Architectuur in Bratislava: 8x niet missen

door Esther

Onbekend maakt misschien onbemind, maar dat zou niet voor Bratislava moeten gelden. De hoofdstad van Slowakije is enorm intrigerend. Er hang een vliegende schotel boven de oevers van de Donau, een kasteel waakt over de grote stad en wie goed zoekt, vindt een mierzoete blauwe kerk. Klinkt interessant genoeg voor een speurtocht in Bratislava toch? Daarom zet ik 8x bijzondere architectuur in Bratislava voor je op een rijtje.

Plan een stedentrip Bratislava

Verrassende archirectuur in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Architectuur in Bratislava

Sla in Bratislava een hoek om en de stad heeft weer een totaal ander gezicht. Als een clown die telkens weer een ander masker opzet. Bratislava is een hectische mix van klassiek en modern, van mierzoet en afgerafeld ruig. En dat is niet zo gek. Eeuwenlang hoorde Bratislava, als hoofdstad van Slowakije eerst bij Oostenrijk-Hongarije en vervolgens bij Tsjechië, gebukt onder het communisme, en is pas sinds 1993 haar eigen, onafhankelijke zelf. Piepjong, met toch een krakend oud hart. En dat is mooi terug te zien als je door de stad wandelt.

De toren van goud

Architectuur in Bratislava: Sint Martins kathedraal | Mooistestedentrips.nl

De torenspits van de Sint Martins kathedraal schittert in de zon, zelfs als deze niet schijnt. Niet zo vreemd, want in de kroon op de top zit maar liefst 300 kilogram goud. De kerk werd eeuwenlang gebruikt voor de kroningen van vorsten van Oostenrijk-Hongarije en was de favoriet van de verlichte Koningin Marie Theresia die zorgde dat de kerk met haar wat sobere interieur, tiptop verzorgd bleef. De kathedraal staat op de ruïnes van een Romaanse kerk en maakte vroeger deel uit van de 14de-eeuwse stadsmuren.

De burcht van Bratislava

Kasteel van Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Laat je niet misleiden door de robuuste witte buitenkant, de 4 stevige torens van het kasteel, dat wel uit een sprookjesboek lijkt te zijn weggelopen. Het kasteel van Bratislava mag dan haar oorsprong kennen in de 9de eeuw, wat je nu ziet is herbouwd in de jaren ’60, nadat het kasteel in 1811 grotendeels werd verwoest door een grote brand. Dat gezegd hebbende is de burcht van Bratislava toch een hoogtepunt tijdens je stedentrip Bratislava.

Vanaf de burcht heb je niet alleen een mooi uitzicht over de stad, je kunt op heldere dagen ook een flink stuk Oostenrijk in kijken. De statig aangelegde tuin is ook een bezoekje waard, net as het Slowaaks Nationaal Museum dat in het kasteel is gevestigd, waar je een leuke expositie over de geschiedenis van Slowakije en een bijzondere verzameling kroonjuwelen kunt zien.

De UFO op de brug

UFO brug in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de burcht heb je hem waarschijnlijk al gezien en heb je er toch met enige verbijstering naar gekeken, een bijzonder staaltje architectuur in Bratislava. De brug met de enorme vliegende schotel erop. Waarom het ooit werd gebouwd, zullen enkel een paar oude communisten nog weten, maar controversieel was de bouw van deze brug in ieder geval wel. Er moest namelijk een flink deel van het historische centrum voor wijken en er werd zelfs een eeuwenoude, mooie synagoge voor platgegooid. Maak niet de fout om te gaan eten in het restaurant dat in de UFO is gevestigd (te duur en niet bijzonder, aldus alle locals), maar even met de lift naar boven om van het uitzicht te genieten en het bizarre bouwwerk van dichtbij te zien, is dan wel weer leuk.

 

Slovaaks radiogebouw

Slovenský rozhlas | Mooistestedentrips.nl

Nog een fraai stuk architectuur in Bratislava. Dit gebouw lijkt ook wel uit de ruimte te zijn neergestreken in Bratislava is Slovenský rozhlas, ofwel: het Slovaaks radiogebouw. Het ziet er uit als het geraamte van een omgekeerde piramide (bij gebrek aan een betere beschrijving, sorry) en behoort tot het Brutalisme (leuke naam voor deze architectonische stroming, Google maar eens, je komt de meest bizarre bouwwerken tegen). Het radiogebouw werd echter niet alleen ontworpen om verbaasde reacties uit te lokken, maar heeft een perfect geïsoleerde kern, zodat er in alle rust en zonder rare achtergrondgeluiden radio gemaakt en muziek opgenomen kan worden. Aan de buitenkant van de piramide bevinden zich de kantoren.

Het gotische stadhuis

Architectuur in Bratislava: stadhuis van Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Oké, tijd voor wat zachte, gezellige en knusse architectuur in Bratislava. Het gotische stadhuis van Bratislava flankeert het centrale plein van de stad en werd in de 14de eeuw gebouwd. In den beginne werden hier de soldaten gestationeerd die het fort rondom het middeleeuwse fort moesten bewaken, maar tijden de Renaissance werd het opgeknapt en kreeg verschillende nieuwe functie, zoals dat van gevangenis (oké, niet zo knus), munt, markt, archief en uiteindelijk stadhuis. Tegenwoordig huist er ook het Bratislava City Museum waar je (ook heel knus) een enorme collectie kanonskogels en marteltuig kunt bewonderen. Er zit nog een kanonskogel in één van de muren, een souvenir van de Napoleontische invasie.

Weelderig nationaal theater

Architectuur in Bratislava: nationaal theater Bratislava | Mooistestedentrips.nl

De opera van Bratislava is gevestigd in een schitterend Neo-Renaissance gebouw van eind 19de eeuw. De bustes van beroemde componisten sieren de façade je ziet een prachtige fontein voor het theater, die Ganymede voorstelt, de adelaar die in Olympus werd geboren en Zeus diende om zo eeuwige jeugd te winnen. Heb je de kans om naar binnen te gaan: doen. Het weelderige plafond van het theater is schitterend.

Mierzoete Art Nouveau: de blauwe kerk

St. Elizabethkerk | Mooistestedentrips.nl

Architectuur in Bratislava: blauwe kerk Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Hij lijkt wel uit een snoepwinkel te zijn weggelopen, de St. Elizabethkerk aan de rand van het centrum van de stad. Deze kerk, opgetrokken in Art Nouveau stijl, net als de rest van de omliggende wijk, is blauw, blauwer, blauwst. Een bijzonder staaltje architectuur in Bratislava. Niemand weet precies wanneer de kerk nu precies geopend is, maar spoed je naar binnen als de deuren open staan, want het mierzoete interieur is prachtig. Is de kerk dicht: niet getreurd: steek even je neus in de lucht en bewonder de poederblauwe toren en het prachtig betegelde dak. In de buurt van deze kerk vind je nog meer art nouveau in Bratislava.

Stará tržnica: de oude markthal

Stará tržnica | Mooistestedentrips.nl

Nog een staaltje art nouveau in Bratislava. Achter de statige façade school ooit de oude markt van Bratislava. Het werd gebouwd in 1910 en gelukkig zijn zowel binnen als buiten de mooie details bewaard gebleven. Dat is bijna een wonder, want de afgelopen decennia stond het pand er maar verloren bij. De laatste paar jaar zag een aantal creatievelingen wel mogelijkheden voor de markthallen en nu wordt hij weer gebruikt waarvoor hij is bedoeld, want je kunt er elke maand wel terecht voor street food en craft beer festivals.

Bonustip! Logeer boven een gloednieuwe brouwerij

LOFT Hotel | Mooistestedentrips.nl

LOFT Hotel | Mooistestedentrips.nl

Zeg je Bratislava, dan zeg je bier. Net is bij de buren in Tsjechië wordt in Slowakije het brouwproces heel serieus genomen en naast een paar mooie traditionele brouwerijen, schieten de nieuwe brouwerijen dankzij de opkomst van het craft beer ook in Slowakije als paddenstoelen uit de grond. Een mooi voorbeeld is Fabrika, een brouwerij net buiten het centrum van Bratislava. Je kunt er een achttal bieren proeven die ter plekke worden gebouwen, bestel er gerust een goede steak bij.

Net zo leuk: je kunt er ook logeren. LOFT ligt boven de brouwerij en is schitterend ingericht. De gangen en kamers zijn industrieel en strak ingericht en overal vind je verwijzingen naar bijvoorbeeld oude Fokker vliegtuigen. Voor mij bijzonder omdat mijn vader 30 jaar voor de vliegtuigbouwer werkte en ik min of meer tussen de vliegtuigmodellen opgroeide. Buiten dat was de hotelkamer ontzettend comfortabel, het bed geweldig en het personeel heel vriendelijk.

Lees meer over Bratislava

Architectuur in Bratislava
Bewaar op Pinterest

8x verrassende architectuur in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer