Fietsen in Stellenbosch, Zuid-Afrika: langs wijnvelden en bezienswaardigheden

De leukste tips voor je bezoek aan Stellenbosch, Zuid-Afrika

door Esther

Plan je een vakantie naar Zuid-Afrika? Zet vooral Stellenbosch op je lijstje. Dat is een heel populaire bestemming voor reizigers naar Zuid-Afrika. En dat is helemaal terecht. Want Stellenbosch is waanzinnig mooi. Hier wil je echt minstens een volle dag, en misschien wel twee, doorbrengen om te genieten van het schitterende landschap, de geweldige wijnen en prachtige bezienswaardigheden. Wil je het stadje in de Kaapse wijnlanden op een leuke manier ontdekken? Ga fietsen in Stellenbosch. Ik stapte op een mountainbike, zoefde door de wijnvelden, bekeek de mooiste bezienswaardigheden in Stellenbosch en proefde de lekkerste wijnen. Wil je dit ook? Bekijk mijn tips.

Plan je vakantie naar Zuid-Afrika

Stellenbosch, Zuid-Afrika: plan je bezoek

Stellenbosch, Zuid-Afrika: de mooiste bezienswaardigheden in Stellenbosch | Mooistestedentrips.nl

Over Stellenbosch, Zuid-Afrika

Stellenbosch, Zuid-Afrika: de mooiste bezienswaardigheden in Stellenbosch | Mooistestedentrips.nl

Stellenbosch is, na Kaapstad, de oudste stad van Zuid0Afrika en ligt prachtig tussen de glooiende bergen van de Westkaap. Stellenbosch is vernoemd naar Simon van der Stel, de Nederlandse gouverneur die hier in de 17de eeuw naartoe kwam en er de eerste druivenstokken planten. Stellenbosch is inmiddels de bekendste en grootste wijnstad van Zuid-Afrika. Het klimaat in Stellenbosch is Mediterraan met warme, droge zomers en milde winters, perfect voor de wijnbouw. Natuurlijk moet je in Stellenbosch verschillende wijnlandgoederen bezoeken, maar er er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in Stellenbosch. Zo kun je er genieten van architectuur in Hollandse stijl, de Cape Dutch stijl, musea, galeries en geweldige restaurants.

Fietsen in Stellenbosch: zo pak je dat aan

Fietsen in Stellenbosch, foto met dank aan Bikes 'n Wines

Fietsen in Stellenbosch, foto met dank aan Bikes 'n Wines

  • Fietsen in Stellenbosch is een heel leuke manier om zowel verschillende wijnproducenten te bezoeken, bezienswaardigheden in Stellenbosch te zien en te genieten van het adembenemende landschap.
  • Verblijf je in Kaapstad, maar wil je toch fietsen in Stellenbosch? Dan kun je mee met deze dagtrip naar Stellenbosch.
  • Wij logeerden in Stellenbosch en gingen mee met deze fietstour, waarbij je zowel verschillende wijngaarden als leuke bezienswaardigheden in het stadje ziet. Deze fietstour is per mountainbike, maar is echt heel goed te doen. Ik ben echt een sukkel op de mountainbike, maar kwam echt heel gemakkelijk mee.
  • Fietsen in Stellenbosch, maar een duwtje in de rug nodig? Deze e-bike tour is een echte aanrader. Je stapt op een elektrische mountainbike en zoeft zo door het landschap naar de verschillende wijngaarden voor een proeverij.
  • Fietsen en Stellenbosch is populair en tours zitten redelijk snel vol, dus van te voren online boeken is aan te raden. Toch ter plaatse pas beslissen? Dan kun je terecht bij Bikes ’n Wines en Vine Bikes.

Bezienswaardigheden Stellenbosch

Dorpstraat

Bezienswaardigheden Stellenbosch: Dorpstraat | Mooistestedentrips.nl

De centrale straat van de stad is meteen ook één van de mooiste bezienswaardigheden in Stellenbosch. Aan de Dorpstraat liggen prachtige gebouwen, opgetrokken in Cape Dutch architectuur, maar ook Victoriaanse en Gregoriaanse bouwstijlen. Het is heerlijk om hier onder de bomen te lopen of fietsen en je te verwonderen over al deze mooie panden. In de meeste historische pandjes van de Dorpstraat zijn restaurants, cafés, winkels en galeries gevestigd.

