Zo leuk is Haarlem

Niets is leuker dan af en toe stedentrippen in eigen land. En wat is Haarlem een fijne Nederlandse stedentrip bestemming! Het is er heerlijk dwalen door de smalle straatjes met schitterende huisjes uit de Gouden Eeuw, verstopte hofjes en genoeg leuke winkels en eettentjes om je een heel weekend bezig te houden. Deze 5 dingen mag je wat mij betreft niet missen in Haarlem.

Zo leuk is Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Zo leuk is Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Het station van Haarlem

Raad ik nu echt een station aan als bezienswaardigheid? Ja dus, want het station van Haarlem is echte must-see. Station Haarlem is één van de oudste stationsgebouwen in Nederland, werd gebouwd in 1908, en is het enige in Nederland in Art Nouveau stijl. Naast de markante voorkant vind je in het station nog vele prachtige Art Nouvea details en schitterende tegel-tableaus, bijvoorbeeld die voor de wachtkamers voor de eerste en derde klas. 

Ik ben trouwens niet de enige die gek is op dit station, want het diende ook meerdere keren als decor voor diverse films. Zo werden Zwartboek en Ocean’s Twelve op station Haarlem opgenomen. 

Zo leuk is Haarlem - Station | Mooistestedentrips.nl

Zo leuk is Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Zo leuk is Haarlem, station | Mooistestedentrips.nl

Frans Hals Museum (en streetart!)

Hij werd geboren in Antwerpen, maar verloor zijn hart aan Haarlem. Niet vreemd dus dat in deze stad de grootste collectie schilderijen van deze Hollandse Meester huist. Het Frans Hals Museum telt maar liefst 800 schilderijen van Frans Hals, waarvan een groot deel permanent te bewonderen is. Frans Hals specialiseerde zich in portretten die zo goed als allemaal een heel levendige stijl hebben. Wereldberoemd zijn de enorme groepsportretten van de Haarlemse schutterij, waarvan er 5 plaats hebben in het museum.

Maar ook als je niet zo van de oude meesters bent, is een bezoek aan het museum een aanrader. Het is namelijk gevestigd in een schitterend oud pand voorzien van trapgeveltjes, rondom een rustiek hofje, dat oh zo kenmerkend is voor Haarlem. De zalen van het museum zijn her en der nog voorzien van originele details, zoals haarden omlijst door mooie Delfts blauwe tegeltjes. Leuk weetje: wandel naar de Peuzelaarsteeg om Frans Hals streetart te bekijken!

Frans Hals, streetart Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Streetart Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Shoppen en smullen

Kiezen tussen winkelen en koffieleuten met wat lekkers, hoeft in Haarlem niet. Je vindt er ontzettend veel winkels waar je kunt koffiedrinken of lunchen of andersom. Eén van de bekendste conceptstores is Sissy Boy die in Haarlem een schitterend grote zaak betrekt met dames- en heremode, leuke woonaccessoires, kinderkleding en speelgoed. Toegegeven, het is lastig kiezen uit al dat moois. Dus even neerploffen bij het inpandige Daily is een goed idee: je bestelt er fijne, dikbelegde boterhammen, salades of quiches. Allemaal biologisch. Een andere must-visit is Portrait waar je mooie kleding en accessoires vindt achter de deuren van een oude paardenstal. Het is echter ook een geweldige plek om te brunchen. Kinderen zullen zich helemaal thuis voelen tussen het speelgoed van Meneer Paprika, en de ouders kunnen de boel even de boel laten en genieten van een kop koffie met een flink stuk taart.  

Maar uitgebreid koffie drinken, brunchen of uit eten en nog even wat leuks kopen, kan ook in Haarlem. Kukicha is een kleurrijk zaakje in de Jacobijnenstraat waar je gezellig kunt koffie drinken, maar je koopt er ook duurzame cadeautjes en handgemaakte accessoires. Bij Staal worden regelmatig de lekkerste maaltijden uit een kookboek gekookt, dat je vervolgens meteen mee naar huis kunt nemen. 

Shoppen en koffie drinken in Haarlem: Kukicha | Mooistestedentrips.nl

Borrelen en bier proeven in Haarlem: Jopenkerk | Mooistestedentrips.nl

Bier of wijn

Op mijn gemakje mensen kijken onder het genot van een wijntje in een leuk café vind ik echt bij een stedentrip horen, maar de laatste tijd wil ik ook weleens een biertje proeven. Ik houd absoluut niet van pils, gelukkig kunnen sommigen special biertjes of micro brew me wel bekoren. In Haarlem kreeg ik dan ook meteen fijne kriebels toen ik de Jopenkerk binnenliep. Een gevalletje location, location, location, want de brouwerij is gevestigd in een oude kerk en de combinatie van grote koperen ketels en hoge glas-in-loodramen is heel sfeervol. Tijdens mijn bezoek stonden er toppers als Frans Hals Blond op de kaart, maar de biertjes wisselen per seizoen. Ik ging voor een hoppige Indian pale ale (IPA).

De wijnliefhebbers komen trouwens in Haarlem ook nets te kort. Die kunnen terecht in één van de mooiste pandjes op de Grote markt, bij Viqh. je kunt hier een goed glas bestellen, maar ook een kleine proeverij doen. Je krijgt dan 3 glazen wijn met leuke uitleg erbij. Vergeet ook niet om wat lekkere bites te bestellen.

Overnachten bij Hello, I am local 

Boutique hostels, ik kende ze al uit Lissabon, Berlijn, Istanbul en Parijs. En gelukkig blijft Nederland niet achter, want Haarlem is sinds vorig jaar ook een boutique hostel rijker: Hello, I'm local. Gelegen in de wijk Burgwal op loopafstand van het Teylers Museum en de Grote Markt, in de rustige en pittoreske Spiegelstraat. Eigenlijk doe je Hello I'm local meteen een beetje te kort door het een hostel te noemen. Ja, er zijn slaapzalen voor bijvoorbeeld 8 of 12 mensen en ja, er zijn stapelbedden. Maar als alle hostels eruit zouden zien zoals Hello I'm local, zou je nooit meer in een hotel logeren.

Bij dit boutique hostel slaap je in ultieme Hollandse stijl. De kamers zijn licht, stijlvol en comfortabel ingericht met een dikke knipoog naar alles wat ons kikkerlandje bezoekers te bieden heeft. Wat dacht je van een knusse bedstee, klederdracht-details of kaarten van de VOC? Naast slaapzalen en privé-kamers voor drie of vier personen, zijn er ook 6 heerlijke tweepersoonskamers, met eigen douche en toilet. Beneden is een gezellige, mooie ingerichte woonkamer waar je kunt genieten van een kop koffie en gratis wifi. Je boekt al een tweepersoonskamer vanaf €75.

Hello I'm Local. Boutique Hostel Haarlem (photo by: Daan Ruijter) - Mooistestedentrips.nl

Hello I'm Local. Boutique Hostel Haarlem (photo by: Daan Ruijter) - Mooistestedentrips.nl

Hello I'm Local. Boutique Hostel Haarlem (photo by: Daan Ruijter) - Mooistestedentrips.nl

Ook leuk tijdens een weekendje of dagje Haarlem:

  • Maak een fietstocht langs alle highlights van Haarlem
  • Sloepje varen! Van dinsdag tot en met zondag kun je dagelijks 7 keer mee met een rondvaart door Haarlem in een sloepje, je komt dan onder andere door het Spaarne, de singels en grachten.
  • Haarlem heeft zo’n 20 hofjes, verstopt in het centrum van de stad. Kleine oases van rust, omzoomd door prachtige oude huisjes. Download de gratis wandeling ‘Verborgen groen’ en ontdek een aantal schitterende hofjes. 
  • Corrie ten Boom was een verzetsheldin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze hielp tientallen Joden, werd opgepakt en belandde in een concentratiekamp. Ze overleefde de gruwelen en zette zich na de oorlog in voor getraumatiseerde oorlogsslachtoffers. Bezoek het huis van deze bijzondere dame en haar familie, in het centrum van Haarlem.
  • Zin in een stedentrip Haarlem? Bekijk alle tips!

Ben jij weleens in Haarlem geweest? Heb je nog leuke tips?
Nog meer stedentrip inspiratie in Nederland? Bekijk alle mini-breaks in Nederland.

Tags: Art Nouveau Haarlem