Belgrado stari grad: 9 bezienswaardigheden

Je kunt veel van Belgrado zeggen, maar het is geen schoonheid. Toch is deze stad van tegenstellingen ontegenzeggelijk bruisend. Ze is op haar mooist waar de rivieren Donau en Sava samenkomen. Daar werd Belgrado ooit uit de grond gestampt en nu kun je beslist geen stedentrip Belgrado maken zonder deze 9 bezienswaardigheden in de stari grad (oude binnenstad) te bewonderen.

Belgrado stari grad: 9 bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Vanaf het kruispunt tussen de Donau en de Sava rijst de oude stad van Belgrado dramatisch boven de oevers uit. Niet zo gek dus dat dit kruispunt eeuwenlang een plek was waar oost en west samenkwamen, of juist met elkaar botsten. Het chaotische verleden is nu het typische straatbeeld van Belgrado, waar Art Deco gebouwen, grauwe socialistische woonblokken, Ottomaanse en Habsburgse overblijfselen inmiddels gemoedelijk naast elkaar bestaan.

De citadel

Vanaf het water moet het een imposant beeld zijn geweest: Kalemegdan (de citadel) die dramatisch boven alles en iedereen uit torent. Het is een samenraapsel van bouwwerken die er door verschillende heersers werden neergezet en een wandeling door de citadel is als een kleine tijdreis. Inmiddels wordt het fort omringd door een enorm park, waar locals ’s avonds graag samenkomen op bij te kletsen en wat te drinken. Tip: kruip bij zonsondergang op het terras van Kalemegdanska terasa waar je een prachtig uitzicht over de rivier en de groene omgeving van de stad hebt.

Bezienswaardigheden Belgrado oude stad, de citadel | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Belgrado oude stad, de citadel | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Belgrado oude stad, Hotel Moskou | Mooistestedentrips.nl

Hotel Moskou

Eén van de meest imposante gebouwen in het oude centrum van Belgrado is zonder twijfel Hotel Moskou. Het is opgetrokken in Art Nouveau en was ooit bedoeld voor de crème de la crème van Servië. Nog steeds is het de plek om zien en gezien te worden en als je van taartjes houdt, moet je bij Hotel Moskou absoluut aan de koffie met wat lekkers.

Art Deco kijken aan de Kneza Mihaila

De Kneza Mihaila is de lange voetgangerspromenade die naar de Kalemegdan leidt en tevens de belangrijkste winkelstraat van het centrum van Belgrado. Steek er je neus in de lucht, want je spot er prachtige Art Deco gevels.

Bezienswaardigheden Belgrado oude stad, Art Deco | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Belgrado oude stad, Art Deco | Mooistestedentrips.nl

Saborna kathedraal

Deze orthodoxe kathedraal, geweid aan aartsengel Michael werd halverwege de 19de eeuw gebouwd en is een mix van klassiek en barok. Je vindt de kerk aan de rand van het centrum. Je kunt de kathedraal gratis bezoeken (draag geen korte broek en zorg dat je schouders zijn bedekt). Binnen bewonder je felgekleurde iconen en de mooiste plafondschilderingen van Servië.

Kafana Znak pitanja

Tegenover de Saborna vind je Kafana Znak pitanja, het oudste café van Belgrado. De naam betekent zoveel als ‘kroeg met het vraagteken’ en op het uithangbord prijkt dan ook een groot vraagteken. Binnen is het enorm knus en kun je allerlei typisch Servische lekkernijen bestellen. Bij lekker weer is het ook goed toeven op het terras.

Uit eten in Belgrado: Kafana Znak pitanja | Mooistestedentrips.nl

IJsje eten in Belgrado bij Crna Ovka | Mooistestedentrips.nl

IJsje eten in Belgrado bij Crna Ovka | Mooistestedentrips.nl

IJsje eten bij Crna Ovka

Maak je ’s zomers een stedentrip Belgrado? Grote kans dat het enorm warm is en dat je echt even wilt afkoelen. Loop in ieder geval even binnen bij Crna Ovka voor een ijsje. Al het ijs wordt gemaakt met verse ingrediënten en er zijn doorlopend nieuwe smaken te proberen.

Museum of Science and Technology

Een wetenschapsmuseum klinkt misschien niet zo spannend, maar toch is dit museum een leuke plek om een uur of wat te spenderen. Je komt er alles te weten over de bijdragen van Servië aan de (medische) wetenschap en de technologie, wat wel aandoenlijk is. Alle displays zijn interactief en er staat een enorme collectie vintage speelgoed.

Eten bij Manufaktura

De parapluutjes boven het terras lokken je als vanzelf naar Manufaktura, één van de leukste restaurantjes in de stari grad. Of je er nu ’s ochtends neerploft voor een kop koffie of ’s avonds voor een uitgebreide maaltijd, het is er altijd gezellig.

Uit eten in Belgrado: Manufaktura | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Belgrado: Podrum | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven bij Podrum

Ik ben erg onder de indruk van de wijnen uit de voormalige Oostbloklanden (zo ging ik al eens wijn proeven in Hongarije en ook Kroatië heeft hele fijne wijnen), en ook in Servië wordt heel goede wijn gemaakt. Als je een rondreis door Servië maakt, kun je misschien één van de vele wijngaarden bezoeken, maar in Belgrado schuif je gewoon aan bij Podrum tussen de locals en laat je je een goed Servisch glas serveren.

Eten in de Skadarsa straat

In eerste instantie denk je dat eten in de Skadarsa straat een tourist trap is. Er worden enorme borden eten geserveerd, je wordt door enthousiaste ober hun terras op gekletst en je wordt aan tafel toegezongen. Totdat je merkt dat de terrassen eigenlijk helemaal vol locals zitten. De Skadarsa straat is het kloppend hart van de bohemian buurt en barst ’s avonds uit haar voegen. In één van de bars ga je dus uitgebreid schranzen en doe je je best om mee te zingen met Servische smartlappen. Ik schoof aan bij Tri Sesira waar de porties enorm waren en de zangers buitengewoon enthousiast.

Plan een stedentrip Belgrado

  • Belgrado is zo’n lekkere onontdekte stad waar je nog voor weinig geld naartoe kunt. Je vliegt naar Belgrado met bijvoorbeeld Transavia, WizzAir of Air Serbia. Vergelijk vliegtickets naar Belgrado en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Voor een prikkie superleuk slapen, dat kan dus gewoon in Belgrado. De Karavan Inn is dus zo’n fijne boutique plek, je logeert er al voor €40 per nacht.
  • Nog een leuke wijk ontdekken in Belgrado? Op naar Savamala om street art te zien, een fietstour te maken of leuke restaurants en cafés te bezoeken.
  • Uit eten in Belgrado? Lees mijn artikel Smullen in Belgrado: de leukste cafés en restaurants voor de leukste adresjes.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Belgrado

Tags: Belgrado

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.