Bratislava voor bierliefhebbers

door Esther

Bier proeven in Bratislava. Ja, het is er een goede plek voor. Goed, Pilsen in Tsjechië is de hoofdstad van het bier. Maar in Slowakije wordt bier ook erg serieus genomen. En het is fijn bier proeven in Bratislava waar je de leukste brouwerijen en brewpubs vindt. Bekijk de leukste adresjes om te proosten.

Plan een stedentrip Bratislava

Bier Bratislava | Ga bier proeven bij de leukste brouwerijen en cafés in Bratislava

Bier proeven in Bratislava

Eigenlijk mag bier wel gewoon een bezienswaardigheid heten in Bratislava, net als de bekende Burcht, de knalblauwe Art Nouveau kerk of de UFO-brug. Bratislava neemt bier brouwen, en proeven, serieus. Voor 1990 kon het nog een beetje meeliften op de tradities van grote broer Tsjechië, maar na de afsplitsing, werd al snel duidelijk Bratislava op eigen benen moest staan. Ook op het gebied van bier brouwen.

Resultaat? In de afgelopen jaren zijn, naast de traditionele brouwerijen, ook massa’s craft beer brouwerijen en brewpubs opgedoken in de Slowaakse hoofdstad. Sommigen omarmen de aloude tradities nog, anderen gaan totaal hun eigen gang op biergebied. Maar Bratislava telt nu in ieder geval echt mee.

Bier Bratislava: de leukste adresjes

Meštiansky pivovar

Foro met dank aan Meštiansky pivovar | Mooistestedentrips.nl

Toevallig kwam ik langs deze fijne craft beer brouwerij tijdens de gratis stadswandeling door Bratislava (een aanrader trouwens). Ik rook de brouwerij voordat ik hem zag. De broeierige geur van mout en hop sloeg me in de Drevená straat niet onprettig in het gezicht. Een snelle blik naar binnen liet me gigantische koperen ketels zien, met daarachter een enorm restaurant. Mijn man, de echte liefhebber van ons twee, was meteen nieuwsgierig en dus gingen we ’s avonds terug naar Meštiansky pivovar.

We waren niet de enigen. Sterker nog, op een gewone woensdagavond zat Meštiansky pivovar stampvol. En al snel was duidelijk waarom. Naast de huis gebrouwen bieren kwam er ook overheerlijk en eerlijk eten op tafel, gemaakt volgens traditionele recepten. Manlief baande zicht een weg door een beenham, terwijl ik me tegoed deed aan steak in pompoensaus met dumplings. Genieten.

Dunajský Pivovar

Foto met dank aan Dunajský Pivovar | Mooistestedentrips.nl

Bier proeven in Bratislava, op een unieke locatie? Dan moet je echt naar Dunajský Pivovar. Deze brouwerij is namelijk gevestigd op een boot op de Donau. Je kunt het hele proctieproces van dichtbij bekijken of gewoon met een goed glas op het dek van het uitzicht genieten. De menukaart ziet er trouwens ook prima uit.

Kláštorný pivovar

Foto met dank aan Kláštorný pivovar | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Kláštorný pivovar | Mooistestedentrips.nl

Als de gids tijdens de gratis stadswandeling niet had gezegd dat deze brouwerij echt de moeite waard was, was ik er waarschijnlijk zo aan voorbij gelopen. Zonde, want deze brouwerij is in principe het vlaggenschip van de brouwerijen in Bratislava. Sterker nog, de brouwmeester heeft zelfs een ereplekje in de haal of fame van Tsjechische (!) biermakers. Bij Kláštorný drink je eersteklas, traditioneel gebrouwen pils en kun je voor een paar euro heel lekker eten. Ofwel, bij Kláštorný pivovar moet je echt bier proeven in Bratislava.

Výčap U Ernőho

Foto met dank aan Výčap U Ernőho | Mooistestedentrips.nl

Bier proeven in het hartje van Bratislava doe je bij Výčap U Ernőho, gevestigd in de oude markthal. Er wordt bier gecshonken van de Shenk familiebrouwerij. Hoewel deze brouwerij al tijden bestaat, is dit de eerste plek waar je brouwerij zelf haar bieren schenkt. Er is er heel bewust voor gekozen om maar een paar bieren op tap te hebben, zoals een pils en een donker bier en dan nog één of twee seizoensbieren. Helemaal in stijl met de oude markthal is het café industrieel ingericht, maar wel heel gezellig. Aanschuiven maar.

Beer palace

Bier in Bratislava: Beer Palace (foto met dank aan Beer Palace & Visit Bratislava) | Mooistestedentrips.nl

Bier in Bratislava: Beer Palace (foto met dank aan Beer Palace & Visit Bratislava) | Mooistestedentrips.nl

De naam van deze brouwerij spreekt niet heel erg tot de verbeelding, maar de locatie en het bier doen dat dan weer wel. Het ligt namelijk in het historische paleis van de Motešický familie in het hartje van de stad en de sfeer is er dan ook heel bijzonder. Je ziet er knus onder de fris witte gewelven.

Fabrika en het LOFT hotel

Bier Bratislava: bier proeven bij Fabrika | Mooistestedentrips.nl

Craft beer in Bratislava: Fabrika (foto met dank aan LOFT) | Mooistestedentrips.nl

Niet geheel toevallig, want mijn bier liefhebbende man koos het uit, logeerden wij tijdens onze stedentrip Bratislava boven de nieuwste aanwinst op het gebied van craft beer in de stad: Fabrika. Het is één van de meest recentste hotspots in de stad, zo merkten we: het zat er elke avond stampvol. Achterin de zaak staan de koperen ketels vrolijk te glanzen en je kunt er een zevental huis gebrouwen bieren van de tap krijgen. Naast de traditionele pilsners kun je er ook een pale ale en weizener van de tap krijgen. Daarnaast kun je er fijn moderne kost bestellen.

Logeren bij LOFT is trouwens echt een aanrader, en niet alleen omdat je na een bezoekje aan Fabrika binnen twee minuten je bed in rolt. Als je een superior kamer reserveert, zoals wij deden, beland je in een prachtig industrieel ingerichte kamer in boetiek stijl. Het bed was enorm en héél comfortabel en de badkamers was één van de fijnste die ik ooit meemaakte.

Žil Verne

Foto met dank aan Žil Verne | Mooistestedentrips.nl

Goed, geen brouwerij. Maar wel een heel gezellig biercafé in hartje Bratislava. Je herkent het café aan de gekleurde industriële stoeltjes op het terras. Mij vielen in ieder geval direct de bierflesjes in het raamkozijn op. Binnenin het historische gebouw zit je onder de fris wit geschilderde gewelven en kijk je uit op scènes uit Jules Vernes boeken. Er worden altijd bieren speciaal voor Žil Verne gebrouwen en verder kun je echt genieten van heel veel verschillende kleine Slowaakse brouwerijen.

Lees meer over Bratislava

Ben jij een bierliefhebber? Lees dan ook op Mooistestedentrips.nl:

Bier Bratislava
Bewaar op Pinterest!

Brouwerijen in Bratislava, craft beer in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer