Bratislava in één dag

door Esther

Bratislava is klein maar fijn. Toch barst de hoofdstad van Slowakije uit haar voegen van de leuke bezienswaardigheden. Ze zit boordevol fijne koffiehuizen, verrassende trekpleisters, gezellige brouwerijen en heeft ook nog eens veel groen. Kan het? Bratislava in één dag ontdekken? Ja, gelukkig wel. Want de meeste bezienswaardigheden liggen in het oude stadshart. Dus heb je weinig tijd? Bekijk de tips voor een dag in Bratislava.

Plan een stedentrip Bratislava

  • Wil je rechtstreeks naar Bratislava vliegen? Dat kan rechtstreeks vanaf Eindhoven met Ryanair. vanaf Amsterdam vlieg je met een overstap. Vergelijk vliegtickets Bratislava en bekijk wat voor jou goedkoop en handig uitpakt.
  • Het kan ook voordelig uitpakken om een vliegticket Wenen te boeken en vervolgens met de trein binnen vijf kwartier naar Bratislava te reizen. Je doet dit met een Bratislover Card. Ik heb hier goede ervaringen mee. En je kunt een dag in Bratislava zo heel gemakkelijk combineren met een stedentrip Wenen.
  • Nachtje blijven? Er zijn heel veel leuke hotels in Bratislava. Ik heb heel leuk gelogeerd bij LOFT hotel aan de rand van het centrum. Ik logeerde in een heel mooi ingerichte kamer, met leuke industriële elementen. Beneden vind je één van de leukste brouwerijen in de stad.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Bratislava.

Bratislava in één dag: de voorbereidingen

  • Met maar een dag in Bratislava moet je goed bedenken wat je allemaal wilt zien en doen. Daarom zet ik alvast de leukste bezienswaardigheden in Bratislava voor je op een rijtje.
  • Wil je veel zien en doen? Neem dan de Bratislava Card met je mee. Je kunt dan gratis naar binnen bij de meeste bezienswaardigheden.
  • Bratislava in één dag? Dat is nog best een uitdaging. Als je met deze gratis stadswandeling meegaat, hoor je in ieder geval al best veel over de stad en kom je langs de meest bekende plekken in het hart van de stad.
  • Wil je net even wat meer zien en doen? En is het lekker weer? Dan kun je ook mee met een fietstocht langs de bekende bezienswaardigheden van de stad. Perfect als je maar een dag in Bratislava bent.

Over Bratislava

Ik ben lovend over Bratislava en ben (bescheiden) van mening dat iedereen de Slowaakse hoofdstad een keer gezien moet hebben, al was het maar voor een dag. Bratislava kent een wat roerig verleden en dat is wel te zien aan alle namen die de stad in het verleden droeg. Zo kenden de Romeinen de stad als Possonium, de Hongaren als Pozsony en de Slowaken zeggen liever Prešporok. En dat turbulente verleden is nog te zien in het straatbeeld van de stad, al is er ook genoeg nieuws en spannends te ontdekken. Bekijk wat je in een dag in Bratislava allemaal kunt doen.

Bratislava in één dag

Begin de dag met koffie

Foto met dank aan Urban House | Mooistestedentrips.nl

Bratislava in één dag (foto met dank aan Urban House) | Mooistestedentrips.nl

Rustig opstarten: Bratislava is er de perfecte stad voor. Bratislava heeft net als als Turijn en Boedapest een echte koffiecultuur. Aan het begin van de vorige eeuw waren de koffiehuizen vooral plekken van de gegoede burgerij graag zien en gezien wilde worden. Tijdens het communisme lagen de koffiehuizen er maar verlaten bij, maar de koffiehuizen in de stad maken een heuse comeback.

Sterker nog, de koffiehuizen in Bratislava behoren inmiddels tot de beste van centraal Europa. Een echt traditioneel exemplaar ligt bij het centrale plein van de stad: Kaffee Mayer. Hier kun je wegzakken in het pluche en een zalig traditioneel gebakje bestellen. Net even wat hipper, en wat mij betreft de hele dag leuk, is Urban House, met twee vestigingen in het centrum. Hier is het ’s ochtends lekker ontbijten (mijn man heeft het nog over de eggs benedict de hij hier at), maar ’s avonds is het ook een geweldige plek voor een cocktail.

Ontdek het Kasteel van Bratislava

Een dag in Bratislava: bezoek het Kasteel van Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Met maar een dag in Bratislava mag je één van de meest belangrijke bezienswaardigheden in de stad niet missen. Dus als je opgeladen bent, kun je de heuvel op wandelen naar de burcht van Bratislava. Het kasteel van Bratislava waakt pontificaal over de stad, je hebt er dan ook een prachtig uitzicht en je mag ook de aangelegde tuinen niet overslaan. Het kasteel, dat haar oorsprong kent in de 9de eeuw, werd in de 19de eeuw volledig verwoest door een brand en is pas in de jaren ’60 herbouwd. Nu is er het Slowaaks Nationaal Museum gevestigd waar je alles kunt leren over de veelbewogen Slowaakse geschiedenis.

Lunchen bij een pivovar

Foto met dank aan Kláštorný pivovar | Mooistestedentrips.nl

Op weg terug naar de oude stad kun je even aanleggen voor de lunch bij één van de leuke brouwerijen in de stad. Daar zijn er genoeg van. Sterker nog, het is maar lastig kiezen. Plof lekker neer bij Meštiansky pivovar in het centrum voor een fijn bord traditionele Tsjechische kost. Een echt instituut in de stad is Kláštorný pivovar, de brouwer behoort tot de beste van Slowakije. De brouwerij staat ook bekend om de goede hamburgers, perfect voor de lunch.

Ontdek de oude stad

Bratislava in één dag: bezienswaardigheden Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Oude stad van Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Na je lunch en welverdiende pivo is het tijd om het oude centrum van de stad verder te verkennen. Als eerste zullen de bijzondere bronzen beelden je wel opvallen. Je ziet bijvoorbeeld een beeld van een soldaat, één van een arbeider die uit een put lijkt te kruipen en een man die zijn hoed voor je afneemt. Wie of wat die beelden moeten voorstellen? Er zijn genoeg wilde verhalen, maar echt zeker weet niemand het. Maar leuk zijn we wel en tijdens een dag in Bratislava zijn ze niet te missen.

Op het centrale plein valt het gotische stadhuis je meteen op. Het staat er al vanaf de 14de eeuw en deed dienst als garnizoen. Daarna was het nog munt en gevangenis, voordat het uiteindelijk stadhuis werd. Nu kun je er het Bratislava City Museum bezoeken, waar je vooral meer te weten komt over alle oorlogen en veldslagen in en rondom de stad door de eeuwen heen. Beneden is nog een wijnmuseum waar je meer leert over de honderden wijnen uit de regio.

Sint Martinskathedraal en UFO brug

Sint Martinskathedraal | Mooistestedentrips.nl

UFO brug | Mooistestedentrips.nl

Aan de rand van de oude stad staat de Sint Martinskathedraal die eeuwenlang werd gebruikt om de vorsten van Oostenrijk-Hongarije te kronen. Het sobere interieur staat nogal haaks op de schitterende torenspits, waarin maar liefst 300 kilo goud is verwerkt. Vanaf deze plek heb je ook goed zicht op een ander bijzonder bouwwerk in de stad, namelijk de UFO brug. Mooi? Nee, niet per se. Maar waar ter wereld kun je nou een UFO brug zien!

Puf over? Tijd voor Art Nouveau

St. Elizabethkerk | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Als je  nog puf hebt, kun je nog naar de mooie Art Nouveau wijk aan de rand van Bratislava wandelen. De buurt ligt ongeveer tussen de Grösslingova en Dostojevského Rad met de St. Elizabethkerk als poederblauw middelpunt. Wederom, mooi? Mwah, misschien iets te veel van het goede. Maar waar ter wereld zie je nou een poederblauwe Art Nouveau kerk! De panden rondom de kerk zijn trouwens wel bijzonder mooi en het bewonderen waard.

Geïntrigeerd door de bijzondere architectuur in Bratislava? Lees mijn artikel Architectuur in Bratislava om nog meer interessante gebouwen te bekijken.

Uit eten en bier proeven in Bratislava

Foto met dank aan Meštiansky pivovar | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Meštiansky pivovar | Mooistestedentrips.nl

Het is in Bratislava tot in de kleine uurtjes gezellig en één van de brouwerijen van de stad is een mooie plek om de avond te beginnen. Ik vond Meštiansky pivovar echt heel gezellig. Bij binnenkomst zie je enorme koperen ketels en ruikt het prettig naar hop en mout. Achter de brouwerij is een gigantisch restaurant dat bijna elke avond ramvol zit. Een goed teken. Er staan traditioneel Slowaakse gerechten op de kaart waar je bijpassende bieren bij kunt drinken. Een goed idee.

Bratislava in één dag? Lees meer

Bratislava in één dag
Bewaar op Pinterest

Bratislava in één dag | Tips voor een dag in Bratislava, Slowakije

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer