Hotspot: Barrio del Carmen, Valencia: 12x doen

door Esther

Fantastische street art, een gezellige overdekte markt en talloze leuke cafés en restaurants. Tijdens je stedentrip Valencia kun je niet om Barrio del Carmen heen. Deze wijk ligt tegen het historische centrum van Valencia aan. En naast dat je er een aantal leuke bezienswaardigheden hebt, vind je er de mooiste street art van de stad. Het is ook een heel leuke plek om te logeren tijdens je stedentrip. Benieuwd? Ik zet de leukste tips voor een bezoek aan Barrio del Carmen voor je op een rijtje.

Barrio del Carmen, Valencia: ontdek de mooiste street art in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Plan je stedentrip Valencia

Hotels in Barrio del Carmen

MYR Puerta Serranos

Foto met dank aan MYR Puerta Serranos

Aan de rand van Barrio del Carmen vind je het MYR Puerta Serranos. Dit heerlijke boetiekhotel biedt uitzicht op één van de belangrijkste bezienswaardigheden in El Carmen, de Torre de Serranos. Het hotel heeft een heel lichte en strakke inrichting, met veel hout en industriële elementen. Hier logeer je absoluut in stijl.

Blanq Carmen Hotel

Foto met dank aan Blanq Carmen Hotel

Het Blanq Carmen Hotel is één van de bekendste hotels in Barrio del Carmen. En dat is niet voor niets zo. Het hotel ligt op een heel leuke plek in Valencia. Middenin El Carmen, vlakbij allerlei leuke restaurants en bars en op loopafstand van de bekendste bezienswaardigheden in Valencia. De kamers van het hotel zijn fris en comfortabel, maar het grootste pluspunt van het Blanq Carmen Hotel is toch wel het dakterras met de gezellige bar én een zwembad. Aanrader.

Over El Carmen, Valencia

Barrio del Carmen, Valencia: ontdek El Carmen in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Barrio del Carmen, Valencia: ontdek de wijk El Carmen in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Barrio del Carmen, of El Carmen, is één van de oudste wijken van Valencia en heeft door de eeuwen heen heel wat verschillende gezichten gehad. De wijk is ontstaan na de Moorse heerschappij toen de Spaanse koning Jaime er een karmelietenkerk en -klooster liet bouwen. Van oudsher bestaat El Carmen uit verschillende dorpjes die door de eeuwen heen aan elkaar zijn gegroeid. Dat verklaart wel waarom je, tot op de dag vandaag, zo veel smalle kronkelige straatjes en steegjes in de wijk hebt. In het verleden waren deze straatjes vooral goed voor alles wat het daglicht niet kon verdragen en stond El Carmen bekend als een ruige buurt. Dat is, met de komst van een paar fijne brede en rechte wegen, verleden tijd. Maar het is in Barrio del Carmen nog steeds heel fijn (verdwalen) om keer op keer voor op bijzondere street art of een leuk terrasje te stuiten.

12x doen in Barrio del Carmen, Valencia

Torre de Serranos

Barrio del Carmen, Valencia: Torre des serranos | Mooistestedentrips.nl

Eén van de bekende bezienswaardigheden in El Carmen is de Torres de Serranos. Dit is één van de oudste, nog overgebleven, toegangspoorten tot de oude stad van Valencia.De stadspoort werd in de 14de eeuw gebouwd en maakte deel uit van de stadsmuren. Eeuwenlang deed de poort dienst als verdedigingswerk of gevangenis, maar tijdens de Spaanse Burderoorlog werden er ook schilderijen uit het Prado in Madrid verstopt. Tijdens je stedentrip Valencia kun je de toren beklimmen, genieten  van het uitzicht over de Jardínes del Turia en meer te weten komen over de bijzondere geschiedenis.

Plaza de la Virgen

Valencia, Plaza de la Virgen | Mooistestedentrips.nl

Wandel je door de Torre de Serranos het centrum in, dan kom je geheid op Plaza de la Virgen uit. Goed, dit is niet Barrio del Carmen, maar het oude centrum. Maar het ligt zo dichtbij dat je het net zo goed even mee kunt pakken. Het is namelijk het belangrijkste plein van de stad en dat is het al sinds de tijd van de Romeinen. Belangrijkste bezienswaardigheden op het plein zijn de kathedraal van Valencia en de fontein la Fuente del Turia. De terrasjes zijn een goede plek voor een kop koffie, zodat je de pracht en praal even goed in je kunt opnemen.

Fietsen in Valencia

Fietsen in Valencia: Barrio del Carmen | Mooistestedentrips.nl

Als je gaat fietsen in Valencia kom je altijd door Barrio del Carmen. Tijdens deze fietstour kom je langs het Plaza de la Virgen en de Torre des Serranos. Kies je voor een huurfiets dan heb je net even meer ruimte en vrijheid om alle bezienswaardigheden in El Carmen te bekijken en te combineren met andere bezienswaardigheden in Valencia.

Institut Valencià d’Art Modern

Bezienswaardigheden Barrio del Carmen, Institut Valencià d'Art Modern | Mooistestedentrips.nl

Het Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Barrio del Carmen. De komst van het museum zorgde voor een ommekeer in de wijk, van vervallen naar een hippe, bruisende plek. Het museum is ontworpen door de Valenciaanse architecten Valenciaanse architecten Carlos Salvadores en Emilio Jiménez en het was het eerste museum voor moderne kunst in Spanje. Het IVAM richt zich op Europese moderne kunst uit de 20ste eeuw. De vaste collectie bestaat uit werken van Julio González en Ignacio Pinazo, maar er zijn ook een heleboel tijdelijke exposities te bewonderen.

Centre del Carme Cultura Contemporánea

CCCC, expositie Jaime Hayon (Barrio del Carmen, Valencia) | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn stedentrip Valencia logeerde ik in Barrio del Carmen, tegenover het Centre del Carme Cultura Contemporánea (CCCC), ook wel het Centro del Carmen genoemd. Het museum ligt in het hart van de wijk. Alleen al vanwege het gebouw moet je hier eens langs, want het museum is gevestigd in het Real Monasterio de Nuestra Señora del Carmen waarna de hele buurt is vernoemd. Nadat het gebouw in de 19de eeuw haar religieuze functie verloor, werd het gebruikt als school voor de kunsten. Vandaag de dag is het een kunstcentrum voor wisselende exposities en kunstenaars. Kijk dus van te voren even op de website om te kijken wat er gepland staat tijdens jouw stedentrip Valencia.

Parroquia de San Nicolás

Parroquia de San Nicolás, Valencia | Mooistestedentrips.nl

De Parroquia de San Nicolás is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Barrio del Carmen. De kerk werd al in de 8ste eeuw gebouwd en werd in de 13de eeuw, onder Koning Jaime I, één van de twaalf parochiekerken in Spanje. In de 17de eeuw kreeg de kerk haar huidige, weelderige uiterlijk, waardoor de Parroquia de San Nicolás ook wel de Sixtijnse Kapel van Valencia wordt genoemd. Wandel even naar binnen om het bonte barokke interieur en fresco’s over het leven van de heilige Nicolaas te bekijken.

Mercado de Mossen Sorell

Barrio del Carmen, Valencia: Mercado de Mossen Sorell | Mooistestedentrips.nl

Als je de wijken van Valencia ontdekt, kom je erachter dat elke wijk zijn eigen gezellige overdekte markt heeft en in Barrio del Carmen is dat Mercado de Mossen Sorell. De overdekte markt werd gebouwd in de jaren dertig en bestaat uit een aantal zeshoeken rondom een grote achthoek, een heel bijzonder gebouw dus. Vroeger kon je hier terecht voor de dagelijkse boodschappen, maar sinds de laatste verbouwing van 2008 koop je allerlei lokale lekkernijen en culinaire hoogstandjes op de markt en schuif je aan bij verschillende leuke bars en restaurants. Rond de lunch vind je er een heleboel locals en vanaf het einde van de middag is dit een geweldige plek voor een aperitief.

Street art in Barrio del Carmen

Street art Valencia, Barrio del Carmen | Mooistestedentrips.nl

Street art Valencia, Barrio del Carmen | Mooistestedentrips.nl

Street art Valencia, Barrio del Carmen | Mooistestedentrips.nl

Street art Valencia, Barrio del Carmen | Mooistestedentrips.nl

Street art Valencia, Barrio del Carmen | Mooistestedentrips.nl

Street art Valencia, Barrio del Carmen | Mooistestedentrips.nl

Wil je street art in Valencia zien? Op naar El Carmen. Want de wijk is bezaaid met werken van bekende artiesten. Zo zie je op Placa del Tossal werken van Escif en Blu. Zet daarna koers richting het Plaça del Carmen, want in de straatjes waar je doorheen wandelt, zie je eigenlijk overal wel wat leuks. Zoals de keurige meisjes-figuren in Kawaii stijl van Julieta XLF, de science-fiction figuren van Deih en de opvallende zwarte poppetjes van David de Limón. Kijk ook omhoog naar de straatnaambordjes, grote kans dat je de Playmobil werkjes van kunstenaar Patufulla ziet. Zodra je de street art cities app opent, zie je meteen dat de grootste concentratie street art in Valencia zich in El Carmen bevindt. Maar leuker is het om met een street art fietstour mee te gaan, dan zie je de mooiste werken en kom je net wat meer te weten over de artiesten.

Vinostrum

Restaurants Barrio del Carmen, Valencia: Vinostrum | Mooistestedentrips.nl

In Barrio del Carmen struikel je over de leuke bars en eettentjes. Als je niet weet waar je moet beginnen, is Vinostrum een goede start. Deze wijnbar is gevestigd in de Mercado de Mossen Sorell en je zit hier geheid tussen de locals. Je eet hier ontzettend lekker, van mosselen met lavendel tot ingelegde sardientje sop toast en zijdezachte cheesecake. Er wordt lokale wijn en craft beer geschonken. Een echte aanrader.

Maria Mandiles

Restaurants Barrio del Carmen, Valencia: Maria Mandiles | Mooistestedentrips.nl

Maria Mandiles is misschien wel mijn favoriete terras in Valencia. Het is misschien niet de meest hippe plek, maar het terras ligt zo mooi op het Plaza del Carmen. Bovendien zit je er echt tussen de locals. ’s Middags kun je er uitgebreid lunchen en ’s avonds bestel je er borden royaal gevuld met de lekkerste tapas.

Sidreria el Molinon

Restaurants Barrio del Carmen, Valencia: Sidreria el Molinon | Mooistestedentrips.nl

Sidreria el Molinon is een tapasbar zoals een Spaanse tapasbar volgens mij moet zijn, met grote hammen boven de bar, een hoop druk gepraat en vooral heerlijke, eerlijke gerechten op de kaart. Alle tapas bij Sidreria el Molinon zijn geïnspireerd op Asturias, de provincie in het noorden van Spanje. Probeer de puntillas met balsamico, de aardappelen met gesmolten geitenkaas, de typische Asturische bonenschotel fabada, maar sla beslist de chorizo in cider niet over.

Blanqueries

Foto met dank aan Blanqueries

Naast de Torre des Serranos vind je Blanqueries, een ontzettend restaurant waar gekookt wordt met de lekkerste ingrediënten die op de dag zelf bij de lokale markt zijn gekocht. Garnalenkroketjes, tacos met pulled pork van Iberico varken of kalfswangen. Het kan zo maar op de kaart staan. Als je slim bent, kies je voor het menu van de chef. Die zal je echt verrassen.

Barrio del Carmen, Valencia
Bewaar op Pinterest

Hotspot in Valencia: Barrio del Carmen, ontdek de leukste adresjes | Mooistestedentrips.nl

Barrio del Carmen, Valencia. Ontdek de mooiste plekjes in El Carmen in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Alles over Valencia

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Stedentrip Valencia > Barrio del Carmen

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer