Eén dag in Venetië, met handige tips

door Esther

Venetië is zonder twijfel één van de mooiste en meest bijzondere steden in Europa. Je bent helaas niet de enige die dat vindt, de stad wordt overspoeld door bezoekers. Maar ben je op vakantie in de buurt, bijvoorbeeld aan het Gardameer, dan is het toch een leuk idee om een dagtrip Venetië te maken. En met mijn tips lukt het je om één dag in Venetië door te brengen en een hele leuke tijd te hebben. Bekijk alle tips om het leukste van Venetië in één dag te ontdekken.

Eén dag in Venetië: de voorbereidingen

  • Wil je een dag in Venetië doorbrengen? Wees er dan vroeg bij, dan heb je kans dat je de stad nog net wat rustiger kunt bezoeken.
  • Je kunt het beste met de trein naar Venetië. Kaartjes kun je, heel handig, al online kopen.
  • Zeg je een dag in Venetië? Dan zeg je natuurlijk water! De leukste manier om de stad te ontdekken is door de boot te pakken. Je kunt de waterbussen pakken, de zogeheten Vaporetti’s. Je kunt online een dagkaart kopen voor de waterbussen. Ook leuk: mee met de water hop on hop off bus.
  • Met de waterbussen mee en een aantal highlights in Venetië bezoeken, zoals het Dogepaleis? Dan is een Venetië City Pass een goed idee.
  • Doe inspiratie op voor je stedentrip Venetië in één dag.

Eén dag in Venetië, bekijk handige en praktische tips | Mooistestedentrips.nl

Via de Rialtobrug naar het San Marco Plein

Stap de trein uit op het Santa Lucia station en je staat meteen echt in Venetië. Pal voor het station zie je namelijk het Canal Grande al liggen, met motorbootjes en dobberende gondels omgeven door historische palazzo’s. Als je de hoofdroute volgt, kom je vanzelf bij de Rialtobrug en het San Marco Plein uit. Als je vroeg genoeg bent aangekomen, hoeven de drommen toeristen nog niet zo erg te zijn.

Op de Rialtobrug is het, zonder uitzondering druk, en je moet bijna je ellebogen gebruiken om foto te kunnen maken. Toch is dat niet echt een reden om een bezoek aan de brug over te slaan, want het is wel een plaatje. Het is één van de oudste bruggen van de stad en het uitzicht over het Canal Grande is geweldig.

Venetië in één dag: Rialtobrug | Mooistestedentrips.nl

San Marco Plein | Mooistestedentrips.nl

Je hoeft niet te zoeken naar het San Marco Plein, het staat goed aangegeven met bordjes. En je merkt dat de winkeltjes en restaurantjes toeristischer worden naarmate je het beroemde plein nadert. Je kunt trouwens ook een wat rustiger zijstraatje inschieten, want je komt uiteindelijk toch wel bij het plein uit en dan heb je even geen massa’s voor je voeten. Het prachtige San Marco Plein, waarop de San Marco Basiliek en het Dogepaleis de bekendste bezienswaardigheden zijn, is net als de rest van Venetië flink aan het verzakken. Zelfs als het niet regent, kan het nog blank staan op het plein. Houd er dus rekening mee dat je tijdens een dag in Venetië weleens natte voeten zou kunnen krijgen.

San Marco Basiliek

De wachtrij voor de San Marco Basiliek kunnen je flink afschrikken. Maar sluit toch maar even achteraan. De rij gaat over het algemeen redelijk goed vooruit en voor je het weet sta je, helemaal gratis trouwens, in de beroemde basiliek. Je ziet er prachtig vervulde Bijbelse vertellingen, je kunt de relieken van San Marco bezoeken en je kunt nog een kaartje kopen om de musea te bezoeken. Ga in ieder geval nog even naar boven om te genieten van een uitzicht over het plein.

Eén dag in Venetië: San Marco Basiliek | Mooistestedentrips.nl

Dogenpaleis | Mooistestedentrips.nl

Dogenpaleis

Piep vervolgens even verderop het Dogenpaleis in, een schitterende mengeling van renaissance, gotiek en byzantijnse bouwstijl. Titiaan en Bellini drukten hun stempel op het paleis. Het Dogenpaleis was vroeger het domein van de Dogen, de bestuurders van Venetië en ooit één van de meest machtige bolwerken ter wereld. Hele stukken rond de Adriatische zee vielen vroeger onder Venetiaanse heerschappij, zo zag ik ooit in bijvoorbeeld Split, Trogir en Korčula in Kroatië, waar je de Venetiaanse bouwstijl nog duidelijk herkent. Maar goed, koop van te voren een kaartje voor het Dogenpaleis, om de wachtrijen te omzeilen, en bewonder de vergulde Scala d’Oro, de prachtige fresco’s en Sala della Scudo met prachtige historische wereldbollen en kaarten.

Brug der Zuchten

Ben je één dag in Venetië? Op naar de Ponte dei Sospiri. Ofwel, de Brug der Zuchten. Dit is één van de beroemdste bruggen in Venetië en dankt zijn naam aan het zuchten en de tranen van de veroordeelde gevangenen die in vroeger tijden over deze brug moesten, voordat ze werden opgesloten. Ook Casanova en Galilei zagen hier voor het laatst daglicht. Om de Brug der Zuchten te zien, moet je even naar de Ponte della Paglia.

Brug der Zuchten | Mooistestedentrips.nl

Eén dag in Venetië, bezoek Dorsoduro | Mooistestedentrips.nl

Lunchen in Dorsoduro

Neem een bootje naar de wijk Dorsoduro, die ten zuiden van het San Marcoplein ligt. Dorsoduro was ook en vrij industriële wijk met de katoenfabrieken van de stad. In de oude fabrieken is nu echter de universiteit gevestigd en dat maakt van Dorsoduro nu een gezellige studentenwijk. Als je trek hebt gekregen, loop je even binnen bij Al Bottegon. Hier bestel je zogeheten ciccheti, de Italiaanse versie van tapas. Hier kun je verschillende lekkere hapjes proeven, samen met een glas hele goede wijn. Grotere trek? Op naar het onpretentieuze Ai Cugnai, waar je de lekkerste pasta’s voorgeschoteld krijgt (de pasta al vongole, geloof me).

De glasblazers van Murano

Eve heel wat anders? Stap dan na de lunch op een bootje richting Murano, tijdens een dag in Venetië is het echt heel leuk om dit eilandje te bezoeken. Het heeft een totaal andere sfeer dan het centrum van de stad. Murano is één van de meest bekende eilanden in de lagune van Venetië en is het thuis van de beroemde Venetiaanse glasblazers, die er al sinds de 13de eeuw gevestigd zijn. Je kunt nog steeds de werkplaatsen en winkels op het eiland bezoeken, om het mooiste hand geblazen glas te zien en gemaakt te zien worden. Als je er meer van wilt weten is het Museo del Vetro een bezoekje waard.

Murano | Mooistestedentrips.nl

Canneregio | Mooistestedentrips.nl

Blik in het Joodse Ghetto

Neem de waterbus naar halte Crea en schiet nog even de oude Joodse buurt van Venetië in, de Ghetto Nuovo. De oude Joodse wijk in Venetië ligt in het hart van de buurt Cannaregio. Het is het oudste Joodse getto van Europa en vanaf 1516 moesten Joden in Venetië hier wonen, het woord getto kent dan ook een Venetiaanse oorsprong. Destijds moesten de Joden zich herkenbaar kleden, mochten zij niet dezelfde beroepen uitoefenen als christenen en moesten zij meer belasting betalen dan andere inwoners van Venetië. Tot op de dag van vandaag vind je nog 5 synagogen in de buurt, de meeste zijn nog open voor bezoekers. Toch nog even een museum in? Dan is het Museo Ebraico een goede optie. Nog even een hapje eten voordat je weer naar huis gaat? Op naar Il Paradiso Perduto voor goede Italiaanse kost.

Vanaf de Joodse buurt loop je via de Ponte delle Guglie weer naar het station van Venetië.

Bewaar op Pinterest

Eén dag in Venetië: bekijk leuke én praktische tips | Mooistestedentrips.nl

Nog een leuke dagtrip in de buurt van Venetië

Ben je op vakantie in de buurt van Venetië of aan, bijvoorbeeld, het Gardameer? Dan is het ook leuk om Verona te ontdekken. Een heerlijke stad, en stukken rustiger dan Venetië en echt waanzinnig mooi. Natuurlijk zijn de Romeinse arena, waar ’s zomers opera’s worden opgevoerd, en het balkon van Julia de bekende trekpleisters. Maar stiekem zijn de wat onbekendere bezienswaardigheden in Verona net zo interessant. Bekijk alles over een stedentrip Verona.

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Stedentrip Venetië > Eén dag in Venetië

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer