Een zondag in Brussel

Wat te zien en doen? (Met gratis wandelroutes!)

Een stedentrip Brussel is heerlijk. Brussel heeft zo veel te bieden: geweldige winkels voor elk budget, massa’s goede musea en restaurants waar je je vingers kunt aflikken. Maar shoppers opgelet: op zondag zijn de meeste winkels in Brussels gesloten. Gelukkig wil dat niet zeggen dat je bij de pakken neer hoeft te zitten. Je kunt op zondag in Brussel de leukste dingen doen en ja, ook winkelen! Maar dan moet je wel weten waar je moet zijn. Als je deze 2 wandelingen volgt, kom je op de mooiste plekken van Brussel.

Brussel op zondag: ontdek de Marollen

Start met uitzicht op het Atomium

Je begint je zondagse wandeling in Brussel op het Poelaertplein. Dit plein, dat wordt geflankeerd door het majuesteuze Paleis van Justitie, biedt een waanzinnig uitzicht over Brussel. Dichtbij zie je de Marollen, maar in de verte zie je het Atomium glinsteren in de zon.

Brussel Poelaertplein

Antiek en vintage winkelen Brussel

Vintage in Brussel: per stuk of per kilo

Pak de lift naar beneden en begin je wandeling in volksbuurt de Marollen. Hier moet je juist op zondag zijn. Schiet de Hoogstraat in waar alle vintage- en antiekwinkels open zijn. Hier koop je vintage per stuk of per kilo. Tuur niet alleen naar binnen bij de etalages, maar houd je blik ook op de gevels gericht. In de Marollen wemelt het van de geweldige cartoons op de zijkanten van huizen. In de Vossenstraat kun je even naar binnen bij designwinkel Atchoum, waar je sieraden, stoffen en keramiek vindt, om vervolgens op één van de grootste rommelmarkten van Europa terecht te komen op het Vossenplein. Hier vooral heel veel kitsch en weinig kunst (maar je weet maar nooit). In de Blaesstraat wemelt het van de bijzondere antiekwinkels, zoals K.Loan en Stefantiek.

Vintage winkelen Brussel

Brussel antiekwinkels

antiekwinkels in Brussel

Koffie drinken omringd door Art Nouveau

Aan het einde van de Blaesstraat schiet je rechtsaf de Joseph Stevensstraat in om op De Grote Zavel terecht te komen. Hier vind je wereldberoemde chocolatiers, goede restaurants, antiekwinkels en gezellige terrassen. Bovendien huist op het plein voor de kerk op zondag een grote antiekmarkt, absoluut een must voor de liefhebber, maar sowieso leuk om even overheen te wandelen. Vooral tussen de sieraden zitten bijzondere stukken. De Grote Zavel is een goede plek om even bij te komen met een kop koffie, maar het is misschien net zo leuk om bij Le Pain Quotidien een kop koffie en chocoladecroissantje ‘to go’ te halen en deze even verderop te verorberen in één van de mooiste parkjes van Brussel: de Kleine Zavel. Deze siertuin heeft prachtige bloemperken en is omzoomd door een Art Nouveau hekwerk met mooie beeldjes. Het is heerlijk bijkomen op één van de bankjes, terwijl je naar de fontein en de andere bezoekers kijkt.

Brussel Grote Zavel

Grote Zavel Brussel

Brussel Kleine Zavel

Brussel Kleine Zavel

Een andere geweldige plek in de buurt om een kop koffie te drinken is Le Perroquet, met fantastisch Art Nouveau interieur en prettige hapjeskaart. Vanaf dit leuke café is het slechts een korte wandeling naar het Egmontpark, waar de locals op zondag komen picknicken of brunchen bij L’Orangerie.

Schiet langs The Hotel de Waterloolaan op om de metro te pakken bij Halte Louisa. Stap over bij Hallepoort en stap uit bij Halte Horta voor het tweede deel van de wandeling.

Le Perroquet Brussel

Le Perroquet Brussel

Bekijk deze gratis wandeling in Brussel

Neus in de lucht: Art Nouveau spotten in Sint-Gilles

Zodra je uitstapt bij metrohalte Horta zie je meteen dan je in een heel ander deel van Brussel bent beland: Sint-Gilles. Deze kunstzinnige migrantenbuurt is het thuishonk van tientallen nationaliteiten en dat is duidelijk te zien aan alle verschillende eethuisjes en winkeltjes, die op zondag gewoon open zijn.

Lunchen tussen de locals

Vroeger was Sint-Gilles een los dorp dat na verloop van tijd door Brussel werd opgeslokt. Wandel dus vanaf het metrostation via de Adolphe Demeurlaan naar het oude stadhuis om even te lunchen bij Brasserie de la Renaissance. Grote kans dat je de enige toerist bent tussen de buurtbewoners. Na het eten vervolg je je weg om via de Albaniëstraat in de Brugmanstraat uit te komen, waar je één van de meest bijzondere Art Nouveau gebouwen in Brussel tegenkomt: Hotel Hannon. Edouard Hannon was één van de grondleggers van de Art Nouveau stijl. Het huis is bijna nooit geopend, maar wel op zondag! Betaal de enkele Euro’s entree en wandel door het schitterende pand.

Hotel Hannon Brussel Art Nouveau

Hotel Hannon Brussel Art Nouveau

Als je de Brugstraat verder uitloopt en de Amerikaanse Straat inschiet, kom je bij het woonhuis van de andere Art Nouveau meester uit Brussel: Paul Horta. Om twee uur ’s middags gaat het museum open en het interieur is een beauty, vooral de hal en het trappenhuis. In tegenstelling tot Hotel Hannon zijn in het Horta Huis wel de meubels bewaard gebleven. Kijk ook even omhoog naar de prachtige glazen overkoepeling, met bijzonder glas-in-lood, van het huis.

Horta Museum Brussel

Nog even een terrasje pakken

Ben je nog niet moe? Loop dan door naar het Kasteleinsplein om een terrasje te pakken of loop over de Overwinningslaan terug richting het hart van Sint-Gilles om in de Vanderschrickstraat nog meer Art Nouveau gevels te spotten en even verderop zelfs in Art Nouveau stijl wat te drinken bij La Porteuse d’Eau. Dit café heeft een prachtig interieur en een echt Belgische kaart. Liever op een hippere plek iets drinken? Dat kan bij op het gezellige terras bij de buren: Au Pays des Merveilles of op het bedrijvige Sint-Gillis Voorplein, waar je op zondag ook over de markt kunt struinen, bij La Maison du Peuple. Is het nog voor vijven? Dan kun je aan het einde van de straat nog langs de Hallepoort. In vroeger tijden een graanschuur, gevangenis en archief, maar nu een museum waar je een goed beeld krijgt van Brussel.

Vanaf het nabijgeleden metrostation reis je zo weer terug naar je hotel.

La Porteuse d'Eau Brussels

Sint-Gilles Brussel, gratis wandeling

Bekijk deze gratis wandeling in Brussel

Alles over een stedentrip Brussel

  • Wil je deze twee wandelingen maken? Dan is The Hotel een goede plek om te overnachten. The Hotel is centraal geleden, vlakbij metrohalte Louisa. Een perfecte uitvalsplek voor een weekendje Brussel.
  • Alle tips over een stedentrip Brussel.
  • Je reist al voor €29 met de trein naar Brussel.

Tags: Brussel Art Nouveau