrecht? Ik zette mijn 25 favoriete eerlijke adressen voor je op een rijtje.
  • Heb je al zin gekregen in een weekendje Utrecht? In mijn CityGuide Utrecht zie je allemaal leuke tips, bijvoorbeeld voor restaurants, cafés, winkels en bezienswaardigheden? 

En? Komen jullie binnenkort naar Utrecht?

Mis nooit de laatste hotspots in de mooiste steden!
Volg Mooistestedentrips.nl ook via

FacebookTwitterBloglovin'InstagramNieuwsbrief

Tags: Utrecht Fietsen