Belgrado: stedentrip boordevol karakter

Belgrado wordt ook wel ‘het Berlijn op de Balkan’ genoemd en die vergelijking is treffend. Belgrado is geen beauty, met groteske woonblokken en drukke straten. Laat je hierdoor niet afschrikken, want Belgrado maakt haar gebrek aan schoonheid goed met een uitbundig karakter. Kruip onder de huid van Belgrado en je wordt beloond met de vriendelijke bevolking, prachtige Art Deco gebouwen, geweldige restaurants en een bruisend nachtleven.

Belgrado: stedentrip boordevol karakter | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Belgrado, bezienswaardigheden Belgrado: art deco | Mooistestedentrips.nl

Je kunt in Belgrado niet om de roerige geschiedenis van de stad heen. Natuurlijk denk je meteen aan de bloederige Joegoslavië oorlog van de jaren ’90. Maar door de strategische ligging op het kruispunt van de rivieren Sava en Donau, was de stad een buffer tussen oost en west. Door de eeuwen heen werd de stad overheerst door Romeinen, Ottomanen en Oostenrijkers. Na de Eerste Wereldoorlog werd Joegoslavië gevormd, dat tot bloei kwam na de Tweede Wereldoorlog onder socialistisch leider Tito.

Van street art in Savamala tot zingen op de Skadarska

De geschiedenis van Belgrado komt tot leven in de oude stad. Begin je wandeling bij Hotel Moskva, een prachtig Art Deco gebouw, waarna je via voetgangerszone Kneza Mihaila naar het Kalemegdan wandelt. In dit grootste oude fort kun je rustig wandelen en genieten van het uitzicht over de rivieren. De locals komen hier ’s avonds samen om bij te kletsen. Daal af via de Pariska straat en bewonder de Orthodoxe Saborna kerk. Proef echte Servische koffie met wat lekkers bij Kafana Znak pitanja, wat zoveel betekent als ‘het café met het vraagteken’. Dit is het oudste café van de stad en het is gezellig zitten aan de tafeltjes met vrolijk rood-wit geblokte tafelkleedjes.

Kalemegdan, bezienswaardigheden in Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken in Belgrado: bij Kafana Znak pitanja | Mooistestedentrips.nl

Via de knusse straatjes Topličin venac en Kosančićev venac, boordevol leuke cafés en concept stores, en de trapjes van het Park Nesvrstanih zemalja kom je in de wijk Savamala terecht. Wat mij betreft de leukste buurt van Belgrado. Bruisend middelpunt is de Braće Krsmanović. In en rondom deze straat vind je ontzettend veel street art, leuke restaurants en bars. Ga bijvoorbeeld langs bij het Mikser House, een cultureel centrum waar je regelmatig voorstellingen kunt bijwonen, maar ook producten van lokale designers kunt kopen. Om de hoek zijn de trapjes op het grote terras van bar Tranzit the place to be. Aan de promenade Karađorđeva is het zien en gezien worden, met tientallen leuke restaurants in de oude scheepsloodsen. Bij Ambar proef je moderne Balkan kost en bestel je cocktails, gemaakt van lokale likeurtjes.

Bezienswaardigheden Belgrado: Savamala, bar Trazit | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Belgrado: Savamala, bar Trazit | Mooistestedentrips.nl

Street art in Belgrado: Savamala | Mooistestedentrips.nl

Street art in Belgrado: Savamala | Mooistestedentrips.nl

Liever een traditioneel avondje uit? Zet koers naar de Skadarska straat in het centrum. Toeristen en locals komen hier samen in zogeheten kafanes. De enorme borden Servisch eten krijg je met de grootste wil van de wereld niet leeg. Het is geen moment saai op de terrassen, want elk tafeltje wordt om de haverklap toegezongen door traditionele muzikanten. De locals gaan uit hun dak en zingen om het hardst mee. Een bekende kafane is Tri Sesira. Liever iets rustiger, maar toch authentiek eten? Het enorme terras van Manufaktura, met de rode parapluutjes erboven, wenkt aanlokkelijk en het is maar moeilijk kiezen uit de tientallen lokale hapjes op de kaart.

Novi Beograd op twee wielen

Eén Nederlander is wereldberoemd in Belgrado. En nee, dan moet je niet aan Cruijff of Van Basten denken. Hij verhuurt er fietsen en laat bezoekers kennismaken met delen van Belgrado die je als toerist niet zo snel zou bezoeken. Ralph van der Zijden (34) werkt al meer dan 10 jaar op de Balkan, maar verloor zijn hart aan Belgrado. ‘De Serviërs zijn heel open en gastvrij. Het leven speelt zich in Belgrado op straat af en het is hier dag en nacht gezellig’. Hij startte iBikeBelgrade met 5 fietsen, maar inmiddels heeft Ralph een heel ‘wagenpark’, verhuurt hij fietsen en kun je mee met twee verschillende tours per dag.

Fietsen in Belgradi, iBikeBelgrade | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Belgrado, old fair | Mooistestedentrips.nl

Zijn ‘Riverside Tour’ leidt langs het onbekende Belgrado. Van Savamala en het veel besproken Waterfront over de brug naar de ‘old fair’, waar de eerste televisie-uitzendingen vanuit Joegoslavië plaatsvonden. Helaas selecteerden de Nazi’s de locatie om er een concentratiekamp van te maken en duizenden Joden en zigeuners vonden hier de dood. Op dit moment ligt het buurtje er verlaten bij en heerst er een serene rust. Je kunt je bijna niet voorstellen dat je binnen 2 minuten naar de Servische parlementsgebouwen fietst: het begin van de wijk Novi Beograd, nieuw Belgrado. De meeste inwoners noemen dit enorme stadsdeel hun thuis. Voor mij onbegrijpelijk, want Novi Beograd is spuuglelijk. Groteske, grijze torenflats in communistische stijl staan dicht op elkaar en het straatbeeld is grijs, grijs en nog eens grijs. Maar als ik hoor dat mensen hier hun appartement net na de val van de muur voor 1 Deutschmark konden kopen, lijkt hun keuze ineens een stuk logischer.

Bezienswaardigheden Belgrado: Ada Ciganlija | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Belgrado: Ada Ciganlija | Mooistestedentrips.nl

Een staaltje typisch communistische architectuur is te bewonderen aan de Boulevard Nikola Tesla. Hier staat Hotel Jugoslavia, wat tijdens de socialistische hoogtijdagen van Tito het summum van luxe was. Op dit moment huren de locals er graag de enorme zalen af voor bruiloften en feesten. Aan de achterkant van het hotel is het uitzicht een stuk beter, daar kijk je over de Donau en zie je tientallen drijvende restaurants en clubs, waar Belgrado zo om bekend staat. Hier kun je tot in de kleine uurtjes dansen op Balkan Beats. Steek de Donau met een bootje over naar het eilandje Ada Ciganlija om, tussen de locals, aan het strand te genieten van de zon of een gegrild visje te eten in één van de vele strandtenten. Langs de andere kant fiets je over één van de bruggen weer naar Savamala.

Stedentrip Belgrado, praktische tips

  • Je vliegt in zo’n 2,5 uur naar Belgrado met bijvoorbeeld Wizzair of Air Serbia. Vergelijk vliegtickets naar Belgrado om te kijken wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • In Belgrado logeer je voor een prikkie in een leuk hotel of appartement. Verblijf bijvoorbeeld in Villa Savamala in de gelijknamige gezellige wijk, vlakbij leuke restaurants en bars.
  • Benieuwd geworden naar Belgrado? Bekijk alle tips over een stedentrip Belgrado.

Tags: Belgrado

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.