Blue Mountains: weekend escape vanuit Sydney

door Esther

‘Ooooh’ is de meest gehoorde kreet van bezoekers die bij Echo Point hun eerste blik over de Blue Mountains werpen. Het uitzicht vanaf dit uitkijkpunt is dan ook spectaculair. Je kunt kilometers ver over de bergen kijken waar een bijzondere blauwe waas overheen hangt. Ondanks dat de Blue Mountains op een uurtje rijden vanaf Sydney liggen en je er in principe een dagtrip naar kunt maken, is er zo veel te zien en te doen, dat deze bestemming een paar extra dagen verdient. De Blue Mountains zijn een prachtige weekend escape vanuit Sydney.

Adembenemende uitzichten, woeste kliffen, canyons, grotten, bossen, mooie wandelingen, knusse dorpen en geweldige restaurants. Het zal niemand verbazen dat de Blue Mountains UNESECO Werelderfgoed zijn. De blauwe mist die altijd boven het gebied hangt, is afkomstig van de olie die vrijkomt uit de tienduizenden eucalyptusbomen die de omgeving rijk is. Naast dat het een geweldige ervaring is om urenlang te wandelen in de Blue Mountains of mee tegaan met een bushwalk, is het ook een goed idee om wat tijd door te brengen in de dorpen Katoomba en Leura die bohemian en kleurrijk zijn, vol staan met Art Deco huizen en waar je gezellige pubs en goede restaurants vindt.

Maak kennis met The Three Sisters

Je kunt er niet omheen tijdens een bezoek aan de Blue Mountains: de schitterende rotsformatie die boven de Jamison Valley uit torent. Het beroemde monument wordt liefkozend The Three Sisters genoemd en je kunt ze bewonderen vanaf de rand van Katoomba, zo’n twee kilometer buiten de stad. Het verhaal gaat dat de drie zusters door een tovenaar in steen werden verandert om ze te beschermen tegen de ongewenste avances van een aantal maken. De tovenaar stierf echter voordat hij de rotsen weer in mensen kon veranderen. Legende of niet: het uitzicht vanaf Echo Point is adembenemend. Haal in de stad een kopje koffie to go en neem de tijd voor een kennismaking met de drie beroemde zussen.

Blue Mountains: Three Sisters

Blue Mountains: weekend escape vanuit Sydney

Blue Mountains: weekend escape vanuit Sydney

Vanaf The Three Sisters wandel je via een mooie cliff walk naar Scenic World. Ja, enorm toeristisch. Maar wel met reden. Je stapt in een kabelbaan die je van de ene klif naar de andere brengt, terwijl je metershoog boven de grond bungelt en een fantastisch uitzicht hebt op de Katoomba Falls. Aan de overkant kun je even lunchen ‘met een view’ en vervolgens plaatsnemen in Railway waarmee je driehonderd meter naar beneden stort. Dit leuke achtbaanritje brengt je in het prehistorisch regenwoud waar je een mooie wandeling kunt maken.

Quirky Katoomba

Katoomba is het centrum van de Blue Mountains en werd aan het einde van de 19de eeuw ontwikkeld. Niet vreemd dus dat het helemaal vol stond met Art Deco dat rond ’the turn of the century’ vreselijk populair was, maar wel bijzonder dat er nog steeds een hoop van deze pareltjes zijn te zien in Katoomba. Vooral in de hoofdstraat zie je nog een aantal schitterende Art Deco gebouwen, zoals het Paragon Café uit 1916. Je vindt er ook een keur aan winkels vol met vintage, antiek en tweedehands boeken. Maar Katoomba heeft ook een buitengewoon kunstzinnige en vriendelijke uitstraling met straatmuzikanten op elke straathoek, tientallen galeries, gekleurde huisjes met groentetuinen en bloemen en diverse koffiehuizen, cafés en restaurants waar het de hele dag door gezellig is. ‘Avonds is het eten bij The Savoy een aanrader.

Blue Mountains: weekend escape vanuit Sydney

Blue Mountains: weekend escape vanuit Sydney

Blue Mountains: weekend escape vanuit Sydney

Cliff walks en watervallen vanuit Leura

Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Leura. In het dorp is het rustiger dan in Katoomba, maar ook meer pittoreks. De smalle hoofdstraat is omzoomd door kleine winkeltjes en cafés. Een must om te bezoeken, maar dan na het wandelen, is Leura Cellars waar je bijzondere wijnen, likeuren en misschien wel de beste craft beers van heel New South Wales kunt kopen. Bezoek in ieder geval ook de Everglades Garden. Je vindt er bijzondere bomen, planten en bloemen. Bovendien heb je op verschillende plekken in de tuin een mooi uitzicht over de Jamison Valley.

Leura heeft vele wandelroutes voor de deur, zoals Leura Cascades, Gordon Falls, Sublime Point en Siloam Pool. Een leuke wandeling om te maken is die van de Leura Cascades die op hetzelfde punt begint en eindigt. Je komt langs dramatische kliffen met dito uitzicht en ook langs een aantal watervallen. Volg in ieder geval het wandelpad dat leidt naar het uitzichtpunt over Bridal Veil Falls dat later afbuigt naar de bodem van deze waterval die in ’terrasvorm’ een weg naar beneden baant. Aan de voet van de waterval vind je een een dichtbegroeid regenwoud.

Blue Mountains vanuit Sydney, hoe kom je er?

  • Het is heel gemakkelijk om vanuit Sydney naar Katoomba te reizen. Je neemt gewoon de trein vanuit Sydney.
  • Het openbaar vervoer binnen The Blue Mountains is erg goed geregeld. Je kunt namelijk voor een prikkie gebruikmaken van de Blue Mountains Explores Bus die langs alle interessante punten van The Blue Mountains rijdt. Waar je ook wilt gaan wandelen of welk uitzichtpunt je wilt zien, de Blue Mountains Explorer Bus komt erlangs (bekijk de route die de bus rijdt). Een aanrader.
  • The Blue Mountains hebben ook een rijke Aboriginal geschiedenis en het is dan ook echt de moeite waard om mee te aan met een bushwalk. Je kunt mee met bushwalks van een paar uur tot een hele dag of meerdere dagen. Blue Mountains Bushwalks organiseert de meest bijzondere Aboriginal wandelingen.
  • Overnachten in The Blue Mountains kan op vele manieren, van kamperen tot logeren in luxe resorts. Een echte budget-aanrader is YHA Blue Mountains. Dit mag dan een hostel zijn, maar daar merk je nauwelijks van. De tweepersoonskamers zijn comfortabel. Beneden vind je een enorme woonkamer met een aantal open haarden, ontzettend gemoedelijk. In de zomer is het fijn om gebruik te kunnen maken van de tuin.
  • Weinig tijd? Dan is een dagtour vanuit Sydney ook een mogelijkheid.
  • Bekijk alle tips over Sydney.
  • Sydney is een dure stad, maar er zijn ook geweldige manieren om de stad goedkoop te bezoeken. Bekijk de budgettips in Sydney.

Bewaar op Pinterest

Blue Mountains, Australië: bezoek de Blue Mountains vanuit Sydney | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer