10 kleine musea in Londen

Londen heeft de beste musea ter wereld. The British Museum en Tate modern mag je bijvoorbeeld echt niet missen. Maar het kan ook anders. Deze musea zijn klein maar fijn, erg fijn als je even weg wilt uit de drukte. Een aantal van deze musea is hilarisch, anderen juist weer ronduit vreemd. Maar in ieder geval wel bijzonder én vaak ook nog gratis te bezoeken. 

1. Cartoon museum
Niets leuker dan lachen om Britse cartoons. In dit museum vind je de leukste cartoons uit de Engelse geschiedenis. Je ziet er briljante spotprents uit de Tweede Wereldoorlog (tsja, Churchill vroeg er toch een beetje om), tot satire met Tony Blair, George Bush en andere hedendaagse politici in de hoofdrol. De bovenste etage is leuk voor grote en kleine kinderen, want hier vind je kinderstriphelden als Rubert de beer. In de museumwinkel koop je bijzondere kaarten en boeken. 

2. Dickens museum
De bekendste schrijver uit Londen verdient zeker een eigen museum. je moet wel even zoeken naar zijn geboortehuis, waarin inmiddels het museum huist. Nadat je op de bel hebt gedruk en naar binnen bent gewandeld, waan je je weer in Victoriaanse tijden met de manuscripen, meubels en brieven van Dickens. 

3. Florence Nightingale Museum
Florence Nightingale is wereldwijd een begrip. Zij zette zich haar hele leven in voor de zieken en zwakken en vocht voor een betere gezondheidszorg in Engeland. Nightingale staat dan ook bekend als één van de eerste vrouwelijke sociale hervormers van Groot-Brittannië. In het museum dat voor haar is ingericht zijn haar bezittingen, brieven en portretten te bekijken. 

4. Fan museum
Oprecht een klein museum, want het heeft slechts twee kamers! En deze twee kamers zijn tot de nok toe gevuld met waaiers: 3500 antieke waaiers. Je ziet er zelfs een paar bijzondere exemplaren uit de elfde eeuw. Geen fan van waaiers, maar wel van High Tea? Loop dan even door naar de Orangery, want hier kun je op zondag en dinsdag thee drinken. 

5. Horniman Museum
Als je de totempaal en de enorme opgezette walrus voor het museum ziet staan weet je meteen wat je binnen kunt verwachten: bijzonder leuke antropologische vondsten. Theehandelaar Frederick John Horniman verzamelde deze bijzondere collectie. Dit museum bezoek je gratis. 

6. Rugby Museum
Altijd al geïnteresseerd geweest in de typisch Engelse sport rugby? In dit museum zie je hoe rugby door de eeuwen heen aan populariteit won en waar de sport inmiddels allemaal wordt beoefend. De scrum-machine mag het hoogtepunt van het museum heten: hier meet je zelf je krachten. 

7. Sherlock Holmes museum
Of Holmes ook daadwerkelijk in de lederen fauteuil heeft gezeten en een pijp heeft gerookt, is onwaarschijnlijk. Maar het is wel voor te stellen hoe de bekendste Engelse detective erbij zat, pijnzend voor de openhaard. En verder nog meer echte 'Holmes' zaken in dit museum, dat een echte must is voor fans van de eerste, beroemde detective.

8. Apsley House & Wellington Arch
Volkssport nummer één tijdens een oorlog is plunderen. En aangezien Groot-Brittannië in de 18de en 19de eeuw bijna niets anders deed dan oorlog voeren, zijn er dankzij menig plundering een hoop leuke kunstschatten, zoals schilderijen en juwelen, in Engeland beland. Lord Wellington, die de legers van Napoleon succesvol versloeg, is koploper als het gaat om veroverde kunstschatten. Het enorme standbeeld van Napoleon in het museum is bijvoorbeeld afkomstig van één van Wellingtons strooptochten. En voor de volledigheid mag je ook Wellingtons eigen lijkwade niet missen. 

9. Churchill Museum
Het Imperial War Museum in Londen is een bezoekje waard. Groot-Brittannië heeft immers menig oorlog op haar naam staan. Het Churchill Museum zit een beetje verstopt in het museum, maar waag er gerust een zoektochtje aan. Hier leer je Churchill echt water beter kennen, zie je vanalles over zijn jeugd en hoor je zijn beroemde speeches uit de luidsprekers galmen. Redelijk hilarisch: de tentoonstelling van Churchills half opgerookte sigaren. 

10. Design Museum
Houd je van architectuur, industrieel en grafisch ontwerp en multimedia? Dan is het Design Museum een aanrader! Je vindt er zo'n 3000 bijzondere ontwerpen, van het vroeger modernisme tot nu. De collectie vertelt het verhaal van de ontwerpen achter producten die we elke dag, heel normaal, gebruiken. Op de website van het museum kun je sommige exposities online bekijken. 

Meer tips over een stedentrip Londen

Tags: Londen

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.