De leukste musea in Bologna

door Esther

Leuk weetje: Bologna is 3000 jaar oud en werd 1000 jaar voor Christus gesticht door de Etrusken. Zo rond onze jaartelling namen de Romeinen het roer over. Bologna staat nog op exact dezelfde plaats als duizenden jaren geleden. Het is dus niet zo gek dat er genoeg historische vondsten in de stad te bewonderen zijn. Maar wees gerust: ook voor liefhebbers van moderne kunst valt er genoeg te ontdekken in deze oude stad. Bekijk de leukste musea in Bologna.

Plan je stedentrip Bologna

Musea in Bologna

Museum of the history of Bologna

Hoe het nu precies zit met die Etrusken van 3000 jaar terug, de Romeinen zo’n duizend jaar later, de streng religieuze Middeleeuwen en alles wat er in de recente geschiedenis in Bologna gebeurde, kom je te weten in het Historisch Museum van Bologna. Dit is nog behoorlijk nieuw en vind je in het mooie Palazzo Pepoli Vecchio. Je kunt op een heel interactieve manier door het museum heen. Neem wel een gratis audioguide mee als je binnen komt, want alle uitleg in het museum is in het Italiaans. Ik vond vooral het deel over het begin van de 20ste eeuw tot nu heel interessant en was vooral verbaasd dat de overheersing door Mussolini, die nota bene uit de buurt kwam, in de jaren ’30 en ’40, zonder pardon wordt dood gezwegen.

Musea in Bologna: historisch museum van Bologna | Mooistestedentrips.nl

Musea in Bologna: Museo Civico Archeologico (foto met dank aan: Museo Civico Archeologico) | Mooistestedentrips.nl

Museo Civico Archeologico

Het Museo Civico Archeologico ontstond aan het einde van de 19de eeuw toen verschillende universiteiten in Bologna samengingen. Het is gevestigd in een schitterend historisch pand, dat eeuwen geleden als hospice diende. Het museum ligt vol met schatten uit de tijden van de Etrusken, Romeinen en Egyptenaren. De indeling en inrichting is misschien niet zo spannend en komt soms wat rommelig over, maar dat doet niets af aan de vondsten in het museum. Vooral de Egyptische collectie wordt, net als die in Turijn, gezien als één van de beste in Europa.

Palazzo dell’Archiginnasio

Als je de statige binnenplaats van dit palazzo op loopt, denk je bij het zien van alle wapenschilden misschien aan het riante oude woonhuis van een machtige Italiaanse familie. En in alle eerlijkheid, de Medici’s hadden niet misstaan in dit optrekje. Maar niets is minder waar. Het Palazzo dell’Archiginnasio is een prachtig symbool van Bologna als universiteitsstad. Het is namelijk een openbare bibliotheek, en wat voor één. Je kunt gratis naar binnen en de schitterende wapenschilden, gangen en zalen bekijken. Alleen voor het Teatro Anatomico moet je betalen. Hier werd in vroeger tijden anatomische les gegeven, onder wakend oog van een priester als er zaken aan bod kwamen die de zeden niet konden verdragen.

Musea in Bologna: Palazzo dell’Archiginnasio | Mooistestedentrips.nl

Musea in Bologna: Palazzo dell’Archiginnasio | Mooistestedentrips.nl

Musea in Bologna: Palazzo dell’Archiginnasio | Mooistestedentrips.nl

Pinacoteca Nazionale

Een bezoekje aan de Pinacoteca Nazionale is als een kleine tijdreis naar de Middeleeuwen, Renaissance en Barok. Het museum is een plaatje, gevestigd in een historische pand, gelegen onder de zo iconische arcadebogen van de stad. De zalen zijn ruim en de vaak enorme schilderijen hebben flink de ruimte. In het museum vind je vooral religieuze, en soms buitengewoon emotionele, schilderijen. Bekijk de vroege werken van Vitale da Bologna, die van Gandolfi uit de 18de eeuw en alles daar tussenin. Dit is niet voor niets één van de meest populaire musea in Bologna.

Museo d’Arte Moderna di Bologna (MAMbo)

Als je het wel even gehad hebt met de klassiekers, dan moet je zeker even langs het MAMbo: een geweldig museum voor moderne en experimentele kunst. Je kunt er de belangrijkste Italiaanse kunst bekijken, die gemaakt is sinds de Tweede Wereldoorlog. Het pand waarin het museum is gevestigd, een oude bakkerij aan de rand van Bologna, is de ideale locatie voor dit pand en biedt de schilderijen en gigantische installatie veel hoogte en ruimte. Het aangrenzende café is trouwens ook echt de moeite waard, met fijne cocktails en ’s avonds vaak een DJ.

Musea in Bologna: MAMbo | Mooistestedentrips.nl

Musea in Bologna: San Colombano | Mooistestedentrips.nl

Musea in Bologna: San Colombano | Mooistestedentrips.nl

San Colombano

Als ik moest kiezen (maar is wel lastig), dan is San Colombano mijn favoriet van alle musea in Bologna. San Colombano is van oudsher een kerk, maar is inmiddels omgetoverd tot een museum boordevol bijzondere, antieke muziekinstrumenten. Deze zijn inderdaad heel fraai, maar dit wordt nog eens versterkt door de akoestiek van de kerk en de schitterende fresco’s. Vergeet niet naar de crypte te gaan, daar werd in 20017 een bijzondere fresco gevonden van Christus aan het kruis. Vrijwel helemaal intact, zelfs na eeuwen onder de grond te hebben gezeten.

Street art in Bologna

Stiekem is Bologna ook best een openlucht museum. Je ziet het direct als je over straat loopt: overal street art. Van simpele graffiti tot de mooiste murals. Een overblijfsel uit Bologna’s rode verleden. In het centrum zie je veel protest graffiti en vrolijk beschilderde rolluiken. Heb je tijd om buiten het hart van de stad te gaan, dan kom je de mooiste murals tegen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld mee met een fietstour langs street art.

Musea in Bologna, street art in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Musea in Bologna, street art in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Bologna

Bewaar op Pinterest

De leukste musea in Bologna, Italië | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Bologna > Musea in Bologna

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer