Durban in één dag

door Esther

Durban is de kleinste van de drie grote steden in Zuid-Afrika. En veel bezoekers slaan Durban over. Stiekem heel jammer, want de stad heeft een unieke sfeer en uitstraling. Omdat er in de buurt veel bijzondere dagtrips te maken zijn, wil ik je toch aanraden om Durban te bezoeken, al is het maar kort. Daarom mijn tips voor Durban in één dag.

Durban in één dag: de voorbereidingen

Durban in één dag: de planning

09.00 uur – Koffie bij Circus Circus

Koffie in Durban, Circus Circus | Mooistestedentrips.nl

Het is lekker wakker worden, al wandelend over de boulevard van Durban. Iedereen lijkt al uit de veren te zijn, hardlopend, de hond uitlatend of fietsend. Geniet van de zeelucht, terwijl je naar Circus Circus wandelt voor een goede kop koffie. Als je nog niet hebt ontbeten, dan zit je hier trouwens ook goed. Want het is één van de beste ontbijtcafés in Durban. Je bestelt er eieren, avocado en bacon op toast, goede croissantjes en heel fijne sapjes en smoothies. Bij je koffie kun je trouwens ook onwijs lekkere taartjes bestellen.

10.00 uur – Ontdek Downtown Durban

Durban City Hall | Mooistestedentrips.nl

Durban, The Play House | Mooistestedentrips.nl

Ontdek Durban in één dag | Mooistestedentrips.nl

Toen ik vertelde dat ik naar Durban ging, kreeg ik aan alle kanten te horen dat de stad niet veilig zou zijn en dat er echt niets te doen was. Echt, wat een onzin. Op 5 minuten wandelen van de promenade loop je Downtown Durban in, op het eerste gezicht lijkt het een verzameling hoogbouw, maar er zijn ook prachtige historische gebouwen in het centrum van Durban. Zoals het Stadhuis, The Play House, het oude postkantoor en oude treinstation. Allemaal gebouwd aan rondom het begin van de vorige eeuw en echt het bekijken waard.

11.00 – Victoria street market

Foto met dank aan Victoria Street Market | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Markets of Warwick | Mooistestedentrips.nl

Je bent niet echt in Durban geweest als je niet naar de Victoria street market bent geweest, de beroemde markt ligt op zo’n tien minuten wandelen van het strand. Je moet er simpelweg zijn geweest als je Durban in één dag bezoekt. Het is namelijk een kleurrijke bedoening waar bij maar liefst 200 kraampjes gewone boodschappen als fruit, groenten, vis, vlees, kruiden en specerijen wordt verkocht, maar even verderop aan Warwick Junction vind je de kruidenmarkt. Dit is de Afrikaanse markt waar vooral veel traditionele kruiden en onorthodoxe medicamenten worden verkocht. Denk aan wortels, boomschorsen en gewassen, maar ook aan dierenschedels, insecten of slangenhuiden. Je kunt wel begrijpen dan de marktlui niet gek zijn op fotograferende bezoekers. Wil je je meer weten over de markt? Dan kun je mee met een gids. Ben je op vrijdag in Durban? Sla dan de kraaltjesmarkt niet over. Het is de perfecte plek om een handgemaakt souvenir te kopen.

12:30 uur – Lunch met uitzicht op zee

Durban in één dag: lunchen bij Moyo | Mooistestedentrips.nl

Na een bezoek aan de markt zit je hoofd echt wel boordevol met indrukken. Tijd om even uit te waaien en te lunchen met uitzicht op zee. En daarvoor is er eigenlijk maar één plek in Durban: Moyo. Moyo is een Zuid-Afrikaanse restaurantketen met vestigingen op heel mooie plekken. Ook in Johannesburg ben ik bij Moyo geweest, op een prachtige plek vlakbij de Zoo. In Durban is het restaurant gevestigd op het einde van een pier en heb je schitterend uitzicht op zee. Je bestelt bij Moyo typisch Zuid-Afrikaanse gerechten en ik raad je aan de bunny chow te bestellen. Dit is een uitgehold gestoomd broodje met curry erin.

13:30 uur – Ushaka Marine World

Durban in één dag: Ushaka Marine World | Mooistestedentrips.nl

Bezoek je Durban in één dag dan is het leuk om ’s middags Ushaka Marine World te bezoeken. Dit waterpark ligt gewoon aan de promenade van Durban en is één van de meest populaire attracties in de omgeving. Ushaka Marine World draait om alles wat met water te maken heeft. Er zijn grote bassins waar je tientallen soorten vissen kunt bewonderen, een restaurant waar je zelfs onder water eet en verschillende zwembaden met allerlei glijbanen. Je kunt ook naar verschillende dierenshows.

Benieuwd wat je allemaal nog meer kunt doen aan de promenade in Durban? Lees dan mijn artikel Een dag aan het strand in Durban

16:00 uur – Phoenix Settlement

Phoenix Settlement, foto met dank aan DTours Africa | Mooistestedentrips.nl

Wil je toch nog iets bijzonders zien in Durban? Dan raad ik je aan om je naar de Phoenix Settlement te laten brengen. Hier woonde namelijk Mahatma Gandhi ooit. Nadat hij rechten had gestudeerd in Londen streek hij neer in deze township bij Durban om als jurist te werken voor een Indiaas bedrijf. Toen hij tijdens een treinrit, vanwege de rassenwetten destijds in Zuid-Afrika, uit de trein werd gezet, besloot hij om zijn leven te wijden aan geweldloos protest tegen onrecht. Het huis waar hij woonde in de Phoenix Settlement heet Sarvodaya (Well Being for All) en huist nu een klein museum over Ghandi. Interessant om te weten is dat op deze plek ooit het ANC, de partij van Nelson Mandela, werd opgericht. Een bezoek aan Sarvodaya is eigenlijk een must als je Durban in één dag bezoekt.

18:00 uur – Uit eten bij The Oyster Box

Foto met dank aan The Oyster Box Hotel | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan The Oyster Box Hotel | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan The Oyster Box Hotel | Mooistestedentrips.nl

Vanwege de invloed van verschillende culturen is het goed eten en drinken in Durban. Vanwege de vele inwoners met een Indiase achtergrond kun je fantastisch Indiaas eten in Durban, maar er zijn ook heel fijne visrestaurants, sushirestaurants en bistro’s. Ik werd een avond uitgenodigd bij een waar begrip in Durban: The Oyster Box. En als je echt maar één dag in Durban bent, kan ik je aanraden hier aan te schuiven.

The Oyster Box wordt al jaren verkozen tot het beste hotel in Zuid-Afrika. En inderdaad, het is een plaatje. En om er te logeren mag je flink in de buidel tasten. Als je dat wat te ver gaat, kun je er gelukkig ook gewoon een avond gaan eten. Schuif aan bij het inmiddels beroemde Ocean Terrace restaurant. Bestel een half dozijn oesters, die worden gekweekt bij de eigen oesterbedden van het hotel. Daarna wandel je op je gemakje langs het sublieme curry buffet. Je kunt kiezen uit maar liefst elf verschillende curry’s, van mild tot pittig en van vegetarisch tot curry’s met biefstuk en garnalen. Je pakt er verse papadums, roti, sambals en chutneys bij. De wijn is afkomstig van de eigen wijngaarden van The Oyster Box.

Durban in één dag
Bewaar op Pinterest

24 uur in Durban, Zuid-Afrika: ontdek Durban in één dag | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer