Belgrado: stedentrip boordevol karakter

door Esther

Belgrado wordt ook wel ‘het Berlijn op de Balkan’ genoemd en die vergelijking is treffend. Belgrado is geen beauty, met groteske woonblokken en drukke straten. Laat je hierdoor niet afschrikken, want Belgrado maakt haar gebrek aan schoonheid goed met een uitbundig karakter. Kruip onder de huid van Belgrado en je wordt beloond met de vriendelijke bevolking, prachtige Art Deco gebouwen, geweldige restaurants en een bruisend nachtleven.

Art deco in Belgrado | Belgrado voor beginners

Plan je stedentrip Belgrado

Bewaar op Pinterest

Belgrado: stedentrip boordevol karakter. Bekijk alle tips over Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Je kunt in Belgrado niet om de roerige geschiedenis van de stad heen. Natuurlijk denk je meteen aan de bloederige Joegoslavië oorlog van de jaren ’90. Maar door de strategische ligging op het kruispunt van de rivieren Sava en Donau, was de stad een buffer tussen oost en west. Door de eeuwen heen werd de stad overheerst door Romeinen, Ottomanen en Oostenrijkers. Na de Eerste Wereldoorlog werd Joegoslavië gevormd, dat tot bloei kwam na de Tweede Wereldoorlog onder socialistisch leider Tito.

Zien en doen in Belgrado: top 5

Kalemegdan

Kalemegdan | Mooistestedentrips.nl

Je wordt als vanzelf naar de Citadel van Belgrado getrokken, de Kalemegdan. Deze steekt dramatisch boven de splitsing tussen de rivieren Sava en Donau uit. Heel indrukwekkend. Een wandeling door Kalemegdan is als een kleine tijdreis, want deze werd door verschillende heersers neergezet en aangepast. Plof neer bij Kalemegdanska terasa met een koel glas bier of wijn om van het schitterende uitzicht te genieten. Vooral rond zonsondergang is het hier sprookjesachtig.

Relaxen op Ada Ciganlija

Bezienswaardigheden Belgrado: Ada Ciganlija | Mooistestedentrips.nl

Ga tijdens je stedentrip Belgrado een middagje relaxen op Ada Ciganlija. Dit is een schiereiland in de Sava ende lokale bewoners komen hier graag om te relaxen. Logisch, want er zijn weinig auto’s, goede fietspaden en veel fijne kiezelstrandjes. Langs de rivier vind je een heleboel eettentjes waar je heel goed kunt lunchen en gezellig wat kunt drinken. Je kunt heel gemakkelijk met een huurfiets of je neemt een kleine ferry naar Ada Ciganlija.

Bezoek de St. Sava kathedraal

St. Sava Kathedraal | Mooistestedentrips.nl

De St. Sava kathedraal staat prominent aan de skyline van Belgrado. Het is een enorme orthodoxe kerk, één van de grootste ter wereld zelfs. De kerk is gebouwd op de plek waar de Ottomanen, volgend de overlevering, de resten van St. Sava hebben verbrand. Omdat er zo veel oorlogen zijn geweest, is de flinke kathedraal nog altijd niet af. Op dit moment wordt er gewerkt aan het mozaïek in de koepel, een heel precies werkje en het is heel leuk om de werklieden bezig te zien.

Nikola Tesla Museum

Je kunt in Belgrado niet om Nikola Tesla heen. Het vliegveld is naar hem vernoemd en zijn beeltenis staat op het briefje van honderd Dinar. Loop tijdens je stedentrip ook even langs het Nikola Tesla Museum, want het is één van de beste musea in de stad. De as van Tesla wordt zelfs in dit museum bewaard, in een gouden bol. Het museum is een aaneenschakeling van leuke technologische snufjes en uitvindingen. Dus als je van een experimentje houdt: gaan.

Eten aan de Skadarska

Restaurants aan de Skadarska, Skadarlija | Mooistestedentrips.nl

Het is ’s avonds geen moment saai op de terrassen en in de restaurants aan de Skadarska, waar je kunt eten bij de leukste traditionele restaurants in Belgrado. Deze zijn bij de lokale bewoners en bij toeristen heel populair. Er wordt uitbundig meegezongen met de traditionele muzikanten en de gigantische borden Servisch eten krijg je met geen mogelijkheid leeg. Bemachtig bijvoorbeeld een tafeltje bij Tri Sesira.

