10 highlights van Boedapest + bijzonder Hongaars eten

Boedapest is een stad met twee gezichten: het bruisende Pest aan de ene kant van de Donau, het groene Buda met de glooiende heuvels aan de andere oever. Boedapest is verfijnd, met de charme van het Europa uit de 19de eeuw, maar is ook rauw en hedonistisch met overblijfselen van dictatoriale regimes. Welke kant van de stad je ook gaat ontdekken, je zult van de ene in de andere verbazing vallen. 

10 highlights van Boedapest + bijzonder Hongaars eten | Mooistestedentrips.nl

Altijd warm badderen: Szechenyi bad

Zeg je Boedapest, dan zeg je thermale baden. De stad is gelegen op een aantal warmwater bronnen en van oudsher staat de stad ook bekend om zijn prachtige kuuroorden. Het bekendste is het Gellért, maar om eerlijk te zijn vond ik dat een beetje tegenvallen. Je kunt er zwemmen in het eerste golfslagbad ter wereld, maar het Gellért is een beetje vergane glorie en ook rook het hier en daar niet fris. Leuker is het Széchnyi bad. Dit ligt middenin het mooie Városliget park, dat je dan meteen ook kunt bezoeken. Het Széchnyi bad heeft een schitterende buitenbaden, omringd door statige en kleurrijke barok, waar je zowel ’s zomers als ’s winters heerlijk kunt plonzen in water dat maar liefst 37°C. Binnen zijn ook genoeg baden om je een middag zoet te houden.

Boedapest, thermale baden. Szechenyi bad | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Boedapest: Amerikaanse ambassade | Mooistestedentrips.nl

Museum voor toegepaste kunst

Ik denk altijd met een brede glimlach aan het dak van dit museum: groen met blauw en geel geschubd, als de rug van een draak. Zodra je dit bontgekleurde dak ziet, weet je meteen: dit is het museum voor toegepaste kunst. Binnen is het al net zo mooi, met glas-in-lood ramen, imposante wenteltrappen en wit marmer. Je kunt je er vergapen aan Hongaarse meubels uit de 18de en 19de eeuw en een bijzondere collectie Art Nouveau.

Art Nouveau spotten

Art Nouveau is in het Hongaars Szecesszió gedoopt. Het Museum voor toegepaste kunst behoort officieel tot de Szecesszió stroming, maar je kunt in Boedapest nog op meer plekken Art Nouveau spotten. Zo is het Parizsi Nagyaruhaz aan de Andrássy Útca een prachtig staaltje architectuur en ook in de Zoo vind je sporen van Szecesszió terug. In de buurt van het Parlement vind je de meeste Art Nouveau woonhuizen en hier is zelfs het Museum ‘Szecesszió Haza’ gevestigd, met een heus Art Nouveau café. Het museumpje is gevestigd in een schitterend pand en is nogal volgestampt met allerlei Art Nouveau muebels en gebruiksproducten. In het café is fijner en rustiger zitten en kun je genieten van het mooie gebouw. 

De bruggen van Boedapest

Je kunt de Donau natuurlijk niet missen tijdens een stedentrip Boedapest. De stad wordt namelijk door de rivier in tweeën gesplitst, met het bruisende Pest vol musea, winkels en restaurants aan de ene zijde en het groene Buda met zijn glooiende heuvels, kastelen en paleizen aan de andere oever. Je steekt de Donau over door één van de indrukwekkende bruggen over te wandelen, zoals de Vrijheidsbrug of de beroemde Kettingbrug.

Citadel: prachtige uitzichten

Vanaf het Gellért badhuis loop je omhoog de heuvels in. Je komt op weg naar het monument langs een rotskerk en diverse mooie uitzichtpunten. Zo kun je prachtig uitkijken over de Donau en het wereldberoemde parlementsgebouw in de verte.

Sprookjesachtig Vissersbastion

Dat het Vissersbastion ooit als echt verdedigingswerk heeft gediend, is een bijna vreemd te noemen. Het fort, met de spitse torentjes en wenteltrappen lijkt zo uit een sprookje te zijn weggelopen. Vanaf het fort heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Bezienswaardigheden Boedapest: Vissersbastion | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Boedapest: Mathiaskek | Mooistestedetrips.nl

Bontgekleurde Mathiaskerk

Als je dan toch een kijkje neemt bij het Vissersbastion kun je meteen de Mathiaskerk met een bezoekje vereren. Het bontgekleurde geschubde dak glinstert in de zon en de binnenkant van de kerk is al net zo’n plaatje. 

Margit eiland: even uit de drukte

Middenin de Donau ligt het serene Margit Eiland (of Margit Sziget), een groene oase van rust in de zo drukke stad. De locals komen hier graag om te wandelen of picknicken. Ik verpoosde er ook een middag, je leest er alles over bij Relaxen in Boedapest: Margit Sziget.

Bezienswaardigheden in Boedapest: Margit Eiland | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Boedapest: Terrot Haza | Mooistestedentrips.nl

Herontdek de Joodse buurt

Voor de Tweede Wereldoorlog had Boedapest een levendige Joodse gemeenschap. Erna was deze behoorlijk uitgedund en raakte de wijk in verval. De laatste jaren komt de buurt weer tot leven met hippe ruïnebars, openlucht cafés en her en der een kosjer restaurant. Bezoek in ieder geval de statige Grote Synagoge met het Holocaust monument erachter, en de wat minder bekende Kazinczy Útca synagoge met het bontgekleurde interieur.

Terror Haza: stille getuige

Zoals Amsterdam het Anne Frank Huis heeft, heeft Boedapest Terror Haza. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofdkwartier van de Nazi’s, daarna dat van de communistische partij. Hier werden mensen gevangen gezet en gemarteld. Terror Haza is een stille getuige van al deze gruweldaden en een bezoekje aan dit museum is een must-see. De bekentenis van de beul in de lift geeft je kippenvel.

3x bijzonder Hongaars eten in Boedapest

Echt Hongaars eten in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Markthal Boedapest, lekker eten in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Lekker eten in Boedapest: Belvároso Disznótoros | Mooistestedentrips.nl

 • Grote Markthal
  Echt Hongaars eten en geweldige lekkernijen kopen (zoals écht goed paprikapoeder, dumplings en worsten) koop je in de Grote Markthal. Op de eerste verdieping kun je je aan bergen groentes, worsten en kazen vergapen. Beneden heb je een iets sterkere maag nodig voor de viskramen en stalletjes met ingemaakte groenten. Op de eerste verdieping kun je bij een keur aan restaurantjes lekkere Hongaarse gerechten bestellen.
 • Belvárosi Disznótoros
  Tussen de middag staat er een lange rij bij Belvárosi Disznótoros. Het lijkt een slager te zijn, maar je kunt hier dus de lekkerste Hongaarse gerechten afhalen of ter plekke opeten. Een favoriet bij locals.  
 • Kavehaz Müvész
  Een stedentrip Boedapest zonder een bezoek aan een koffiehuis kan natuurlijk niet. Bij Muvesz komen de locals graag koffie drinken en taartjes eten voordat ze naar de opera aan de overkant van de straat gaan. Het is er heerlijk mensen kijken je kunt er top eten.
Lees meer over de leukste restaurants en cafés in Boedapest

Plan een stedentrip Boedapest

 • Je vliegt heel goedkoop naar Boedapest, bijvoorbeeld met KLM of Transavia. Vergelijk vliegtickets Boedapest om te kijken wat voor jou goedkoop uitpakt.
 • Als je veel wilt bekijken is de Budapest City Card een aanrader, je hebt hiermee gratis toegang tot het openbaar vervoer en allerlei bezienswaardigheden. Geen zin om tijdens je stedentrip veel in de metro te zitten? In Budapest kun je ook goedkoop een fiets huren.
 • Vergelijk de prijzen van hotels en appartementen in Boedapest.
 • Bekijk al mijn tips over een stedentrip Boedapest.

Tags: Boedapest

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.