Onverwacht bijzonder Bratislava

Bratislava heeft zich in slechts een paar jaar tijd ontwikkeld van een wat grauwe communistische satellietstad tot een kleurrijke, bruisende en vooral relaxte hoofdstad. Omringd door bossen, groen en water. Met hippe stranden langs de Donau, een pastelkleurige oude stad en genoeg leuke plekken voor een lekkere kop koffie of een goed glas wijn of bier. Bratislava is beslist bijzonder en ik wil je een paar verrassende bezienswaardigheden niet onthouden.

Onverwacht bijzonder Bratislava, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Bratislava is één van de jongste hoofdsteden van Europa. De stad speelde een belangrijke rol toen Slowakije nog deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, omdat de kroningen en troonswisselingen hier plaatsvonden. Koningin Marie-Therèse (de moeder van Sissi…) had een zwak voor de stad en was persoonlijk verantwoordelijk voor het verrijzen van diverse prachtige historische bouwwerken in Bratislava. Ten tijde van het communisme hoopten de Sovjets zich, door flinke investeringen in de stad, van de steun van de Slowaken te kunnen verzekeren. Na de val van de muur en de afsplitsing van Tsjechië lijkt Slowakije, en haar hoofdstad, het juk van het verleden eindelijk te hebben afgeschud en is het tijd geworden voor het vormen van een eigen identiteit.

Dit zijn mijn 6 favoriete bijzondere (en misschien wat vreemde) bezienswaardigheden in Bratislava.

Bronzen beelden

Eerlijk is eerlijk: ik had me niet enorm goed ingelezen over Bratislava. Niet omdat ik niet geïnteresseerd was, maar simpelweg omdat er nog niet zo veel te vinden is over de Slowaakse hoofdstad. Dus toen ik, al wandelend door het pastelkleurige centrum van de stad, nietsvermoedend op een aantal bronzen beelden stuitte, was ik toch echt wel verrast. Beelden van een soldaat, een clowneske heer die zijn hoed afneemt en een arbeider die uit een put loert. Waar ze voor staan: niemand weet het zeker. Maar het zien van deze beelden tovert beslist een glimlach op je gezicht.

Bezienswaardigheden in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Bratislava, blauwe kerk | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Art nouveau (en een wel heel blauwe kerk)

In de categorie ‘dingen die ik nooit had verwacht’: een buurt boordevol prachtige Art Nouveau panden, aan de rand van het centrum van Bratislava, grofweg gelegen tussen de Grösslingova en Dostojevského Rad. Met als middelpunt de poederblauwe St. Elizabethkerk. Deze kerk is compleet opgetrokken in Art Nouveau stijl en is blauw, blauwer, blauwst. Wat mij betreft misschien iets te veel van het goede, de ernaast gelegen middelbare school in Art Nouveau en de panden aan de overkant van de straat vond ik toch net even stijlvoller.

UFO op de brug

Dit is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Bratislava en meteen één met een verhaal. Want het bouwwerk heeft de stad nogal wat gekost. Onder het mom ‘maar het moet wel grotesk zijn’ bouwden de communisten deze brug in 1972 en daarvoor moesten prachtige stukken oude stad wijken, waaronder een grote en belangrijke synagoge. Sinds de bouw is de UFO brug daardoor altijd veelbesproken geweest. Bovenin de vliegende schotel zit een veel te duur ronddraaiend restaurant, maar gelukkig kun je ook gewoon even met de lift naar boven voor een bijzonder uitzicht over de stad en Donau.

Bezienswaardigheden in Bratislava, UFO brug | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Bratislava: LOFT | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Bratislava: LOFT | Mooistestedentrips.nl

Logeren bij LOFT

Tijdens de zoektocht naar een leuk hotel in Bratislava viel het mijn man en mij al snel op hoeveel leuke boutique hotels er wel niet zijn in de stad, en eigenlijk helemaal niet zo duur. Ons oog viel op het LOFT hotel, gelegen tussen het station en de oude stad. We kozen voor een superior kamer met ontzettend leuk industrieel design. En een fijne plus: bij het hotel zit de jongste craft beer brouwerij van Bratislava Fabrika. Hier kun je ook fijn eten, maar je moet wel even reserveren (de locals zijn namelijk ook nogal enthousiast over deze hotspot).

Urban House

Wanneer Urban House nu eigenlijk open gaat en de deuren sluit, is me tijdens mijn stedentrip Bratislava niet helemaal duidelijk geworden. Je kunt namelijk op elk tijdstip van de dag (of nacht) terecht bij Urban House en het is er eigenlijk ook altijd wel heel gezellig, en leuk druk. Logisch dus dat dit café op bijna elk hotspot-lijstje wel voorkomt. Het ruime restaurant heeft voorin veel plek om te ontbijten en koffie te leuten (of te werken, wat veel locals hier komen doen), maar achterin kun je ’s avonds terecht voor fijne pizza’s, lekker cocktails en soms optredens van lokale bandjes. Als het goed weer is, moet je beslist een plek op het grote terras zoeken.

Hotspot in Bratislava: Urban House (foto met dank aan Urban House) | Mooistestedentrips.nl

Hotspot in Bratislava: Urban House (foto met dank aan Urban House) | Mooistestedentrips.nl

De vergeten Stará tržnica

Als er niet toevallig een food festival aan de gang was geweest tijdens mijn stedentrip was ik de oude markthal van Bratislava, de Stará tržnica, zo voorbij gelopen. En dat was zonde geweest, want het is een prachtig industrieel pand uit het begin van de vorige eeuw. De laatste decennia stond het leeg en raakte de hal in verval, maar sinds een paar jaar krijgt de Stará tržnica haar oude functie weer terug, al is het in een nieuw jasje. Je kunt er nu regelmatig terecht voor street food en craft beer festivals.

Stedentrip Bratislava: zo pak je het aan

  • Vanaf Brussel Charleroi kun je rechtstreeks naar Bratislava vliegen. Het is echter gemakkelijker (en vaak goedkoper) om naar Wenen te vliegen en dan voor €16 een Bratislover Card te kopen. Dit treinkaartje is 4 dagen geldig, prima voor een stedentrip dus. Tussen Wenen en Bratislava rijden elk uur treinen, je bent er binnen 5 kwartier.
  • Bratislava is maar een kleine stad en je kunt alles gemakkelijk belopen. Wil je toch gebruikmaken van het openbaar vervoer en veel bezienswaardigheden bekijken, dan kun je een Bratislava City Card kopen.
  • Niet veel tijd in Bratislava? Een gratis stadswandeling is echt een aanrader. Je komt veel bijzonderheden over de geschiedenis van de stad te weten en ziet de belangrijkste bezienswaardigheden.
  • Bekijk alle leuke en handige tips over een stedentrip Bartislava.

Tags: Bratislava