Stedentrip Wenen: kijkje in kastelen en paleizen

Als er toch één stad majestueus te noemen is, dan is het toch Wenen wel. Dat is ook niet zo vreemd. Oostenrijk was, in verschillende vormen en samenstellingen, ooit een van de grootste en meest belangrijke koninkrijken ter wereld. Wenen staat boordevol kastelen en paleizen. Sommigen zijn omgetoverd tot museum, anderen kun je nog gewoon in hun oorspronkelijke hoedanigheid bezoeken. Dit zijn de mooiste kastelen en paleizen in Wenen.

Stedentrip Wenen: kijkje in kastelen en paleizen | Mooistestedentrips.nl

De keizerlijke grandeur van Wenen is grotendeels te danken aan de machtige Habsburgs monarchie. Zes eeuwen lang bewoonden zij het Hofburg paleis in het centrum van de stad. Maar een keizerlijke familie is natuurlijk geen keizerlijke familie zonder ettelijke buitenverblijven en paleizen en kastelen om, al dan niet gewenste, familieleden in onder te brengen. Tijdens een stedentrip Wenen kun je verschillende bijzondere kastelen en paleizen bewonderen.

Hofburg paleis

Het Hofburg paleis kun je eigenlijk niet missen als je door het centrum van Wenen wandelt. De Habsburgers woonden hier van 1273 tot 1918. Het paleis is een verzameling van bouwstijlen, omdat het door de eeuwen heen steeds werd verbouwd en uitgebreid. In het paleis houdt de Oostenrijkse president kantoor, maar je kunt er ook een aantal musea bezoeken.

Paleizen in Wenen: Hofburg paleis | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Wenen: Hofburg Paleis | Mooistestedentrips.nl

  • Kaiserliche Schatzkammer
    In dit museum kun je zowel kroonjuwelen als bijzondere religieuze schatten bewonderen. De meeste stukken komen uit de barok en zijn van onschatbare waarde. Hoogtepunten zijn een gigantische Colombiaanse smaragd en de keizerlijke kroon. Maar ook de religieuze kunstwerken zijn buitengewoon bijzonder. War te denken van de speer die Christus aan het kruis doorboorde? Eén van de spijkers van de kruisiging en een stuk tafelkleed van het laatste avondmaal.
  • Spaanse rijschool
    Je zou de rijdschool niet meteen in dit prachtige paleis verwachten, maar als je de paarden ruikt, weet je dat het toch zo is. De paarden van de Spaanse Rijschool worden getraind om prachtig te dansen op klassieke muziek. Overdag kun je mee met een rondleiding, maar het is ook mogelijk om een training bij te wonen.
  • Sissi Museum
    Geen Wenen zonder Sissi, ofwel: Kaiserin Elisabeth. De keizerlijke appartementen zijn omgetoverd tot een museum dat het leven belicht van de geliefde keizerin. Je kunt de beroemde, enorme jurken van Sissi bewonderen, met als portretten en eigendommen van de keizerin.

Schloss Schönbrunn

Het ligt een korte metroritje buiten het centrum, maar dat is het zeker waard. Schloß Schönbrunn is namelijk een echte must-see als je in Wenen bent. Het zomerpaleis van de Habsburgers staat in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoed lijst en heeft maar liefst 1441 kamers, waarvan er 40 open zijn voor het publiek. Je kunt zowel de vertrekken van Maria-Theresia bekijken als de appartementen van Franz Josef en Sissi. Je moet je kaartjes van te voren online kopen en zorgen dat je op de aangegeven tijd (staat op je ticket) klaar staat om naar binnen te lopen. Daarnaast zijn er nog verschillende musea te bezoeken in het paleis.

Stedentrip Wenen, paleizen in Wenen: Schloss Schönbrunn | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Wenen, paleizen in Wenen: Schloss Schönbrunn | Mooistestedentrips.nl

Kastelen en paleizen in Wenen: Schloss Schönbrunn | Mooistestedentrips.nl

Kastelen en paleizen in Wenen: Schloss Schönbrunn | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Wenen: palmenhaus, Schloss Schönbrunn | Mooistestedentrips.nl

Maar minstens net zo mooi als het paleis zijn de omliggende tuinen. Ze zijn gigantisch en strekken zich een kilometer uit van oost naar west en van noord naar zuid. Je wordt als vanzelf naar de Neptunus fontein getrokken. Loop ook even naar boven de Schönbrunner Berg op voor een geweldig uitzicht over Wenen. Op de terugweg kun je eventueel nog door het labyrint wandelen, de Japanse tuinen, het palmenhuis of de dierentuin bezoeken.

Heb je even genoeg van alle barokke pracht en praal? Dan kun je vanuit de tuinen van Schönbrunn heel eenvoudig naar de Art Nouveau Klimt Villa wandelen. De inrichting van de villa, waar Gustav Klimt woonde en werkte, is met zorg gereconstrueerd en de omliggende tuinen zijn prachtig.

Schloss Belvedere

Schloss Belvedere is misschien wel het mooiste barokke paleis ter wereld. Het werd gebouwd voor Prins Eugene van Savoie en de lichte kamers met prachtige frescoes op de plafonds zijn behangen met schitterende kunstwerken. Je wandelt door de prachtige tuinen naar het Oberes Belvedere waar je De Kus van Gustav Klimt en meer werken van de Art Nouveau meester kunt bewonderen. Daarnaast hangen er nog meer schitterende kunstwerken uit de 19de en 20ste eeuw.

Bezienswaardigheden in Wenen: Schloss Belvedere | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Wenen, bezienswaardigheden: Schloss Belvedere | Mooistestedentrips.nl

In het Unteres Belvedere, aan de andere kant van de tuinen, kun je in de magnifieke zalen prachtige barokke schilderijen en sculpturen bewonderen. Hoogtepunt is zonder twijfel de Mamorsaal die schitterend is versierd.

Een stedentrip Wenen plannen

Tags: Wenen