Moederkerk

Bezienswaardigheden Stellenbosch: Moederkerk | Mooistestedentrips.nl

De Moederkerk is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Stellenbosch en staat indrukwekkend en pontificaal aan het Dorpsplein. De kerk is een aantal keer afgebrand en kreeg na de laatste brand van 1863 haar huidige uiterlijk in neogotische stijl. De binnenkant is wat sober, maar heeft wel mooie gebrandschilderde ramen.

Dorp Street Sunday Market

Foto met dank aan Dorp Street Sunday Market

Ben je toevallig op zondag in Stellenbosch? Dan val je met je neus in de boter, want dan is het Dorp Street Sunday Market, één van de hipste en meest kleurrijke straatmarkten in de Westkaap. Je kunt er ambachtelijke producten kopen, zoals brood, jam, gebak, sauzen, verse groenten en fruit. Maar ook handgemaakte producten, zoals sieraden, kleding en speelgoed. Er zitten genoeg leuke adresjes aan de Dorpstraat om even bij te komen.

Oom Samie se Winkel

Foto met dank aan Oom Samie se Winkel

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Stellenbosch is een winkel, Oom Samie se Winkel. Het winkeltje is zo’n tweehonderd jaar oud en er lijkt in al die tijd nauwelijks iets veranderd. Je vindt er echt van alles, van vintage en brocante artikelen tot specerijen, lokale handgemaakte accessoires en souvenirs en kruidenierswaren. Je moet er zeker even rondsnuffelen.

The Meeting Place

Foto met dank aan The Meeting Place

Er zijn een heleboel leuke en goede restaurants in Stellenbosch. The Meeting Place is een lekker laagdrempelig café, gelegen aan de Dorpstraat. Het is een heerlijke plek om te ontbijten, koffiedrinken, lunchen of borrelen en te genieten van de sfeer van de oudste straat van Stellenbosch. Bij goed weer zit je heerlijk op het terras, tussen de bloemen, maar binnen zit je ook prima.

De Eetkamer

Foto met dank aan De Eetkamer

De Eetkamer deelt een prachtig gerenoveerde oude stal met kunstgalerij De Oude Leeskamer. Plof neer op het heerlijke terras of in het mooie restaurant en laat je tafel vol zetten met kleine gerechtjes op samen te delen. De visgerechtjes zijn echt prachtig. Laat ook de desserts niet aan je voorbij gaan.

Blaauwklippen Family Market

Foto met dank aan Blaauwklippen Vineyards | Mooistestedentrips.nl

Ben je in het weekend in Stellenbosch? Dan moet je beslist even langs Blaauwklippen Vineyards, want daar kun je terecht voor de Blaauwklippen Family Market. Dat is toch wel één van de leukste bezienswaardigheden in Stellenbosch. Tijdens deze markt vind je tientallen kraampjes van lokale ondernemers. Koop er heerlijk (biologisch) eten of één van de mooie handgemaakte producten. De wijngaard als decor, met het mooie Cape Dutch manor house, is een heel fijne bijkomstigheid.

Lanzerac

Foto met dank aan Lanzerac wine estate

Ga je fietsen in Stellenbosch of pak je de Hop on hop off tour, dan kom je zeker bij Lanzera wine estate om wijn te proeven. Dit is één van de oudste wijnhuizen van Stellenbosch en de ligging aan de rand van de stad, omzoomd door glooiende, groene heuvels, met hagelwitte in Cape Dutch stijl opgetrokken gebouwen verspreid over het landgoed, is echt een plaatje om te zien. Bij Lanzerac werd ooit de eerste Pinotage gebotteld en sindsdien hebben deze vele prijzen gewonnen. Laat je tijdens een proeverij dus vooral een glas Pinotage voorzetten, maar geniet ook van de wijnen uit de heritage range. Uit eten is trouwens ook een feestje bij Lanzerac. Bij de Deli kun je geweldig ontbijten en brunchen en bij de Manor Kitchen eet je op hoog niveau. ’s Avonds is het diner hier een aanrader, maar ’s middags wordt hier ook een prachtige afternoon tea geserveerd.

Middelvlei

Foto met dank aan Middelvlei Wine Estate

Middelvlei Wine Estate ligt een aardig eind uit het centrum, maar als je gaat fietsen in Stellenbosch rijd je er waarschijnlijk wel langs. Ik vond dit zelf één van de leukste bezienswaardigheden in Stellenbosch. Middelvlei is een echt familiebedrijf en is een heel knusse wijngaard om te bezoeken. Voor de kinderen is er een speeltuin en een kinderboerderij en je zit er buiten heerlijk aan lange tafels om wijn te proeven en te genieten van een eerlijke, hartige lunch. Vooral de boerenbraai is populair, maar ze serveren hier ook heel fijne soepen, dikke tosti’s en geweldige saté. Maar het gaat natuurlijk ook om de wijn en die is hier ook helemaal niet verkeerd. De fruitige Sauvignon Blanc had tonen van ananas en meloen en de zachte, soepele Merlot smaakt naar kersen en chocolade. Mijn favoriet was de Pinotage Merlot, met smaken van pruimen, bessen en kruiden.

Asara

Foto met dank aan Asara Wine Estate

Alleen al vanwege de schitterende ligging moet je langs de Asara Wine Estate. Hier heb je namelijk prachtig uitzicht op de wijnranken omringd door de groene, glooiende heuvels. Asara bestaat al sinds 1691 en is daarmee één van de oudste wijnlandgoederen in Stellenbosch. Inmiddels is het een aantal keer van eigenaar veranderd en sinds de jaren ’70 produceert het wijngoed wijnen onder de naam Asara. De wijngaard produceert vooral rode druiven en tijdens een proeverij moet je zeker de Asara Wine Estate Bell Tower proberen, een volle en rijke rode wijn. De Avalon, een mix van Pinotage en Shiraz, is kruidig en smaakt een beetje naar gedroogd rood fruit. Bijzonder is de Vine Dried Sauvignon Blanc, gemaakt van druiven die zijn gedroogd om het sap eruit te concentreren. Resultaat is een zoete wijn die erg smaakt naar tropisch fruit, perfect als dessertwijn. Als het lekker weer is, moet je beslist neerploffen op het terras van Asara voor een goed glas en een flink gevulde borrelplank.

Spier

Foto met dank aan Spier Wine Farm

Foto met dank aan Spier Wine Farm

Spier Wine Farm mag dan in eerste instantie een wijngoed zijn, het landgoed is zo enorm en er is zo veel te zien en te doen dat het met recht één van de leukste bezienswaardigheden in Stellenbosch is. Trek gerust een paar uur uit voor je bezoek aan Spier. Bestel van te voren een picknickmand die je ophaalt bij het Farm Café of loop langs de bakkerij voor een broodje en wat lekkers en maak vervolgens één of meerdere wandelingen op het landgoed. En natuurlijk maak je tijd voor een wijnproeverij. De wijnen van spier. Deze zijn veelal fruitig, maar hebben wel diepgang. Bij warm weer is de Chenin Blanc signature heerlijk, met geuren van peer, appel en guave. De Pinotage uit de 21 Gables collectie smaakt naar zwarte bessen en chocolade, maar is wel heel soepel. Daarnaast zijn er nog verschillende winkels en eetgelegenheden op het landgoed én er is genoeg te doen voor kinderen.

Joostenberg

Joostenberg, Muldersvlei: foto met dank aan Joostenberg | Mooistestedentrips.nl

Goed, Joostenberg ligt in Muldersvlei, net buiten Stellenbosch. Maar ik heb een zwak voor Joostenberg. De wijnen van onze bruiloft kwamen namelijk hier vandaan. En daarom besloten we ons huwelijksjubileum bij (en met) Joostenberg te vieren. Joostenberg is ook eigenlijk veel meer dan alleen een wijngaard. Er is een bistro, een deli waar je heerlijke lekkernijen voor onderweg koopt, een grote tuin en een bloemkwekerij. Voor ’s avonds reserveer je een tafeltje bij Restaurant The Kraal.

Fietsen in Stellenbosch
Bewaar op Pinterest

Stellenbosch, Zuid-Afrika: ga fietsen in Stellenbosch, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Stellenbosch, Zuid-Afrika: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Stellenbosch | Mooistestedentrips.nl

Alles over Zuid-Afrika

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Zuid-Afrika > Kaapstad > Stellenbosch, Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer