3 leuke dagtrips vanuit Trier

Trier is een ontzettende leuke stad in het zuid-westen van Duitsland. Gelegen aan de rivier Moesel heeft Trier alles in huis voor een leuke stedentrip: een kleurrijk, knus historisch centrum, leuke cafés en restaurants. Vanuit Trier maak je bovendien deze 3 leuke dagtrips, dus boek vooral een paar nachten extra.

Dagtrips vanuit Trier | Mooistestedentrips.nl

Het sprookjeskasteel van Cochem

Cochem is misschien wel het meest schattige dorp aan de Moesel. Het is genesteld in een bochtje van de rivier en de smalle straten vol vakwerkhuizen en gezellige restaurants en terrasjes kronkelen omhoog naar het immense en imposante Rechsburg kasteel

De fundamenten van dit kasteel dateren al uit 1100, maar het huidige bouwwerk is nieuwer. Het oorspronkelijke kasteel werd namelijk in de 17de eeuw plat gebombardeerd en werd pas weer opgebouwd toen een zakenman uit Berlijn het kasteel in 1868 kocht en het opnieuw opbouwde in de sprookjesstijl die destijds immens populair was in Duitsland. Het werd tientallen jaren gebruikt als zomerverblijf voor de Duitse adel en gegoede families. Een tour volgen is niet duur en een perfect excuus om rond te neuzen in het kasteel. Het uitzicht op de rivier en vallei is geweldig. 

Dagtrip vanuit Trier: Cochem | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Trier: Cochem | Mooistestedentrips.nl

Gratis wijnproeven? Doen! Als je door de straatjes van Cochem wandelt zie je her en der bij wijnwinkels het bordje ‘proben’ en dat betekent: gratis wijn proeven! Al is het wel zo vriendelijk om na het proeven van een glas of 2 ook een flesje te kopen, duur zijn de wijnen in ieder geval niet. Eén van de vriendelijkste plekken om te proeven in Cochem is Moselweingut Ring, niet ver van het station. Je kunt gewoon binnen wandelen om wijn te proeven. Ga je binnen of op het terras zitten, bestel dan een kaasplankje bij je wijntje. 

Van Trier naar Cochem
Je kunt heel gemakkelijk van Trier naar Cochem met de trein. Er gaat 2 keer per uur een trein en een retourtje kost €13.

Mini-stedentrip naar Luxembourg Stad

Luxemburg stad is nou echt zo'n bestemming die nooit in je opkomt als je een stad uitkiest om te bezoeken. De meeste Nederlanders kachelen met 130 kilometer per uur aan Luxemburg voorbij, op weg naar een Franse of Spaanse eindbestemming. Maar een bezoek aan Luxemburg stad is absoluut de moeite waard en vanuit Trier ben je er binnen een uur. Een goed excuus dus.

Dagtrip Trier: Luxemburg stad | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Trier: Luxemburg stad | Mooistestedentrips.nl

De binnenstad van Luxemburg stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en als je er rond wandelt, zal dat je niet verbazen. Het heuvelachtige centrum is een aaneenschakeling van historische straatjes met schitterende vakwerkhuizen, mooie paleizen, bijzondere bogen en de beroemde kazematten. Onder de burcht van de stad lag ooit een stelsel van 23 kilometer aan kazematten die niet alleen onderdak boden aan het leger, maar ook winkels en werkplaatsen huisden. Tegenwoordig is er maar liefst 17 kilometer (!) over van de kazematten: op verschillende niveaus en soms wel tot 40 meter de rotsen in. Een bezoek aan de Luxemburgse kazematten is een must.

Maar Luxemburg stad heeft ook een keur aan goede musea en gezellige eetcafés en restaurants. Het Museum Dräi Eechelen is een goede plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad. Daarna is het tijd voor een drankje bij Steiler, de oudste bar van Luxemburg of een hapje eten bij Urban

Van Trier naar Luxemburg Stad
Er gaan per uur meerdere treinen van Trier naar Luxemburg, een retourtje kost €18.

Wijnproeven aan de Moesel

Trier is niet alleen één van de oudste steden van Duitsland, de stad heeft ook de oudste wijntraditie. De wereldberoemde Riesling komt uit de buurt van Trier en het is dus niet verwonderlijk dat je in en om de stad een heleboel goede adresjes hebt om wijn te proeven. En er is nog veel meer te ontdekken dan zoete witte wijn. 

Dagtrip vanuit Trier: wijnproeven Moesel | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Trier: wijnproeven Moesel | Mooistestedentrips.nl

Op steenworp afstand van de basiliek van Trier vind je een enorm stelsel aan wijnkelders dat je kunt bezoeken: Bischöfliche Weingüter. Je koopt je kaartje bij de Tourist Info en vanaf de lente kun je dan twee keer in de week wij proeven terwijl je onder de oude stad van Trier door loopt. 

Liever wijnproeven boven de grond? Bezoek dan mijn favoriete wijngoed in Trier: Weingut Gehlen. Een echt familiebedrijf, net buiten de stad op een prachtig landgoed in de heuvels omringd door wijnranken. Hier wordt niets geschonken of geserveerd dat niet van het eigen landgoed afkomstig is. Proef vooral de Pinot Blanc, Pinot Noir en Dornfelder. Er ’s avonds eten is ook een aanrader, maar reserveer van te voren. Weingut Gehlen is namelijk ontzettend populair bij de locals.

Hoe kom je in Trier, en waar slaap je?

  • Je kunt heel gemakkelijk met de trein naar Trier. Woon je in het zuiden van Nederland dan reis je via Roosendaal of Maastricht, anders reis je via Keulen en Koblenz naar Trier. Kijk op de website van NS International voor de tarieven en treintijden.
  • Een leuk en confortabel hotel met lekker comfortabele kamers, vlakbij het centrum, is Anta Porte.
  • Ik koos Trier ook al tot één van mijn favoriete winter stedentrips dichtbij huis.
  • Bekijk al mijn tips over een stedentrip Trier

Tags: Trier Luxemburg

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.