Bier in Utrecht: de ultieme craftbeer guide

door Esther

Als er in twee jaar tijd binnen een straal van 10 minuten fietsen vanaf je huis 4 gloednieuwe craftbeer brouwerijen de deuren openen, dan weet je: het is tijd voor een echte Utrechtse bier guide. Daarom zet ik in dit artikel de leukste Utrechtse brouwerijen en biercafés voor je op een rijtje.

Zo’n 5 jaar geleden streek ik samen met manlief neer op de Streekmarkt (elke eerste zondag van de maand op de Mariaplaats) en wat schetste onze verbazing: er werd bier uit Utrecht geschonken, met klinkende Utrechtse namen als WitteVrouwen, Sonnenborgh en SpringHaver. Ze bleken afkomstig van brouwerij De Leckere en sindsdien hebben een handvol Utrechtse brouwerijen de deuren geopend.

5 Utrechtse brouwerijen

De Leckere

Dat ik De Leckere pas zo’n 5 jaar geleden echt leerde kennen is op zijn minst wonderlijk (mijn man maakte mij er trouwens op attent dat op onze bruiloft 6 jaar terug ook De Leckere werd geschonken, maar ik was te druk met Cava drinken denk ik). Want De Leckere brouwt al sinds 1997 biologische bieren en noemt haar bieren naar echte Utrechtse fenomenen. Zo heet het witbier naar de wijk Wittevrouwen en de lentebok heet naar bioscoop Springhaver.

De brouwerij springt ook leuk in op de actualiteit. Tijdens de start van de Tour de France in Utrecht brouwde De Leckere het bier Tourkoorts en dit jaar, ter ere van het 100—jarig bestaan van De Stijl is het lichtblonde bier ‘100 jaar De Stijl’ te koop, inclusief prachtig Mondriaan-label. Leuk: De Leckere krijgt binnenkort een proeflokaal in De Werkspoorkathedraal, gewoon bij mij om doe hoek: hoera!

Bier in Utrecht: brouwerij De Leckere | Mooistestedentrips.nl

Brouwerij Maximus, Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Bier in Utrecht: brouwerij Maximus | Mooistestedentrips.nl

Maximus

Eerlijk is eerlijk, tot een paar jaar terug ging ik niet voor mijn lol naar Leidsche Rijn. Tot ik hoorde dat brouwerij Maximus er een brouwerij met proeflokaal had. Ik had hun Dutch pale ale Pandora al eens geproefd, en dat is tot op de dag van vandaag één van mijn favoriete bieren. Tijd dus om op de fiets te stappen. En ja, wat drinken bij Maximus is echt leuk. Natuurlijk kun je één van de standaard bieren, zoals Brutus of High Hops bestellen, maar er zijn ook altijd bijzondere tijdelijke bieren verkrijgbaar. Ik ben op dit moment er gek op de Summer Ale.

Oproer

Een brouwerij, zomaar in mijn eigen buurtje. Wat een heerlijk nieuws! Je vindt de brouwerij en het proeflokaal naast station Utrecht Zuilen, dus je kunt er gemakkelijk even langs. De brouwers hebben de naam treffend gekozen, want ze volgens geen biertrends, maar experimenteren er gewoon op los, vaak in samenwerking met internationale brouwers. Inmiddels kun je in Utrecht ook bier van Oproer op fles krijgen, maar de in brewpub vind je steeds weer nieuwe bieren op de tap. Bij de brewpub kun je trouwens erg goed (vegan!) eten en zijn er regelmatig leuke feesten.

Bier in Utrecht: Brouwerij en brewpub Oproer | Mooistestedentrips.nl

Bier in Utrecht: brouwerij en brewpub De Kromme Haring | Mooistestedentrips.nl

De Kromme Haring

Vooruit, ik zal ook een brewpub en brouwerij noemen die niet bij mij in de buurt is: De Kromme Haring. Deze brouwerij heeft de deuren geopend in VechtclubXL, aan de rand van Kanaleneiland. Een ontzettend leuke creatieve plek met mooie onafhankelijke winkels, een goed restaurant en nu dus ook een brouwerij. Eigenaren Stephen en Gijs ontmoetten elkaar bij de verjaardag van het beroemde Utrechtse biercafé Kafé België, ontdekten dat ze een passie voor bier brouwen deelden en besloten de handen in één te slaan. Het resultaat is brouwerij De Kromme Haring, met bieren die allemaal naar vissen zijn genoemd. Probeer bijvoorbeeld de Hammerhead koffie stout of de Inktvis Black IPA.

Van de Streek

Het bier van de gebroeders Van de Streek ken ik al een paar jaar, maar toen zij een paar weken terug hun eigen brouwerij op zo’n 5 minuten van mijn huis openden, moest ik simpelweg een kijkje gaan nemen. Van de Streek heeft inmiddels een paar heel fijne bieren in huis, waaronder het prijswinnende BlackBock. Mijn favorieten zijn Zonnesteek en Koper. Ik vind ook het artwork van de labels heel erg mooi. Van de Streek heeft (nog) geen proeflokaal, maar het bier is in veel Utrechtse kroegen te bestellen.

Bier in Utrecht, Van de Streek | Mooistestedentrips.nl

Bier in Utrecht, Van de Streek | Mooistestedentrips.nl

Bier in Utrecht, Van de Streek | Mooistestedentrips.nl

3x leuke biercafés in Utrecht

 • De Drie Dorstige Herten
  Dit café zit goed verstopt in De Lange Nieuwstraat en voelt meer als een huiskamer dan een café. Maar je kunt er wel alle craftbeers uit Utrecht bestellen, maar er zijn nog veel meer bieren van kleine Nederlandse brouwerijen te ontdekken.
 • Familie van Rijk
  Oké, Familie van Rijk aan de Amsterdamsestraatweg is een delicatessenzaak en lunchcafé, maar achterin de zaak vind je het kabinet met Drie Meter Bier. Hier kun je letterlijk de mooiste bieren van Nederland kopen, waaronder ook de bieren uit Utrecht.
 • Beers & Barrels
  Dit ultieme biercafé heeft inmiddels twee vestigingen in Utrecht (en één in Breda, trouwens). De bierkaart is er enorm en waar je ook van houdt, je vindt zeker een biertje dat je zal bevallen. Er is ook keuze uit een leuke selectie ciders.

Op craft beer tocht in Utrecht

 • Wil je langs de brouwerijen, brewpubs en biercafés in Utrecht? Pak dan een OV fiets mee op het station, of huur een fiets.
 • Heb je toch een fiets gehuurd, dan kun je meteen één van deze fietstochten (met gratis routes) maken om Utrecht wat beter te leren kennen.
 • Goedkoop én leuk logeren in Utrecht? Dat kun nu gewoon middenin het centrum. Stayokay heeft een gloednieuwe locatie aan het Neude, met mooie tweepersoonskamers.
 • Bekijk alle tips voor een dagje of stedentrip Utrecht.
 • Bekijk alle mini-breaks in Nederland.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer