4x walvis spotten vanuit Kaapstad

Natuurlijk wil je de Big 5 zien tijdens je rondreis in Zuid-Afrika, maar als je tussen juni en november in Zuid-Afrika bent, kun je de grootste (en wat mij betreft ook de mooiste) zoogdieren ter wereld spotten: walvissen. Diverse soorten walvissen komen naar de kust voor Zuid-Afrika om er een maatje te vinden of hun kalfjes te krijgen. Vanuit Kaapstad is het heel gemakkelijk om walvissen te spotten.

Walvis spotten in Zuid-Afrika, 4x walvis spotten vanuit Kaapstad | Mooistestedentrips.nl

Al jarenlang hoopte ik al eens walvissen te zien, maar toen ik de westkust van de USA en de oostkust van Australië bezocht, was ik er net in het verkeerde seizoen. En ook tijdens mijn vorige stedentrip Kaapstad was het geen walvisseizoen. Maar nu was het raak. Ik was in het juiste seizoen aan de kust, spreidde mijn kansen en stapte op meerdere plekken op een bootje of loerde met de verrekijker vanaf de rotsen over zee. Het resultaat? Bruinvissen, Bryde’s walvissen, south right walvissen en zelfs bultruggen! Op de volgende plekken kun je vanuit Kaapstad goed walvissen zien tussen juni en november.

Hermanus: 'walvis hoofdstad' van de wereld

Hermanus wordt ook wel de ‘walvis hoofdstad’ van de wereld genoemd. En nadat ik er op de boot stapte en 2 uur later met zo’n 200 foto’s terugkeerde van springende, spetterende en spelende walvissen kan ik dit alleen maar beamen. Hermanus is de thuisbasis van de south right walvis, die er tussen juni en september komt om een partner te vinden of kalfjes te krijgen. De andere maanden spendeert hij in de voedingsrijke wateren van Antarctica. Maar in de wateren rond Hermanus voelen deze vredelievende reuzen zich erg thuis.

Walvissen zien in Zuid-Afrika: Hermanus | Mooistestedentrips.nl

Walvissen zien in Zuid-Afrika: Hermanus | Mooistestedentrips.nl

Walvissen spotten in Zuid-Afrika: Hermanus | Mooistestedetrips.nl

Walvissen spotten in Zuid-Afrika: Hermanus | Mooistestedentrips.nl

In Hermanus stap je met zo’n 30 andere passagiers op een grote boot en de kans dat je daadwerkelijk walvissen zult zien is erg groot. Zodra de reuzen in beeld zijn, kan de boot behoorlijk dichtbij komen, maar de rest doen de walvissen helemaal zelf. Ze komen graag dichtbij de boten een kijkje nemen, wat waarschijnlijk de reden is dat ze tot enkele tientallen jaren geleden nog veel werden gevangen en bijna met uitsterven werden bedreigd. Volgens onze kapitein was het mazzel, maar in 2 uur tijd zagen wij zo’n 15 (!) walvissen die voor ons sprongen, met hun staart flapten en heel dichtbij de boot kwamen spelen of op hun rug dreven met de vinnen in de lucht (té schattig). Een walvis excursie in Hermanus is een echte must-do en kost ongeveer €45 per persoon. Je moet zeker van tevoren reserveren.

De Kelders: spotten vanaf de rotsen

Maar in Hermanus kun je ook zo maar de mazzel hebben dat je walvissen gewoon vanaf de kust kunt spotten. Je kunt er de Cliff Path Walk doen: een wandeling langs de rotsige kust. Tijdens je wandeling kun je genieten van schitterende vergezichten, bloemen en dassies en verschillende vogels tegenkomen. Loer je over zee, dan kun je als bonus zeehonden, pinguïns en walvissen zien. De grootste kans om walvissen te zien heb je in De Kelders, aan de rand van Hermanus. Mijn man en ik hadden net de auto geparkeerd om er te lunchen, toen we vanaf de parkeerplaats 2 rotsen in zee zagen ‘die wel erg veel op walvissen leken’, het bleek een stelletje te zijn. En het bleek er werkelijk van de walvissen te wemelen, ze zwommen vooral in paren en kwamen verrassend dicht bij de rotsen.

Walvis spotten in Zuid-Afrika: De Kelders | Mooistestedentrips.nl

Walvissen zien in Zuid-Afrika: De Kelders, Hermanus | Mooistestedentrips.nl

Bultruggen en Bryde's walvissen in Knysna

Knysna is een echte must-see aan de Garden Route. Het kleurrijke stadje met de gezellige Waterfront ligt aan een lagune en rondom heb je prachtige natuurparken waar je wandelingen kunt maken. Om walvissen en dolfijnen te spotten ga je mee met een tour en vaar je eerst door de woeste Knysna Heads, je hebt er een prachtig uitzicht op de rotsen. Daar bovenop zitten walvis en haaien spotters, dus de kapiteins weten al snel of en waar er walvissen zijn gespot. Langs Knysna migreren bultrugwalvissen, één van de grootste walvissoorten ter wereld. Wij hadden het geluk er zo’n 6 te spotten tijdens onze tour, en er sprongen nog wat vrolijke zeehonden mee rond de boot. Een tour vanuit Knysna is iets duurder dan in Hermanus, ongeveer €60 per persoon.

Knysna, Zuid-Afrika: walvissen spotten | Mooistestedentrips.nl

Knysna, Zuid-Afrika: walvissen zien tijdens een tour | Mooistestedentrips.nl

Geweldig en groen: Tsitsikamma

Veel bezoekers zoeven aan een zipline door de boomtoppen als ze het Tsitsikamma national park bezoeken en eerlijk: dit had ik ook best willen doen (maar helaas: volgeboekt). Maar niet getreurd, er is een geweldig alternatief. Je rijdt naar de monding van de Stormsrivier. Hier kun je kajakken, mountainbiken en wandelen. Er zijn diverse wandelingen uitgezet, waaronder een aantal kustwandelingen. De routes zijn goed aangegeven. Je kunt vele vogelsoorten zien, maar ook bavianen (uitkijken!) en dassies. Houd ook je blik op zee, want misschien zie je wel een staart.

Tsitsikamma, monding Stormrivier. Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Garden route en walvis spotten in Zuid-Afrika: huur een auto | Mooistestedentrips.nl

Walvissen spotten in Zuid-Afrika? Huur een auto

Hermanus, De Kelders, Knysna en Tsitsikamma liggen aan de Garden Route en deze plaatsen kun je tijdens je rondreis Zuid-Afrika gemakkelijk bezoeken met een huurauto. Het is er gemakkelijk en relaxt rijden. Ik huurde een auto bij SunnyCars. Ik koos voor de comfort klasse, wat staat voor type Toyota Corolla of gelijkwaardig en we reden weg met een Nissan Almera, een fijne wagen. Ik wilde graag een automaat. In Zuid-Afrika wordt aan de linkerkant van de weg gereden en het stuur zit rechts in de auto. Links rijden en het stuur aan de ‘verkeerde’ kant vond ik al wennen genoeg en met een automaat hoefde ik me verder geen zorgen te maken over ‘aan de verkeerde kant’ schakelen.

Als je je huurauto bij SunnyCars reserveert, zit je qua verzekeringen helemaal goed en hoef je ter plaatse niets meer af te kopen. Je hebt zelfs een extra dekking op het gebied van schade. Zorg ervoor dat je bij het afhalen van de huurauto je voucher, paspoort, rijbewijs en een creditcard op jouw naam bij je hebt. In Zuid-Afrika kan er naar een internationaal rijbewijs worden gevraagd, dit kun je bij de ANWB kopen en is een jaar geldig.

Meer over rondreizen in Zuid-Afrika

Deze blog werd mede mogelijk gemaakt door SunnyCars, maar de inhoud van het artikel is 100% gebaseerd op mijn eigen ervaringen tijdens mijn rondreis in Zuid-Afrika. Op Instagram zie je nog meer leuke foto's van mijn reis.

Tags: Kaapstad Zuid-Afrika