11 praktische tips voor een stedentrip Rome

door Esther

Een stedentrip Rome plannen is nog best spannend, je moet met zo veel dingen rekening houden. Er zijn immers ontzettend veel bezienswaardigheden om te bekijken, maar er kunnen ook ontzettend lange wachtrijen voor die attracties zijn. Soms wel langer dan twee uur. In dit artikel kun je lezen hoe je daar korte metten mee maakt en lees je nog 10 handige tips Rome. Zo heb jij een heerlijke stedentrip in de Italiaanse hoofdstad.

Tips Rome: zo plan je je stedentrip

  • Je vliegt al erg goedkoop naar Rome. Vanaf verschillende vliegvelden in Nederland, of de grensstreek, vind je goedkope vluchten naar Rome. Bijvoorbeeld met Transavia, Easyjet, Ryanair. Maar ook KLM heeft regelmatig goedkope vliegtickets naar Rome. Vergelijk vliegtickets Rome en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Een goedkoop hotel vinden? Dat is nog niet zo gemakkelijk, maar ze bestaan echt. Kijk in ieder geval of B&B Serafino een kamer vrij heeft. Ook Town House 57 en Scott House bieden leuke kamers voor een goede prijs. Bekijk ook de leukste boutique hotels in Rome.
  • Liever niet eindeloos prijzen naast elkaar leggen, maar gewoon snel een leuke en goedkope citytrip Rome boeken? Je kunt ook heel gemakkelijk een voordelige kant-en-klare stedentrip Rome boeken, inclusief vlucht en lekker centraal gelegen hotel.
  • Bang dat je in drie of vier dagen niet heel veel kunt doen in Rome? Dat valt dus reuze mee. In het artikel 3 dagen Rome, tips & planning lees je hoe je een korte stedentrip handig zou kunnen indelen.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Rome.

11 tips voor een stedentrip Rome

Van het vliegveld naar het centrum van Rome

Er zijn twee vliegvelden in Rome: Fumicino en Ciampino. Beide liggen niet ver van het centrum en je kunt gemakkelijk vanaf deze luchthavens naar het centrum van Rome reizen. Vanaf Fumicino reis je (goedkoop!) met de bus naar het Termini Station. Ook vanaf vliegveld Ciampino rijd je goedkoop met de bus naar het centrum van de stad. Veel hotels in Rome zijn vlakbij het Termini Station gelegen. Ligt je hotel elders in Rome, dan kun je vanaf het Termini station eenvoudig met de metro verder reizen.

Rome tips: omzeil de wachtrijen | Bekijk de beste tips voor een stedentrip Rome

Koop een kortingspas

Eén van van mijn absolute tips Rome is: koop een kortingskaart. Er zijn verschillende kaarten verkrijgbaar. Deze hebben, zonder uitzondering, als voordeel dat je er de lange wachtrijen in Rome mee kunt omzeilen, dat je sommige populaire attracties gratis of met korting kunt bezoeken en dat je er gratis met één vorm van vervoer of met alle soorten openbaar vervoer mee kunt reizen. Je kunt kiezen uit 3 verschillende kortingspassen in Rome. Je kunt ze in de stad kopen, maar het is handiger om ze online te bestellen, zodat je ze al op zak hebt, zodra je stedentrip Rome begint.

  • Roma Pass
    Je kunt de Roma Pass voor twee en drie dagen kopen. Je maakt met de Roma Pass gratis gebruik van het openbaar vervoer in Rome. Met de pas van twee dagen bezoek je gratis één bekende bezienswaardigheid in Rome, met de pas van drie dagen kun je gratis twee bezienswaardigheden bezoeken. Ik had tijdens mijn stedentrip Rome een Roma Pass voor drie dagen en bezocht daarmee gratis het Colosseum en de Engelenburcht. Kaarten voor de Vaticaanse Musea kocht ik los.
  • OMNIA Card
    De OMNIA Card heet ook wel Rome & Vaticaan Pass. Het is een ontzettend fijne kaart als je veel wilt doen tijdens je stedentrip Rome. De OMNI Card is drie dagen geldig. De OMNIA Card heeft de voordelen van de Roma Pass, maar je kunt met deze kaart ook meteen toegang reserveren voor de
  • Rome Tourist Card
    De Rome Tourist Card (of Rome City Pass, zoals deze ook wel heet) werkt helemaal via je mobiel. Gewoon scannen en klaar. Je kunt met deze kortingskaart gratis naar het Colosseum, krijgt flinke korting op andere bezienswaardigheden in Rome en je mag gratis één dag met de Hop on Hop off bus in Rome mee. Daarnaast krijg je nog een enkeltje vanaf één van de vliegvelden in Rome. Of je toegang tot de Vaticaanse Musea wilt bij boeken, is optioneel bij deze kaart. Heb je wat langer de tijd? Met deze kaart maak je met 20% korting excursies naar bijvoorbeeld Florence, Pompeii en Capri.

Wil je meer weten over de verschillen tussen de kortingspassen of wil je liever met wat alternatieven werken? Geen probleem. In mijn artikel Stedentrip Rome: Roma Pass of Omnia Card. zet ik alle kaarten én alternatieve mogelijkheden voor je op een rijtje. Bekijk ook een compleet overzicht van bezienswaardigheden Rome.

Omzeil de wachtrijen in Rome

Je er misschien al weleens wat over gehoord, maar voor de grote attracties in Rome kunnen enorme wachtrijen staan. De wachttijden voor bijvoorbeeld het Colosseum en de Vaticaanse Musea kunnen zelf oplopen tot zo’n 2 uur. En je wilt je stedentrip Rome niet wachtend doorbrengen, toch? Zonde van je tijd! Bekijk deze tips Rome, want er zijn gelukkig verschillende manieren om de rijen te ontlopen.

Tips Rome | Bekijk 11 handige tips voor een stedentrip Rome | Mooistestedentrips.nl

  • Ga mee met een georganiseerde tour
    Leuk als je wat meer wilt weten over de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken én handig: ga mee met een gids. Voor de meeste attracties staan gidsen die begeleide tours aanbieden. Je kunt je dan aansluiten bij de eerstvolgende tour. De tours zijn inclusief toegang tot de attractie en je mag dus de lange wachtrij voorbij lopen. Liever geen risico lopen? Je kunt voor verschillende attracties van te voren een tour met een gids reserveren, zoals het Colosseum, Vaticaanstad (Vaticaanse Musea en Sint Pieter Basiliek) en Villa Borghese.
  • Koop je toegangskaartje van te voren online
    Liever niet mee met een gids, zodat je je eigen tempo kunt bepalen? En wil je ook liever geen kortingskaart kopen, omdat je zelf wel zo’n beetje weet wat je allemaal graag wilt zien? Geen probleem, natuurlijk. Het mooie is dat je voor de meeste bezienswaardigheden Rome wel van te voren online een toegangskaartje kunt kopen. Je kunt bijvoorbeeld van te voren een kaartje kopen voor, het Colosseum (inclusief Forum Romanum en Palatino), de Engelenburcht, de Catacomben van Rome, de Vaticaanse Musea, de Sint Pieter Basiliek, Galleria Borghese en de Capitolijnse Musea.
  • Koop een kortingspas
    Met een Roma Pass, OMNIA Card of Rome City Pass kun je bij de meeste bezienswaardigheden in Rome de wachtrijen overslaan. Daarnaast kun je met de passen gebruikmaken van één of alle vormen van openbaar vervoer in Rome.

Stap op de fiets in Rome

Maak je maar een stedentrip Rome en wil je toch veel zien? Maar wil je daarvoor niet de hele tijd in de bus of op de metro hoeven stappen? Een van mijn favoriete tips Rome: stap op de fiets. Want het is zo ontzettend leuk om de stad al fietsend te ontdekken. Je kunt gaan voor alle highlights of juist voor die bezienswaardigheden die de meeste toeristen overslaan. Een paar tips.

Fietsen in Rome | Tips Rome: ga fietsen in Rome | Mooistestedentrips.nl

  • Highlights in Rome
    Perfecte als je maar een korte stedentrip Rome maakt of als je zeker wilt weten dat je echt alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad hebt gezien. Tijdens deze fietstocht ga je er 3 uur lang met een Nederlandse gids op uit en zie je de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome, zoals het Colosseum, de Spaanse trappen, de Trevi Fontein, Piazza Navona en en Pantheon. Je krijgt overal goede uitleg bij en je hebt ruim de tijd om foto’s te maken. Een geweldige manier om Rome te ontdekken.
  • Via Appia
    Eén van de oudste wegen van Rome, boordevol interessante geschiedenis en bezienswaardigheden. Maar ook een beetje uit het centrum en dus ook even lekker de drukte uit. Een ontzettend interessante fietstour als je een heel bijzondere kant van de stad wilt zien. Je gaat met een Nederlandse gids op pad en maakt een fietstocht langs de Romeinse highlights van Rome. Via het Colosseum fiets je de stad uit, om vervolgens de mooiste archeologische highlights langs de Via Appia te bewonderen.
  • Fietsen in Rome met kinderen
    Met het hele gezin naar Rome? Superleuk! Kinderen, vanaf een jaar of 8, kunnen lekker met hun ouders op de fiets de mooie bezienswaardigheden van Rome bekijken. Met een Nederlandse gids, dus ze kunnen heel gemakkelijk vragen stellen. De gids kiest gemakkelijke en veilige routes. Alle hoogtepunten, zoals het Colosseum, Forum Romanum, het Pantheon, de Spaanse Trappen en Trevi Fontein komen aan bod.
  • Fiets huren in Rome
    Wil je gewoon op je eigen tempo door Rome fietsen? Of heb je helemaal geen zin om constant de bus of metro te pakken? Dan is een fiets huren in Rome een goed idee. Je kunt zo gemakkelijk de wijkjes van Rome leren kennen en heel gemakkelijk bij de bezienswaardigheden komen waar de bus of metro niet in de buurt stopt. Je kunt ook een e-bike huren en kinderzitjes zijn ook voorradig.

Combineer bekende en onbekende bezienswaardigheden in Rome

Tips Rome: combineer bekende én onbekende bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Ik kan me voorstellen dat je bij het lezen van berichten over wachtrijen en drukte denkt: sta ik dan in Rome alleen maar in de rij en schuifel ik straks door de stad? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Eén van de handigste tips Rome is om bekende en onbekende bezienswaardigheden in Rome te combineren met onbekendere trekpleisters. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg naar het Colosseum, Forum Romanum en Palatino en bezoek ’s middags de Thermen van Caracalla. en sluit de middag af bij Galleria Borghese. Of ga ’s ochtends naar de Spaanse Trappen, Trevi Fontein, Pantheon en Piazza Navona en stap ’s middags op de fiets om Via Appia te ontdekken. Of maak er echt een rustig dagje van en bezoek één van de onbekendere musea, zoals het MACRO en dwaal vervolgens door de wat leuke wijkjes van Rome.

Plan je bezoek aan Vaticaanstad

Tips Rome: plan je bezoek aan Vaticaanstad | Mooistestedentrips.nl

Vaticaanstad op de bonnefooi bezoeken is mogelijk, maar ik zou het je eerlijk gezegd niet aanraden. Ik had kaartjes voor een bezoek aan de Vaticaanse Musea om 9 uur ‘ochtends en toen stond de rij voor de kassa al om de hoek. Van te voren een kaartje kopen voor de Vaticaanse Musea is echt een aanrader en scheelt een hoop tijd, en waarschijnlijk ook een hoop frustratie. Zodra je binnen bent, heb je wel alle vrijheid. Je kunt, mocht je willen, zelfs de hele dag blijven. Je kunt verschillende routes volgen. Van één, vier of acht uur. Als je ook de Sint Pieters Basiliek nog wilt bezoeken, is de route van vier uur lang genoeg. Alle routes eindigen in de Sixtijnse kapel.

Wandel na je bezoek door naar het Sint Pieter Plein om even rond te kijken en duik daarna de beroemde Sint Pieter Basiliek in. Ook hier is van te voren een kaartje kopen wel aan te raden. Ik deed het niet, en moest een halfuurtje wachten, maar ook hier kan de wachttijd oplopen tot soms wel twee uur. De kerk zelf is adembenemend. En beklim ook de beroemde koepel, om van het waanzinnige uitzicht te genieten. Lees al mijn tips over een bezoek aan Vaticaanstad.

Ga mee met een gratis stadswandeling in Rome

Vind je een stedentrip Rome al duur genoeg? Nou, dat vind ik heel begrijpelijk. Wil je je even goed oriënteren, zeker weten dat je niets belangrijks mist of alvast een aantal highlights van je lijstje kunnen schrappen? Dan is het een hele leuke tip om met een gratis stadswandeling in Rome mee te gaan. Je kunt zowel ’s ochtends als ’s avonds met een gratis stadswandeling mee. ’s Ochtends bekijk je de highlights in het centrum van Rome, de stadswandeling ’s avonds staat in het teken van de Romeinse attracties in de stad.

