Belfast bezienswaardigheden: 8x zien en doen

Belfast heeft een waanzinnige transformatie ondergaan. De stad met het woelige verleden, vol protesten en aanslagen, is herrezen als één van de hipste steden van Europa. Met uitmuntende musea, geweldige street art en heel goede restaurants. Toch is Belfast haar verleden niet vergeten. Deze 8 bezienswaardigheden mag je tijdens je stedentrip Belfast niet missen.

Belfast bezienswaardigheden: 8x zien en doen | Mooistestedentrips.nl

Titanic Belfast

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Belfast ligt op een kwartiertje wandelen van het centrum van de stad, het Titanic Belfast. Dit een museum noemen is echt een enorme understatement en zo is Titanic Belfast ook helemaal niet bedoeld. Het verbluffende stervormige gebouw is precies geplaatst op de plek waar de beroemde oceaanstomer ooit uit de dokken kwam en de voorkant van het gebouw is net zo hoog als de Titanic.

Belfast bezienswaardigheden, Titanic Belfast | Mooistestedentrips.nl

Belfast bezienswaardigheden, Titanic Belfast | Mooistestedentrips.nl

Het bezoekerscentrum vertelt je niet alleen over de bouw en de teloorgang van de Titanic, maar vooral ook over de stad waar het schip het levenslicht zag: Belfast. Wie waren de mensen die aan de Titanic werkten? Hoe zat White Starline, de rederij die Titanic liet bouwen in een race om het maken van het snelste schip ter wereld, eigenlijk in elkaar en hoe reageerde de lokale bevolking toen het bouwwerk waar duizenden aan werkten zo dramatisch ten onder ging? Trek gerust een halve dag uit voor Titanic Belfast en de ernaast gelegen SS Nomadic.

Ik logeerde in het tegenover gelegen Titanic Hotel, dat is gebouwd in de oude rederij gebouwen van White Starline, en genoot van de Art Deco details, de mooie oude posters en het uitzicht op Titanic Belfast vanuit mijn kamer.

Cathedral Quarter

Overdag is Belfast leuk, maar ’s avonds barst het in de wijk uit zijn voegen. Dan kun je in de traditionele pubs genieten van spontaan ingezette muziek, uitgebreid kletsen met locals en natuurlijk genieten van een pint Guinness. Cathedral Quarter is vernoemd naar St. Anne’s Cathedral, waar de wijk zo’n beetje tegenaan schurkt. Het is leuk om te verdwalen in de straatjes, de street art te bekijken natuurlijk even bij een pub naar binnen te lopen. De bekendste is The Duke or YorkBen je overdag in deze buurt, dan kun je een geweldige kop koffie en goede brunch scoren bij Established Coffee en even langs lopen bij The Mac voor een portie moderne kunst.

Belfast bezienswaardigheden, The Mac | Mooistestedentrips.nl

Belfast bezienswaardigheden: Ierse muziek, cathedral quarter | Mooistestedentrips.nl

Black Cab tour

Tsja, je kunt er toch niet helemaal omheen als je in Belfast bent en eigenlijk moest je dat ook maar niet willen: The Troubles. De strubbelingen tussen protestanten loyalisten en katholieke republikeinen leiden in de wijken in het westen en noorden van de stad tot flinke ongeregeldheden en in de jaren ’70 en ’80 vielen er bij gevechten en aanslagen honderden doden. De strijdbijl is inmiddels officieel begraven, al zijn de verschillen in West- en Noord-Belfast echt nog wel te merken.

Om ook maar iets te snappen van dit conflict en de bijzondere murals in de wijken te bekijken, is het leuk om een tour met een traditionele zwarte taxi door de wijken te maken. Laat je meevoeren naar het Shankhill van 35 jaar geleden en luister naar de bijzondere verhalen van weleer.

Belfast bezienswaardigheden, Black Cab Tour | Mooistestedentrips.nl

Belfast bezienswaardigheden, Black Cab Tour | Mooistestedentrips.nl

The Dirty Onion

Ierland en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat is in Belfast niet anders. In veel pubs wordt ’s avonds nog spontaan muziek gemaakt en je hoeft niet lang te zoeken om te kunnen genieten van traditionele Ierse muziek in de pub. Wil je echter zelf ook meedoen? Dat kan. Op dinsdagen kun je bij The Dirty Onion, een gezellige traditionele pub in het Cathedral Quarter, gratis leren hoe je de Ierse handtrommel de Bodhrán leert bespelen. Er wordt enthousiast gespeeld en als je geen natuurtalent blijkt te zijn, is dat niet zo erg.

Street art in Belfast

In de wijken die vroeger bekend stonden vanwege The Troubles kun je tientallen werken zien, die ooit als propaganda dienden, voor loyalisten of republikeinen. Grote werken waarop martelaren staan afgebeeld of historische figuren worden verheerlijkt, zie je bijna wel op elke straathoek. Maar sinds een jaar of 10 zijn er ook ‘peace walls’ bijgekomen, street art die tot verzoening moet leiden. In het centrum van Belfast zie je juist weer veel street art die ‘puur voor de kunst’ is gemaakt, zonder politieke lading. Op deze kaart kun je in ieder geval al heel veel werken vinden.

Bezienswaardigheden Belfast, street art Cathedral Quarter | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Belfast, cathedral quarter | Mooistestedentrips.nl

The Ulster Museum

Aan goede musea in Belfast geen gebrek en The Ulster Museum is wat mij betreft één van de bezienswaardigheden die je echt moet zien. Het museum is een verzameling van bijzondere historische vondsten, historische gebruiksvoorwerpen en een naslagwerk van de geschiedenis van Belfast. Je bent er met gemak een paar uur zoet. Bekijk bijvoorbeeld de Armada room met schatten uit een Spaans gezonken schip, een 2500 jaar oude mummy en Keltische vondsten. Maar ook de tentoonstelling over The Troubles is erg interessant.

Botanic Gardens

Na je bezoek aan The Ulster Museum wandel je zo de botanische tuinen van de stad in. In de lente en zomer staan er overal prachtige, weelderige bloemen. In de winter moet je beslist even naar het Palm House lopen. Een schitterende overdekte kas waar je niet alleen palmen, maar ook bijzondere exotische bloemen, planten en cactussen kunt zien.

Belfast bezienswaardigheden, botanic gardens | Mooistestedentrips.nl

Belfast bezienswaardigheden, botanic gardens | Mooistestedentrips.nl

Belfast bezienswaardigheden, lunchen bij HOME | Mooistestedentrips.nl

Belfast bezienswaardigheden, uit eten bij Ox (foto met dank aan Ox) | Mooistestedentrips.nl

Lekker Iers eten

In Belfast kun je waanzinnig lekker eten en er openen op dit moment zo veel restaurants in de stad, dat een goedlachse taxichauffeur me toevertrouwde dat hij het allemaal maar nauwelijks kan bijhouden. Als je naar het Titanic Belfast bent geweest, kun je voor een goede en stevige lunch terecht bij Cast and Crew. Dit restaurant ziet er een beetje uit als een diner en je bestelt er goede hamburgers en fijne salades. In de stad is HOME een leuke keuze voor de lunch. Je kunt er kiezen uit het dagelijkse menu of het vegetarische menu. Er zijn ook altijd fijne specials te krijgen.

Wil je echt genieten van prachtige lokale kost? Schuif dan aan bij Ox, een prijswinnend restaurant in Belfast dat nu ook een Michelinster heeft. Er wordt alleen gekookt met lokale specialiteiten en seizoensproducten. Nog even fijn borrelen? Op naar Babel, een gloednieuwe rooftop bar in het centrum van de stad. Hier worden uitmuntende cocktails gemixt en het uitzicht over Belfast vanaf het terras is spectaculair.

Belfast bezienswaardigheden tijdens een stedentrip

  • Je vliegt rechtstreeks naar Belfast met KLM of EasyJet vanaf Amsterdam. Je bent er binnen anderhalf uur. Vergelijk vliegtickets Belfast en bekijk of de planning jou goed uitkomt.
  • Ook mogelijk: op Dublin vliegen en dan vanaf het vliegveld meteen op de bus naar Belfast stappen. Deze doet er ongeveer een uur over. Bovendien zijn er van en naar Dublin vaak goede aanbiedingen vanaf verschillende vliegvelden in Nederland. Vergelijk vliegtickets naar Dublin om te zien of dit wellicht goedkoper uitpakt. En als je dan toch van en naar Dublin vliegt, kun je je trip naar Belfast misschien meteen combineren met een stedentrip Dublin.
  • In Belfast schieten de mooie, nieuwe hotels als paddenstoelen uit de grond. Vergelijk de prijzen van hotels in Belfast en bekijk wat het beste bij jouw budget past.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Belfast.

Tags: Belfast