Smullen in Belgrado: de leukste cafés en restaurants

Koffie leuten en uit eten gaan is op de Balkan nooit een straf en dat geldt dus ook voor Belgrado. De Servische keuken is een fijne combinatie van Turkse, Hongaarse en Mediterrane invloeden. Borden krijg je standard bomvol geserveerd, dus maak je een stedentrip Belgrado, dan kom je nooit met een hongerig gevoel uit een restaurant. Dit zijn de leukste cafés en restaurants in Belgrado.

Smullen in Belgrado: de leukste cafés en restaurants (foto met dank aan Food Tour Belgrade) | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken in Belgrado

Dankzij de Ottomaanse overheersing is de koffiecultuur in Belgrado, net als in Boedapest en Praag, ontzettend rijk. De eerste Kafana (koffiehuis) opende de deuren ruim een eeuw voordat vergelijkbare etablissementen hun weg naar bijvoorbeeld Londen en Wenen wisten te vinden. In Servië krijg je, als je om een kop koffie vraagt, dan ook vaak Turkse koffie geserveerd. Een stevig bakkie. Maar vraag je om een ‘Americano’, dan krijg je een wat mildere variant. De koffie is in ieder geval van uitmuntende kwaliteit. Je vindt nu in Belgrado heel traditionele koffiehuizen, maar ook leuke hippe tenten.

Koffie drinken in Belgrado, de leukste adresjes in Belgrado (foto met dank aan Food Tour Belgrade) | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken bij Kafana Znak pitanja, de leukste restaurants in Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Kafana Znak pitanja

Om maar lekker traditioneel in huis te vallen: voor goede traditionele koffie moet je in Belgrado bij Kafana Znak pitanja zijn, of wel ‘de kroeg met het vraagteken’, wat ook te herkennen is aan het uithangbord met het vraagteken. Een geliefde pleisterplek voor locals en ook als bezoeker ga je voor de bijl. Binnen is het knus, maar het is in de binnentuin bij lekker weer ook heel gezellig. Je Turkse koffie krijg je traditioneel geserveerd met een gesuikerd stukje gedroogd fruit erbij. Kom je later aanzetten bij Kafana Znak pitanja, geen nood. Er worden hier ook heel goede Servische gerechten geserveerd. Probeer bij je koffie in ieder geval een gomboce, een zoet deegballetje met pruimenvulling.

Aviator Coffee Explorer

Een fijne modern tegenhanger is Aviator Coffee Explorer, dat vlakbij het Technologiemuseum ligt. De industriële sfeer, afgewisseld met lekkere vintage banken en houten tafels, is daarom erg treffend. De bezoekers zijn een leuke mix van locals en toeristen en de koffie is er erg goed. Je kunt er traditionele Turkse koffie krijgen, maar ook alle moderne varianten. Ook om mee te nemen trouwens, handig. Aviator Coffee Explorer is trouwens ook een prima plek om te ontbijten.

De leukste adresjes in Belgrado, koffie drinken bij Aviator Coffee Explorer (foto met dank aan Aviator Coffee Explorer) | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken in Belgrado, Makadam (foto met dank aan Makadam) | Mooistestedentrips.nl

Makadam

Wandel je van het oude hart van Belgrado naar het hippe Savamala, dan lonkt het gezellige terras van Makadam vanzelf. Eigenlijk is het een conceptstore, want binnen kun je ook mooie sieraden en woonaccessoires shoppen. Maar eigenlijk is het terras toch wel het meest aantrekkelijk. Het zit dan ook bijna de hele dag vol. ’s Ochtends drink je er goede koffie, maar ’s avonds kun je er tot in de kleine uurtje blijven hangen met een glas of fles wijn.

Lunchen en borrelen in Belgrado

Mala Fabrika Ukusa

Plan je bezoek aan de orthodoxe Sint Sava Kathedraal helemaal aan het begin van de middag, want dan kun je daarna even verderop in een heerlijk lommerrijke tuin neerploffen voor de lunch bij Mala Fabrika Ukusa. Een heerlijk licht restaurants met vriendelijke bediening. Je krijgt er de lekkerste Servische kost geserveerd, maar wel op een moderne manier. Bestel er vooral een glas Servische wijn bij, niet te versmaden.

Leuk restaurant in Belgrado: Mala Fabrika Ukusa | Mooistestedentrips.nl

Leuk restaurant in Belgrado: Mala Fabrika Ukusa | Mooistestedentrips.nl

Het lekkerste ijs bij Crna Ovka

Op zoek naar afkoeling of heb je gewoon zin in ijs? Op naar Crna Ovka, waarschijnlijk de beste ijszaak van Belgrado. Er wordt uitsluitend met verse ingrediënten gewerkt en het ijs met fruitsmaak is dan ook niet te versmaden. Maar loop tijdens je stedentrip gerust vaker langs, want er zijn elke dag wel weer andere smaken te proberen.

Leuke adresjes in Belgrado: Crna Ovka | Mooistestedentrips.nl

Leuke adresjes in Belgrado: Crna Ovka | Mooistestedentrips.nl

Leuke bars en cafés in Belgrado: Blaznavac Kafe-bar (foto met dank aan: Blaznavac Kafe-bar) | Mooistestedentrips.nl

Blaznavac Kafe-bar

Traditie en cultuur, maar dan met een moderne twist. Zo kun je Blaznavac Kafe-bar in het centrum van Belgrado wel zien. Je kijkt er bovendien je ogen uit, want de binnentuin is voorzien van street art en het café dient meteen als kunstgalerie. Je kunt hier goede koffie drinken, maar eigenlijk moet je er aan het einde van de middag langs. Want hier drink je waanzinnig lekkere cocktails en, natuurlijk, flinke glazen Servisch bier bestellen.

Amélie

Na het werk lopen de locals graag bij Amélie langs om op het terrasje neer te ploffen, waar oude naaimachines als tafels dienen. Ook binnen is het ontzettend gezellig en lijkt het alsof je een vergeten hoekje van Parijs bent binnen gewandeld.

Uit eten in Belgrado: traditionele kost en werelds lekker

Manufaktura

Uit eten bij Manufaktura is een must tijdens een stedentrip Belgrado, wat mij betreft. Het restaurant, dat tevens dienst doet als delicatessenzaak (dus neem gerust wat lekkers met je mee terug naar huis), is gevestigd in een prachtig historisch pand in een zijstraat van de hoofdstraat in het centrum en gemakkelijk te herkennen aan de vrolijke parapluutjes boven het vaak volle terras. Je eet hier echt authentieke Servische kost, maar wel in een moderne setting. Het menu is in het Engels, maar als je nog steeds niet zeker weet wat je zult bestellen, dan helpt het vriendelijke personeel je.

Leuk uit eten in Belgrado, leuk restaurant in Belgrado: Manufaktura (foto met dank aan Manufaktura) | Mooistestedentrips.nl

Leuk uit eten in Belgrado, leuk restaurant in Belgrado: Manufaktura (foto met dank aan Manufaktura) | Mooistestedentrips.nl

Skadarsa straat

Toen ik tijdens mijn stedentrip Belgrado werd meegenomen naar de Skadarsa straat om ’s avonds te eten en ik de klanken van de muzikanten aan de, met rood-wit geblokte tafellakens gedekte, tafels zag dat ik meteen ‘tourist trap’. Maar niets was minder waar. Serviërs houden van een avondje eerlijk eten en meezingen met vergeten klassiekers en smartlappen, die hun grootouders waarschijnlijk al voor ze zongen. Een avondje Skadarsa straat is voor zowel toeristen als locals een echte traktatie, zo bleek. Je krijgt enorme porties voorgeschoteld (sla gerust je lunch over als je ’s avonds naar de Skadarsa straat gaat!), net als diverse serenades. Bemachtig bijvoorbeeld een tafeltje bij Tri Sesira.

Servische tapas aan de Sava: Ambar

Echt Servisch eten, maar wel lekker modern, in goed behapbare porties. Ambar vond ik echt een ontzettend leuk restaurant in Belgrado. De ligging is sowieso subliem. Aan de oevers van de rivier de Sava tussen een enorme verzameling bars, nachtclubs en restaurants. Ofwel: als je eenmaal bij Ambar neerploft, kun je tot in de kleine uurtjes in de buurt blijven plakken. Het terras is erg populair bij locals die er graag zien en gezien worden, en heeft mooi uitzicht over de rivier. Binnen is het industrieel strak, met bijzondere murals. Het eten is bijzonder goed. Je kunt zowel vis als vlees bestellen, maar ga ook voor het brood met lekkere dips. De wijn is erg goed, maar er staan ook verschillende cocktails op de kaart die je even moet proberen.

Leuk restaurant in Belgrado: Ambar | Mooistestedentrips.nl

Leuk restaurant in Belgrado: Ambar (foto met dank aan Ambar) | Mooistestedentrips.nl

Uit eten tijdens je stedentrip Belgrado

Bewaar op Pinterest!

Smullen in Belgrado: de leukste cafés en restaurants. Café: Amélie | Mooistestedentrips.nl

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.