Antwerpen op zondag

Antwerpen en koopzondag. Tot voorkort was dat ondenkbaar. Maar sinds een jaar gaan de winkels in Antwerpen open op de eerste zondag van iedere maand. Ben je toevallig niet op de eerste zondag van de maand in Antwerpen of vertoef je liever buiten het toeristische centrum? Dan zijn dit je aanraders voor Antwerpen op zondag.

Antwerpen op zondag, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Rommelmarkt in Antwerpen, Antwerpen op zondag | Mooistestedentrips.nl

Zondag rommelmarkt dag

Ben je een weekendje in Antwerpen en wil je op je gemakje wakker worden? Ga dan richting één van de rommelmarkten in de stad. Je kunt er dan heerlijk ‘snuisteren’, ofwel: snuffelen tussen kunst en kitsch. De Vogeltjesmarkt is waarschijnlijk wel bekend, maar sla die gewoon over. Zet liever koers richting het Sint Jansvliet, vlakbij de Schelde. In deze gezellige volksbuurt kun je elke zondagochtend snuffelen op de kleine rommelmarkt. Ga daarna even koffie drinken in de Kloosterstraat, want om een uur of één openen hier de vintage en antiekwinkels en kun je naar hartenlust antieke meubelen, servies en accessoires of tweedehands boeken kopen.

Kunst kijken op ’t Zuid

Pak de tram richting ’t Zuid. Ook hier kun je in de lente- en zomermaanden lekker snuffelen, maar dan fatsoenlijke kunst. Precies tussen het Museum voor Schone Kunsten en het nieuwe Justitiepaleis kun je op de Lambermontplaats een leuk kunstwerk op de kop tikken en jong talent ontdekken. Het Museum voor Schone Kunsten is ook een prima tijdsbesteding op zondag en een goed excuus om daarna uitgebreid te lunchen in Art Nouveau stijl bij Brasserie Den Artist. Blijf in stijl en loer om de hoek van het museum nog even naar ‘Het Bootje’. Dit markante huis uit 1901 maakte ooit deel uit van drie flinke Art Nouveau panden, maar alleen dit huis overleefde de sloopwoede die in de jaren ’70 huishield op ’t Zuid.

Antwerpen op zondag: kunstmarkt Lambermontplaats | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen op zondag, 't bootje ('t Zuid) | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen op zodag, MAS 't Eilandje | Mooistestedentrips.nl

Ter zee op ’t Eilandje

Nergens anders komt het havenverleden van Antwerpen zo mooi tot leven als op ’t Eilandje. Hier vertrokken eeuwen geleden tienduizenden migranten met oceaanstomers richting Amerika en waren de kades bezaaid met honderden pakhuizen waar naar hartenlust handel werd gedreven in de meest exotische producten. In de jaren ’60 en ’70 lag de buurt er maar verlaten bij. Maar dat is verleden tijd, ’t Eilandje is nu één van de meest hippe wijken van Antwerpen en leuk om op zondag te bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar het Red Star Line museum, waar je in de oude rederijgebouwen de verhalen leest en hoort van de immigranten die ooit de oversteek waagden. Ook het Museum aan de Stroom (MAS) vind je op ’t Eilandje. Hier staat de kunst rondom het havenleven centraal en vanaf het dak heb je een geweldig uitzicht over de stad. 

5x leuk lunchen in Antwerpen

Bij een luie zondag hoort natuurlijk ook uitgebreid lunchen. Gelukkig heeft Antwerpen een keur aan geweldige hotspots waar je ontzettend leuk kunt lunchen. Dit zijn mijn 5 favoriete lunch hotspots:

 • Felixpakhuis
  Dit bijzondere gebouw op ’t Eilandje was vroeger een groots pakhuis. Nu vind je er de stadsarchieven, maar ook een ontzettend leuk restaurant. Op zondag kun je hier ontbijten, maar ook ontzettend goed lunchen. De voor-, hoofd- en nagerechten hebben allemaal een vaste prijs, dus kies wat je lekker vindt.
 • Wasbar
  Eén van de hipste plekken om te lunchen vind je momenteel op ’t Zuid. De Wasbar is precies wat het zegt: een bar en restaurant waar locals ook de was kunnen komen doen. De inrichting is heerlijk retro en je bestelt hier goede koffie en fijne broodjes. 
 • Otomat
  Als je zin hebt in pizza op z’n Vlaams, dan is dit leuke restaurant echt een aanrader. De pizzabodems worden hier namelijk bereid met Duvel-gist en er staan diverse bijzondere toppings op de kaart.
 • De Living
  Het is even omlopen, maar dat is op zondag niet zo erg. En je zit geheid tussen de locals bij De Living. Dit betekent ‘de woonkamer’ in het Vlaams en dat is precies wat het is, een superknusse woonkamer voor buurtbewoners. De Harmoniestraat, het naburige park en de omringende street art zijn ook nog eens echt het ontdekken waard.
 • Skybar
  Is het lekker weer en wil je nog niet naar huis? Ga dan, op weg naar het Centraal Station van Antwerpen nog één drankje doen bij de Skybar. Deze ligt op de 12 verdieping van het Lindner Hotel & City Lounge, gelegen tussen de wijken Diamant en Borgerhout aan de achterkant van CS. Er zijn leuke lounge zitjes en een fantastisch dakterras.

Overnachten bij Hotel Banks

Wil je centraal logeren in Antwerpen? Dan is Hotel Banks een echte aanrader. Je logeert namelijk op één minuut lopen van de Groenplaats, Grote Markt, winkelstraten Kammenstraat en Nationalestraat. Dus als je wilt winkelen op zaterdag in Antwerpen zit je met Hotel Banks helemaal goed. Maar ook op zondag is dit hotel een geweldige uitvalsbasis. De Kloosterstraat is namelijk om de hoek en je pakt bij het hotel zo de tram richting ’t Zuid. De metro brengt je binnen 3 haltes bij het Centraal Station.

Antwerpen op zondag, logeren bij Hotel Banks | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen op zondag, logeren bij Hotel Banks | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen op zondag, logeren bij Hotel Banks | Mooistestedentrips.nl

Hotel Banks wordt een kunsthotel genoemd en bij binnenkomst snap je meteen waarom. Het café en de lobby zijn superstrak ingericht met bijzondere designer meubels en er hangt altijd werk van wisselende kunstenaars. De kamers zijn strak, licht en industrieel ingericht met lekkere bedden en een goede douche. Ook leuk: ’s ochtends geen ontbijtbuffet, maar een enorm bord vol lekkers.

Zin in een weekendje Antwerpen?

 • Je reist al heel voordelig met de trein naar Antwerpen. Als je zo’n 3 maanden van te voren je kaartjes online koopt, kun je de goedkoopste treinkaartjes vinden.
 • Zin om te winkelen in Antwerpen? Bekijk al mijn tips in de CityGuide Antwerpen.
 • Wil je leuke wandelingen maken en het onbekende Antwerpen leren kennen? Neem dan 100% Antwerpen mee tijdens je stedentrip Antwerpen. Ik maakte een wandeling uit dit boekje en je kunt hier mijn verslag lezen: Kleine wereldreis door Antwerpen.
 • Wil je oud en nieuw in Antwerpen vieren? Ja, doen! Dat is elk jaar weer reuze gezellig. Ik geef je de beste tips voor oud en nieuw in Antwerpen.

Tags: Antwerpen

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.