Dagtrip Drakensbergen, Sani Pass en Lesotho

door Esther

Als je foto’s van de Drakensbergen opzoekt op internet denk je al snel: zo mooi kan het er in het echt nooit uitzien. Maar geloof me, in het echt is ‘het dak van Zuid-Afrika’ nog veel indrukwekkender en doen de foto’s deze bergketen helemaal geen recht. Dus wil je een leuke dagtrip (of meerdaagse trip) maken vanuit Durban: dan zijn de Drakensbergen en Sani Pass een echte aanrader.

De Drakensberg Mountains in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal vormen de natuurlijke grens tussen Zuid-Afrika en het kleine koninkrijk Lesotho en mogen met pieken tot 3450 meter met recht ‘Het dak van Zuid-Afrika’ of ‘God’s window’ heten. De naam van deze bergketen laat niets aan de verbeelding over, omdat de vorm van de enorme bergkammen inderdaad aan drakenschubben doen denken. Het ongerepte landschap, de enorme hoeveelheid aan wilde planten en bloemen, wilde dieren en uitgestrekte uitzichten, maken de Drakensbergen tot een perfecte dagtrip vanuit Durban.

Sani Pass, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Drakensbergen Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Drakensbergen en Sani Pass, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Drakensbergen, Sani Pass en Lesotho: zo doe je het

 • Wil je tijdens je rondreis Zuid-Afrika Drakensbergen ontdekken? Dan is het een goed idee om met een dagtrip vanuit Durban mee te gaan. Je mag namelijk met een gewone huurauto de Sani Pass niet over, daarvoor heb je een fourwheeldrive nodig.
 • Je wordt ’s ochtends erg vroeg opgehaald in Durban en stapt in Underberg in de fourwheeldrive. je reist door Drakensbergen, over de Sani Pass naar het dwergstaatje Lesotho. Een heel bijzondere ervaring.
 • Heb je een huurauto? Rijd dan naar Underberg en boek vanuit dit stadje een tour.

Drakensbergen vanuit Durban: de Sani Pass

Sani Pass, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Drakensbergen en Sani Pass, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Je reis door de Drakensbergen naar het dak van Zuid-Afrika via de ontzagwekkende Sani Pass. Het is de enige weg die tussen Lesotho en Zuid-Afrika loopt en het hoogste punt van de berpas ligt op een hoogte van 3376 meter en heet Champagne Castle. Het dak van Afrika, inderdaad.

De Sani Pass is één van de mooiste routes die ik ooit reed. De smalle, onverharde weg met tientallen haarspeldbochten langs woeste rotsen, weidse velden vol wuivende wilde bloemen en smalle kronkelende riviertjes. Zo nu en dan schieten er bokkies voorbij of staan er dassies eigenwijs van een rots te kijken. En langzaam maar zeker komt de grensovergang met Lestho in beeld. Maar eerst is het tijd voor lunch in de hoogste pub ter wereld, de Sani Lodge, die nog net voor de grensovergang staat.

Klein koninkrijk Lesotho

Lesotho | Mooistestedentrips.nl

Lesotho | Mooistestedentrips.nl

Lesotho | Mooistestedentrips.nl

Nadat je bij de grensovergang je visum hebt ingevuld en je stempels in je paspoort hebt gekregen, zie je meteen dat het contrast tussen Zuid-Afrika en Lesotho niet grote kan zijn. Reed je zojuist over de Sani Pass nog tussen de groene bergen, in Lesotho is het landschap een stuk ruiger en misschien wel nog gevarieerder. Je ziet er uitgestrekte vlaktes waarop grote kuddes schapen grazen, terwijl herders met bont gekleurde wanten en mutsen al hakend en breiend toekijken. In de dorpjes komen de bewoners je vooral ter paar tegemoet gereden en de kleine hutjes zijn vaak geweldige plekken om mooie handgemaakte spulletjes, zoals mutsen, handschoenen en poppen te kopen. En de Basotho’s wat beter te leren kennen.

Nog meer zien in de Drakensbergen

Drakensbergen, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Capture Site Nelson Mandela, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

 • Giants Castle Nature Reserve
  Gelegen in het noordelijke deel van de Drakensbergen. In dit nationaal park word je verwelkomd door elanden, apen en gieren. Een ruig landschap dat eeuwenlang een bijzonder geheim bewaarde: de grotten met prehistorische tekeningen van het San volk.
 • Howick Falls
  Op weg terug naar Durban kun je, vlak voor Pietermaritzburg, nog een kleine omweg maken naar de Howick watervallen die vlakbij het dorpje Howick van zo’n 100 meter naar beneden kletteren.
 • The Capture Site
  Als je dan toch in Howich bent, kun je meteen even langs ‘The Capture Site, dit is de plek waar Nelson Mandela in 1962, langs de weg uit een auto werd gehaald. Na deze arrestatie werd hij berecht en zat hij 27 jaar gevangen op Robbeneiland voor de kust van Kaapstad. Langs de kant van de weg staat nu een kunstwerk dat van een afstandje het hoofd van Nelson Mandela lijkt, maar als je dichterbij komt valt het uiteen in verschillende panelen. The Capture Site is het grootste kunstwerk in Zuid-Afrika.

Lees meer over Durban

 • Een bezoekje aan Durban mag je niet missen. Het is misschien niet zo’n bekende stad als Kaapstad of Johannesburg, het heeft toch een heel bijzondere sfeer. Er zijn bijzondere bezienswaardigheden en het strand is vlakbij. Bekijk alle tips over Durban.
 • Zeker doen: een dag strand in Durban. Zelfs als je geen zin hebt om te zwemmen, is het heerlijk wandelen langs de kilometers lange boulevard. Geniet van mooie zandsculpturen, huur een fiets of kijk naar de dappere surfers.
 • Logeren in Durban? Ik logeerde tijdens mijn stedentrip Durban in het Balmoral Hotel. Aan de boulevard, met uitzicht op zee. Het personeel is vriendelijk en je kunt ’s ochtends genieten van een uitgebreid ontbijt.

Drakensbergen, Zuid-Afrika
Bewaar op Pinterest

Drakensbergen Zuid-Afrika, tips over Drakensbergen en Sani Pass | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer