Beleef Turijn als een local

Wie van Italië houdt, ziet Turijn vaak een beetje over het hoofd. De stad staat een beetje in de schaduw van steden als Rome, Florence en Milaan. Zonde, want Turijn is echt een geweldige stad voor een stedentrip. Op en top Italiaans, maar door de nabijheid van de Alpen (die je op een heldere dag ziet liggen) en de barokke pracht en praal, is Turijn toch net een beetje anders. En juist daarom zo leuk. Doe als de Turijnen als je Turijn gaat ontdekken.

Beleef Turijn als een local: tips Turijn | Mooistestedentrips.nl

Koffie en ontbijt bij één van de koffiehuizen

Als je dacht dat je alleen in Wenen, Praag of Boedapest terecht kan in prachtige 19de eeuwse koffiehuizen. Think again. Turijn doet mij om meerdere redenen denken aan een Midden-Europese stad in plaats van een Zuid-Europese stad en de koffiecultuur is er één van. Zodra je in één van de koffiehuizen naar binnen wandelt, is het alsof je een eeuw of wat terugreist in de tijd. Veel rode pluche, veel spiegels en bladgoud. Maar vooral: heel goede koffie, fijne broodjes en ontzettend lekkere zoetigheid.

Tips Turijn: koffie drinken in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Tips Turijn: Bicerin drinken in Turijn, Italië | Mooistestedentrips.nl

Eén van de bekendste koffiehuizen is Caffè Torino dat sinds 1903 een begrip is in de stad. En hoe laat je er ook komt, het is er altijd gezellig. Maar aan de andere kant van het plein is Caffè San Carlo minstens net zo leuk voor een ontbijtje. Liefhebber van cappuccino? In Italië is het alleen gebruikelijk om ’s ochtends een kop cappuccino te bestellen, dus grijp je kans en bestel er een knapperig croissantje bij. Wil je een echte Turijnse lekkernij bestellen? Dan ga je voor Bicerin, een drankje dat uit drie gelijke delen warme melk, chocolademelk en espresso bestaat. De beste Bicerin bestel je bij het gelijknamige café, waar het drankje werd uitgevonden.

Dwalen voor het Parco del Valentino

Aan de oevers van de rivier de Po ligt het grote, lommerrijke Parco del Valentino, het stadspark van Turijn en een favoriet bij locals om te wandelen, een boek te lezen, met den (klein)kinderen te spelen en een kopje espresso te drinken. Midden is het park is een replica van een Middeleeuwse Turijnse buurt verrezen onder de naam Borgo Medievale. Hier is het leuk ronddwalen, tussen de huisjes en krijg je een idee van hoe het er in de stad aan toe ging in de 14de eeuw. Je kunt nog iets verder terug in de tijd reizen, want aan de rand van het park vind je ook nog de overblijfselen van een Romeins amfitheater.

Tips Turijn: Parco del Valentino | Mooistestedentrips.nl

Tips Turijn: Parco del Valentino | Mooistestedentrips.nl

Geniet van moderne kunst op straat

In de meeste Italiaanse steden is het klassieke kunst dat de klok slaat, maar Turijn heeft een verrassend leuke moderne kant. Er is een buitengewoon goed museum voor moderne kunst en het Filmmuseum en de iconische Mole Antonelliana zijn ook verrassend leuk en modern. Maar in Turijn is ook veel kunst op straat te vinden. Je zit zo her en der door de stad verspreid moderne kunstwerken, maar dankzij street art festival PicTurin zijn er nu door heel Turijn veel mooie murals te vinden, van bijvoorbeeld ROA, Pixel Pancho en de Italiaanse artiest Etnik.

Fan van Italië en street art? Op naar Bologna! Lees ook:

Moderne kunst in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Tips Turijn, street art in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Tips Turijn, street art in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Tips Turijn: IJsje eten bij Pepino | Mooistestedentrips.nl

IJslollie of een terrasje pakken bij Pepino

Wist je dat de chocolade ijslollie een Turijnse uitvinding is? De lekkernij zag het levenslicht bij Pepino. Dit is een ontzettend leuk traditioneel café op een leuk plein, met een gezellig groot terras voor de deur. Oorspronkelijk was Pepino een typische koffiezaak en ijstent, maar inmiddels kun je er ook terecht voor een lekker uitgebreide lunch en is het een ontzettend leuke plek om ’s middags van een goed glas lokale wijn te genieten.

Dineren? Nee, aperitivi!

Aan het einde van een dag bezienswaardigheden bekijken heb je vast vermoeide voeten gekregen. Een goed excuus om neer te ploffen op een gezellig terras of een leuk café. Bestel een lokaal biertje of een goed glas wijn. Als je ober vraagt of je gebruik wilt maken van de aperitivi zeg je volmondig ‘ja’! Je betaalt één of twee euro en kunt vervolgens eindeloos smullen.

Tips Turijn: uit eten in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Tips Turijn: uit eten in Turijn | Mooistestedentrips.nl

De trend is inmiddels overgewaaid naar Rome en andere Italiaanse steden, maar kent haar oorsprong in Turijn. Veel Turijnse cafés hebben vanaf een uur of zes in de middag een aperitivi buffet klaar staan: een flinke selecte lekkere hapjes, zoals salades, vleeswaren, kazen en olijven. Meestal van lokale oorsprong. Ontzettend lekker. Elk café pakt het op zijn eigen manier aan. Bij sommige uitspanningen krijg je bij elk drankje dat je bestelt een bordje geserveerd met lekkere hapjes, bij anderen kun je zelf (zo vaak je wilt) langs een uitgebreid buffet lopen. Elk café heeft weer eigen specialiteiten, bijvoorbeeld pasta’s of desserts. Doe daarom als de locals en wandel zo’n twee of drie buffetten af om zo een volwaardige maaltijd bij elkaar te smullen. Gezellig, lekker en meteen een leuk excuus om verschillende cafés op één avond te bezoeken. Ik vond Caffè Vittorino Veneto, Arancia di Mezzanotte en Caffè Platti heel erg leuk.

Meer smullen in Turijn? Lees ook mijn artikel:

Plan een stedentrip Turijn

  • Je vliegt al goedkoop naar Turijn, bijvoorbeeld met Transavia of Ryanair. Vergelijk vliegtickets naar Turijn en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Leuk logeren in Turijn? Er zijn genoeg leuke hotels in Turijn. Ik vond Amadeus e teatro fijn, op een heel goed locatie. Bij Garibaldi 18 slaap je in prachtige kamers voor een leuke prijs.
  • Besparen in Turijn? Dat kan! Pak de Torino e Piedmonte Card mee voor gratis openbaar vervoer en heel veel korting op bezienswaardigheden en tours.
  • Weinig tijd in Turijn? Geen probleem! Tijdens deze fietstocht kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Turijn.

Tags: Turijn

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.