Zie gratis grote meesters

Ponte Sant'Angelo, de Engelenbrug | Mooistestedentrips.nl

Gratis de mooiste kunst van bekende meesters, zoals Bernini, Rafaël en Michelangelo bekijken? Kan gewoon in Rome, de adembenemende kunst ligt er immers voor het oprapen. Zo staat de Engelenbrug, de Ponte Sant’Angelo, boordevol beelden van Bernini. Ook in veel kerken in Rome vind je de mooiste kunst, terwijl je die kerken gewoon helemaal gratis kunt bezoeken.

Zo kun je in de Basilica Santa Maria del Popolo de Cerasi-kapel bewonderen die is geschilders door Caravaggio en de Chigi-kapel van Rafaël. In de San Luigi dei Francesi is werk van Caravaggio te bewonderen en in de Santa maria sopra Minerva (een favoriet van me), vlakbij het Pantheon, zie je werken van Michaelangelo en Bernini.

Bezoek de leukste wijken in Rome

Dorps en gezellig: Trastevere | Mooistestedentrips.nl

  • Trastevere
    Als je even echt lekker wil bijkomen in Rome, loop dan echt even naar Trastevere. Deze wijk is overdag, vooral ’s ochtends, een oase van rust. Alsof je spontaan in een schilderachtig Italiaans dorpje terecht bent gekomen. De kleurrijke huisjes zijn begroeid met bloemen en klimop, er staan overal Vespa’s en leuke oude autootjes in pasteltinten. En je vindt in Trastevere behoorlijk wat goede restaurants. Lees meer over de wijk in het artikel Dorps en gezellig Rome: ontdek Trastevere.
  • Monti
    Op steenworp afstand van het Colosseum ligt de hipste wijk van Rome: Monti. Boordevol leuke restaurantjes en geweldige wijnbars. Er is een keur aan culinaire winkels te vinden, maar ook liefhebbers van vintage en sieraden kunnen hun hart er ophalen. Ga voor de lunch of het diner vooral naar Urbana 47, een restaurant met een waanzinnig leuk vintage interieur waar alleen wordt gekookt met ingrediënten die binnen een kilometer van Rome te vinden zijn.
  • San Lorenzo
    Op een kwartiertje lopen vanaf het Termini station vind je studentenbuurt San Lorenzo. Het is een levendige buurt die nog wat rauwe randjes heeft, maar oh zo gezellig is. Met leuke barretjes, betaalbare restaurants en leuke winkels. De Via Tiburtina is de hoofdstraat van de buurt.

Bereid je goed voor op je stedentrip

De Spaanse Trappen | Mooistestedentrips.nl

Zoals je al leest, als je voor de eerste keer een stedentrip Rome maakt, zul je er geen spijt van hebben als je je een beetje voorbereid van te voren. Gewoon de kaart van Rome eens goed bekijken, zodat je weet waar alle bezienswaardigheden liggen. Een lijstje maken van bezienswaardigheden die je echt wilt zien, zodat je misschien al kaartjes kunt kopen van te voren. En hoe leuk en handig het internet ook is, een echte reisgids vind ik toch nog wel een aanrader. Zo heb je veel praktische tips Rome zowel voor als tijdens je stedentrip gewoon bij de hand. Een aantal heel fijne reisgidsen zijn Lonely Planet Rome (in het Engels), Time to Momo Rome met leuke uitgestippelde wandelingen en heel veel leuke adresjes en de ANWB Extra Rome.

Nooit verdwalen in Rome

‘Dit straatje ligt toch vlakbij Piazza Navona, of zijn we al bij de Spaanse Trappen?’ ‘Dat ene restaurantje moet hier toch in de buurt liggen?’. Verdwalen in Rome gebeurt sneller dan je denkt en het gebeurt iedereen wel een keer (of twee). Natuurlijk is Google Maps je beste vriend tijdens je stedentrip. Wil je een beetje op je mobiele kosten letten, dan kun je binnen Google Maps een kaart downloaden die je offline kunt gebruiken. Of je kunt een navigatie app gebruiken, zoals NavFree. Liever een echte kaart in handen? Rome in kaart is een aanrader.

Tips Rome
Bewaar op Pinterest

Tips Rome | 11 handige tips voor een stedentrip Rome | Mooistestedentrips.nl

11 tips Rome | 11 praktische tips voor een stedentrip Rome | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Stedentrip Rome > Tips Rome

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Carmen 22 december 2018 - 17:34

Laatst met mijn moeder een Rome citytrip gepland met behulp van deze pagina, echt goeie tips!! Vooral een fiets huren was een goed idee, in Rome komt de metro niet overal en dan is het vaak veel lopen. Geweldige stad!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer