Belfast: ontdek het Cathedral Quarter

Belfast lijkt wel een aaneenschakeling van leuke hippe wijken te zijn. Niet zo gek, want de vernieuwingen in de stad gaan razendsnel. Maar Cathedral Quarter, tegen het centrum aan, is misschien wel de meest bruisende wijk van Belfast. Met grensverleggende street art, bijzondere musea, fijne cafés en oer-Ierse pubs. Ontdek het Cathedral Quarter.

Belfast Cathedral Quarter: ontdek het Cathedral Quarter in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Cathedral Quarter werd (oh, hoe verrassend) vernoemd naar St. Annes Cathedral, één van de belangrijkste trekpleisters van de wijk. Ooit was de oudste buurt van Belfast een bedrijvige handelsbuurt boordevol pakhuizen, bedrijven en kantoren. Zo waren drie van de grootste kranten van Belfast in deze wijk gevestigd. De Belfast Telegraph en The Irish News kun je er nog steeds vinden.

De buurt werd enorm gemoderniseerd de afgelopen jaren, met een mooi museum voor moderne kunst en de hippe koffietenten, restaurants en boutiquehotels schieten en als paddenstoelen uit de grond. Toch kun je nog ouderwets verdwalen in de smalle lanes waar de traditionele Ierse pubs schouder aan schouder staan.

Belfast: ontdek het Cathedral Quarter, St. Annes Cathedral | Mooistestedentrips.nl

Belfast: ontdek het Cathedral Quarter. Bezienswaardigheden Cathedral Quarter: The Mac | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Belfast Cathedral Quarter

 • St. Annes Cathedral
  Het hart van Cathedral Quarter is St. Annes Cathedral. Je kunt de kerk eenvoudig zelf bezoeken en uitvogelen waarom die enorme torenspits toch werd gebouwd en het mooie borduurwerk bewonderen dat tentoongesteld is. 
 • The Mac
  Vlakbij de kathedraal vind je één van de nieuwste musea in Ierland: The Mac. Dit is inmiddels al één van Europa’s beste musea voor modern kunst. Je kunt er altijd genieten van wisselende exposities.
 • Northern Ireland War Memorial
  Wil je weten hoe het zat met de rol van de Noord-Ieren tijdens de Tweede Wereldoorlog? Dan is een bezoek aan dit bescheiden, maar goede, museum de moeite waard. De originele kunstwerken, objecten, uniformen en vele foto’s vertellen het complete verhaal.

Street art in Cathedral Quarter

Street art en Belfast hebben een bijzonder huwelijk. Tijdens de tijden van The Troubles zag je in West-Belfast vele murals met een stevig, en vaak luguber, politiek karakter. Deze kun je nog steeds gaan bekijken, bijvoorbeeld als je met een Black Cab Tour meegaat.

Belfast: street art in Cathedral Quarter, The Son Of Protagoras | Mooistestedentrips.nl

Belfast Cathedral Quarter, street art in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Belfast Cathedral Quarter, street art in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Maar in het Cathedral Quarter heeft street art een heel ander karakter. Hier zijn de werken juist een baken van creativiteit en het draagt bij aan het creatieve en vrolijke karakter van de wijk. Eén van mijn favorieten is The Son Of Protagoras dat door de Berlijnse MTO werd gemaakt, vlakbij de kathedraal. Het is in zijn eenvoud erg indrukwekkend. Ook rondom The MAC en in Hill Street zie je de mooiste murals.

Maak ook even een wandelingetje richting Commercial Court om meer werken te zien. Naast de pub Dark Horse vind je op het binnenplaatsje een enorme verzameling schilderingen waarop allerlei bekende beroemdheden uit Belfast staan afgebeeld.

Belfast Cathedral Quarter, street art in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Belfast Cathedral Quarter, street art in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Naar de pub in Cathedral Quarter

In Cathedral Quarter vind je een leuke combinatie van traditionele pubs en hippe en nieuwe cafés. ’s Avonds is het eigenlijk standaard gezellig in de wijk, het maakt niet uit op welke avond je er komt. Ik zet even een paar heel leuke pubs voor je op een rijtje (en een restaurant, je moet toch ook even eten).

 • The Dirty Onion
  Dit is echt een instituut in de wijk en zowel locals als toeristen komen er ’s avonds graag een pint pakken. Er is ook een flinke tuin bij, dus ook bij goed weer is het een aanrader. Ook leuk: op dinsdagavond kun je er, helemaal gratis, de handtrommel de Bodhrán leren spelen. Of je nu een natuurtalent bent of niet, de muzikanten die je les geven blijven altijd lachen. 
 • Duke of York
  Een echte favoriet in Cathedral Quarter. Je vindt deze pub in een smalle steeg in het historische ‘Half Bap’ gebied. Je kunt kiezen uit een enorme hoeveelheid verschillende whiskeys en alle memorabilia aan de muur herinneren al lang vervlogen tijden.
 • The Cloth Ear 
  Deze traditionele pub hoort bij The Merchant Hotel en is populair bij locals die er graag na het werk wat komen drinken. Wil je er ook biljven plakken om wat te eten: geen punt, want bij The Cloth Ear kun je piekfijn pubfood bestellen.
 • 4th Wall Brasserie
  Je zou het misschien niet denken, maar de Ierse keuken is echt waanzinnig goed. Niet zo gek ook, want in Ierland is er onbeperkt toegang tot de mooiste producten uit de zee en van het land. Bij deze brasserie, bij The Mac, kun je voor een kleine prijs de moderne Ierse keuken uitproberen.

Naar de pub in Cathedral Quarter, Belfast: Duke of York (foto met dank aan Duke of York) | Mooistestedentrips.nl

Naar de pub in Cathedral Quarter, Belfast: Duke of York (foto met dank aan Duke of York) | Mooistestedentrips.nl

Naar de pub in Cathedral Quarter, Belfast: The Cloth Ear (foto met dank aan The Cloth Ear) | Mooistestedentrips.nl

Ontdek Cathedral Quarter tijdens een stedentrip Belfast

 • Je vliegt in een mum van tijd naar Belfast, bijvoorbeeld met KLM of EasyJet. Binnen anderhalf uur ben je er. Vergelijk vliegtickets naar Belfast en bekijk wat voor jou het voordeligst is.
 • Logeren in Cathedral Quarter? Keuze te over! Maar The Bullit is misschien wel het meest bekend. Een gloednieuw boutiquehotel met heerlijk knusse kamers, een geweldig restaurant en knusse bar.
 • Benieuwd wat je allemaal nog meer kunt zien en doen in Belfast? Lees dan ook mijn artikel: Belfast bezienswaardigheden: 8x zien en doen.
 • Lees alles over een stedentrip Belfast.
Bewaar op Pinterest

Belfast: ontdek het Cathedral Quarter. Bezoek het Cathedral Quarter in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Tags: Belfast