Stedentrip Dublin: in de voetsporen van U2

Denk je aan Dublin? Dan denk je geheid aan muziek. Dublin ademt muziek. Je kunt ’s avonds in het beroemde Temple Bar geen kroeg binnen lopen of er wordt muziek gemaakt, of er zal binnen afzienbare tijd live muziek losbarsten. Dublins bekendste band is, zonder twijfel, U2. En tijdens een stedentrip Dublin kan je als echte fan heel gemakkelijk in de voetsporen van U2 treden.

Stedentrip Dublin: in de voetsporen van U2 | Mooistestedentrips.nl

Oké, mijn eerste grote muziekliefde kwam uit Engeland: The Police. Maar U2 kwam daar al snel achteraan en nadat ik een exemplaar van het album Achtung Baby had bemachtigd, was ik verkocht. Het is nog steeds één van mijn favoriete albums ooit en ik woonde ook ettelijke malen een concert van de band bij. Dus jaren geleden, tijdens mijn eerste stedentrip Dublin, kon ik het niet laten: ik moest en zou weten waar de heren van U2 hun tijd doorbrachten in Dublin. Ik wandelde door Temple Bar, over de Ha’Penny Bridge, grasduinde door tientallen bakken met bootleg cd’s en overwoog een overnachting in The Clarence Hotel. Echt, het is niet moeilijk in de ban te raken van U2 als je in Dublin bent.

U2: Made in Dublin

Als U2 fan zet je meteen koers naar The Little Museum of Dublin, waar je op de tweede verdieping de vaste tentoonstelling ‘U2: Made in Dublin’ kunt bewonderen. Het leuke aan deze tentoonstelling is dat hij is samengesteld door echte fans van de band, samen fotografen en artiesten die U2 van dichtbij meemaakten. Je kunt er bijvoorbeeld de Trabant bewonderen die werd gebruikt voor de cover van Achtung Baby. De bekende Ierse DJ Tom Dunne vertelt het verhaal van U2 en je kunt luisteren naar onbekende optredens van de band.

U2: Made in Dublin | Mooistestedentrips.nl

U2: Made in Dublin | Mooistestedentrips.nl

Hanover Quay Studios

Het heeft een beetje iets weg van een pelgrimstocht: zoeken naar de studio waar U2 twintig jaar lang haar platen opnam. Je vindt de studio in een laag gebouw dat helemaal bedekt is met graffiti (nee, van street art is hier geen sprake). Grote kans dat je er niet alleen bent, want fans van over de hele wereld komen een kijkje nemen bij de studio.

Temple Bar

Natuurlijk ga je naar Temple Bar tijdens een stedentrip Dublin. Dit uitgaansgebied van de stad heeft de leukste en gezelligste bars van Dublin. Toegegeven, inmiddels vind ik het er doordeweeks leuker dan in het weekend, vanwege de enorme hoeveelheden vrijgezellenfeesten. Maar Temple Bar heeft gewoon een bepaalde aantrekkingskracht. Dat vonden de heren van U2 trouwens ook, want zij namen een groot deel van Achtung Baby op bij STS Studios, dat nu Claddagh Records heet. Daarnaast zie je de band opdoemen op de Wall op Fame van Ierse muziekhelden en op Rory Gallagher Corner zie je zelfs een blues gitaar van The Edge als eerbetoon aan de Ierse muzikant.

Dublin: in de voetsporen van U2. Temple Bar, Dublin | Mooistestedentrips.nl

Dublin: in de voetsporen van U2. Temple Bar, Dublin | Mooistestedentrips.nl

Dublin, in de voetsporen van U2. Ha'Penny Bride, Dublin | Mooistestedentrips.nl

Even verderop lonkt de Ha’Penny Bridge, ook al een must-see als je een Dublin bent. Deze bijzondere, gietijzeren voetgangersbrug uit 1816, over de rivier de Liffey, diende als achtergrond voor veel bekende foto’s van U2 uit de jaren ’80.

East Link Bridge

Als je het album October in je platenkast hebt staan, herken je de East Link Bridge en Grand Canal Docks wel. Tegenover de Docks werd in 2008 de U2 Tower uit de grond gestampt en deze was bij de opening in 2013 de hoogste toren van Dublin. Het hele project kostte zo’n 200 miljoen dollar, maar dat mag ook wel voor een gebouw dat helemaal milieuvriendelijk is.

Nog 4 U2 adressen in Dublin

 • The National Gallery of Ireland
  In dit museum hangt sinds 2033 een schilderij van Bono, dat is geschilderd door Ierlands meest prestigieuze schilder Louis le Brocquy.
 • Bonavox Hearing Aid Shop
  Vlakbij O’Connell street ligt deze winkel voor gehoorapparaten. Bij het zien van deze naam verwisselde Paul Hewson zijn naam voor Bono.
 • Fitzwilliam Square
  De video van The Sweetest Thing ken je waarschijnlijk wel? Deze werd op dit plein opgenomen.
 • Kilmainham Gaol
  Eén van de bekende trekpleister uit Dublin, waar U2 A Celebration opnam. Dit nummer werd geschreven voor de film In the name of the father.

Dublin bezienswaardigheden: Kilmainham Gaol | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Dublin: Slane Castle | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Dublin met U2 insteek: Slane Castle

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende dagtrip vanuit Dublin, maar als je echte U2 fan bent, wil je vast Slane Castle wel bezoeken. Dit kasteel wat het decor voor verschillende optredens van U2. Het begon hier voor de band toen zij het voorprogramma was voor Thin Lizzie in 1981, maar natuurlijk kennen de meeste fans het van de opnames van The Unforgettable Fire en Pride. Je kunt nog steeds concerten bijwonen in Slane Castle, dus houd de concertagenda in de gaten.

Logeren in The Clarence Hotel, of toch maar niet?

Het hotel dat Bono en The Edge samen openden in Dublin is ook gelegen in Temple Bar en is toch wel een bezoekje waard als je in Dublin bent. Toegegeven, logeren is er behoorlijk prijzig. Kamers kosten €175 of meer per nacht. Maar je kunt ook gewoon even een drankje doen in de bar in de hoop één van de heren tegen het lijf te lopen (kleine kans, maar hé).

Plan een stedentrip Dublin

 • Alle U2 highlights van Dublin bekijken? Dan is dit een leuke fietstocht om aan deel te nemen.
 • In de voetsporen van U2 treden in Dublin hoeft niet duur te zijn. Je kunt vaak een retourtje Dublin kopen voor minder dan €100. Vergelijk vliegtickets Dublin en bekijk wat voor jou goed uitpakt.
 • Als je liever wat goedkoper logeert dan The Clarence Hotel, maar wel wat leuk zoekt, dan kan ik je Kilronan House B&B of Maldron Hotel Smithfield aanbevelen.
 • Dublin is geen goedkope stad, maar met The Dublin Pass kun je in ieder geval gratis mee met het openbaar vervoer en kun je gratis naar binnen bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.
 • Nog nooit in Dublin geweest? Bekijk dan mijn Dublin weekend guide.
 • Bekijk alle tips voor een stedentrip Dublin.

Ga jij dit weekend naar een concert van U2 in Amsterdam? Of begin komende week in Brussel?

Tags: Dublin