Kunst kijken in Rotterdam

door Esther

Ontdek de leukste musea van het Museumpark

New York heeft de Museum Mile, Berlijn de Museumsinsel, Wenen een MuseumsQuartier en Rotterdam heeft een Museumpark. Handig, want als je een dagje cultureel wilt doen, hoef je maar op één plek te zijn om de beste musea, mooie beelden en street art te bekijken. Stap uit bij metrohalte Eendrachtsplein voor een dagje kunst kijken in Rotterdam.

Dat een zestal goede museum zo dichtbij elkaar lagen, vroeg om actie. En daarom namen architecten Rem Koolhaas en Yves Brunier, tijdens het bouwen van de Kunsthal, meteen het park even helemaal onder handen. Er moest een parkeergarage onder het park komen, dus de timing was perfect. En eerlijk: het heeft nu net even wat extra’s om naar het museum te gaan in Rotterdam, want tussen het kunst kijken door kun je even bijkomen en door het groen naar je volgende bestemming lopen. Ik bezocht 3 Rotterdamse musea in één dag: het Museum Boijmans van Beuningen, het Natuurhistorisch Museum en Het Nieuwe Instituut (de Kunsthal bezocht ik al eerder).

Museum Boijmans van Beuningen

Dit museum wordt geschaard onder één van de beste musea van Europa en toch was ik er nog nooit geweest. Een smetje op mijn museum-blazoen dat ik eens goed moest wegpoetsen. Ik gebruikte de expositie ‘Gek van surrealisme’ als excuus om Museum Boijmans van Beuningen te bezoeken, omdat de titel zo lekker klopt. Ik hou-ou namelijk van de surrealisten, zoals Salvador Dalí, Max Ernst en vooral René Magritte. En de surrealistische periode van Picasso mag er ook zijn.

En inderdaad, de expositie is geweldig opgezet rondom de privécollecties van 4 verzamelaars, gecombineerd met stukken van het museum zelf, met wat mooie werken van Nederlandse surrealisten. Met het toegangsbewijs van de expositie mag je trouwens ook de permanente collectie bekijken, en dat moet je vooral doen. Er zitten topstukken van Hieronymus Bosch, Van Eyck, Brueghel en Rembrandt bij. Smullen.

Kunst kijken in Rotterdam: Museumpark Rotterdam | Mooistestedentrips.nl

Musea in Rotterdam: Natuurhistorisch Museum | Mooistestedentrips.nl

Natuurhistorisch museum

Stel je bij het Natuurhistorisch museum in Rotterdam alsjeblieft niet zoiets voor als Naturalis in Leiden. Maar hoewel het museum klein is, is het er zo knus (bijna aandoenlijk) dat je er simpelweg even binnen moet lopen. De vaste collectie telt bijna 400.000 monsters (lees: opgezette dieren, beestjes op sterk water en vlinders en insecten op een speldje), die het museum bijna honderd jaar geleden al in bezit kreeg. Er zitten best wat bijzondere exemplaren bij. Interessant is de expositie over prehistorische resten die zijn uitgegraven en opgevist in Nederland, zoals de schedel van een wolharige mammoet die uit de Maas werd gehaald.

Het Nieuwe Instituut

Dit museum is een fusie tussen het Nederlands Architectuur Instituut, het Nederlands instituut voor Mode en Design en Virtueel Platform, en alleen al voor het gebouw zou je Het Nieuwe Instituut al even moeten bezoeken. Het is omringd door groen en water, met flinke kunstwerken in de vijver waar je vanaf het fijne café terras op uitkijkt. Je kunt er wisselende exposities bezoeken over design, architectuur en digitale cultuur. Tijdens mijn bezoek viel ik middenin een tentoonstelling over architectuur in de krakerscultuur en een over de screensaver, ja de screensaver. Ontzettend leuk en ik liet me zelfs verleiden tot een #sleepmodeselfie (I kid you not). Het café is een gezellige plek voor een kop koffie.

Musea in Rotterdam: Het Nieuwe Instituut | Mooistestedentrips.nl

Musea in Rotterdam: Het Nieuwe Instituut | Mooistestedentrips.nl

Tip: heb je geen Museumjaarkaart, of een andere kortingskaart, dan kun je een Museumparkticket kopen waarmee je alle musea voor de helft van de prijs kunt bezoeken.

Kunst langs de Westersingel

Ben je niet zo’n kunstbikkel als ik en heb je het na één museum wel gezien (no judgement here, ik sloeg een beetje door op mijn museumdagje), dan kun je even een wandeling maken over de Westersingel en de prachtige sculpturen die er langs het water staan. Bekend zijn natuurlijk Sylvette van Picasso die voor het Boijmans van Beuningen staat en L’Homme qui marche van Rodin, maar ook De Verwoeste Stad en de sculptuur van Erasmus zijn prachtig.

Op naar de Witte de Withstraat

Nee, ik wil je niet naar binnen trekken bij het Witte de With, Centre for Contemporary Art voor nog meer kunst (maar hé, als het je ding is: gewoon doen), ik wil wel een paar heel fijne adresjes in en om deze straat met je delen voor de koffie, lunch of borrel. Een soort ‘voor, tijdens en na het kunst kijken’. Oh, en als je over de Witte de Withstraat loopt, kijk in de zijstraten even naar de street art.

Hotspots in Rotterdam: Witte de Withstraat | Mooistestedentrips.nl

Hotspots in Rotterdam: Witte de Withstraat | Mooistestedentrips.nl

Street art in Rotterdam | Mooistestedentrips.nl

 • Hopper
  Kop koffie doen met wat lekkers erbij? Op naar Hopper. Je zit er geheid tussen de locals. Plof gewoon neer aan de lange tafel.
 • Ter Marsch
  Een ontzettend gezellig terras én goede burgers, of fijne entrecote. Een prima plek voor de lunch of avondeten.
 • Ballroom
  Ik ga rare dingen doen van gin & tonic (geloof me), dus ik bestel gewoon een goed glas wijn, maar als je van G&T’s houdt, is Ballroom the place to be. Je kunt er namelijk kiezen uit tientallen bijzondere combinaties. Het café is ook nog eens prachtig ingericht.
 • NRC Café
  Oké, toch een beetje cultuur in dit rijtje. Want bij het NRC Café kun je niet alleen eten en drinken, maar ook kunst kijken en dansen.

Zin om musea in Rotterdam te bezoeken tijdens je stedentrip?

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer