A place to stay: Grand Daddy Hotel, Kaapstad

Het is al donker als ik aankom in het Grand Daddy Hotel en de volgende dag hangt er een dikke mist, zoals dat alleen in Kaapstad kan. Dus de echte verrassing komt op de tweede ochtend als ik de gordijnen open trek. De zon schijnt, de lucht is blauw en achter de bontgekleurde koloniale gebouwen van Long Street doemt Table Mountain op, alsof Kaapstad uit niet meer dan 2 straten bestaat. Zeker: a room with a view.

Grand Daddy Hotel, Kaapstad

Grand Daddy Hotel Kaapstad

Het Grand Daddy Hotel is een begrip in Kaapstad. Dat is ook niet zo vreemd, want vanaf het moment dat het gebouw in 1895 uit de grond werd gestampt, deed het dienst als hotel. De Nederlander Anthony De Witt die een paar jaar eerder voet aan de Zuid-Afrikaanse wal zette, ontwierp het gebouw dat in een Kaapse krant ooit werd omschreven als 'Een majestueus herkenningspunt in de stad'. Het torentje werd weggehaald en de rode bakstenen bepleisterd. Toch heeft het hotel aan Long Street nog steeds een grootste uitstraling en als één van de oudste panden uit de buurt is de naam Grand Daddy zeer passend.

Vintage airstreamers op het dakterras

Maar denk niet dat je ook maar enigszins in koloniale sferen terechtkomt als je in het Grand Daddy Hotel logeert. De kamers zijn hypermodern en het hotel heeft één geweldige feature: het dakterras. Daar vind je niet alleen de bar waar je 's avonds met uitzicht op die schitterende Tafelberg kunt genieten van de zonsondergang. Bij minder weer kun je er naar de bioscoop om te genieten van oude kaskrakers. Eyecatchers zijn de caravans op het dakterras. Niet van de Kip-variant, maar van die geweldige vintage air streamers. Deze hebben allemaal een ander design en zijn door plaatselijke kunstenaars ingericht en van alle gemakken voorzien, inclusief grappig 'voortuintje' met zitje. 

Grand Daddy Hotel Kaapstad

Grand Daddy Hotel Kaapstad

Ik overnacht niet in zo'n gezellige airstreamer, maar dat is niet erg. Mijn kamer is namelijk dik in orde, alleen al vanwege het uizicht over de koloniale gebouwen aan Long Street in alle zoete kleuren van de regenboog en de dramatische Tafelberg op de achtergrond. Ook het personeel is meer dan lief. Een pakketje dat voor me wordt bezorgd, ligt 's avonds bij terugkomst op mijn nachtkastje te wachten, naast het chocolaatje op mijn kussen.

De 5 leukste hotpsots vlakbij het Grand Daddy Hotel

1. Wijn proeven bij And Union
Elke dinsdag en donderdag kun om 6 uur 's avonds bij And Union terecht om wijn te proeven in dit leuke café aan Bree Street. Ik woonde er een wijnproeverij bij en was verrast over de enorme opkomst, maar ook over de bijzondere wijnen. Ewan, organisator van de proeverijen, nodigt zogeheten 'boutique wijnmakers' uit, afkomstig uit de regio. Zij produceren geen duizenden flessen per jaar, maar hebben hooguit een fles of vijftig per jaar om te verkopen. Resultaat: je proeft nog eens iets bijzonders en ontmoet gepassioneerde wijnmakers uit de Kaap. Daarna kun je ook een fles kopen of nog even nakletsen met een drankje op het beschutte terras.

2. I love SAM
Tijdens de wijnproeverij bij And Union werd ik voorgesteld aan Naomi Bossert. Geboren en getogen in Den Haag, maar al jaren woonachtig in Kaapstad. En sinds korte tijd eigenaar van de bijzondere concept store I love SAM, ook aan Bree Street gelegen. Het verhaal over haar winkel sprak me zo aan, dat ik besloot de volgende ochtend een kijkje te nemen. Daar trof ik Naomi in haar enorme winkel vol met prachtigs. Van kleding en speelgoed, tot sieraden en woonaccessoires. Wat het met elkaar gemeen heeft: alles wat te koop is bij I love SAM is gemaakt door plaatselijk jong talent. De perfecte plek in Kaapstad om een bijzonder souvenir op de kop te tikken.

Hotspot Kaapstad: I love SAM, Bree Street

Hotspot Kaapstad: I love SAM, Bree Street

3. Beerhouse
Er wacht mij een geweldige verrassing op mijn eerste avond in Kaapstad. Goede vriendin Fiona blijkt voor haar werk ook in Kaapstad te zijn! Mijn Schotse vriendin, die normaal gesproken in Trier woont, heb ik al meer dan een jaar niet gezien en zij blijkt gewoon om de hoek te logeren. Ik zet mijn koffers op mijn kamer en we kletsen de rest van de avond bij in het Beerhouse, aan Long Street. Je kunt dit felgele pand bijna niet missen en binnen wacht een bijzondere verrassing. Je kunt er namelijk kiezen uit honderden bieren. Er zijn er minsten 25 op de tap, maar daarnaast is er nog een menu met bijna 100 biertjes erop. Van plaatselijk gebouwen craft beers tot de mij wat beter bekende Belgische bieren.

4. Koffie drinken bij Yours Truly

Long Street en omgeving zit barstensvol leuke koffietentjes, gevestigd in schitterende koloniale gebouwen. Yours Truly is er zo één. Dit is een geweldige plek om 's ochtends te stoppen voor koffie en een broodje. Die kun je zelf helemaal samenstellen met het lekkerste beleg. Het interieur is ontzettend mooi met een hoop hout en industriële details. Vanaf het einde van de middag kun je ook terecht in de gezellige achtertuin om op het terras een biertje of wijntje te drinken en een pizza te bestellen.

Koffie drinken Long Street Kaapstad

Koffie drinken in Long Street

5. La Parada
In Kaapstad kun je geweldig eten! Waar je ook zin in hebt, het is er te vinden. Traditionele Afrikaanse kost, maar ook geweldige vis en seafood. Heb je zin in een avondje kleine hapjes en fijne drankjes dan wandel je naar La Parada in Bree Street (naast I love SAM). Hier kun je vanaf het einde van de middag terecht voor een wijntje of een fijne cocktail, maar de tapaskaart is ook erg goed. Er is een enorme keuze. De calamaris zijn ontzettend lekker en de honingzoete lamskoteletjes om je vingers bij af te likken.

Begin je reis door Zuid-Afrika in Kaapstad

  • Je boekt al een tweepersoons kamer in het Grand Daddy Hotel vanaf €75 per nacht. 
  • Vergelijk vliegtickets naar Kaapstad en bekijk of je het goedkoopst rechtstreeks of met een overstap kunt vliegen.
  • Bekijk alle tips over Kaapstad.
  • Een dagtrip maken vanuit Kaapstad? Ga naar Kaap de Goede Hoop, onderweg zie je dramatsiche kliffen, woeste zee, prachtige stranden, pinguïns, bokken, struisvolges .
  • Wil je in Zuid-Afrika naar een wijngaard, maar heb je weinig tijd? Vanuit Kaapstad kun je heel gemakkelijk naar de oudste wijngaard van Zuid-Afrika: Groot-Constantia.

Tags: A place to stay Kaapstad

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.