Bezienswaardigheden Mons: 11x niet missen

door Esther

Zoek je eens een alternatief voor een weekendje Ardennen? Plan dan een stedentrip Mons. Want Mons (of Bergen in het Nederlands) is stiekem een ontzettend leuke stad. Mons mag dan niet zo groot zijn, maar staat wel 6 keer op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft genoeg leuke plekken om je een weekend zoet te houden. Bekijk mijn favorieten bezienswaardigheden in Mons.

Een karaktervol middeleeuws centrum, een fijne grote markt, bijzondere musea en nog een paar goed verborgen verrassingen. Mons schopte het in 2015 niet voor niets tot Europese culturele hoofdstad. Sindsdien is de stad gelukkig niet stil blijven staan. Bekijk de bezienswaardigheden in Mons en plan je weekendje weg.

11 bezienswaardigheden Mons

De Grote Markt

De Grote Markt is het kloppend hart van Mons en jaarlijks vindt hier het beroemde Doudou festival. Dit wordt vooraf gegaan door een processie door de stad, met de resten van St. Waudru en daarna barsten de festiviteiten los. Jaarlijks vecht Sint Joris tegen de draak op de Grote Markt van Mons. Wie een haar van de draak te pakken krijgt, kan rekenen op een jaar voorspoed. Het festival heeft het zelfs tot de UNESCO Werelderfgoedlijst geschopt.

Bezienswaardigheden Mons: Grand Place, Grote Markt | Mooistestedentrips.nl

Ben je niet tijdens het festival, in juni, in de stad. Geen nood, want het is altijd leuk op de markt. Het wordt omzoomd door fraaie historische gebouwen, waaronder het imposante stadhuis. Op de gevel ervan zie je een aapje, als je over zijn bolletje aait brengt dat geluk.

Het Belfort van Mons

Ook het Belfort van Mons staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en je kunt de toren bijna overal in de stad wel ontwaren. Het is het enige Belfort in België dat in barokstijl is gebouwd. Victor Hugo beschreef de toren, tijdens zijn verblijf aan Mons, eens als ‘een groteske theepot’. Maar ik ben het niet per se met monsieur Hugo eens. Je kunt in het Belfort een heel interessante tentoonstelling over Mons bezichtigen en je kunt de toren ook beklimmen. Onderweg kom je het indrukwekkende carillon tegen en boven geniet je van een weids uitzicht over de stad en omgeving.

Belfort van Mons | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Mons: Belfort | Mooistestedentrips.nl

Collégiale Ste-Waudru

Vanuit de Belfort zag je hem waarschijnlijk al, de Collégiale Ste-Waudru, ofwel de Sint-Waltrudiskerk. Het is wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden in Mons. Ik heb toch al heel wat kerken van binnen mogen bezichtigen, maar dit vind ik echt een prachtig exemplaar. De beeldhouwwerken, het glas-in-lood en altaarstukken zijn heel mooi. En natuurlijk mag je de kerk niet verlaten, zonder de vergulde koets te zien waarmee de resten van Sainte Waidru door de straten wordt gedragen, tijdens het Doudou festival.

Collégiale Ste-Waudru | Mooistestedentrips.nl

Collégiale Ste-Waudru | Mooistestedentrips.nl

Het Mundaneum

Het Mundaneum is één van die verrassende bezienswaardigheden in Mons. En, je raadt het al, net staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de volksmond heet Het Mundaneum ook wel ‘Het Google op Papier’ te zijn. Paul Otlet en Henri La Fontaine bedachten namelijk aan het begin van de vorige eeuw een systeem voor het verzamelen, indelen en opzoeken van alle kennis ter wereld. En hiermee wilden de heren wereldvrede bereiken. Een bezoek aan Het Mundaneum en het systeem van dichtbij bekijken, voorzien van interactieve hulpmiddelen, is ontzettend interessant, een unieke ervaring wat mij betreft. En het prachtige Art Deco gebouw waarin het is gevestigd, mag er ook zijn.

Het Mundaneum | Mooistestedentrips.nl

Het Mundaneum | Mooistestedentrips.nl

Maison Losseau

Op steenworp afstand van Het Mundaneum vind je nog zo’n bijzondere plek in Mons. Maison Losseau. Aan de buitenkant ziet het herenhuis er niet eens zo heel interessant uit, gewoon een statig historisch huis. Maar stap je binnen, dan kom je in een Art Nouveau oase terecht. Léon Losseau liet zijn woonhuis aan het einde van de 19de eeuw helemaal in Art Nouveau optrekken, een best gewaagde keuze voor die tijd. Het resultaat: schitterende deuren, meubels en prachtige glas-in-lood panelen. Je kunt de begane grond van het woonhuis bezoeken, je krijgt slofjes om de tere parketvloer te beschermen. Lees meer over Maison Losseau.

Maison Losseau | Mooistestedentrips.nl

Maison Losseau | Mooistestedentrips.nl

Musea in Mons

Mons Memorial Museum

Mons is een aantal goede musea rijk en het Mons Memorial Museum is er één van. Het flinke gebouw biedt ruimte aan een keur aan tentoonstellingen, gericht op de militaire geschiedenis van Mons, de persoonlijke verhalen rondom de twee wereldoorlogen en brede maatschappelijke thema’s rondom de oorlogen. Daarnaast kom je meer te weten over ‘De Engelen van Mons, volgens de overlevering van Engelse soldaten waren dit beschermengelen die hen van een zekere dood hebben gered.

Mons Memorial Museum (foto met dank aan Visit Mons) | Mooistestedentrips.nl

Beaux-Arts Mons

Het BAM opende de deuren nadat Mons tot Europese culturele hoofdstad werd benoemd. Het museum heeft geen vaste collectie, maar biedt plaats uit zeer uiteenlopende en interessante exposities, vooral op het biedt van moderne kunst. Zo zijn er in het verleden tentoonstellingen van Van Gogh en Paul Verlaine geweest.

Beaux-Arts Mons (foto met dank aan Visit Mons) | Mooistestedentrips.nl

Musée de Doudou

Ik had het al over het Doudou festival gehad en het is niet vreemd dat dit fenomeen, dat net als Las Fallas in Valencia op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, een eigen museum in Mons heeft. Omdat het festival zo onbekend is, is het wel de moeite waard om er tijdens je weekendje Mons even langs te lopen en meer te weten te komen over de achtergronden van grote volksfeest.

Bezienswaardigheden net buiten Mons

Van Gogh in de Borinage

Een tijdje gelegen bezocht ik het Vincentre in Nuenen en was erg onder de indruk van dit interessante bezoekerscentrum. In Nuenen schilderde Van Gogh immers een kwart van zijn werk, waaronder De Aardappeleters. Daarna zette hij zijn reis voort en vestigde zich vlakbij Mons, in de mijnstreek Borinage. Hij ging er aan de slag als evangelist tussen de mijnwerkers. Van Gogh raakte gefascineerd door het leven van de mijnwerkers en maakte menig schilderij geïnspireerd op het zware leven van de bevolking. In de Borinage kun je nog in de voetsporen van Van Gogh treden. Zo is het woonhuis in Cuesmes nog te bezoeken, kun je net als Van Gogh afdalen in de kolenmijn van Marcasse en zijn tekening De Spitters bekijken in de Artotheek in Mons. Met de Van Gogh Pass Borinage kun je alle bezienswaardigheden langs de route af en krijg je er een huurfiets bij.

Van Gogh Borinage, België | Mooistestedentrips.nl

Vuursteengroeven in Spiennes

Ik gooi de UNESCO er maar weer eens in, want ook deze steengroeven staan op die lijst. Dit zijn namelijk bijzondere en zeer oude steengroeven, uit de Neolithische tijd. Om maar even aan te halen, de megalithische tempels van Malta zijn nog net effe iets ouder en staan ook allemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De groeve werd bij toeval ontdekt aan het einde van de 19de eeuw door aanleg van een spoorlijn. De oudste mijnschachten zijn, bij benadering, maar liefst 6400 jaar oud. En sindsdien komen er de meest bijzondere archeologische opgravingen uit de groeve tevoorschijn, zoals aardewerk, dierlijke fossielen en ook menselijke resten.

Vuursteengroeves Spiennes, België | Mooistestedentrips.nl

Le Grand Hornu

Le Grand-Hornu is een oude steenkolenmijn en wordt beschouwd als het summum van Belgisch industrieel erfgoed. Het hele terrein is piekfijn bewaard gebleven en is omgetoverd tot een centrum voor design en hedendaagse kunst. Je kunt ook de wooncomplexen bezoeken, het is de eerste arbeiderswijk in Europa. Je maakt er kennis met Henri de Gorge, de industrieel die met zijn visie Hornu voor altijd op de kaart zette. Je kunt rustig een paar uur doorbrengen op het terrein. Neem een audioguide mee of ga mee met een rondleiding.

Le Grand Hornu | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Mons tijdens je stedentrip

  • Neem de Mons Card mee, dan kun je bij bijna alle bezienswaardigheden in Mons gratis of met korting naar binnen. Leuk: je mag met deze kortingkaart ook gratis een huurfiets meepakken.
  • Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Dan reis je met de trein naar Mons.
  • Logeren doe je in Mons, zonder enige twijfel, in het Martin’s Dream Hotel. Dit was ooit een klooster en veel van de kamers hebben nog authentieke details. Zo logeerde ik in een kamer met prachtige gotische ramen.
  • Nog meer inspiratie nodig? Lees dan mijn artikel over een weekendje Mons, België.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Mons.
  • Benieuwd naar meer Franstalige steden in België? Lees dan ook alles over een stedentrip Luik en een stedentrip Namen.
  • Ben je een echte België fan? Bekijk dan alle stedentrips België.

Bewaar op Pinterest!

Bezienswaardigheden in Mons, België | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer