Voor kunstliefhebbers: Centre Pompidou in Metz

door Esther

Weleens aan een stedentrip Metz in Frankrijk gedacht? Niet? Dat is jammer. Zeker als je kunstliefhebber bent. Want je kunt er naar het Centre Pompidou in Metz, een dependance van de grote broer in Parijs. Met een al net zo interessante collectie, maar dan zonder gigantische drukte en wachtrijen. Bekijk welke bezienswaardigheden en musea in Metz je niet mag missen als kunstliefhebber.

Plan je bezoek aan Metz

  • Ben je benieuwd naar Metz? Je kunt heel gemakkelijk naar Metz met de auto. Het is net even iets verder rijden dan Luxemburg Stad. En je kunt een stedentrip Metz heel goed combineren met een bezoek aan Nancy, dat even verderop ligt.
  • Liever met de trein naar Metz? Dat is gemakkelijker dan je denkt. Je hoeft alleen maar in Parijs over te stappen.
  • Er zijn veel leuke hotels in Metz. Ik logeerde bij het Mercure Metz Centre, een prima hotel aan de rand van het centrum met fijne kamers en een uitgebreid ontbijtbuffet om ’s ochtends van te genieten. Je stapt voor het hotel op de pendelbus naar het Centre Pompidou Metz.
  • Wil je veel bezienswaardigheden en musea in Metz bezoeken? Neem de Metz City Pass mee. Je kunt dan gratis of met korting naar de meeste musea in Metz en neemt dan ook gratis een audioguide mee.
  • Bekijk alvast de leukste bezienswaardigheden in Metz.

Centre Pompidou Metz

Centre Pompidou Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Centre Pompidou Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

In het Centre Pompidou in Parijs stonden miljoenen euro’s aan kunstwerken te verstoffen in de opslagplaatsen. Doodzonde natuurlijk, want kunst mag gezien worden. Zo ontstond het idee voor een dependance van het Centre Pompidou in Metz en dat is nu bijna 10 jaar open. De absolute must-see als je een stedentrip Metz maakt. Het Centre Pompidou Metz ligt een beetje buiten het centrum, maar er rijden genoeg bussen naartoe. De locals noemen het museum liefkozend ‘de champion’ en als je aan komt lopen lijkt het dak van golvend en licht doorlatend plexiglas wel een beetje op een cantharel. Binnen is het genieten van de steeds wisselende exposities die lekker ruim zijn opgezet.

Leuk om te weten: inmiddels is er naast het Centre Pompidou in Metz ook een dependance in Malaga, Spanje. Ook een bezoekje waard.

Musée de La Cour d’Or

Naast het Centre Pompidou Metz zijn er gelukkig nog meer leuke musea in Metz te ontdekken. Eén van de andere musea die je echt moet bezoeken is het Musée de La Cour d’Or. Dit is het historisch museum van de stad. Je kunt er vondsten bewonderen uit de Gallo-Romaanse en Merovingische tijd en de middeleeuwen. Maar vooral de archeologische overblijfselen tussen 1870 en 1918, toen Metz van Franse in Duitse handen kwam, staan centraal.

Chagall in de kerk

Kathedraal van Metz | Mooistestedentrips.nl

Kathedraal van Metz | Mooistestedentrips.nl

Wat vind ik het jammer dat ik geen foto’s van de gebrandschilderde ramen van Marc Chagall in de kathedraal Saint-Etienne mag laten zien. Op de werken is nog steeds copyright van toepassing, dus daarom kan ik je alleen aanraden om de kerk in het echt te gaan bekijken. De laatste jaren was ik al zo gelukkig om vaker moderne glas-en-lood werken in kerken te mogen zien, zoals de Sint-Vituskathedraal in Praag waar schitterende Jugendstil glas-in-lood ramen van Alfons Mucha prijken. De Saint-Etienne kathedraal van Metz is sowieso een plaatje, opgetrokken uit goudgele Jaumontsteen in gotische stijl. De woeste en bontgekleurde raampartijen van Marc Chagall combineren geweldig met de exemplaren die vele eeuwen ouder zijn. De kerk is net zo interessant als één van de musea in Metz.

Jugendstil plaatjes in het Quartier Impérial

Quartier Imperial Metz | Mooistestedentrips.nl

Quartier Imperial Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Verlaat Metz niet zonder een wandelingetje te hebben gemaakt door het het Quartier Impérial. Lorraine, de deelstaat waar Metz deel van uitmaakt, kent een woelige geschiedenis. Eeuwenlang werd het gebied heen en weer geslingerd tussen Franse en Duitse heerschappij en Metz had daar als grensplaats nog wel het meeste ‘last’ vast. Duitsland annexeerde Lorraine voor het laatst aan het einde van de 19de eeuw en Kaiser Wilhelm besloot prompt een wijk aan te leggen die de Duitse macht moest vertonen.

En dus werd het Quartier Impérial opgetrokken in de toen juist opkomende Jugendstil stijl. Omdat toch voornamelijk kalksteen is gebruikt, valt de buurt niet extreem uit de toon, maar het is toch een heel ander verhaal dan het centrum van Metz. Wandel bijvoorbeeld even over de Avenue Foch die is omzoomd door de mooiste Jugendstil panden.

Station Metz-Ville

Gare Metz Ville | Mooistestedentrips.nl

Gare Metz Ville | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch rondkijkt in het Quartier Impérial kun je meteen even doorwandelen naat Gare Metz-Ville aan de rand van de buurt. Door de Duitsers opgetrokken aan het begin van de 20ste eeuw in Art Nouveau stijl. Een plaatje dat eigenlijk meer aan een kasteel of paleis dan aan een station doet denken. En dat klopt ook wel, want aangezien het Duitse garnizoen zich hier verzamelde, moest het station een hoop macht uitstralen.

Nu is het een feest om door het station heen te wandelen, de glas-in-lood ramen te bewonderen en de kleine art-nouveau details te ontdekken vlak naast de wachtruimten van de vroegere eerste-, tweede- en derdeklas passagiers.

Saint Pierre au-Nonnains

Saint Pierre au-Nonnains, Metz | Mooistestedentrips.nl

Eén van de oudste trekpleisters van Metz en daarom zeker een bezoekje waard. Dit bouwwerk werd al in de 4de eeuw gebouwd door de Romeinen, die het als gymnasium bedoelde. Later werd het verbouwd tot kerk. Nu is het echter een expositieruimte voor kunstenaars en er is altijd wel wat nieuws te zien. Als het Centre Pompidou eens iets bijzonders wil exposeren, wordt Saint Pierre au-Nonnains meestal gekozen als expositieruimte. Ook het omringende park is fijn om even doorheen te wandelen.

Centre Pompidou Metz
Bewaar op Pinterest!

Metz voor kunstliefhebbers: Centre Pompidou Metz | Mooistestedentrips.nl

Meer lezen over Frankrijk

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Frankrijk > Metz > De mooiste musea in Metz

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer