5x onbekende bezienswaardigheden in Athene

Athene is natuurlijk de stad van adembenemende oudheden zoals de Akropolis, het Nationaal Archeologisch Museum en de Antieke Agora. Maar wie het fijn vindt om een beetje te verdwalen (en dat is niet eens zo moeilijk in Athene) komt al snel in bijzondere buurten terecht, waar je tussen de locals zit en de mooiste street art spot. Dit zijn mijn 5 favoriete onbekende bezienswaardigheden in Athene.

5x onbekende bezienswaardigheden in Athene | Mooistestedentrips.nl

Street art en borrelen in Psyrri

Psyrri is de wijk die grofweg tussen metrostation Monastiraki en Omonia ligt. Van oudsher een nogal rauwe en bedrijvige buurt. De wijk ontstond in de 19de eeuw ten tijde van de industriële revolutie toen er veel Grieken uit Naxos (toevallig mijn favoriete Griekse eiland) neerstreken. Jarenlang was de buurt onrustig, maar inmiddels is het er oh zo gezellig.

Bezienswaardigheden in Athene: Psyrri | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Athene: Psyrri | Mooistestedentrips.nl

Bruisend hart van de wijk is het Iroon Square en buiten dat je er heerlijk op het terras kunt zitten, zie je meteen waarom Psyrri zo bekend is. Aan de rand van het plein prijkt namelijk een enorme mural van de Griekse artiest Vasmoukalis, je kunt het zelfs vanaf de Akropolis zien. In de straten die het plein omringen vind je allerlei leuke kunstzinnige boetieks, leuke cafés en heel veel street art. Overdag vind ik Nancy’s sweet home aan het Iroon plein echt een aanrader voor een kop koffie en enorm stuk taart. ’s Middags is Beertime op het plein de perfecte plek om lokale biertjes te proberen. En het Tranzistor Café even verderop is zo’n typische plek waar je voor één drankje naar binnen gaat en ’s avonds veel te laat weer naar buiten rolt.

De oude markthallen van Athene

Als je metrostation Omonia uitwandelt en richting de Akropolis loopt, bevind je je al snel tussen het winkelend publiek. Hier doen de locals namelijk hun boodschappen: veel goedkoper dan in het oude centrum en veel authentieker. Je loopt zo de markthallen in waar je een keur aan vlees en vis kunt kopen, maar natuurlijk vind je er ook groente, fruit en heel veel olijven. In de omliggende straatjes vind je veel authentieke winkeltjes, bijvoorbeeld met rieten manden, gedroogde kruiden, stoffen, wol en ijzerbeslag. Prachtig.

De markthallen van Athene, bezienswaardigheden Athene | Mooistestedentrips.nl

De markthallen van Athene, bezienswaardigheden Athene | Mooistestedentrips.nl

Onbekende bezienswaardigheden in Athene: Technopolis | Mooistestedentrips.nl

Technopolis en Gazi in Athene: Cartone | Mooistestedentrips.nl

Technopolis en Gazi

Op loopafstand van eeuwenoude opgravingen als Kerameikos vind je het oude gasterrein Technopolis en de omliggende wijk Gazi. Vanaf het einde van de 19de eeuw voorzagen de gasfabrieken op het terrein het grootste deel van Athene van energie, nu is het één van de meeste hippe plekken van de stad en vooral leuk om tot in de kleine uurtjes te genieten. Overdag kun je er naar het Industrial Gas Museum, wat een soort wandelroute is door het enorme complex van ovens en industriële gebouwen. Je krijgt er een goed beeld van de geschiedenis door de oude foto’s. Technolpolis is vaak het toneel van festivals en optredens, dus als er toevallig wat staat gepland tijdens je stedentrip: ga er heen!

Rondom het complex vind je tientallen leuke bars, restaurants en nachtclubs waar het tot de kleine uurtjes gezellig is. Ik vond het zelf erg leuk bij Cartone, waar je goed kunt eten en op het terras van een drankje kunt genieten. Bij Gazi College hangt een goede sfeer en eet je goedkoop en erg lekker. Hip borrelen doe je op het dakterras van Hipster Bar.

Street art in Athene

Om street art te zien in Athene hoef je niet eens echt heel goed te zoeken. De hele stad lijkt wel bezaaid te zijn met graffiti. Niet zo gek ook, want door de aanhoudende crisis in het land hebben inwoners genoeg om tegen te protesteren. Maar mooie of bijzondere murals vinden, daar moet je even je best voor doen. In de rauwe wijk Metaxourgeio vind je werken van bijvoorbeeld Sonke, INO en Borondo. Het werk van Sonke, wat door de simpele zwart-witte en lieflijke stijl goed te herkennen is, vind je eigenlijk wel in alle wijken van de stad, maar de bekendste mural van de artiest zie je in Pláka.

Street art in Athene | Mooistestedentrips.nl

Street art in Athene | Mooistestedentrips.nl

Street art in Athene | Mooistestedentrips.nl

Een andere bekende artiest is Alexandros Vasmoulakis, die de bekende mural aan het Iroon plein maakte. In de omliggende straten vind je nog veel meer interessante werken, maar langs de Sarri street nog het meest. Enorm veel verschillend stijlen en kleuren. Echt een ontdekkingstocht waard.

Beklim de Filopappou heuvel

Als je een stedentrip Athene maakt, ga je zeker de Akropolis beklimmen. Maar met jou nog vele (vele!) anderen. Wil je de stad, de Akropolis en de regio wat rustiger bekijken, beklim dan de Filopappou heuvel (of Philopáppos heuvel). De met pijnbomen omringde paden zijn heerlijk rustig en je komt langs vele historische monumenten. Niet zo vreemd ook, want de heuvel werd al in prehistorische tijden bewoond. Je kunt het Monument van Filopappos zien dat in de 2de eeuw werd gebouwd, maar overblijfselen van de vestingwerken uit de 5de eeuw voor Christus staan ook nog overeind. Op de top is het uitzicht over de Akropolis, de stad en zee een regelrechte traktatie.

Onbekende bezienswaardigheden Athene: Philopáppos heuvel | Mooistestedentrips.nl

Onbekende bezienswaardigheden Athene: Philopáppos heuvel | Mooistestedentrips.nl

Bekende bezienswaardigheden in Athene

Natuurlijk wil je de bekende bezienswaardigheden in Athene ook niet missen, zoals de Akropolis, het Nieuwe Akropolis Museum, de Tempel van Zeus, Antieke Agora en Pláka. Benieuwd wat je zeker niet mag missen in Athene? Ik zet bekende en gratis bezienswaardigheden in Athene op een rijtje in mijn CityGuide Athene.

Plan een stedentrip Athene

  • Je vliegt al goedkoop naar Athene, bijvoorbeeld met KLM of Transavia. Je vliegt in ongeveer 3 uur naar Athene, het is daar een uur later dan bij ons. Vergelijk vliegtickets naar Athene en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Van het vliegveld van Athene naar het centrum kan nog weleens lang duren, minstens een uur. Je bent sneller bij je hotel als je een airport transfer boekt.
  • Wil je gratis naar binnen bij belangrijke bezienswaardigheden in Athene, zoals de Akropolis, en niet in de rij staan voor een kaartje? Dan is de Athens City Pass een uitkomst. Je kunt met de kaart ook gratis gebruikmaken van de Hop on hop on bus.
  • Liever op eigen houtje op pad? Je kunt ook een fiets huren in Athene.
  • Leuk logeren in Athene? Er zijn zo veel leuke, kleurrijke hotels in de stad. Logeer bijvoorbeeld in Athens Green appartementen, vlakbij het historische Olympisch Stadion en veel belangrijke bezienswaardigheden, in een mooi, fris appartement.
Bewaar op Pinterest!

Stedentrip Athene? Bekijk ook de onbekende bezienswaardigheden in Athene | Mooistestedentrips.nl

Tags: Athene