Oase van rust in Marrakech: Jardin Majorelle

Als je nog nooit in Marokko bent geweest en je maakt voor het eerste een stedentrip Marrakech maakt, kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Een stedentrip Marrakech is namelijk een avontuur voor al je zintuigen. Wil je de drukte van de Medina met de honderden winkeltjes en verkopers en de tientallen eetstalletjes van het Djeema del Fna plein even ontvluchten? Dan is de Jardin Majorelle een oase van rust en bovendien een must-see tijdens een stedentrip Marrakech.

Stedentrip Marrakech. Oase van rust in Marrakech: Jardin Majorelle | Mooistestedentrips.nl

'Al snel raakten we verkocht aan deze tuin en bezochten hem elke dag. Hij was geopend voor publiek, maar er kwam bijna niemand. Wij werden echter verleid door de oase waar de kleuren wel door Matisse leken gemixt met die van de natuur. Toen we hoorden dan deze tuin op het punt stond verkocht te worden en plaats zou maken voor een hotelcomplex hebben we er alles aan gedaan om dat project te stoppen. Zo werden wij de nieuwe eigenaren van de Jardin Majorelle en langzaamaan wekten we de tuin weer tot leven.' 

Planten en bomen uit vijf verschillende windstreken

Dit vertelde de beroemde mode-ontwerper Yves Saint Laurent over hoe hij en zijn partner Pierre Bergé de Jardin Majorelle redden van de ondergang. De Jardin Majorelle was namelijk eigendom van schilder Jacques Majorelle die in 1933 een kubistisch huis liet bouwen op een vruchtbaar, toen nog onbewoond, stuk land aan de rand van Marrakech. Rondom dit bijzondere huis plantte Majorelle, die ook hobby-botanist was, planten en bomen uit vijf verschillende windstreken, maar vooral zijn favorieten: cactussen en bougainvilles. Toen Yves Saint Laurent en Pierre Bergé het complex in handen kregen, was het zwaar verwaarloosd. Zij namen de taak op zich om de tuin weer in ere te herstellen en maakte van het schildersatelier een museum met zeer bijzondere stukken uit de Berber-cultuur. Na zijn dood in 2008 werd de as van Yves Saint Laurent verstrooid in de rozentuin van de Jardin Majorelle. De tuin en het complex werden geschonken aan de stad Marrakech en Bergé zette een fonds op voor het onderhoud.

Stedentrip Marrakech. Oase van rust in Marrakech: Jardin Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrakech. Oase van rust in Marrakech: Jardin Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Vandaag de dag is de tuin een baken van rust in de altijd zo drukke stad. De Jardin Majorelle is gelegen in wat de Ville Nouvelle wordt genoemd en is een aangename afwisseling als je net uit de soms benauwde en drukke souks komt. In de Jardin Majorelle daalt als vanzelf de rust op je neer en de enthousiaste verkopers en claxonerende taxi's lijken ineens kilometers bij je vandaan. Hier overheersen imposante cactussen, mooie vijvers en kanaaltjes, felgekleurde bloempotten en het schitterende kobaltblauwe kubistische huis. In de tuin word je verrast door vele soorten vogels, vissen en zelfs schildpadjes. Er zijn altijd wel wat kunstacademiestudenten aan het werk, die zich door alle kleur en pracht laten inspireren. 

High-fashion, met Marokkaanse twist

Ga vooral even bij de het Berber Art Museum naar binnen, dat ooit de Art-Deco studio van Majorelle was. Hier vind je maar liefst 600 kunststukken uit de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van de regio: de Berbers. Er zijn schitterende stukken bewerkt hout, leer en metaal, maar ook tapiijten, stoffen, muziekinstrumenten en kostuums. In een aparte kamer zijn tientallen prachtige juwelen tentoongesteld die worden gereflecteerd in een sterrenhemel. Ook de boek- en cadeauwinkel in interessant, want daar vind je door Yves Saint laurant ontworpen kaarten, slofjes en kaftans. High fashion, met een Marokkaanse twist.

Stedentrip Marrakech. Oase van rust in Marrakech: Jardin Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrakech. Oase van rust in Marrakech: Jardin Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Andere hotspots in de Ville Nouvelle van Marrakech

33 Rue Majorelle
Als je op zoek bent naat écht bijzonder Marokkaans design moet je hier zijn, bij deze winkel tegenover de ingang van de tuin. Je vindt hier vooral veel woonaccesoires en sieraden, maar ook handgemaakte zeep, shampoo en parfum. In 33 Rue Majorelle vind je werk van maar liefst 40 getalenteerde Marokkaanse ontwerpers.

L'Orientaliste
Deze winkel is ooit begonnen als één van de meest bijzondere parfumeries van de stad. Maar inmiddels vind je er ook tassen en andere leuk accessoires.

Le Grand Café de la Poste
Geweldig Marokkaans eten voor een kleine prijs. Wat dacht je van een salade met geitenkaas voor zo'n €8 of geroosterde kip met tijm en olijven voor €10. Het café heeft een gezellig terras, maar binnen is de sfeer en inrichting ook schitterend.

Plan een stedentrip Marrakech

Tags: Marrakech