9 dingen die je moet doen in Turijn

Een stedentrip Turijn is absoluut verrassend. Turijn doet eerder denken aan een stad als Boedapest of Wenen, dan aan een Italiaanse stad. Oorzaken? Het uitzicht op de Alpen, die op een uurtje rijden liggen, de aanwezigheid van koffiehuizen en chocolaterieën. En slowfood, zalige slowfood. Deze 9 dingen mag je echt niet missen tijdens een stedenrip Turijn. 

Stedentrip Turijn: 9 dingen die je moet doen in Turijn

Stedentrip Turijn: 9 dingen die je moet doen in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Turijn: 9 dingen die je moet doen in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Turijn

Als je weinig tijd hebt en je Turijn op een leuke manier wilt leren kennen, is het echt leuk om op de fiets te stappen. Tijdens deze fietstocht ga je 3,5 op pad en kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Je leert de stad kennen aan de hand van de belangrijkste historische familie van de stad, de Savoies, die verantwoordelijk zijn voor de vele paleizen en kastelen in de stad. Je fietst in een relaxt tempo lang die paleizen en kastelen en slaat natuurlijk ook de mooie pleinen en parken niet over.

Egyptisch museum

In dit museum vind je de grootste collectie oud-Egyptische kunst, buiten Egypte. Alleen het museum in Caïro heeft een grotere collectie. Het Egyptisch museum is gevestigd in een paleis uit de 17de eeuw en bijna de gehele bijzondere collectie is te danken aan één van de prinsen van Savoy: Carlo Felice die in de 19de eeuw alle vondsten bij elkaar sprokkelde. In het museum vind je tientallen perfect bewaard gebeleven beelden van Egyptische goden, sarcofagen, tombes en andere schatten van enorme historische waarde.

Aanschouw dé lijkwade

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is al een paar jaar bekend dat de lijkwade van Turijn, die het doodskleed van Jezus zouden zijn, toch niet 'the real deal' is. Ondanks dit toch vrij baanbrekende nieuws komen er jaarlijks alsnog duizenden bezoekers af op de lijkwade af. Dit is op zijn minst interessant te noemen. De kerk waar een replica van de lijkwade te bezichtigen is, de Duomo di San Giovanni, is erg sober. Interessanter is het om een bezoek te brengen aan het piepkleine Musea della Sindone waar je werkelijk álles te weten komt over de vondst van de lijkwade, het testen ervan en hoe het kleed naar Turijn kwam.

Drink Bicerin

In Turijn kennen ze natuurlijk, zoals in de rest van Italië, hele fijne espresso. Maar wil je doen als de locals, dan drink je in Turijn bicerin. Dit drankje bestaat uit 3 gelijke delen espresso, chocolademelk en warme melk. Een ontzettend lekkere versnapering. En dit drankje kun je het beste bestellen op de plek waar het is uitgevonden: Caffè al Bicerin. Daar ben je trouwens in goed gezelschap, want Alexandre Dumas en Mozart dronken er ook al eens een kopje.

9 must do's in Turijn: drink Bicerin | Mooistestedentrips.nl

9 must do's in Turijn: Art Nouveau spotten | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau spotten

Turijn mag dan niet grossieren in Romeinse opgravingen en overblijfselen, zoals andere Italiaanse steden, je kunt in Turijn wel zien wat bijna nergens anders in Italië kan: Art Nouveau. Deze bouwstijl was in deze streek erg populair aan het begin van de 20ste eeuw. Vooral in Wenen is nog veel te vinden in deze stijl, maar ook Turijn pikte een graantje mee. Hier wordt het 'Liberty style' genoemd en je vindt de grootste concentratie beauties in de wijken San Donato en Cit Turin die iets ten noorden van het centrum liggen. Een gebouw met een zeer mooie Art Nouveau façade is de oude Fiat fabriek.

Van aperitivi bar naar aperitivi bar

Turijn heeft een heel prettige eetcultuur. Toen zo'n halve eeuw geleden overal de fastfood restaurants als paddenstoelen uit de grond schoten, kwam Turijn met de tegenhanger: slow food. Uitgebreid genieten van alles wat de lokale producenten en de seizoenen te bieden hebben. Een andere fijne culinaire gewoonte zijn de aperitivi. Zo werkt het: rond een uur of 5 's middags plof je neer gezellig uitziend terras en bestelt een glas lokale Arneis of Barolo. Zodra de ober vraagt of je gebruik wilt maken van het aperitivi buffet zeg je volmondig ja. Voor een euro of twee extra mag je vervolgens onbeperkt gebruikmaken van een uitgebreid buffet met superlekkere hapjes. Waaruit het buffet bestaat, hangt een beetje van de bar af, maar over het algemeen kun je stukjes pizza, quiches, broodjes, salades, vleeswaren, kaasjes en groenten verwachten.

Aangezien er bij elke bar weer andere specialiteiten zijn, is het leuk om op één avond verschillende bars af te gaan en zo je avondeten bij elkaar te scharrelen. Dat doen de locals ook. Bij Lobelix vind je één van de meest extravagante aperitivi bars van Turijn. In dit moderne restaurant vind je schalen vol kaasjes, fruit, pastagerechten en vleeswaren. Het restaurant en het buffet zijn zo populair dat zelfs het plein ervoor 's avonds helemaal vol staat. Tre Galli heeft een gezellig terras waar je geweldig mensen kunt kijken, terwijl je de lekkernijen van het aperitivi buffet oppeuzelt. 

Filmmuseum en Mole Antonelliana

Italië heeft een erg indrukwekkende filmgeschiedenis en het Filmmuseum is een ode aan deze filmindustrie, maar nog veel meer. Je wordt meegenomen op een reis langs de eerste duizend jaar oude 'bewegende schaduwen' op doek uit Japan tot het originele pak van Darth Vader. En natuurlijk een hoop aandacht voor de Italiaanse film. Vergete vooral niet om de lift naar boven te nemen, de Mole Antonelliana in. Deze bijzondere toren zie je bijna overal in Turijn en is echt het symbool van de stad. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht en bij helder weer zie je zelfs de Alpen.

9 must do's in Turijn: film museum | Mooistestedentrips.nl

9 must do's in Turijn: Lingotto | Mooistestedentrips.nl

Op grote hoogte: het Fiat test-parcours

Toegegeven: het kan lastig zijn om een kijkje te nemen op dit bijzondere testparcours van Fiat dat op het dak ligt van het Lingotto-complex. Een groot hotel is nu eigenaar van het oarcours en eigenlijk moet je er een gast zijn om een rondje te mogen lopen waar ooit de Fiatjes rondreden. Ik was gelukkig in het bezit van een perskaart en mocht naar boven. Ben je niet in het bezit van zo'n kaart, probeer dan toch bij de bali toegang te krijgen tot het parcours (lief kijken!), want het is een fantastische ervaring. Het is bijna niet te geloven dat de testuitvoering van de oh zo bekende Fiat 500 vroeger op het dak van dit complex over het parcours scheurde. Bovendien heb je er een schitterend uitzicht over de omgeving van Turijn. Lukt het niet om binnen te komen, niet getreurd, tegenover het complex vind je Eataly, een groot marktcomplex waar je naar hartelust slowfood kunt uitproberen en je het beste vindt dat Turijn en omgeving te bieden heeft.

Logeren bij Garibaldi 18

Tijdens een stedentrip Turijn wil je natuurlijk wel lekker slapen en dan zit je bij Garibaldi 18 wel goed. En je kunt hier ook nog eens erg voordelig logeren. Helemaal goed. De locatie van deze B&B is erg goed, middenin het centrum van Turijn. Je loopt binnen een paar minuten naar alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad, zoals het Egyptisch Museum en het Koninklijk Paleis. De B&B is gevestigd in een mooi 18de eeuws gebouw, maar van binnen is alles modern en heel comfortabel. De kamers zijn licht en ruim en leuk ingericht. Elke kamer heeft een verwijzing naar één van de topattracties van de stad, zoals het Egyptisch Museum, Fiatjes of de Mole Antonelliana. 

Leuke B&B in Turijn: Garibaldi 18 | Mooistestedentrips.nl

Een stedentrip Turijn maak je zo

  • Vanaf Amsterdam vlieg je rechtstreeks met KLM of Transavia naar Turijn. Vergelijk vliegtickets naar Turijn om te zien wat het voordeligst voor je is.
  • Vanaf het vliegveld van Turijn ben je zo in het centrum van de stad. Voor een paar euro pak je de bus.
  • Handig: maak je een stedentrip Turijn, koop dan een Torino & Piemonte Card. Je kunt dan gratis naar binnen bij zo goed als alle attracties in de stad en je krijgt korting op heel veel excursies, zoals wandelingen en tours. Je krijgt ook korting op alle sightseeing bussen en op vervoer van en naar het vliegveld. 
  • Nieuwsgierig? Bekijk alle tips over een stedentrip Turijn.

Tags: Art Nouveau Turijn

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.