Fietsen in Belgrado: Novi Beograd

Fietsen in Belgradi, iBikeBelgrade | Mooistestedentrips.nl

Eén Nederlander is wereldberoemd in Belgrado. Hij verhuurt er fietsen en laat bezoekers kennismaken met delen van de stad die je als toerist niet zo snel zou bezoeken. Ralph van der Zijden (34) werkt al meer dan 10 jaar op de Balkan, maar verloor zijn hart aan Belgrado. Hij startte iBikeBelgrade en hij leid je langs het onbekende Belgrado. Van Savamala naar de wijk Novi Beograd, nieuw Belgrado. Eerlijk: Novi Beograd is spuuglelijk. Groteske, grijze torenflats in communistische stijl staan dicht op elkaar en het straatbeeld is grijs, grijs en nog eens grijs. Maar als ik hoor dat mensen hier hun appartement net na de val van de muur voor 1 Deutschmark konden kopen, lijkt hun keuze ineens een stuk logischer.

Een staaltje typisch communistische architectuur is te bewonderen aan de Boulevard Nikola Tesla. Hier staat Hotel Jugoslavia, wat tijdens de socialistische hoogtijdagen van Tito het summum van luxe was. Aan de achterkant van het hotel is het uitzicht een stuk beter, daar kijk je over de Donau en zie je tientallen drijvende restaurants en clubs, waar de stad zo om bekend staat. Hier kun je tot in de kleine uurtjes dansen op Balkan Beats.

3 leuke wijken in Belgrado

Stari Grad

Stari Grad, het hart van Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Je mag het oude hart van de stad natuurlijk niet missen: ofwel, de Stari Grad. Aan de centrale voetgangersstraat Knez Mihailova staan de mooiste Art Deco gebouwen en de straat mondt uit in de Kalemegdan, de citadel van de stad. Het is omringd door een flink park waar de bewoners graag samenkomen om iets te drinken naar het werk.

Savamala

Ontdek de wijk Savamala | Mooistestedentrips.nl

Daal vanuit het centrum van de stad af richting de rivier Sava en je komt vanzelf in Savamala terecht. Aan de Art Deco gebouwen zie je hoe populair de wijk was voor de Tweede Wereldoorlog. Daarna raakte het in verval, maar nu is Savamala terug van weggeweest. In de wijk kun je geweldig street art spotten en vind je de leukste restaurants en clubs van de stad. Bij mij is Tranzit in ieder geval favoriet.

Zemun

Zemun, Belgrado: bekijk de leukste tips | Mooistestedentrips.nl

Officieel hoort Zemun bij Belgrado, maar laat dan de inwoners van deze knusse wijk niet horen. En inderdaad, Zemun lijkt eerder een Alpendorpje dan een bruisende wijk van een hoofdstad. Zemun was eeuwenlang onder Oostenrijks-Hongaarse heerschappij en die sfeer hangt er nog steeds. Bovendien vind je er de leukste restaurants van de stad.

Uit eten in Belgrado

Manufaktura

Foto met dank aan Manufaktura | Mooistestedentrips.nl

Manufaktura is zonder twijfel mijn favoriete restaurant in Belgrado. Je herkent het restaurant aan de karakteristieke rode paraplu’s boven het terras. Daar is het goed toeven, maar binnen is het minstens net zo leuk. Je eet er namelijk de lekkerste, typisch Servische gerechten, maar wel in een modern jasje. Er zijn ook allerlei lekkernijen te koop, leuk om mee naar huis te nemen.

Kafana Znak pitanja

Kafana Znak pitanja | Mooistestedentrips.nl

Wil je naar Kafana Znak pitanja, ga dan bij de Saborna kathedraal op zoek naar het vraagteken. Wat dat is wat Kafana Znak pitanja zo ongeveer betekent. De lokale bewoners komen hier graag, maar ik vind het ook echt een aanrader. Je drinkt hier traditionele Turkse koffie. Bestel er een gomboce bij, een deegballetje gevuld met pruimen.

Mala Fabrika Ukusa

Mala Fabrika Ukusa | Mooistestedentrips.nl

Als je in de buurt van de St. Sava kathedraal bent, moet je in de buurt beslist even aanleggen bij Mala Fabrika Ukusa. Plan je bezoek rond het middaguur of aan het einde van de middag. Dan heb je een perfect excuus om bij Mala Fabrika Ukusa te lunchen of te borrelen. Het restaurant is mooi en fris ingericht, maar echte winnaar is de lommerrijke tuin. Een geweldige plek om even bij te komen. Laat je tafel vol zetten met lekkere hapjes, het wordt op een geweldige manier geserveerd.

Lees meer over Belgrado

Belgrado, Servië
Bewaar op Pinterest

Belgrado: stad boordevol karakter. Belgrado voor beginners | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer